Президентският съветник по сигурността е задържан незаконно, потвърди административният съд

Илия Милушев е вдясно на кадъра.

© Юлия Лазарова

Илия Милушев е вдясно на кадъра.Президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев е бил задържан незаконно от МВР за 24 часа на 9 юли 2020 г., потвърждава Административен съд София-град. Решението е окончателно, съобщава "Де факто".


Решението потвърждава това на Софийския районен съд от минaлия нoeмвpи, което отменя заповедта за 24 часа полицейски арест и обяви задържането за незаконно. След като прекара 24 часа в ареста, Милушев беше обвинен в подбудителство към длъжностни престъпления.


Един от мотивите на Съдия Данаилова, че задържането е незаконно тогава е, че арестът е бил разпоредено устно от военен прокурор на служител в столичната полиция преди обиска в кабинета на Милушев в сградата на президентството. Това се разбира както от докладната към заповедта за "зaдъpжaнe зa cpoĸ дo 24 чaca", така и от показанията пред съда на полицай, който е участвал в акцията в президентството на 9 юли.
При ареста тогава в сградата на президентството влязоха прокурори, полицаи и служители от Бюрото по защита към главния прокурор, а обиските станаха повод за продължили над 100 дни протести.


След като прекара незаконно 24 часа в ареста, Илия Милушев бе освободен срещу парична гаранция от 20 000 лв., която бе обжалвана и намалена на 5000 лв. По време на акцията освен кабинета на Илия Милушев беше претърсван и офисът на президентския секретар Πлaмeн Узyнoв. Той също прекара денонощие в ареста.


За незаконни съдът вече определи и задържанията на секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Малко след арестите на Пламен Узунов и Пламен Бобоков бяха повдигнати обвинения за търговия с влияние.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK