Общинарите в Бургас приеха нов вариант за спасяване на пътя до плажа на "Росенец"

Пътят до плажа бе заграден като частна собственост след решение на ОбС-Бургас от 28 април 2020 г.

© Георги Кожухаров

Пътят до плажа бе заграден като частна собственост след решение на ОбС-Бургас от 28 април 2020 г.Нов вариант за връщане на общинската собственост върху пътя до плажа на парк "Росенец" гласува Общинският съвет на Бургас. По предложение на Константин Бачийски, съветник от "Средна европейска класа", и с гласовете на ГЕРБ бе одобрена идеята да се обяви за нищожно предишно решение на ОбС от 28 април 2020 г. С него бе променена собствеността на пътя до Росенец от публична общинска в частна и така част от крайбрежието до т. нар. сараи на Ахмед Доган стана недостъпна за гражданите, което предизвика масовите протести през юли м.г.


Одобрената идея на Бачийски е ОбС-Бургас да задължи своите юристи "да поискат от съда извършването на инцидентен контрол за валидност на решението (на ОбС от 28 април 2020 г.) за прехвърляне на пътя към "сараите" от публична в частна собственост и да го обяви за нищожно". През цялото време това беше най-силният коз на администрацията и за мен е необяснимо защо до момента нейни (на община Бургас) юристи не се възползваха нито веднъж от възможността да разрешат случая в полза на обществения интерес, коментира Бачийски.


Юрист: Приетото предложение от ОбС-Бургас е правен абсурд
Като правен абсурд определи одобреното предложение Борис Милчев, правен консултант на Камарата на архитектите в България и общински съветник от "Демократична България" в София. "Абсурд е самият административен орган, издал акта, да иска съдът да му го обяви за нищожен. Общинският съвет Бургас сам може да го оттегли при определени обстоятелства или да го отмени", коментира Милчев.


След акцията на Христо Иванов и Ивайло Мирчев от "Да, България" на плажа на Росенец и последвалите масови граждански протести ОбС-Бургас още през юли 2020 г. побърза да оттегли спорното си решение от 28 април 2020 г. Така се възстанови общинската собственост върху пътя до плажа на Росенец, но това решение бе обжалвано в съда от фирмите "Хермес Солар" и "Стрейтлайн", които построиха летния сарай, първата е и формален собственик на имота, в който почетният председател на ДПС живее. Според юристи те ще го ще спечелят, защото ОбС-Бургас тогава не е доизпипал мотивите за оттегляне на спорното си предишно решение.


Няма правна логика, търси се произвеждане на новина


Новият вариант, приет от ОбС-Бургас, по своята същност е просто търсене как да се произведе новина, коментира бившият общински съветник Димитър Найденов от "Демократична България", който участва с Христо Иванов в първата акция с лодката до плажа на Росенец.


Реално се иска адвокатът, който защитава общината в делото, заведено от "Хермес Солар" срещу второто решение на ОбС (от 28 юли), да настоява за обявяване за нищожно на другото, първото, решение на съвета от 28 април. Това е процесуално недопустимо и лишено от правна логика, обясни Найденов за "Дневник".


11 юли 2020 г. Плажът на парк Росенец беше достигнат от протестиращите граждани.

© Георги Кожухаров

11 юли 2020 г. Плажът на парк Росенец беше достигнат от протестиращите граждани.


Как може "улицата на Доган" отново да е път до плажа за всички


Спасяването на общинския път е възможно единствено след като плажът на парк Росенец се нанесе в специализираната карта на морските плажове, поясни той. Малката крайбрежна ивица от 1.4 дка през април беше нанесена в кадастъра като плаж, а не като земеделска земя. На това основание по закон до плаж трябва да има достъпен за всички път. "Демократична България" ще предложи в ОбС-Бургас да бъде отчужден въпросния път, който се превърна в частна улица на Доган. "Затова обявихме, че борбата за плажа на Росенец е и борба за пътя до него", отбеляза Найденов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK