Специализираният съд: Не сме издавали разрешения за подслушване на политици

Единственото известно име сред тези 30 души е на служебния премиер Стефан Янев, бивш секретар на президента по отбрана. В интервю за "Панорама" в петък вечер той потвърди за подслушването и каза че ще коментира след като проверката

© Юлия Лазарова

Единственото известно име сред тези 30 души е на служебния премиер Стефан Янев, бивш секретар на президента по отбрана. В интервю за "Панорама" в петък вечер той потвърди за подслушването и каза че ще коментира след като проверкатаСпециализираният наказателен съд (СНС) не е издавал разрешения за подслушване на политици - настоящият служебен премиер или лица от политически формации. Това съобщиха от съда в отговор на юриста от "Демократична България" Атанас Славов, който предположи пред Би Ти Ви, че по последния скандал разрешенията са били издадени именно от тази институция.


"По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение "Демократична България" за това, че Специализираният наказателен съд (СНС) е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите", гласи позицията на съда.


За подслушвани над 30 политици от началото на годината и по време на предизборната кампания съобщи Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България". Информацията беше потвърдена от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, като той дори заяви, че в ДАНС са се унищожавали документи по този повод. Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи проверка на МВР, ДАНС и ГДБОП.
Единственото известно име сред тези 30 души е на служебния премиер Стефан Янев, бивш секретар на президента по отбрана. В интервю за "Панорама" в петък вечер той потвърди за подслушването и каза че ще коментира, след като проверката, която тече в момента, приключи. Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов поръчката за подслушването е била на бившия премиер Бойко Борисов, като той все още не е коментирал казуса. От ГЕРБ твърдят, че скандалът е манипулация.


Според закона за специалните разузнавателни средства СРС се прилагат само на базата на издадено разрешение на съд. Ако вече е образувано досъдебно производство, разрешението от съда се иска от прокуратурата, която е образувала делото. А ако няма образувано дело, ДАНС по свои оперативни данни и в рамките на своите задължения за опазване на националната сигурност, може да приложи СРС по свое усмотрение, но отново с разрешение на съд.


Позицията на специализирания съд не означава, че този съд не е издал разрешението за използването на специални разузнавателни средства, защото законът позволява да се подслушват лица за установяване на други лица, които извършват тежки умишлени престъпления, или за лица, които са ползвани от тях без тяхно знание.


От съда допълват, че дейността по прилагане на закона за специалните разузнавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. "До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност. Неколкократно е посочвано, че "съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен". И през настоящата година СНС ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства", завършва позицията на съда.


Кой съобщи за подслушването - тук
Какво каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков - тук
Повече за това какво позволява законът - тук
Коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов - тук
Какво съобщиха от прокуратурата - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK