Велислав Минеков: Бюджетът на културата се намира в трагично състояние

Велислав Минеков: Бюджетът на културата се намира в трагично състояние

© Ралица ФичеваАмбициозна програма за реформи в Министерството на културата представи проф. Велислав Минеков заедно със своя екип днес. Като своя приоритетна задача той посочи проверката на състоянието на бюджета, който по негови думи в момента се намира в трагично състояние заради пренасочването на почти 3 млн. лева от резерва към други пера, свързани с борбата с пандемията. Минеков съобщи още, че са сформирани четири инициативни групи, които да обсъждат промени в закони, които отдавна подлежат на критики, и че започва проект за създаването на специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство.


Той намекна също така, че може би ще поиска оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. Поводът за неговия коментар бе прекъсването на сутрешното предаване на БНТ в събота за излъчването на извънреден брифинг на ГЕРБ, в който взеха участие Даниел Митов и Тома Биков. Минеков определи това като "изключително скандален случай", "много тежко нарушение" и "намеса в националната сигурност".


По закон прекъсване на редовната програма може да се извършва само при изключителни обстоятелства като земетресение, бомбардировки, война или изявления на президента, главния прокурор, патриарха и главния мюфтия. Той съобщи, че във връзка с това прекъсване на програмата на БНТ ще изпрати официално писмо до Съвета за електронни медии, в което настоява случаят да бъде проверен. Тези нарушения започват да стават систематични. Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на г-н Кошлуков", заяви Минеков.
В закона за радиото и телевизията се посочва изрично, че мандатът на генералния директор на БНТ, съответно на БНР, се прекратява предсрочно или при на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на Съвета за електронни медии, или ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори. Именно на основание системн нарушения бе прекратен мандатът на бившия генерален директор на БНР Светослав Костов след прекъсването на програмата на "Хоризонт" за няколко часа. Това е единствено в правомощията на Съвета за електронни медии и в този смисъл министърът на културата няма законово право да уволнява шефове на медии или да им иска оставката.


Пари за култура няма


Велислав Минеков отново подчерта, че финансовото състояние на Министерство на културата се намира в много тежко състояние: "Културата бе ненужна години наред, тя беше забравена, беше изоставена, и то по такъв начин, че бюджетът да се срива постепенно от 2001 до днес от 1.3% до 0.6% от БВП." Той повтори тази теза във връзка със започналата серия от проверки в Министерство на културата, които разкриват сериозни финансови загуби. За разлика от досегашната практиката на останалите служебни министри да сменят провинили се шефове на ведомства, Минеков заяви, че засега не смята да уволнява никого.


"В министерството работят професионалисти, повечето от тях са с много голям опит. Аз не желая да загубя тези професионалисти, независимо дали имаме политически различия." Той заяви обаче, че ще бъде направена щателна проверка в редица предприятия и едва тогава ще се взимат мерки за освобождаване на техните директори. "На база щети ще преценя къде мога да освободя директор или цял борд. Задава се разследване за тежки щети, и то не на едно място", каза още Минеков.


Той съобщи, че в момента четири инициативни комитета работят по предложения за промени в закони, които през последните години са ставали обект на сериозни критики. Такива са законът за филмовата индустрия, чиято промяна в края на миналата година предизвика вълна от недоволство сред филмовата общност, законът за културното наследство, законът за закрила и развитие, който регулира меценатството в България, както и законът за авторските права и законът за радиото и телевизията. Минеков заяви, че целта е да бъдат изготвени предложения, които да бъдат внесени за обсъждане веднага след заработването на следващия парламент. Започнат е проект за създаване на регистър на независимите артисти и организации, за който от години настояват творци от различни културни браншове.


За първи път пред журналисти служебният министър на културата представи своята идея за създаването на специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство. Той трябва да бъде сформиран по примера на подобни групи в Италия и Франция и ще бъде подчинен както на Министерство на културата, така и на вътрешното министерство. По проекта се работи съвместно с бившия директор на полицейското училище в Пазарджик Петър Влахов. Минеков уточни, че ще бъде направен обмен на специалисти, а проектът ще бъде подпомогнат с програми от Италия и от Франция.


Сред своите приоритети министърът на културата посочи и създаването на регулации за иманярството, както и възстановяването на културните връзки с балканските държави чрез нов договор за културни взаимоотношения.


Велислав Минеков заяви, че ще настоява започнатите от неговия екип промени, да бъдат продължени и от следващия министър. "Ние вървим към политическа нормалност. Това, което се случи, ще изчезне, ще го забравим. Аз вярвам, че ще бъде така. Ще предам всичко в ръцете на моя наследник и ще настоявам, ще бъда неговия ревизор всяка седмица и всеки ден."

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Хайде и този щял да създава нова полиция!? Какво им става на хората с власт в тази държава, Гешев със собствена полиция, сега Минков и той полиция щял да си прави!!!

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Горканчо , за цял министър се дореди и не можа да захлеби ...

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Горканчо , за цял министър се дореди и не можа да захлеби ...
  —цитат от коментар 2 на SS


  какво израстване,от носещ ковчези и мятащ яйца и домати до мин на културата!
  След тази длъжност пак ли ще носи ковчези?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Безумието продължава.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Весело

  "Той намекна също така, че може би ще поиска оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. "

  Аз предлагам да вземе една кошница с яйца и да ходи да ги бори както той си знае. Много подходящ мин. на културата , дано остане и след изборите.
  :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1193 Разстроено

  леле!!
  Ай хоуп дъ ситуейшън из критикъл!

 7. 7 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 345 Весело

  Мила картинка. На тоталитарните душички все им се иска полицейски отряди да създават... Да не говорим, че в случая това е проява и на тежка шизофрения - та точно този отровен министър рушеше национални паметници на архитектурата, пък сеги ще създавал полиция за защитата им

 8. 8 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 577 Неутрално

  чак пък полиция.
  не става с полиция опазването.
  става с адекватни и най вече работещи
  мерки в закона. паметниците не са музейни
  експонати, както много хора в тази сфера си мислят.
  схемата в соца е била да се правят бутафории. такъв е случая
  с Несебър и много други.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Весело

  Сега разнасящият ковчези, бесилки, хвърлящият яйца и изсипващият развалена риба по площадите ще оправи нещата ....с бюджета на културата!!!

 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Назначени служебни,събрани от тук и там!
  https://zonanews.bg/bulgaria/pozor-grobaryat-velislav-minekov-razdal-za-24-may-gramoti-s-grubi-greshki -

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До предните четирима:
  Настръхвате, когато чуете за проверки и ревизия на току що падналото управление. Хайде по-спокойно1 Може и да не крали до дъно.
  Точно проверките и ревизиите доказват липсата на злоупотреби.
  Или не сте сигурни май, а?

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Да се назначи КОМИСИЯ по артефактите на "музея Божков"!! Там Прокуратурата унищожи КИН . Някой трябва да отговаря ...

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alexander97":

  До ПЪРВИТЕ четирима!!

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Трагично било състоянието!? Какъв лъжец!? Христо Мутафчиев, тазгодишният носител на "Аскеер" за мъжка роля, каза наскоро, че на този ще му трябват месеци само за да навлезе в материята и видовете артистични структури, щатове и т. н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  И експремиерът е пострадал от ниския бюджет за култура:

  Г-н Борисов заяви с гордост, че трилогията „Винету“ е в два тома,
  което неговите критици не знаят, защото не са интелектуалци, като него:
  „Те и за Винету ми говорят.
  Тя не е една книга, те са две, два тома.
  Те тва също не знаят.“, 20.04.2021 г.
  fakti.bg/bulgaria/572595-borisov-dokazal-sam-madrostta-si-shte-se-varna

 16. 16 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Велислав Минеков заяви, че ще настоява започнатите от неговия екип промени, да бъдат продължени и от следващия министър. "Ние вървим към политическа нормалност. Това, което се случи, ще изчезне, ще го забравим. Аз вярвам, че ще бъде така. Ще предам всичко в ръцете на моя наследник и ще настоявам, ще бъда неговия ревизор всяка седмица и всеки ден."

  Тоя нарцис ще оправи културата 100 %, нищо, че никой не е гласувал за него. На него не му пречи.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Гневно

  До коментар [#11] от "Alexander97":

  Настръхвам и съм гневен абсолютно всеки път, като видя некомпетентни реваншисти, на които Супер, Мега Гига ЕГОТО им е повече от Разума и държавническото поведение!!!
  Настръхвам и съм бесен всеки път, когато видя хора, които са по-големи от Отечеството и са убедени, че то съществува като средство за обслужване на обсесиите им!!!

 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Защо данъкоплатеца трябва да плаща за култура която не гледа? Някой може ли да обясни? И защо изскуството не бъде оставено намира без това измислено министертво, и творците да бъдат оставени на пазарната икономика, където всеки кадърен ще оцелее а всеки който го подпомага в момента данъкоплатеца ще замине безславно в историята.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Със сигурност е трагично състоянието с така нареченият "министър на културата"...
  Добрата новина е, че му остават само около 50 дни да обърка всичко, което може!!!

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Споко !! Отпусни се малко :)) Виж каква природа , птички ,тревички ..Да посочваш КРАДЕЦА и БАНДИТА е гражданска отговорност и задължение на министрите :) Върви в градинта , прекопай 100 кв. м , посади нещо .., стига си КЕСИЛ за защита на"бандити" по цял ден:)

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Весело

  "създаването на специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство"

  Направо да остави културното наследство на съхранение при Божков

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Весело

  И експремиерът е пострадал от ниския бюджет за култура:Г-н Борисов заяви с гордост, че трилогията „Винету“ е в два тома, което неговите критици не знаят, защото не са интелектуалци, като него:„Те и за Винету ми говорят. Тя не е една книга, те са две, два тома. Те тва също не знаят.“, 20.04.2021 г.fakti.bg/bulgaria/572595-borisov-dokazal-sam-madrostta-si-shte-se-varna
  —цитат от коментар 15 на Боян Баянов


  Явно си много млад и не си чувал, че по времето на РСО, за да си купиш хубава книга, трябваше да си купиш и една на някой аФтор от Априлското поколение.

 23. 23 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#3:"АмброзСП"][/quote]

  Друго си е пожарникар - мутра и престъпник - премиер!
  Мултак, горд от това, че е бил твърде близък с мутрите от 90-те - министър на културата!А, да - онзи ден му засекретиха катастрофата, която причини, поради незнайни причини, сякаш е най-специалният човек у нас.Вероятно - пак пиян е карал!
  Само тези двамата са достатъчни, но има и още и още.Ала ти не го виждаш вече толкова години това - или защото си от тях - некадърен и нефелен, или защото ти липсва и грам култура.А най-вероятно - и двете!

 24. 24 Профил на Зелена Фуражка
  Зелена Фуражка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  КОЙ го назначи?! Защото този е ясен на всеки що-годе прилично нормален индивид!

  "Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце"
 25. 25 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Всички герберски тролове се изокаха, а някой взеха и да завтарят! Естествено безжда са казали нищо съществено! Ако вземем да прекъсваме предаванията на БНТ всеки път, когато Биков си отвори устата ще трябва да я 8рекръстим на BullТВ.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Любопитно

  До коментар [#23] от "Капабланка":

  Между пожарникар-генерал и военен генерал каква е разликата когато става дума за министър-председателския стол и/или президенството?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на archangel
  archangel
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Минеков, като чуе за култура, и се хваща за... кадрите на ДС

 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Неутрално
 29. 29 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Министерство на културата е едно от министерствата, което не се следи постоянно под лупа, както да речем министерство на финансите. Нормално е да има по-голямо разграбване...
  Не, че на ГЕРБ им пречеше да заграбват и другите минстерства. Вече толкова се бяха самозабравили, че се помислиха за богове, които могат да правят каквото си поискат.

 30. 30 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Минеков иска да се развихри като Людмила Живкова. Хайде, стига!
  И друго. На него му беше позволено да прави едва ли не каквото си иска. А сега иска нещо като соцдиктатура. Мерси. Искаме пълна информираност.

 31. 31 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  типичен комунист. в министерството работели професионалисти - разбирай калинки и музейни уредници.

  тия хора никога няма да разберат, че за да има култура не трябва да носиш и събираш разни експонати по музеи, а трябва да има кой да я СЪЗДАВА.

  държавата не може да създава култура - тя може само да я унищожава.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#20] от "dejmos":

  От времената на мерзкия комунизъм изключително много "харесвам" да ми казват какво да мисля, как да се чувствам и какво да правя!!!!
  Особено много "харесвам" неумни съвети с елементи на социален расизъм, които изобщо не съм искал !!!

 33. 33 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Подкрепям инициативността на Минеков. От това министерство, не е излизало нищо друго освен скандали, в последните години. Оставка Кошлуков!

 34. 34 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#3:"АмброзСП"]
  —цитат от коментар 23 на Капабланка
  Друго си е пожарникар - мутра и престъпник - премиер! Мултак, горд от това, че е бил твърде близък с мутрите от 90-те - министър на културата!А, да - онзи ден му засекретиха катастрофата, която причини, поради незнайни причини, сякаш е най-специалният човек у нас.Вероятно - пак пиян е карал! Само тези двамата са достатъчни, но има и още и още.Ала ти не го виждаш вече толкова години това - или защото си от тях - некадърен и нефелен, или защото ти липсва и грам култура.А най-вероятно - и двете![/quote]

  Ако това е новото,което ще сменя старото,няма нужда!Нищо не ми липсва,най вече ти!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 35. 35 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Няма и месец както са на власт и започнаха с милиционерски подходи. Така ще е до изборите, а след това може и да продължи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 36. 37 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#18] от "radelmarfx":

  измислена ти е главата.
  музейното дело, археологията,
  паметниците на културата се
  урегулират в актове и с процеси
  водени от това министерство.
  навсякъде по света го има. доста ти е
  неясно изобщо какво и как се случва.
  не говори наизуст.

 37. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Весело

  До коментар [#32] от "selqnin":

  Расизъм :)) Черна ... КУРАБИЯ ли си ?:))

 38. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  ... Искаме пълна информираност.
  —цитат от коментар 30 на Hristo Daskalov


  И от кога това?!

 39. 40 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#23] от "Капабланка":Между пожарникар-генерал и военен генерал каква е разликата когато става дума за министър-председателския стол и/или президенството?!
  —цитат от коментар 26 на hamiltonf


  А разликата от заслужил генерал до назначен генерал каква е?

 40. 41 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Никой не може да се мери с културата на министъра на културата Вежди Рашидов:

  "По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той - на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници.
  Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар -
  то това ви е нацията на 1300 години,
  да ви е.а циганската нация - това го напишете, ама няма да посмеете."

 41. 42 Профил на
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alexander97":Настръхвам и съм гневен абсолютно всеки път, като видя некомпетентни реваншисти, на които Супер, Мега Гига ЕГОТО им е повече от Разума и държавническото поведение!!!Настръхвам и съм бесен всеки път, когато видя хора, които са по-големи от Отечеството и са убедени, че то съществува като средство за обслужване на обсесиите им!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  Е, ако сте иманяр и идеята за специализирана полиция, която да охранява културното наследство, настръхването ви е разбираемо. Ще пропадне бизнеса.

 42. 43 Профил на
  Рейтинг: 738 Неутрално

  пропуснал съм "ви плаши"

  Е, ако сте иманяр и идеята за специализирана полиция, която да охранява културното наследство ви плаши, настръхването ви е разбираемо. Ще пропадне бизнеса.

 43. 44 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Недоразуме….. Минеков.

 44. 45 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Започвам да се съмнявам в компетентността на г-н Минеков.

  Да вземем това твърдение :

  ---> бюджетът да се срива постепенно от 2001 до днес от 1.3% до 0.6% от БВП."

  Ако г-н Минеков провери цифрите, ще види, че поне от три години насам, бюджета за култура се увеличава поне с 20 млн на годишна база, всяка година.

  ---> съобщи още, че са сформирани четири инициативни групи, които да обсъждат промени в закони, които отдавна подлежат на критики,

  Не зная, дали г-н Минеков е осъзнал, но НС няма в момента. Следващото правителство каква политика ще следва, не е работа на г-н Минеков.

  --> и че започва проект за създаването на специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство.

  Още едно странно решение. Нима досега имаме масови изчезвания на културно наследство ? Кому е нужно пари от бюджета за култура да се харчат за косвени разходи ?

  ---> Ще предам всичко в ръцете на моя наследник и ще настоявам, ще бъда неговия ревизор всяка седмица и всеки ден."

  Много нахално, не мога да използвам по-меки думи. г-н Минеков не може да бъде ревизор или да настоява, някой да следва неговите идеи.  Като цяло, изводът се налага - за 2 месеца няма да свърши работа и за 1 седмица.

 45. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Трагично, трагично, колко да бе трагично, колкото цялата държава.

 46. 47 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Амбициозна програма за реформи в Министерството на културата представи проф. Велислав Минеков заедно със своя екип днес.
  __________________________________________________________

  И колко от амбициоюната програма може михистър Минеков да осъществи за 50 дни?

  Щеостане само на хартия, а следващите не са длъжни да се съобразяват със служебния кабинет!

 47. 48 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Да назначат Минеков като сержант в специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство. Там му е мястото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK