Защо броят на неприетите деца в София расте, въпреки строителството

Константин Павлов

© Георги Кожухаров

Константин ПавловПроблемът с недостига на детски градини в София изисква системно решение, а не само строителство на нови сгради, смята кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов от "Демократична България. Столичната община е изостанала с десетилетия в планирането на мерките, посочи той в интервю за Дарик радио.


"Трябва да кажем честно и ясно: Не съществува бързо решение! Проблемът не може да се реши само със строителство, както до момента е адресиран приоритетно от Столичната община. Няма чакащи терени за детско заведение. Въпросът с осигуряване на терени за обществени нужди е закъснял с десетилетия. В общия случай има нещо отредено в устройствения план, което трябва тепърва да се отчужди. Съществува естествена съпротива от собствениците (на терените), защото цените, по които отчуждава общината, не са пазарни", коментира Павлов.


За високия брой неприети деца през тази година - над 10 хиляди, при около 7 хиляди през м.г., той има конкретно обяснение. С две години закъснение ГЕРБ-София възприе от предизборната програма на "Демократична България" идеята за компенсиране с ваучери на родителите, чиито деца не са приети в общинските заведения. Освен закъснялото прилагане, общината наложи и не много смислени изисквания за реализацията й. За да получи ваучери детето трябва да е навършило 3 години и непременно да е кандидатствало през системата на Столичната община за прием в детска градина. Този критерий по думите му по естествен път е увеличил броя на кандидатите тази година в сравнение с миналите, когато много родители са се отказвали от процедурата, защото са знаели, че точките няма да им стигнат.


Друго потенциално решение на недостига на места за децата на София е да се търсят възможности за наемане на приземни незаети помещения в частни сгради. "Без включване на частната инициатива, която да помогне да се покрие този недостиг за некласираните деца, няма как да стане. Трябва да се прегледат възможностите по райони и да се коментира с частните собственици за закупуване или за наемане на тези помещения", предложи Павлов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK