Съдът: Банковият закон на Пеевски погазва Конституцията, БНБ е бездействала с КТБ

Разпоредбите бяха въведени, за да уредят различни казуси, възникнали след случая с КТБ по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

© Надежда Чипева, Капитал

Разпоредбите бяха въведени, за да уредят различни казуси, възникнали след случая с КТБ по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.Конституционният съд излезе с ключово решение, с което обяви за противоконституционни 7 от серия разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, който бе създаден след затварянето и последвалия фалит на Корпоративна търговска банка (КТБ). Разпоредбите бяха въведени, за да уредят различни казуси, възникнали след случая с банката по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. До делото се стигна, след като в края на май 2018 г. търговската колегия на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд по въпроса.


Измененията бяха приети набързо през февруари 2018 г., като депутатите преодоляха и президентското вето върху тях. Тогава тримата депутати обявиха, че това е закон срещу вторичното разграбване на КТБ.


Днес Конституционният съд единодушно (с особено мнение по отношение на допустимостта на Гроздан Илиев) реши, че законът, станал по-известен като "банковия закон на Пеевски" е извънредно законодателство, несъвместимо с основни правни принципи, което е създадено само за една банка, съобщава в подробен текст по темата lex.bg.
Съдът не пропуска и да отправи сериозни критики към БНБ за бездействието ѝ, което е помогнало за изпадането на КТБ в неплатежоспособност. Освен това съдът прави и друго важно уточнение, че макар с отменените от него разпоредби в закона да се цели попълване на масата на несъстоятелността на банката, те всъщност не са в неин интерес, а на кредиторите ѝ, а най-големият от тях е Фондът за гарантиране на влоговете.


Според решението на Конституционния съд измененията в Закона за банковата несъстоятелност накърняват по конституционно нетърпим начин имуществената сфера на широк кръг от лица.


Те подчертават и че "несъвместимо с правната сигурност е: заличаването с обратна сила на ефекта на законосъобразно извършено прихващане, уредено като погасителен способ в закон, за чиято установеност като правило за поведение е достатъчно да се посочи, че в тази му част (чл. 103- 105 ЗЗД) не е търпял изменения от приемането му през 1950 г. до настоящия момент; обременяване по силата на закона с тежести, противопоставими на трети лица, на имущества, придобити от тях свободни от обезпечения преди влизане на този закон в сила; неограничената от гледна точка на времеви период и брой прехвърляния възможност да се водят искове срещу трети лица, които нямат и не са имали правоотношения с банката с цел връщане в масата на несъстоятелността на придобито от тях имущество".


Съдът отбелязва, че всички изменения в законодателството са направени заради една банка и намира това за недопустимо като превръща законодателството в извънредно.


"Тъкмо защото оспорените разпоредби се отнасят до едно конкретно производство по банкова несъстоятелност, като резултат те въздействат върху точно определени частноправни отношения (която цел е представена от законодателния орган като значим обществен интерес), при което е конституционно нетърпимо държавата да се намесва в тях и да ги урежда по начин, който тя счита за справедлив и целесъобразен, облагодетелствайки едната страна във вреда на другата", подчертават съдиите.


"Такова въздействие на държавата върху отношения между равнопоставени субекти, които отношения според българското законодателство се основават на принципите на автономия на волята и свобода на договарянето, е несъвместимо с правовата държава", пише още в решението.


В решението не се пропуска и анализ за действията и бездействията на БНБ - "тъй като стабилността на банковата система е от решаващо значение за икономиката, държавата и обществото, на БНБ са вменени редица задължения за "осигуряване на надеждно и сигурно управление на банките и на рисковете, на които те са изложени или може да бъдат изложени, както и за поддържане на адекватен на рисковете собствен капитал".


Освен това БНБ регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки, а в решението се цитират доклади на самата БНБ и на международните одитори за КТБ.


"В случая с КТБ изложените по-горе факти, обективирани в доклади на самата БНБ, така и в цитирания вече доклад на международна разследваща компания, обуславят извода, че опасността от неплатежоспособност поради необезпеченост на предоставените кредити, е била налице далеч по-рано (като при това е била известна или е следвало да бъде известна на надзорния орган), поради което в крайна сметка обявяването на банката в несъстоятелност е функция не само на лошото ѝ управление, но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор", посочва в решението си Конституционният съд.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Сетила се Мара, да се побара...

 2. 2 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Че то имало ли е момент, когато централната банка е действала адекватно, шефовете им винаги са послушници и само разкарват костюмите...

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 831 Весело

  аре бе, нови двайсе за гербиджа !
  или за оня, дето кацна КаскетЪ на Луната със дизела ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  "да уредят различни казуси, възникнали след случая с банката по предложение на депутатите от ДПС" - не е въздействие на държавата върху субекти, а на Баш Бос, разни малки Босчета, и безкрили калинки и то със съгласието(мълчаливо или с резерви) на всички в Народното събрание. След дъжд качулка и без последици за бездействащите. Не трябва да има повече такава държава.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  " Такова въздействие на държавата върху отношения между равнопоставени субекти, които отношения според българското законодателство се основават на принципите на автономия на волята и свобода на договарянето, е несъвместимо с правовата държава", пише още в решението."

  Господата от КС имат ли идея къде е тая правова държава у нас ? В сараите на Росенец ? В шкафа в Бояна на един бивш премиер ? При ТИМ във Варна ? Или при бухалката на мафията с един каскет ?

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  Искров, Искров къде се сега................?!

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Банковия закон на Пеевски погазва Конституцията. Кой вкара и прегласува този закон?Този ли елит от специалисти който ни представя Буци. Или такова е Банкянското виждане на юриспруденцията.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Весело

  Хммм... палачинката се обърна господа дУпета_ти от ГЕРБ и ДПС не само за вас, дъщарните партии на БКП но и за пряката и наследница БСП. За кражби и забежки от тук нататък ще има тежки санкции (а предполагам и за стари неща ще има здрава тояга).
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Хайде сега голямата фадрома да влизе и в БНБ... ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  До коментар [#1] от "авторът":


  До коментар [#2] от "eurogay":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Човек като чуе , че една търговска банка е с БГ собственици/ олигарси/ по-добре въобще да си няма "вземане -даване" с нея!Добре , че сме в ЕС , защото има гаранция на депозитите!Но е крайно време някой "топ-банкер" да бъде пратен " на топло" за назидание на другите!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  До коментар [#7] от "К2":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тези са от "банката кадри" на жълтата партия- все алчни и без "грам морал" личности!

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#7] от "К2":++++++++++++++++++++++++++++++++++++Тези са от "банката кадри" на жълтата партия- все алчни и без "грам морал" личности!
  —цитат от коментар 11 на bat_plamen


  Закон от обществен интерес в единствено число.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Три години трябваха на КС да решат за този закон. С това КС доказват, че са обикновен слугинаж на който е на власт.

 14. 14 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 377 Весело

  Хайде сега да отменят и фалита.

 15. 15 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 377 Весело
 16. 16 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Сравнително навреме е това решение :)

 17. 17 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#16] от "nema_labavo":

  има цели 3 г. до абсолютна давност.

 18. 18 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Че то имало ли е момент, когато централната банка е действала адекватно, шефовете им винаги са послушници и само разкарват костюмите...
  —цитат от коментар 2 на eurogay


  Да бяха само костюмите, ама виждал си си с какви Мерцедеси ги разкарват?

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  много закъсняло решение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  ДАНС какво казаха за КТБ и този закон, някой знае ли?

  :)))

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  И в БНБ калинки. Тези некадърници са полазили цялата държава.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#18] от "john_3volta":

  Има дори и един Майбах.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Предложено - от ДПС.
  Прокарано - с гласовете на ГЕРБ и Патерициотите
  Кеширано - от Дидо Дебелио.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  Три години трябваха на КС да решат за този закон. С това КС доказват, че са обикновен слугинаж на който е на власт.
  —цитат от коментар 13 на galapagas


  Което пък навежда на обосновото предположение, че решение на Конституционния съд по щенията на ГЕРБ спрямо Изборния кодекс не може да се очаква в обозримо бъдеще.

 25. 25 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 117 Любопитно

  Колко гнил трябва да е този закон, след като и братиньото велчев не мое да помогне?

  Ain't no thing like me, except me!
 26. 26 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 57 Неутрално

  "Всичко това е, защото от БНБ разкриха мрежа от руски шпиони"

 27. 27 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Греда, ама под ръководството на Цацата и Каскета, всичко беше ошушкано. Естествено с помощта на ловеца на руски шпиони, строителя на Руски поток, менискус-министър-председателя Бойчето Борисов.

 28. 28 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  Да, не че имало някакви съмнения. Нищо в промените в Изборния кодекс не виждам как може да бъде обявено за противоконституционно. Най-малко пък машинното гласуване.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#16] от "nema_labavo":

  Тука шегата се получи :)

  Няма как да чакаме на един КС да оправя батака в една завладяна държава постфактум.

 31. 31 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  После като кажеш, че ДПС са престъпници, веднага лети репликата - ама ти мразиш турците. Ами не, просто сте си престъпници!

  Малко кражби на Данчо ментата:
  https://www.youtube.com/watch?v=wa1-NZVGg7Q

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  При ЦоциализЪма имаше девиз "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека", което умнокрасивите допълваха "даже знаем и #КОЙ е Човека".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  Мани,мани.....някои пак ще плащат милиарди....

 34. 34 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  И в БНБ е пълно с калинки с големи заплати. Фактите показват, че не стават за нищо, проспаха КТБ, ББР и какво ли още не. Управител, всички подуправители и т.н. са за изчегъртване и забрана за работа в банковата система доживот.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 35. 35 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#34] от "rumen_s":

  Ама пък знаеш ли какви хубави къщурки имат. Ц ц ц дворци за чудо и приказ... щот са "експерти".

 36. 36 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Тоя със сигурност не погазва Конституцията за първи път.
  Но не Пеевски е проблема. Това "нещо" няма умствения капацитет да печели от квартално магазинчета, та като ли да има такъв "бизнес". Проблем са неговите кукловоди - "бивши" ДС ченгета и номенклатурчици от БКП...

 37. 37 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 33 Любопитно

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Искров да каже, той знае. И за сакчето да каже, дето му го дадоха от другата ба$нка. Кажи си Искров, кажи кой на кого, какво и колко.

 38. 38 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 33 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  БНБ да кажат сега де спаха за ББР, ама си мълчат. Както винаги.

 39. 39 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 879 Весело

  нааазад нааазад моооме калиноооо...........

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 40. 40 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  В начало бе Закона; и Закона беше у Хидроинжинера; и Закона бе Хидроинжинер. Той в начало беше у Хидроинжинера. Всичко чрез Него стана; и без Него не е станало нищо от това, което е станало. В Него беше банката и в банката бяха спестяванията на хората. И банката заработи в тъмнината; а тъмнината бързо схвана. Яви се човек, изпратен от Хидроинженера, на име Шиши. Той дойде за свидетелство, да свидетелства за банката, за да повярват всички чрез него.

  Йордан Ментител, 1:18

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 41. 41 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Хайде не се правете, че сте разбрали текста. Някои изречения бяха дълги към шейсетина думи.

 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Три години трябваха на КС да решат за този закон. С това КС доказват, че са обикновен слугинаж на който е на власт.
  —цитат от коментар 13 на galapagas


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз това си мисля. Защо КС излезна с това решение чак сега, чакаше ГЕРБЪТ да падне от власт? Имало независим съд у нас? Независими банки? Депутати? Всички са навързани черва.

 43. 43 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Законодателните пуканки на ГЕРБ-ДПС взеха да пукат една по една.
  Титани на правото!

 44. 44 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#41] от "slq84014722":

  Кои и кой текст не са разбрали ве, Глупи?

 45. 45 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 721 Неутрално

  КТБ беше класическа пирамида, и всички го знаеха. Дори ДСБ имаше там сметка. Човек трябва да няма никакво понятие от банково дело, за да мисли обратното.

 46. 46 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Колко закона създадоха БСП по същия начин - или за облагодетелстване или за фалиране на някоя фирма? Например Лайф Чойс - създадоха закон със задна дата действие за да съсипят клона на канадската фирма у нас! В случая законодателите са се опитали да СПАСЯТ една банка все пак! Разбира се, обаче, че съдът не се е произнесъл 2018, а сега - БСП преврата!...Жалки нещастници! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

 47. 47 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":

  Съгласен на 100%....
  А последствия от решението ще има ли..?

 48. 48 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Каде е онова централно банкерче, дето пееше в дует "назад, назад моме Калино" заедно с мустакатия Остап Бендер. Какво ли става с него, герберастите го бяха наказали с посланнически пост май.

 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Всички комунистически лобита в България под вид на партии се борят на изборите кой да разграби пълните с пари банки , досега ограбваха евро фондовете ,държавата и данъците ни , сега се прицелват и в останалите пари .

 50. 50 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 695 Весело

  А сеа в банкянския гъ//з с 200...

 51. 51 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 220 Неутрално

  БНБ е бездействала винаги с всеки... Не случайно там е безмозъчното ченге димитър радев, изгонен от всякакви западни банки....

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 52. 52 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#49] от "edin drugii":

  "Пълните с пари банки" - готин лаф, много смешно...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 53. 53 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#21] от "Роси":
  „И в БНБ калинки. Тези некадърници са полазили цялата държава.“

  Какви калинки, баш са си кърлежи, от най дебелите...

 54. 54 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  До коментар [#5] от "samoedin":

  търсете правовата държава при зелените чорапи... Там ще я намерите... до будьоновката.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Мустака навремето се грижеше БНБ да бездейства по отношение на КТБ, макар и с други намерения, без да се е опасявал, че тази безконтролност ще ускори фалита на банката.

 56. 56 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 657 Разстроено

  Съдът: Банковият закон на Пеевски внесен от Д(П)С и приет с подкрепата на ГЕРБ погазва Конституцията, а БНБ е бездействала с КТБ и може би Цветан Василев е прав за умишленото фалиране на банката?!

  - ми то и с други закони се погазва Конституцията приети от калинките на гроб чрез помяна в преходни и заключителни разпоредби в различни закони нямащи нищо общо с това, което е обект на промяната, та такава каша забъркаха, че не ми се мисли как тя ще бъде оправена когато това стане възможно?!!!

 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  То още тогава се чуваха мнения за предварителната липса на реакции и след това за действията при и след фалита, но самия факт, че това е закон на Данчо ментата и шиши, подсказва ясно кой имаше интерес от това.
  А къде са сега шиши и Искров, къде са камионите с документация на цацата, какво направи каскета, специализираните съд и прокуратура - въпроса е риторичен, а отговора е нищо.
  Но ние платихме и тепърва още ще плащаме, понеже толкова ни е акъла и особено по изборно време.

 58. 58 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 312 Весело

  Остава въпросът, защо е отнело на КС 3 години да се произнесе по този не особено сложен казус?! Аз се сещам само за една причина....

 59. 59 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 267 Неутрално

  А по казуса господина в Сърбия няма ли някой да се произнесе?

 60. 60 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 492 Неутрално

  То бездействието около КТБ продължава, 7 години вече и нищо. Що за държава е това????

  Обичам да слушам само себе си
 61. 61 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Очевидно талантът на Василев не е бил в банкирането, а в създавенето на финансови пирамиди. Неговите поразии продължават да мъчат държавата вече доста години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK