Нов сблъсък между силовия вицепремиер и ДАНС: Рашков се оказа лишен от достъп до секретни данни, без да знае

Нов сблъсък между силовия вицепремиер и ДАНС: Рашков се оказа лишен от достъп до секретни данни, без да знае

© ДневникНапрежението между правителството и шефовете на служби достигна нов връх днес, след като шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев обяви, че силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, и намекна, че това ще му попречи да изпълнява задълженията си.


Изявлението дойде два часа след решението Георгиев да бъде освободен и на негово място да бъде назначен нов директор на агенцията. Кабинетът и ДАНС са в публично пререкание от седмица - откакто съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, а Бойко Рашков потвърди, че спецагенцията е подслушвала незаконно 32-ма опозиционни политици в месеците преди парламентарните избори на 4 април.


В пространно изявление - едно от много редките му появявания пред медиите, днес Димитър Георгиев повтори тезата, развивана в последните дни от представители да доскоро управляващата партия - ГЕРБ, че идеята за смяната му се дължи на разкритата мрежа от руски шпиони в страната. Той отхвърли като неприемливи аргументите на правителството - "заради накърняване престижа на службата и политически действия". В хода на изявлението си Георгиев вметна:

"Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация."
До момента не е известно Рашков, който е бивш шеф на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), да е бил без право на достъп до класифицирана информация. Преди дни пред БТА министърът заяви, че срещу него е имало образувано дело в прокуратурата. Той било след публикация в медиите, в която се твърди, че той и зам.-шеф на ДАТО (Държавната агенция "Технически операции" , която прилага СРС - бел. ред.) готвят "Бръмбаргейт 2", а мишена е главният прокурор. Такова дело би могло да е основание за прекратяване на допуск, но пък същия ден пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева отрече да е завеждано дело.
За "Дневник" Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет достъпът до секретни данни, но "както се вижда - всичко е възможно". "Дневник" потърси за потвърждение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), която по закон единствена има право да дава или отнема допуск до данни. От комисията поискаха писмени въпроси, на които все още няма получен отговор.


Как се отнема достъп до информация


Според Закона за защита на класифицираната информация министрите получават автоматично достъп до данни във връзка с изпълнението на служебните им задължения, без да подлежат на задължителното проучване за надеждност. Разрешението им важи за всички нива на класифицирана информация от момента на встъпване в длъжност до напускането на поста. На същия режим са президентът, премиерът, депутатите, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет. На тях не им се издава отделен акт за достъп, а само сертификат, че са минали обучение за работа със секретни данни.


Хората с отнет достъп до информация нямат право да кандидатстват за заемане на длъжност, която изисква да работят със секретни данни, до три години от отнемането на разрешението. Те обаче трябва да са били официално уведомени, че им е отнет достъпът, за да могат да обжалват решението в законовите срокове. В случая Георгиев заяви, че отнемането не е обжалвано, а Рашков очевидно не е знаел, че има такъв акт. Липсата на уведомяване от страна на ДАНС би поставила под въпрос действието на акта за отнемане.

Не ми е известно да ми е отнет допускът до класифицирана информация, но както се вижда - всичко е възможно


Бойко Рашков,

министър на вътрешните работи


Именно това е големият въпрос - бил ли е уведомен за отнемането и как точно. По закон хората с отнет допуск имат право да обжалват пред ДКСИ, а след това и пред Върховния административен съд. Не е ясно и как точно би могъл да е отнет допускът на Рашков, след като той изкара пълния си мандат като ръководител на Бюрото за контрол на СРС и след това не е известно да е заемал друга държавна длъжност. Тоест неговият допуск може да е бил прекратен, което е съвсем различен казус от отнемането, и няма никакви последици.


Справка на "Дневник" по публични източници показа, че Бойко Рашков е завършил мандата си като началник на Бюрото за контрол на СРС, без да му е отнето разрешителното за достъп до тайни. След това не е известно да е заемал държавна длъжност. По закон след изтичане на мандата му допускът му трябва да се прекрати автоматично. Остава неизвестно как е възможно да му е бил отнет.


Какво точно се е случило засега не е известно, но е очевидно, че ако има отнемане преди две години, сега има колизия, каза за "Дневник" експерт по сигурността на информацията, пожелал да остане неназован. И посочи, че от ако наистина има отнет достъп, прокуратурата може да използва това и да образува дело за нерегламентиран достъп до класифицирана информация на министъра.


Шефът на ДАНС: първият въпрос беше за руски шпиони


Димитър Георгиев, която е начело на ДАНС от 2015 г. насам по предложение на ГЕРБ, отдаде предложението на правителството да бъде освободен на разбитата руска шпионска мрежа. Същото обяви по-рано днес и бившият премиер Бойко Борисов. Георгиев дори заяви, че първата информация, поискана му от служебния премиер Стефан Янев, е именно за случая с руските шпиони.


Георгиев отхвърли мненията, че е политически обвързан, като доводът му бе, че е работил с пет правителства. "Една от грешките бе, че ние в последните години, в новата история, направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия. Аз при предходния служебен кабинет не съм работил по шпионски случай с Русия и никой не ми е казал, че съм накърнил престижа на службата. Пуснаха ме и две седмици отпуска", каза Георгиев. Допълни, че по информацията за руските шпиони всичко е такова, каквото е оповестено, и няма разрешение от прокуратурата за подробности.


Агенцията не потвърждава за подслушвания


Георгиев отрече и информацията за подслушвани политици. "Направил съм доклад, който е изпратен вчера на премиера, който изцяло не потвърждава информацията за подслушване на политици. Въпросът със СРС-тата е изключително чувствителен, неслучайно се засяга. Бюрото за проверка на СРС влезе вчера при нас, ще се изнесе цялата информация. Това, което излезе в медиите, не отговаря на истината", добави Георгиев.


Той многократно заяви, че не вижда проблем с излизането си в служебен отпуск до септември, което беше една от причините общественото внимание да се фокусира върху шефовете на спецслужбите. Георгиев обясни излизането в почивка с "лични причини" и няколко пъти повтори, че е прекратил отпуска си на петия ден, което посочи като доказателство, че не се крие и е готов да работи.


"На първата среща, когато е поканен ДАНС, отидоха зам.-председателите, аз не се крия, за какво да се крия, на третия ден се явих и на петия си прекратих отпуската. Говорил съм с премиера за отпуската ми, тя е абсолютно законна. Всеки има лични причини. Бях поканен на среща, на която премиерът ми каза, че не искам да работя със служебния кабинет. Нито съм твърдял такова нещо, нито твърдя. Цялата работа прилича на това - ако си с шапка, защо си с шапка, ако си без шапка, защо си без шапка, ако си с кафяви обувки, защо си с кафяви обувки, ако си с черни обувки, защо си с черни обувки", каза той.


"Ще се съобразя, чакам си указа и с гордо вдигната глава ще си тръгна от агенцията. Имаше редица операции срещу олигарси. Шпионският скандал и олигарсите не бяха пипани от години. Още преди да дойде служебният кабинет, се говореше, че ще се сменят шефове на служби. Това уронва държавността", обобщи той. Изтъкна, че е бил удостояван с много награди, а при последното участие на България на среща с членките на НАТО всички държави са подкрепили страната за правилната политика и това, което се върши от службите за сигурност и сектора за сигурност.


Защо правителството поиска смяната на Димитър Георгиев и кого предлага на мястото му - тук
Какво още каза Бойко Рашков пред "Дневник" - тук.
Реакцията на ГЕРБ - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK