Инвеститорът сменя името, но не и намерението си за комплекс пред "подпорната стена" край Алепу

Инвеститорът сменя името, но не и намерението си за комплекс пред "подпорната стена" край Алепу

© DronburgasНовият собственик на строежа край Алепу, представен като подпорна стена, планира да изгради пред него ваканционен комплекс. Засега той е спрян от Върховния административен съд с мотива, че строителното разрешение е незаконно. Според предприемача Стоян Василев документите са изрядни. Той не пожела да разкрие за каква сума е купил фирмата с разрешение за строеж от предишния собственик - "Главболгарстрой", който се отказа заради репутационни щети.


За първи път строежа на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу Вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд.


По повод вече построеното Василев каза пред "Нова телевизия", че това е противосвлачищно съоръжение, което няма да бъде нито хотел, нито някаква друга жилищна част. "Тук не е извършено брегоукрепване, а укрепване на свлачище, това са две различни дейности, да не се бъркат, защото са по нормативна база и различни съгласувателни процедури. Тук е укрепено съществуващо свлачище, което е било регистрирано още 2009 г. в Геозащита - Варна", каза Василев.
"Това е първи етап от проекта, по формулировка геозащитно съоръжение на свлачищен откос", каза Василев. За невъзможността да стане хотелска част се обоснова с ниската височина - 2.07 м., което не отговаря на изискванията.


"Това са неизползваеми площи, пред тях в посока морето ще бъде изграден бъдещият ваканционен апартаментен комплекс "Антея Резидънс", съобщи Василев. "До морето има два терена, общински път, плаж", отговори той на въпрос защо иска да строи точно там. Не отрече, че разгънатата площ на строежа се очаква да е 9000 кв.м.


Попитан какви ще са действията му, в случай че министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде заповед и обяви Алепу за защитена зона, Василев каза, че приветства идеята да бъде тотално забранено строителството в защитени територии, но има две писма по време на съгласувателните процедури от РИОСВ - Бургас, в които се потвърждава, че този обект не попада в защитена територия. "Блатото Алепу е на 700 - 800 м от тук и не е застрашено нито в момента, нито в бъдеще при завършване на обекта", каза Василев.


Вчера пред "Нова телевизия" Личев каза, че е наредил в кратък срок да бъдат издадени документи за обявяването на Алепу и Карадере за защитени зони, съобщи той пред "Нова телевизия". Личев оцени недовършения и обявен след граждански протести за незаконен строеж на "подпорна стена" на Алепу за "престъпно-смешен". "Това по никакъв начин не може да мине като подпорна стена, гарантирам, изхождайки от професионалния си опит. Съвсем друг тип съоръжения могат да решат проблема и според мен трябва да се премахне", каза той.


"Това е частен терен. Тук инвеститорът е намерил комбинация между инвестиционни намерения да си използва терена. Няма нарушение на нито едно предписание от нито една институция. Цялата процедура се е движила изцяло по закона. Самият факт да бъде поредната бетонна гробница ме смущаваше. Занимавам се със строителство, предприемачество и туризъм", коментира днес Стоян Василев. Не пожела да заяви каква е стойността на сделката с "Главболгарстрой" за придобиването на фирмата "ГБС Турс" ЕАД, която притежава терена и разрешението за строеж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK