Главният прокурор беше осъден да публикува актове, които крие

Главният прокурор беше осъден да публикува актове, които крие

© Юлия ЛазароваПрокуратурата беше окончателно осъдена да предостави достъп до актовете на главния прокурор Иван Гешев. За това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), които заведоха дело срещу държавното обвинение, след отказ на Гешев да им предостави инструкциите и указанията, които издава на основата на Закона за съдебната власт.


Решението е на Административния съд - София град. В актовете, които Гешев издава, се съдържат правила, засягащи пряко правата на граждани и адвокати. От държавното обвинение отказаха достъп до тях с мотив, че инструкциите не са публикувани, защото "не могат да засегнат пряко правата и интересите на трети лица", но и че оповестяването на тези актове "не само би засегнало правата на конкретни участници в наказателното производство, но би повлияло отрицателно на упражняването на обвинителната функция в досъдебното производство като цяло". Според съда тези мотиви са "противоречиви и взаимно изключващи се".
Достъпът до инструкциите е отказан от зам. главния прокурор Красимира Филипова.


"От началото на мандата на сегашния главен прокурор БХК среща неговата упорита съпротива да направи достояние както официалните правни актове, които издава въз основа на Конституцията (чл. 126, ал. 2) и закона (чл. 138, т. 6 от ЗСВ), така и актуалния им списък. След девет спечелени дела БХК вече разполага със списък на актовете и с малка част от тях", пишат от БХК. Делото е именно за останалата част и осъждането на прокуратурата означава, че те трябва да бъдат обявени.
"Укривайки актовете си, главният прокурор пречи на обществеността да се информира за това как изпълнява правомощията си по закон", коментира адвокат Диана Драгиева от програмата на БХК за правна защита. Тя допълни, че "крайно необходимо за минималното възстановяване общественото доверие в институцията на главния прокурор е всеки негов акт, свързан с методическото ръководство на всички прокурори, да се публикува, освен ако няма изрична, законова забрана за това. Ще продължим да се борим с всички достъпни правни механизми, за да постигнем тази цел", коментира още правозащитникът.


В прессъобщението си, БХК обръща внимание на някои от "скритите" от Гешев актове.
"Такова например е указанието, което регламентира как се преценява необходимостта прокурорите да участват в административни дела. По закон прокурорите могат да преценят, че това се налага от важен държавен или обществен интерес. Това дава възможност на прокуратурата да се намеси и когато - въпреки че няма извършено престъпление - е нарушен важен обществен интерес. Такива например биха били безбройните огласени в медиите случаи на незаконни строежи върху пясъчни плажове, в паркове, край водоеми, замени и продажби на общински и държавни имоти, изсичане на гори, замърсяване на реки, замърсяване на въздуха и др. През 2019 г. по лична преценка, прокурорите са участвали едва в две административни дела. За 2020 г. информация липсва, тъй като отчетът на прокуратурата не е публикуван вече месец след законоустановения срок", съобщават от организацията.


Друго тайно указание урежда как главният прокурор ръководи контролната дейност в прокуратурата - организационните или дисиплинарни мерки срещу прокурори, оценката за работата на административните ръководители на прокуратурите и други. "То се пази в тайна, като "вътрешнослужебен" акт. От текста на решението за отказ да бъде предоставено това указание, предметът му изглежда обезпокоително широк. Така например смущаващо е основанията за предприемане на дисциплинарни мерки в прокуратурата да се определят еднолично от главния прокурор, а не в закон", пишат още от БХК. Според тях друга важна тема е как се урежда случайното разпределение на преписките в прокуратурата. От имената на актовете в списъка, предоставен на БХК след предходното дело обаче, не може да се направи категоричен извод дали този ключов въпрос изобщо е уреден.


Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 539 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Весело

  От БХК не знаят ли, че Гешев е инструмента божий, тия срещу бог ли са тръгнали да му държат сметка?

 5. 5 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Нищо няма да публикува. Кой ще го накара?
  Над него е само господ, а си има и частна армия с жилетки с велкро-джобове, като някой дагестанец

 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Това е началото на вълнуващата среща на Гешев с правосъдието.

 7. 7 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#3] от "kvasimodo":

  а от радостта гешеф не мирише, а вони направо на кочина. така че браво на бхк че защитават твоите и моите права, както и много други, както и трябва да е.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Сега, остава да бъде осъден за делото КТБ, дето го замете под килима. И покри виновните за източването ѝ.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  ... Абе, аз обичам да се праим на луд, ама вие, г-н премиер, май си праите много успешно ...

  Що ли са сетИх за т'ва ....

 10. 10 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#3] от "kvasimodo":

  Само ако си диктатор или карикатура на диктатор, както каза най-последователния и принципен депутат Биков

  Не ме търсете преди обяд
 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Всеки един, който продължава да вярва на Борисов и ГЕРБ, трябва да бъде в ситуация, при която Гешев и прокуратурата да действат срещу него по познатия начин - без право, без да се позовават на законни или съдебни заповеди!Тогава нека пак да гласуват за тях.
  Но се сещам, че и в СССР при Сталин е било тъй, а много от задържаните и после пратени в лагери и убити, са смятали, че това става без знанието на Сталин и ако той е наясно с това - веднага ще помогне и спре!
  Идиоти има навсякъде!

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  От БХК не знаят ли, че Гешев е инструмента божий, тия срещу бог ли са тръгнали да му държат сметка?
  —цитат от коментар 4 на У Чен


  Не богохулствай!
  Такъв да му е увяхнал инструментът на Господа Бога!

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  ""Укривайки актовете си, главният прокурор пречи на обществеността да се информира за това как изпълнява правомощията си по закон", коментира адвокат Диана Драгиева от програмата на БХК за правна защита. Тя допълни, че "крайно необходимо за минималното възстановяване общественото доверие в институцията на главния прокурор е всеки негов акт, свързан с методическото ръководство на всички прокурори, да се публикува, освен ако няма изрична, законова забрана за това. Ще продължим да се борим с всички достъпни правни механизми, за да постигнем тази цел", коментира още правозащитникът."

  Aко сега се открият актовете на главния прокурор, на мястото на общественото недоверие ще настъпи шок и ужас какъв човек е овлядял тази ключова за обществото ни институция........

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#6] от "авторът":

  " Това е началото на вълнуващата среща на Гешев с правосъдието."

  Когато и да се случи това, все ще му е късно ! И малко !

 15. 15 Профил на sameman
  sameman
  Рейтинг: 233 Неутрално
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Това е само началото.
  —цитат от коментар 15 на sameman


  Емчи за фигура с ниво като от началното училище ...

 17. 17 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Каскетът е резил за нацията!

 18. 18 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1460 Весело

  Още един звучен шамар върху плешивото теме на Гешев! Каскет – ще си изядеш ли каскета от яд?

 19. 19 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 167 Весело

  Този човек май повече пъти е бил осъждан, отколкото хора е осъждал той. Което е пълна ирония за длъжността, която заема.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 20. 20 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Гешев е едно недоразумение, случаен човек, поставен на висок държавен пост.
  В личния си живот всеки човек, ако се уважава, няма да подходи така небрежно към себе си.
  Примерно, когато отива на лекар, предварително пита кой е най-добрият.
  А когато става дума за държавни дела, тогава нехайството е уникално и удивително до степен, та чак някои чужденци изпадат в тих потрес и тотална загуба на говора.
  Но ... ние си ги търпим.
  По-важното е, че системата така е изградена и така работи.
  А как се сменя системата, май не става доброволно.

  кратък
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Тука нещо сте се екзлатирали прекалено много от заглавието без да прочетете статията и да си спомните за какво иде реч. :)

  Да каже, ще бъдат публикувани, ще се пошуми по медиите (по-специално Дневни) и всичко ще свърши до там. :)

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  И ритончето да покаже.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Прокуратурата не ги интересува, че са ги осъдили, тъй като ще платят отново от нашите пари. Трябва лична отговорност да се поеме! Гешев се подиграва с цялата държава.

 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Когато видиш Хелзингски комитет , колкото и хубаво да изглежда накрая замирисва.
  —цитат от коментар 3 на kvasimodo


  Така е казано и в Гамлет: Има нещо гнило в Хелзинги.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Що за държава сме ние. Премиер, управлявал 10 години, осъден за лъжа и кражба. Гл. прокурор, осъден да публикува актове, които той явно иска да скрие. И не е чудно, че сме се абонирали за последните места по всичко.

 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  И Цветанов беше осъден на две инстанции, но се върна Борисов с "патриотите" и го оневиниха, трябваше американците да му дадат пътя, сега с разни "евроатлантически" термини се опитва да ги омилостиви и да се върне на копанката поне със субсидия.

 27. 27 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Калинке, калинке Каскетов, вече и от БХК ли те взимат за мезе😂

 28. 28 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Гешо няма да е Гешо, ако изпълни присъдата. Нищо няма да покаже. Защото иначе друг щеше да бъде назначен за Главен прокурор.

 29. 29 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 295 Неутрално

  ГЕШЕФТтетурата на Каскета осъдена за пореден път, че нарушила закона. Нищо ново!

  Оставка и съд!

 30. 30 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мариана Кълвачева":

  Всъщност ние не просто си ги търпим. Ние си ги избираме, което е страшното в случая. И съдейки по коментарите на някои колеги, дори си ги харесваме. А курдисването на персони с менталните и "професионални" качества на Гешев, на такива ключови за една държава постове,е съвсем резонно, предвид чий всъщност е избора му. Самата институция главен прокурор, във вида в който функционира в България е атавистична креатура на едно друго време, от което уж неговите кукловоди декларират, че са ни избавили.
  В България главният прокурор не е държавниЯТ обвинител. Той е Цербер но държан на къса каишка от неговите истински господари - властимащите. Затова бива периодично насъскван да защитава техните лични, олигархични, или в най-добрия случай, партийни интереси.

 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Сега остава да видим как ще го накарат да изпълни решението...

 32. 32 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Не само актовете крие.Има много още тайни да разкрие.Натиска срещу него трябва да е ежеминутен.Да няма грам спокойствие.Докато дебелата му кожа не се пробие.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Прокуратурата не ги интересува, че са ги осъдили, тъй като ще платят отново от нашите пари. Трябва лична отговорност да се поеме! Гешев се подиграва с цялата държава.
  —цитат от коментар 23 на themtrx


  То не става въпрос за пари, а за информация :)

 35. 35 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3814 Весело

  БХК са радетели за социален мир в България!

  ДБ: Време е да спечелим България
 36. 36 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ура, получихте!!! достъп до актовете на главния прокурор. И к'во? греда:)
  Кажете за "тайният" ПРАВИЛНИК ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ или още по-секретната "Нормативна уредба за работата на прокуратурата"
  Ако имаше нещо да сте ни удавили до сега с помия.
  Джок Полфрийман ще е вечно благодарен за "Човек на годината" на БХК

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 37. 37 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Много вълнение. Не вярвам нещо да се промени.

 38. 38 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Указанията са ясни. Едва ли са се променили много от тези дето един гербер 8ткрадна, докато друг герхер пикаеше в храстите:
  ДА СЕ УДАРИ
  ДА СЕ ИЗЧАКА
  ДА НЕ СЕ ЗАКАЧА.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  До коментар [#38] от "3biri":

  "Не режете сланина върху секретните документи"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#24:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Горкичкия, няма какво да каже по темата, та това. Има си указания, следва си ги...

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Всеки условно осъден няма право да заема длъжност !! Да те осъдят за неспазване на законите е ИСТИНАТА за тази безконтролна власт. Декларация от новия парламент за оставка на тази прокуратура..

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  [quote#24:"Един вампир броди из Европа"]
  —цитат от коментар 40 на enterfornone
  Горкичкия, няма какво да каже по темата, та това. Има си указания, следва си ги...[/quote]

  Така е, тавариш. Имам си указания още от началното и основното училище -- кое е Дания, кое е Хелзинки, Банкя и т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на zokik
  zokik
  Рейтинг: 22 Весело

  Когато видиш Хелзингски комитет , колкото и хубаво да изглежда накрая замирисва.
  —цитат от коментар 3 на kvasimodo


  Затруднявате се да напишете "Хелзинки" и "хелзинкски", но коментирате статии по юридически въпроси - доста високо самочувствие предвид капацитета.

 44. 44 Профил на zokik
  zokik
  Рейтинг: 22 Весело

  Когато видиш Хелзингски комитет , колкото и хубаво да изглежда накрая замирисва.
  —цитат от коментар 3 на kvasimodo


  Затруднявате се да напишете "Хелзинки" и "хелзинкски", но коментирате статии по юридически въпроси - доста високо самочувствие предвид капацитета.

 45. 45 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Главният прокурор беше осъден да публикува актове, които крие?!

  -знанието е сила, незнанието на правилата, по които се определя дали няКОЙ е виновен или невинен дава огромна власт на този, КОЙто ги знае, но може да си позволи да ги скрие от останалите просто смъртни!!!

  До коментар [#11] от "Капабланка":
  Идиоти има навсякъде!

  - да така е, но е добре да се покаже на публиката кои са идиотите и още по-важно е да се знае как да се пазим от тях!!!

 46. 46 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Главният прокурор беше осъден да публикува актове, които крие?!

  -знанието е сила, незнанието на правилата, по които се определя дали няКОЙ е виновен или невинен дава огромна власт на този, КОЙто ги знае, но може да си позволи да ги скрие от останалите просто смъртни!!!

  До коментар [#11] от "Капабланка":
  Идиоти има навсякъде!

  - да така е, но е добре да се покаже на публиката кои са идиотите и още по-важно е да се знае как да се пазим от тях!!!

 47. 47 Профил на antikonti
  antikonti
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Когато видиш Хелзингски комитет , колкото и хубаво да изглежда накрая замирисва.
  —цитат от коментар 3 на kvasimodo


  Сигурно същото важи и за теб, но с разликата, че и не изглеждаш добре, съдейки от ника ти.

 48. 48 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Чудя се добра ли е новината... от една страна ненавиждам тази мОтр@ Гушев и искам час по-скоро да го изметат от там та право в затвора с ментора си Борисов. Това няма как да стане без масово гласуване на 11.07 инак ББ+патриотите и ДПС ще управляват.

  От друга страна БХК са соросоидна организация отявлени предатели не само за малцинството (което скоро ще стане мнозинство), но и за какво ли не.

  Един Българин
 49. 49 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#1] от "оuzo":

  Дисциплинарно уволнение!

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanpopov":

  "Сега остава да видим как ще го накарат да изпълни решението..."

  Неизпълнението на съдебно решение е престъпление :

  Чл. 296. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

  (2) Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление. !

  В неговия случай ще помогне и да се изрита от поста на главен прокурор.........

 51. 51 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 503 Любопитно

  Хммм... като гледам и доколкото разбирам, полека лека му кроят „шапка“ на гешеф, ще трябва изглежда скоро и предсрочно да се разделя с Каскета....
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 52. 52 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":

  ..бях написал какво мнение сподели с мен един достоа висшестоящ французин.....необходимо е тотално измитане на всички от периода 1990 до края на последното бойково правителство.....!!!

 53. 53 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 119 Весело

  Щом е осъден - да бъде обесен 😁🎃

 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  "Главният прокурор беше осъден....."

  За каквото и да го осъдят все има достатъчно основния.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  https://mobile.frognews.bg/article/218334/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Тука нещо сте се екзлатирали прекалено много от заглавието без да прочетете статията и да си спомните за какво иде реч. :)Да каже, ще бъдат публикувани, ще се пошуми по медиите (по-специално Дневни) и всичко ще свърши до там. :)
  —цитат от коментар 21 на realguru


  Тц ,този път няма да е така , а ще се реже до здраво . Гангрената е плъзнала на всякъде и трябва смела намеса.
  И доктора ще реже , щото иначе ,лошо!

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един препатил":

  Бойко Атанасов главен прокурор

 58. 58 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Оставка на тази мутра!

  ... с двеста...
 59. 59 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Гадния прокурор - осъден, тъпата Тиква - нарязана, Прасето на мама - заклано...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 60. 60 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 15 Неутрално
 61. 61 Профил на vec331056177
  vec331056177
  Рейтинг: 5 Весело

  Amazing post! Thanks for interesting and informative post. It is really what I expected to see trust in future you. https://geometrydash-free.online - https://slope-unblocked.online

 62. 62 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Проблема не е в криенето ,а в това ,че откраднатото и замененото и нашите данъци и о сигуровки няма да се върнат , докато се промени нещо ,ще дойде 22 век .

 63. 63 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Докато "инструментите на Господ" не бъдат въдворени в лудницата, където им е мястото, вместо да пребивават в дом No 5 и да изпълняват функцията на недосегаем Главен прокурор, нищо няма да се оправи. Всъщност, прокуратурата трябва да се извади от състава на Съдебната власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK