Протестиращи срещу застрояване в Синеморец: Не сме обединени от политически съображения

Снимка: фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг"

Снимка: фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг"Протестиращи срещу намерението на местната власт да превърне терен от близо 10 декара от място за спорт в място за жилищно строителство в Синеморец се обърнаха към кмета на община Царево Георги Лапчев с отворено писмо. В него те отричат протестът им да е "политическо мероприятие", както беше определен от Лапчев в интервю за Би Ти Ви. За смяната на предназначението на терена се разбра от дневния ред на общинския съвет в Царево, където под т. 8 фигурираше внесена от кмета Георги Лапчев докладна. Ден преди заседанието точка 8 беше оттеглена. След публикации в медиите и протест той каза, че точката е попаднала погрешка в програмата на общината и е оттеглена "не под обществения натиск".


"Не се ли преглежда и одобрява дневният ред на заседанията на Общински съвет преди публикуването му? Защо техническата грешка беше открита едва ден преди заседанието? Кой служител на общината е допуснал тази грешка и ще понесе ли той/тя отговорност за нея?", питат жители и живущи в Синеморец в отвореното писмо, разпространено до медиите.


По думите на кмета протестиращите не са местни, а такива с вили в Синеморец, придобили терените си от общината, които сега не искали новото строителство да им пречи на гледката към морето. Лапчев добави, че не знае дали ще има ново строителство на въпросния парцел, защото към момента само се сменя предназначението му. Информира още, че за спорт ще бъде отделен друг терен, за който се чака решението на Министерския съвет за прехвърляне на собствеността на общината, защото този бил неподходящ - с голям наклон. Лапчев отрече някога този терен да е бил използван за спорт, а е предвиден за това още преди 30 години.
"Факт е, че на терена е имало футболно игрище, за което си спомнят всички по-възрастни хора от селото. Факт е, че теренът е предвиден за спорт, и това, че 30 години не се използва спрямо предназначението си е по вина на местната власт. Факт е, че може да се спортува и на гола поляна", пишат гражданите в писмото си. Те отричат и да са купили имотите си от общината, а от частни лица.


"Факт е, че наклонът на терена, понастоящем предназначен за спорт, който общината иска да отреди за жилищно строителство, е 6%, а наклонът на имота, който все още не е общинска собственост - 10%. Смятаме, че не случайно проектантите са избрали първия за изграждането на спортни съоръжения", се казва още в писмото.


В него кметът е призован да не предприема нищо за този терен. "Не желаем стадион, мултифункционална спортна зала, писта, ледена пързалка и каквото и да е било друго, което партия ГЕРБ с наши и европейски пари реализира по стотици села в България. Дори сградата на новото кметство, която довършвате със заеми, не желаем", пишат протестиращите и добавят, че селото има нужда от пречиствателна станция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK