Общинарите в Бургас приеха нов вариант за спасяване на пътя до плажа на "Росенец"

Пътят до плажа бе заграден като частна собственост след решение на ОбС-Бургас от 28 април 2020 г.

© Георги Кожухаров

Пътят до плажа бе заграден като частна собственост след решение на ОбС-Бургас от 28 април 2020 г.Нов вариант за връщане на общинската собственост върху пътя до плажа на парк "Росенец" гласува Общинският съвет на Бургас. По предложение на Константин Бачийски, съветник от "Средна европейска класа", и с гласовете на ГЕРБ бе одобрена идеята да се обяви за нищожно предишно решение на ОбС от 28 април 2020 г. С него бе променена собствеността на пътя до Росенец от публична общинска в частна и така част от крайбрежието до т. нар. сараи на Ахмед Доган стана недостъпна за гражданите, което предизвика масовите протести през юли м.г.


Одобрената идея на Бачийски е ОбС-Бургас да задължи своите юристи "да поискат от съда извършването на инцидентен контрол за валидност на решението (на ОбС от 28 април 2020 г.) за прехвърляне на пътя към "сараите" от публична в частна собственост и да го обяви за нищожно". През цялото време това беше най-силният коз на администрацията и за мен е необяснимо защо до момента нейни (на община Бургас) юристи не се възползваха нито веднъж от възможността да разрешат случая в полза на обществения интерес, коментира Бачийски.


Юрист: Приетото предложение от ОбС-Бургас е правен абсурд
Като правен абсурд определи одобреното предложение Борис Милчев, правен консултант на Камарата на архитектите в България и общински съветник от "Демократична България" в София. "Абсурд е самият административен орган, издал акта, да иска съдът да му го обяви за нищожен. Общинският съвет Бургас сам може да го оттегли при определени обстоятелства или да го отмени", коментира Милчев.


След акцията на Христо Иванов и Ивайло Мирчев от "Да, България" на плажа на Росенец и последвалите масови граждански протести ОбС-Бургас още през юли 2020 г. побърза да оттегли спорното си решение от 28 април 2020 г. Така се възстанови общинската собственост върху пътя до плажа на Росенец, но това решение бе обжалвано в съда от фирмите "Хермес Солар" и "Стрейтлайн", които построиха летния сарай, първата е и формален собственик на имота, в който почетният председател на ДПС живее. Според юристи те ще го ще спечелят, защото ОбС-Бургас тогава не е доизпипал мотивите за оттегляне на спорното си предишно решение.


Няма правна логика, търси се произвеждане на новина


Новият вариант, приет от ОбС-Бургас, по своята същност е просто търсене как да се произведе новина, коментира бившият общински съветник Димитър Найденов от "Демократична България", който участва с Христо Иванов в първата акция с лодката до плажа на Росенец.


Реално се иска адвокатът, който защитава общината в делото, заведено от "Хермес Солар" срещу второто решение на ОбС (от 28 юли), да настоява за обявяване за нищожно на другото, първото, решение на съвета от 28 април. Това е процесуално недопустимо и лишено от правна логика, обясни Найденов за "Дневник".


11 юли 2020 г. Плажът на парк Росенец беше достигнат от протестиращите граждани.

© Георги Кожухаров

11 юли 2020 г. Плажът на парк Росенец беше достигнат от протестиращите граждани.


Как може "улицата на Доган" отново да е път до плажа за всички


Спасяването на общинския път е възможно единствено след като плажът на парк Росенец се нанесе в специализираната карта на морските плажове, поясни той. Малката крайбрежна ивица от 1.4 дка през април беше нанесена в кадастъра като плаж, а не като земеделска земя. На това основание по закон до плаж трябва да има достъпен за всички път. "Демократична България" ще предложи в ОбС-Бургас да бъде отчужден въпросния път, който се превърна в частна улица на Доган. "Затова обявихме, че борбата за плажа на Росенец е и борба за пътя до него", отбеляза Найденов.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Направо го подарете на Данчо ментата, той и без това е левия сол'таш'ак на хидроинжинера. Той, Якимов, тъста му има опит в заграждането на пътища...

 2. 2 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Поредното неиздържано (правно и юридически) действие на ГЕРБ-ави калинки. Човек да се чуди имат ли завършен 8 клас или са си природно тъпи и нищо не са вденали от обучението си.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Как може да се разбере, кога са били приемателните комисии за въвеждане в експлоатация на "сараите" и на новия кей?
  Кои са се подписали, та да бягаме далеч от тях.

 4. 4 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Това е плаж само за слънчасали политизирани робинзони. Ами, да си го стопанисва вечно ДБ, бе!. Нека разположи партийна каса на входа и да се види, че няма кой "добър ден" да им каже. Да го обявяват за резерват на таласъма "доган", повече народ ще привлекат. Боже, какъв народ, какъв елит...

 5. 5 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Решение има.
  Нали сега вече сме гъсти с братята американци.
  Да се отправи прошение до шести американски флот, като им се дадат координатите на Росенец, с молба, някой дрон, който в момента няма ангажименти, да прелети и от птичи поглед да ръсне някоя ракетка ей така, за кеф на населението.
  И лека полека да почне чистенето на Авгиевите обори.
  Решение има, само воля трябва.
  Ей, като казах воля и се сетих, за тези 30 години кажете, коя дума не окепазиха политиците, та сега не смееш да я употребиш.

  кратък
 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  абе Доганеца още ли си гледа доматите там ?!
  какъв наем плаща тоя тарикат ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Да нанесат плажа не картата , да не се ослушват и да правят поредните правни абсурди тип Барни Ръбъл

 8. 8 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Това е плаж само за слънчасали политизирани робинзони. Ами, да си го стопанисва вечно ДБ, бе!. Нека разположи партийна каса на входа и да се види, че няма кой "добър ден" да им каже. Да го обявяват за резерват на таласъма "доган", повече народ ще привлекат. Боже, какъв народ, какъв елит...
  —цитат от коментар 4 на venelingeologia


  Елита е в сарая, в 44-тото НС и в ОсБ-Бургас мъри.

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  По-лесно ще е да прокарат нов път, по дъното, разтваряйки водите на морето, подобно на Моисей...

 10. 10 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Това не е "плажа на Росенец". Това е "частното плажче на Доган".

  Плажовете на Росенец са на няколко стотин метра от това място, като единият от тях е в зоната на нефтопристанището, подарено от Костов на руснаците (Лукойл).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK