Нов сблъсък между силовия вицепремиер и ДАНС: Рашков се оказа лишен от достъп до секретни данни, без да знае

Нов сблъсък между силовия вицепремиер и ДАНС: Рашков се оказа лишен от достъп до секретни данни, без да знае

© ДневникНапрежението между правителството и шефовете на служби достигна нов връх днес, след като шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев обяви, че силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, и намекна, че това ще му попречи да изпълнява задълженията си.


Изявлението дойде два часа след решението Георгиев да бъде освободен и на негово място да бъде назначен нов директор на агенцията. Кабинетът и ДАНС са в публично пререкание от седмица - откакто съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, а Бойко Рашков потвърди, че спецагенцията е подслушвала незаконно 32-ма опозиционни политици в месеците преди парламентарните избори на 4 април.


В пространно изявление - едно от много редките му появявания пред медиите, днес Димитър Георгиев повтори тезата, развивана в последните дни от представители да доскоро управляващата партия - ГЕРБ, че идеята за смяната му се дължи на разкритата мрежа от руски шпиони в страната. Той отхвърли като неприемливи аргументите на правителството - "заради накърняване престижа на службата и политически действия". В хода на изявлението си Георгиев вметна:

"Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация."
До момента не е известно Рашков, който е бивш шеф на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), да е бил без право на достъп до класифицирана информация. Преди дни пред БТА министърът заяви, че срещу него е имало образувано дело в прокуратурата. Той било след публикация в медиите, в която се твърди, че той и зам.-шеф на ДАТО (Държавната агенция "Технически операции" , която прилага СРС - бел. ред.) готвят "Бръмбаргейт 2", а мишена е главният прокурор. Такова дело би могло да е основание за прекратяване на допуск, но пък същия ден пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева отрече да е завеждано дело.
За "Дневник" Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет достъпът до секретни данни, но "както се вижда - всичко е възможно". "Дневник" потърси за потвърждение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), която по закон единствена има право да дава или отнема допуск до данни. От комисията поискаха писмени въпроси, на които все още няма получен отговор.


Как се отнема достъп до информация


Според Закона за защита на класифицираната информация министрите получават автоматично достъп до данни във връзка с изпълнението на служебните им задължения, без да подлежат на задължителното проучване за надеждност. Разрешението им важи за всички нива на класифицирана информация от момента на встъпване в длъжност до напускането на поста. На същия режим са президентът, премиерът, депутатите, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет. На тях не им се издава отделен акт за достъп, а само сертификат, че са минали обучение за работа със секретни данни.


Хората с отнет достъп до информация нямат право да кандидатстват за заемане на длъжност, която изисква да работят със секретни данни, до три години от отнемането на разрешението. Те обаче трябва да са били официално уведомени, че им е отнет достъпът, за да могат да обжалват решението в законовите срокове. В случая Георгиев заяви, че отнемането не е обжалвано, а Рашков очевидно не е знаел, че има такъв акт. Липсата на уведомяване от страна на ДАНС би поставила под въпрос действието на акта за отнемане.

Не ми е известно да ми е отнет допускът до класифицирана информация, но както се вижда - всичко е възможно


Бойко Рашков,

министър на вътрешните работи


Именно това е големият въпрос - бил ли е уведомен за отнемането и как точно. По закон хората с отнет допуск имат право да обжалват пред ДКСИ, а след това и пред Върховния административен съд. Не е ясно и как точно би могъл да е отнет допускът на Рашков, след като той изкара пълния си мандат като ръководител на Бюрото за контрол на СРС и след това не е известно да е заемал друга държавна длъжност. Тоест неговият допуск може да е бил прекратен, което е съвсем различен казус от отнемането, и няма никакви последици.


Справка на "Дневник" по публични източници показа, че Бойко Рашков е завършил мандата си като началник на Бюрото за контрол на СРС, без да му е отнето разрешителното за достъп до тайни. След това не е известно да е заемал държавна длъжност. По закон след изтичане на мандата му допускът му трябва да се прекрати автоматично. Остава неизвестно как е възможно да му е бил отнет.


Какво точно се е случило засега не е известно, но е очевидно, че ако има отнемане преди две години, сега има колизия, каза за "Дневник" експерт по сигурността на информацията, пожелал да остане неназован. И посочи, че от ако наистина има отнет достъп, прокуратурата може да използва това и да образува дело за нерегламентиран достъп до класифицирана информация на министъра.


Шефът на ДАНС: първият въпрос беше за руски шпиони


Димитър Георгиев, която е начело на ДАНС от 2015 г. насам по предложение на ГЕРБ, отдаде предложението на правителството да бъде освободен на разбитата руска шпионска мрежа. Същото обяви по-рано днес и бившият премиер Бойко Борисов. Георгиев дори заяви, че първата информация, поискана му от служебния премиер Стефан Янев, е именно за случая с руските шпиони.


Георгиев отхвърли мненията, че е политически обвързан, като доводът му бе, че е работил с пет правителства. "Една от грешките бе, че ние в последните години, в новата история, направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия. Аз при предходния служебен кабинет не съм работил по шпионски случай с Русия и никой не ми е казал, че съм накърнил престижа на службата. Пуснаха ме и две седмици отпуска", каза Георгиев. Допълни, че по информацията за руските шпиони всичко е такова, каквото е оповестено, и няма разрешение от прокуратурата за подробности.


Агенцията не потвърждава за подслушвания


Георгиев отрече и информацията за подслушвани политици. "Направил съм доклад, който е изпратен вчера на премиера, който изцяло не потвърждава информацията за подслушване на политици. Въпросът със СРС-тата е изключително чувствителен, неслучайно се засяга. Бюрото за проверка на СРС влезе вчера при нас, ще се изнесе цялата информация. Това, което излезе в медиите, не отговаря на истината", добави Георгиев.


Той многократно заяви, че не вижда проблем с излизането си в служебен отпуск до септември, което беше една от причините общественото внимание да се фокусира върху шефовете на спецслужбите. Георгиев обясни излизането в почивка с "лични причини" и няколко пъти повтори, че е прекратил отпуска си на петия ден, което посочи като доказателство, че не се крие и е готов да работи.


"На първата среща, когато е поканен ДАНС, отидоха зам.-председателите, аз не се крия, за какво да се крия, на третия ден се явих и на петия си прекратих отпуската. Говорил съм с премиера за отпуската ми, тя е абсолютно законна. Всеки има лични причини. Бях поканен на среща, на която премиерът ми каза, че не искам да работя със служебния кабинет. Нито съм твърдял такова нещо, нито твърдя. Цялата работа прилича на това - ако си с шапка, защо си с шапка, ако си без шапка, защо си без шапка, ако си с кафяви обувки, защо си с кафяви обувки, ако си с черни обувки, защо си с черни обувки", каза той.


"Ще се съобразя, чакам си указа и с гордо вдигната глава ще си тръгна от агенцията. Имаше редица операции срещу олигарси. Шпионският скандал и олигарсите не бяха пипани от години. Още преди да дойде служебният кабинет, се говореше, че ще се сменят шефове на служби. Това уронва държавността", обобщи той. Изтъкна, че е бил удостояван с много награди, а при последното участие на България на среща с членките на НАТО всички държави са подкрепили страната за правилната политика и това, което се върши от службите за сигурност и сектора за сигурност.


Защо правителството поиска смяната на Димитър Георгиев и кого предлага на мястото му - тук
Какво още каза Бойко Рашков пред "Дневник" - тук.
Реакцията на ГЕРБ - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  ...Шпионският скандал и олигарските не бяха пипани от години...

  Защо Борисов не ги е пипал?
  Защото са свои?

 4. 4 Профил на chesterfield
  chesterfield
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За "Дневник" Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет допускът до класифицирана информация, но "както се вижда - всичко е възможно".
  ---------------------------------------------------
  Г-н Рашков, защо лъжете хората?

 5. 5 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Цялата играчка с парламент / правителство / сл. правителство - от едни лайна, в други лайна.

  Пък заблудените протестиращи нека си искат промяната..

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 941 Неутрално

  При положение, че Делян Пеевски е с най-високо ниво допуск до класифицирана информация, не виждам проблем Бойко Рашков да е с отнет допуск.

 8. 8 Профил на Alexander Kotcev
  Alexander Kotcev
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Тролчетата само рефрешват по цял ден с огромното желание да ни споделят техните политически мъдрости.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Само да бяха събирали изрезки от вестници, нищо друго да не бяха правили, ДАНС трябваше да са наясно и да са се задействали срещу основните корупционни схеми у нас, в повечето от които руското участие се вижда от луната.

  Ако ДАНС са направили нещо в тази посока, то е да подслушват разследващите журналисти, които са ги разкрили и да снасят информацията в Сараите.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Вътрешен министър без достъп до информация??!

  [email protected]
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Този герболяк още ли не е арестуван ??

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  " "Една от грешките бе, че ние в последните години, в новата история, направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия."


  Шефът на ДАНС има ли си някакво понятие как се построи турския поток у нас и за колко милиарда ? А случайно да е чул по удълбочаване на дъното на Черно море в полза на почетния, където едни 350 милиона се наливат в полза на една руска фирма ? Изляти от Б.Б. и компания ! Не ? А за милиардите, излети в строителните фирми, където участие има бившия на Лукойл Вальо Белота ? А за игрите на белот от премиера ?
  А затова, че отдавна сме се превърнали в руска губерния на централно управление от Кремъл !
  Предполагам не ! И няма и да чуе !

 13. 13 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  По закон има пълен достъп...

 14. 14 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Явно Катето Митрофанова управлява в момента България!!!

 15. 15 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 265 Любопитно

  Наистина е жалко, как един шеф на данс се оправдава, използвайки нелепите опорни точки на една доскоро управляваща групировка и нейният тотално компрометиран бос

 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  “вътрешният министър е с отнет достъп до класифицирана информация“
  ——
  Ми, значи не е вътрешен, а външен. Голям кудош

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Разстроено

  Принципно погледнато, от десетилетия....довериму тук-никому !

 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Прсвителството на Борисов не струваше, но служебното май май ще излезе по-калпаво и от него.

 19. 19 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Маймунското представление с т.нар. "руските шпиони" е за глупаци. А на кога е отнет и на кого не достъпа до секретна информация не е работа на шефа на шпионите да го разнася насам-натам като панаирджия.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Този смешко дали проучи кой загроби над 3 милиарда народна пара в безполезна за България тръба, но пък обслужваща чудесно Русия? Извършилия това национално предателство спрямо България арестуван ли е или е на свобода? ДАНС чували ли са изобщо за тръбата?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Любопитно
 22. 22 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Поредния много жалък лакей, сложен за ръководител на ужким много отговорен пост... То не е е КТБ, Белене, Турски поток, отравяния на Бг бизнесмени, крежба на Терем и ЕМКО , Теглене на милиони в кеш, ББР - иска ли още аргументи за разследване този?

 23. 23 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#1] от "1908":

  Всеки нормален човек е наясно, че отнемането на допуска на Бойко Рашков е било по нареждане на сикаджията-Тиква. Съвсем типично за начина на "управление" на Борисов в "завладяната държава". Мафията се разправя по този начин с тези, които не се подчиняват на "капо ди тути капи". Изгаряне, "опраскване", мачкане... Нищо необичайно...

 24. 24 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#21] от "selqnin":

  Сега, като преди ден..

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Хохоо, а едни други с новичоците вилнеят необезпокоявани в страната. Ама хванали няколко самозванеца, които си организирали шпионски кръжок.

 26. 26 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  А агент "Иван" – Каракачанов? Като доносник на ДС?

 27. 27 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 602 Неутрално

  ДАНС е служба създадена от Станишев, за да противодейства на Запалката, но в последствие овладяна от ДС кликата и Пеевски, а в момента обслужваща Борисов. Та какво излиза, че хората, които протестираха срещу някогашното назначение на тлъстия за шев на ДАНС са жестоко изиграни. Има едно елегантно решение на проблема-закриване на цялата камарила. Саакашвили показа как трябва да се действа в бившите соц. държави, пълна чистка на силовите ведомства. И без ранно пенсиониране има работа за строителни работници колкото щеш.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Това е ясно още от денят на вдигнатия юмрук.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Вътрешен министър без достъп до информация??!
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Не го мисли! За каката дето оглавява звеното даващо и отнемащо разрешеноя се притеснявай.

 31. 31 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Рекох аз, че меко се пипа...Ентусиазмът на новите в политиката спадна, битката с борисовщината леко изтънява и както казва Максим Горки за италианците – “пошумят, пошумят, пък утихнат…” Ако това ви е промяната и борбата за справедливост всеки човек от митингите миналата година ще се попита “защо ги ручахме жабетата?”.

  ГЕРБ е на път да стане порядъчна и нормална партия, да се забрави авторитаризма на лидера им и да поникне пак където не го сееш. Знаем, че е трудно. Но също така виждаме, че ви е по-кеф да влезете в следващия парламент, да отидете на море, да се върнете на депутатските банки – нежели да търсите промяна.

  Половин промяна е подмяна обаче. Ако не може да се справите с Всичко натворено от ББ, по добре да дойде Черепа. И той идва.

  Защото ако и той не дойде, идва един друг, чийто полицаи ни биха през 1997-ма. Един ден всичко това, нашият, непочистеният авгиев обор ще ескалира и Виденов с юмрук, нож и автомат ще ви потърси сметка. Може да не се казва Виденов, но може да е и по луд от него. Дано да греша.http://onovini.eu/2021/05/карбовски-ентусиазмът-на-новите-спад/?fbclid=IwAR2WWtz724ul5aizPfSqQMoMoW3Dybj4IyD6ftcqF_y5E-z3P-XRfswOIYE

 32. 32 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Защо имаме министър на вътрешните работи без достъп до класифицирана информация е въпрос, на койот Славов едва ли ще посмее да отговори

 33. 33 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Рашков, с отнет достъп до секретна информация е назначен за силив министър. Добре дошли в комунистическа България.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#33] от "oak17621787":

  Да назначим Пеевски? Той е с най- високо ниво на достъп, благодарение на Баце..

  Sic transit gloria mundi
 36. 36 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Защо имаме министър на вътрешните работи без достъп до класифицирана информация е въпрос, на койот Славов едва ли ще посмее да отговори
  —цитат от коментар 32 на limbize


  Може ли аз по желание! Защото каката, която отнема диостъпа изпъллнява зап8веди давани от Банкя. НАП е бухалка за биснесмени, а тази дирекция е бухалка срещу политици и държжавни служители.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Весело

  Забавно е да се наблюдава как лилявите жълтопаветни либералдемократи (а.к.а. "полезните идиоти") с пяна на уста защитават дъртото ДС ченге и тъмночервен комунист Рашков докато уволнява неугодните на руската резидентура.

  Рашковчета, какво да ги правиш....

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  До коментар [#24] от "Hristov":

  Тоест - продължавате уверено със събарянето на Отечеството?!
  Нали разбрахте колко фирми с какви огромни задължения е продал на клошари културиста, който някак си се оказа директор на НАП?

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Смо за протокола,за мисирите и мисирките и дежурните в студиата всичколози. Терминът „допуск” е русизъм и не съществува в действащото в страната законодателство. Легалният термин в ЗЗКИ е „разрешение за достъп до класифицирана информация”.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#35] от "Hristov":

  маямата - галева - костинбрадска вече направи един такъв опит и комунетата го изядохте здраво ...
  Ако искате може да се пробвате отново - готов съм!!!

 42. 42 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Защо ли пък вече не вярвам на нито една гербаджийска подлога ?

 43. 43 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Зле тръгна служебното правителство.Видно е, че не може да се върви с рогата напред.Държавата не е казарма, в която генералите решават всичко.Правителството не може да бъде санкционирано нито от парламент ,нито от законите-Това е диктатура.

 44. 44 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Атлантици питат премиера Янев: Защо е отнет достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков

  Аз също много бих искал да знам.
  В Законът за защита на класифицираната информация е много ясно уточнено защо се отнема достъп.

  Как изобщо министър на МВР може да си върши работата без такъв достъп ?!

  Отново напълно аматьорско решение на г-н Радев при сформирането на това 'правителство'.

 45. 45 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Весело

  Аз пък си мислех, че причината да не предоставят материалите от подслушванията, е някакво наводнение.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 46. 46 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Това очевидно е било отмъщението за разкритията на Рашков през 2018 като бивш председател на бюрото за контрол върху СРС, че се подслушват масово журналисти и политици. Тогава Цацаров много се възпали.

 47. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#39] от "selqnin":

  А ти нали разбра, че за пръв път в историята, посланикът на САЩ отиде в НАП и засвидетелства подкрепа.Или не си разбрал още?

  Sic transit gloria mundi
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Радев преди да назначи Рашков не е ли направил проверка? Става с едно вдигане на телефона.

 50. 50 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Руски агенти управляват България

 51. 51 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 307 Неутрално

  ... ГЕРБ е на път да стане порядъчна и нормална партия ...
  —цитат от коментар 31 на ALEX BA

  Съгласен. Остава един последен тест за нормална партия - да остане (да кажем) един мандат на властова диета. Та да се види няма ли да се разбягат на другия бряг тогава герболясалите герболясници, или ще останат "верни" на евроатлантическата идея?

 52. 52 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#41] от "selqnin":

  Ммм , оня опит , дето Цацаров де кле пред камери, че има неопровержими доказателства? За него ли говориш? Иначе, леко с готовността, деде..Че на 4-ти април беше готов за Барисич 4 , ма нещо оттогава се на тъжно настроения го караш..

  Sic transit gloria mundi
 53. 53 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Мда, нищо чудно Рашков да се окаже и разследван за шпионаж.

  Пудслушване на политици ли? Кой още? Атанасов?

 54. 54 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1821 Гневно

  Закривай, пари на вятъра!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хай Буй":

  Закона за защита на класифицираната информация има следните разпоредби:

  Чл. 39. (1) Не се извършва проучване за надеждност по отношение на:
  1. председателя на Народното събрание;
  2. президента на Република България;
  3. министър-председателя;
  4. (изм. - ДВ, бр. 71 от 2016 г.) заместник-министър председателите и министрите;
  5. главния секретар на Министерския съвет;
  6. народните представители;
  7. (доп. - ДВ, бр. 55 от 2004 г.) съдиите от Конституционния съд, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите;
  8. (нова - ДВ, бр. 28 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет.
  (2) Лицата по ал. 1, т. 1, 2 и 3, считано от момента на встъпването им в длъжност, получават по право достъп до всички нива на класифицирана информация за срока на заемане на длъжността им.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Лицата по ал. 1, т. 4, 5, 6, 7 и 8 получават, считано от момента на встъпването им в длъжност, по право достъп до всички нива на класифицирана информация за срока на заемане на длъжността им при спазване на принципа "необходимост да се знае", когато информацията е:
  1. (изм. - ДВ, бр. 71 от 2016 г.) за заместник-министър председателите, министрите и главния секретар на Министерския съвет - в кръга на тяхната компетентност;

 57. 57 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 459 Неутрално

  " "Една от грешките бе, че ние в последните години, в новата история, направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия." Шефът на ДАНС има ли си някакво понятие как се построи турския поток у нас и за колко милиарда ? А случайно да е чул по удълбочаване на дъното на Черно море в полза на почетния, където едни 350 милиона се наливат в полза на една руска фирма ? Изляти от Б.Б. и компания ! Не ? А за милиардите, излети в строителните фирми, където участие има бившия на Лукойл Вальо Белота ? А за игрите на белот от премиера ? А затова, че отдавна сме се превърнали в руска губерния на централно управление от Кремъл ! Предполагам не ! И няма и да чуе !
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Тия 350 милиона много подозрително затихнаха в медийната среда, иначе нямало пари за 50 лв на пенсионерите и т.н.....

  Дела трябват, а не думи.
 58. 58 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#47] от "Hristov":

  Да разбирам ли, че Нейно Превъзходителство ще възстанови нанесените от културиста щети на Държавния бюджет от измамата на мускулестия младеж???

 59. 59 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#49] от "pepisky":

  А ако от другата страна на телефона е една североизточна решетка???

 60. 60 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  от ЗЗКИ :
  Чл.59 (6) Лице, на което е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация, няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок три години от отнемането.

  Достъпът на г-н Рашков е отнет преди 2 години. Излиза, че той няма законовото право да бъде министър на МВР.

  Отново брутално погазване на законите в България, от новата държавност и анти-герб коалицията.
  Някой да е учуден ?!

 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#52] от "Hristov":

  Тъжен, гневен и бесен съм само в ситуации, като настоящата, в която комунета - национални предатели озлочестяват Отечеството?!!!

 62. 62 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 705 Неутрално
 63. 63 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Весело

  ДАНС и американските НПО-та се клатят едни други...
  :)
  !

 64. 64 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Истината е, че ДАНС се ръководи от Пеевски още когато бе предложен за шеф на агенцията!Тогава БСП не вярваше, че е възможно да се случат такива протести, но като разбра, че не са шега, просто оттегли Пеевски за лице на ДАНС, но той реално стана неин шеф.
  После обаче, дойде Борисов с обещанията, че така повече не може и на всички тези безобразия ще сложи край.Тогава още Белене беше гьол, за онези, които са забравили.Щеше да изрине всички и да унищожи комунистите!Помните ли го, бе, гербери?!!!
  Е, не само, че не го направи, ами се съюзи с тях и създаде чудовището, което е днес, държавата ни!БСП не възразиха изобщо за Гешев, като преди туй бавно, но неотменно направиха така законите, че той и прокуратурата да имат неограничена свобода за саморазправа към всеки ,който посмее да противоречи на властимащите.ДПС уж в опозиция, получи най-голямото влияние, което е имала до сега, а Росенец бе само върха на айсберга.А Борисов, като иска да промени темата, веднага измисля някой руски шпионин и се прави на десен и европеец!!!Делата му обаче са видни - той изпълнява всички обещания на БСП и ДПС!!!!
  Трябва всички служби у нас да бъдат изринати и изградени наново от нови хора!За всеки от нас е видно, че Русия си прави каквото си ще у нас и не ни смята не за държава, а за живи!Удобно е сега да говорят за агенти, но за отравянето на Гебрев - ни дума!!
  Дано както повечето хора разбраха, че на комунист вяра не трябва да имаш, да осъзнаят и че по-голям комунист от Борисов и ГЕРБ днес няма!Дори Радев!!!!

 65. 65 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Весело

  Дошло ново правителство и тоя излязъл в неплатен отпуск с... гордо вдигната глава :)
  Айде стой си в неплатен отпуск, не пречиш.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 66. 66 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Затова и един турски агент не си заловил само измислени руски шпиони за да ни вкараш в конфликт с Русия!
  —цитат от коментар 6 на Julian Mall


  Те турските шпиони са професионалисти, не са чепиги. А пък да си кажем правичката - тези руски шпиони които ги "хванаха" (малко преди да им изтече мандата в България), бяха договорени с Русия.

 67. 67 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Весело

  ве то полвината новоназначени са без допуск
  та майтапа е голем
  предстои яко шоу

  ма кой колко си може!
  да са опраат

 68. 68 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#58] от "selqnin":

  Предполагам ще възстанови 1 млрд от ББР..И ще поразпита олигарсите на ГЕРБ а ени чекмеджета и кюлчета..Апропо, 700 млн , с които ощетихте бюджета, гласувайки поправката на Черепа, кога ще ги връщате? От кумова срама барем тия 67 млн, дето ги взехте като подкуп върнете..

  Sic transit gloria mundi
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#69] от "selqnin":

  Изнервен ми се видиш.Има защо..По предписание, не по усмотрение, нали си знаеш?

  Sic transit gloria mundi
 72. 72 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 747 Весело

  Така и така няма да намерите доказателства за подслушване, оправдайте се с лишаването от достъп до данните. Наблягайте на къщата, острова и чекмеджето защото почти ги забравихме!

 73. 73 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#70] от "Hristov":

  Разговорът с радиоточка е невъзможен!
  Лека нощ!!!

 74. 74 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Лъсна ролята на още една мутренска бухалка- ДКСИ. Ставаш неудобенм или се предполага, че ще станеш такъв и хоп, тихичко ти отнемат достъпа до класифицирайа информация, заради което те уволняват или не можеш да бъдеш назначен на определени длъжности.

 75. 75 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#73] от "selqnin":

  Време ти е..

  Sic transit gloria mundi
 76. 76 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#56] от "ivan_v":

  🤘🤘🤘
  Чудесно нашокване на боко-пеефките по лъжливите ла#няни устички.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#68] от "Hristov":

  ГЕРБ-ерите ако ги питаш, даже не знаят, че Влади Горанво е бил министър на финансите. Още по-малко да имат нещо общо с него или с ДПС...! :)))

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Начи ББ е успял да създаде завършена мутренска държава за тия години, щом и шефа на ДАНС се вживява в неконролирана бухалка на ГЕРБ.
  В нормалните държави ще бъде отстранен незабавно от работа и направи външно разследване. Приказките му приличат на заличаване улики.

 79. 79 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 747 Весело

  "Дневник" ми изтриха коментара, защото мразят истината. Едва ли някой се съмнява, че Бойко Рашков е скопен. Все пак той е комунист и разбойник участвал в разсипването на България през периода 1994-1997 година от БКП.
  —цитат от коментар 34 на 1908


  Както продължаваш въобще ще те лишат от достъп до форумите. Мен ме отбиха за цял месец при това без конкретен повод. Правилата им са като за покойник: или го хвалиш, или мълчиш.

 80. 80 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  “Случаят с руските шпиони" е съвместна операция между ДАНС и Гешев и е само за да "изпере" имиджа на прокуратурата. А тя, прокуратурата има много за изчистване, като се започне с отравянето на Гебрев, взривовете, срещите с Руската прокуратура и т.н.

 81. 81 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#69] от "selqnin":

  По-точно в Банкя!

 82. 82 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  айде и тоя почна да припява "работа, работа, работа"

  под носовете на тея безполезници герб и кръговете им точат кеш от бюджета, пълнят шкафчета и разграбват държавата.

  превзеха държавните институции тея отпадъци, та сега ни обясняват калинки и тулупи как всичко било нормално и законно.

  колко ли мозък се иска за да видиш подпорна стена, турски поток, загробване на животни, престъпленията на ковачки, врътките на мавродиев и ОЩЕ СТОТИЦИ скандални съпорти??

 83. 83 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  До коментар [#39] от "selqnin":А ти нали разбра, че за пръв път в историята, посланикът на САЩ отиде в НАП и засвидетелства подкрепа.Или не си разбрал още?
  —цитат от коментар 47 на Hristov

  *****************************************************************************************
  И това ти харесва ,защото....? Каква работа има КОЙТО И ДА Е ПОСЛАНИК в нашата НАП?!
  Това е срамно бе,хора,не се ли усещате?!

 84. 84 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Острието на руската експанзия Радев в действие. В частност ДАНС трябва да бъде унищожен, а генерално България върната в Тюрмата на народите. Указанията са чьотки.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 85. 85 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1827 Неутрално
 86. 86 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хай Буй":

  Закона за защита на класифицираната информация има следните разпоредби:

  Чл. 39. (1) Не се извършва проучване за надеждност по отношение на:;
  —цитат от коментар 56 на ivan_v


  Едва сега видях коментара ви.
  Господине, няма нужда да се извършва проучване за надежност за г-н Рашков .... вече. Той е с отнет достъп и явно се се случило заради точно определени причини описани в ЗЗКИ.
  Със или без проверки, министър Рашков няма право за достъп още поне 1 година.


 87. 87 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Усилията на дикатора от Банкя са насочени върху запазване на контрола върху структурите за сигурност, а оттам и върху мрежите за наркоразпространение, в който Георгиев има първостепенно значение.

 88. 88 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Весело

  Между другото, този индивид сам е скочил в клоаката, като е казал следното, цитирам:

  "Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван."

  - С това този индивид ясно демострира, че е напълно некомпетентен за длъжността, която заема, и следва да бъде изхвърлен незабавно и без никакво увъртане.
  Защото по закон министрите ИМАТ достъп до класифицирана информация в кръга на тяхната компетентност, без значение дали някой им е "давал" или "отнемал" такъв преди това.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Жълтите калинки във властта вече саботират работата на служебния кабинет!

 90. 90 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Защото по закон министрите ИМАТ достъп до класифицирана информация в кръга на тяхната компетентност, без значение дали някой им е "давал" или "отнемал" такъв преди това.
  —цитат от коментар 88 на keen


  Нямат. ЗЗКИ изрично казва, че за да изпълняваш длъжност изискваща достъп до КИ, нужно е такъв да ти бъде издаден, след съответната процедура, описана в същия закон. Не се получава автоматично.

 91. 91 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 867 Весело

  Не е възможно такъв умен и красив вицепремиер две години да не знае, че е с отнет лиценз за достъп до класифицирана информация! Това да не ви е някава менте герберска калинка. Това си е оригинална руска калинка.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 92. 92 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#83] от "G.Okatova":

  Кога Баце правеше мили очи и похарчи милиарди , да се хареса на тоя и оня , не беше срамно , а? Сега ви досрамя!

  Sic transit gloria mundi
 93. 93 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Цялата държава е окрадена, докато този паразит стои "на пост".
  И сега всички ортаци реват в един глас като ранени чакали, каквито и са. Руските мекерета плашат с Русия...

  А няколко тролчета, с настроение "внушаващо" се опитват да приравнят новото правителство по старото, за няколко жълти стотинки.
  А старото, откъдето го разровиш и вони на гнилоч и мръсни руски подлоги.

 94. 94 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Отделно разгласяването на служебна тайна, каквото представлява информацията, че някой е с "отнет достъп", представлява престъление по Наказателния Кодекс и се наказва със затвор до две години.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 95. 95 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Димитър Георгиев трябва да бъде съден и да влезе в затвора заради това, в което превърна ДАНС - рекетьорска организация на простата тиква и свинята пееф...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 96. 96 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Руските шпиони, както и поръчаните самолети и още куп други дивотии са просто за индулгенции от САЩ за мутренската управа създадена от ББ... Ма даже и САЩ не ги изтърпя.

 97. 97 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Какво общо има потока с отнетия достъп на Рашков до класифицирана информация? Като шпионска афери ли се разглежда този поток? Става дума за лице на върха на националната сигурност, все пак. Делян Пеевски, когото Мая Манолова предложи за върховен повелител на службите, е бил с по-висока степен на доверие.

 98. 98 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Нямат...
  —цитат от коментар 90 на Хай Буй

  - Лъжеш :)
  "Лицата по ал. 1, т. 4, 5, 6, 7 и 8 получават, считано от момента на встъпването им в длъжност, по право достъп до всички нива на класифицирана информация за срока на заемане на длъжността им при спазване на принципа "необходимост да се знае", когато информацията е в кръга на тяхната компетентност"

  Забележка: Лицата по ал.1, т.4 са всички министри:

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 99. 99 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  "Димитър Георгиев повтори тезата, развивана в последните дни от представители да досегашната управляваща партия - ГЕРБ, че идеята за смяната му се дължи на разкритата мрежа от руски шпиони в страната"

  Баси ! Превърнахме се със фар на евроатлантизма в ЕС и НАТО. Човек ще реши, че сме блокирали всички руски енергийни проекти и не сме дали и стотинка за тръби и самовари.

  Oh, wait ...

 100. 100 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Гневно

  Радев срива държавата в интерес на русия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK