За първи път от три месеца в България има области в жълтата зона за COVID-19

За първи път от три месеца в България има области в жълтата зона за COVID-19

© Лили ТоушекЗа първи път от около три месеца насам (от началото на март) в България има области в т.нар. жълта зона, където разпространението на COVID-19 е между 20 и 60 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици. Това сочат седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Те са към 23 май, а заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни.


Областите в жълтата зона (с най-слабо разпространение на коронавируса) са Плевен (49 нови заразени на 100 хил. население), Разград (46 нови заразени на 100 хил. население) и Хасково (59 нови заразени на 100 хил. население).


Картината на заразата се подобрява и за областите в т.нар. червена зона, където новите заразени са над 120 души на 100 хил. население. Данните към миналата седмицата показваха, че областите в България с тревожно разпространение на коронавируса са 20, а информацията до 23 май сочи, че областите в червената зона са намалели до четири - Видин, Монтана, Габрово и Русе.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK