ДНСК за строежа "Златен век": Да не се наложи държавата да плати 100 милиона

Арх. Влади Калинов.

© Цветелина Белутова, Капитал

Арх. Влади Калинов.Държавата може да плати обезщетение в размер на 100 милиона лева, ако строежът "Златен век" бъде обявен за незаконен. Тази хипотеза разви новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов.


ДНСК вече е започнала проверка на цялата документация на строителния обект, поясни той пред БНР. Тя бе разпоредена от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.


Ако проверката излезе със заключение, че строежът е незаконен поради невалидно разрешение за строеж, арх.Калинов се опасява, че "ще последва съдебен иск в размер на стотина милиона лева." При повторно посочване на същото число той добави "евро", а не лева.
Разрешението е от 2007 г. и не е ясно докога е валидно


Спорното разрешение за строеж е издадено през 2007 г. за срок от 5 години и е презаверено през 2012 г. за същия срок. Законът за устройство на територията (ЗУТ) позволява само една презаверка. Така неговата валидност е изтекла през ноември 2017 г., но няколко месеца по-рано депутати от ГЕРБ прокарват поправка в ЗУТ, с която удължават валидността на тези разрешения на 10 години, като срокът започва да тече не от издаването им, а от датата на започване на строежа. За "Златен век" това е януари 2010 г. Тази сметка направи и бившият зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев, което бе основание на инвеститора "Артекс" да продължи строежа след 2017 г.


Коя е първопричината за казуса "Златен век"


За Влади Калинов първопричина за спорния казус "Златен век" е приетият през 1996 г. подробен устройствен план (ПУП) на територията в район "Лозенец". С него се позволява сграда с височина 108 м на мястото, където сега се строи.


Тези ПУП-ове се санкционират само от общините, но не и от държавата. По тази причина ДНСК като държавен орган няма това право, посочи арх.Калинов, който ръководеше "Общински строителен контрол" от 2006 г. до 2019 г. Тогава кметът Йорданка Фандъкова му поиска оставката зщото бе разрешил на Пламен Георгиев (тогава председател на КПКОНПИ) да не си събаря незаконния строеж на терасата.


ПУП-овете били сложна материя, в която гражданите не можели да се ориентират кое какво значи и научавали за даден строеж едва когато багерите започнели да копаят, разясни Калинов. "Вече са инвестирани сериозни пари, строежът е започнал и чак тогава гражданите започват да протестират", смята той.


Строежът "Златен Век" бе спрян на 17-ия етаж.

© Георги Кожухаров

Строежът "Златен Век" бе спрян на 17-ия етаж.


"Поправката "Артекс" е приета с грешка според арх.Калинов


За валидността на разрешението за строеж на "Златен век" Калинов подчерта, че казусът е много сложен. Върху ДНСК е стоварена отговорността да извърши проверката и да реши проблем, предизвикан от много по-сериозни и висшестоящи институции. Така той визира намесата на депутати от ГЕРБ в Закона за устройство на територията, където бяха включени нови текстове през януари 2017 г. за удължаване на срока на разрешителните за строеж.


"В наричаната "Поправка "Артекс" (в ЗУТ) от 2017 г. е допусната сериозна грешка като не е посочено какво се случва със започналите вече строителни обекти. Там няма заключителни и допълнителни разпоредби и така всички засегнати страни правят свои тълкувания и смятат, че са прави", обясни Калинов. В ЗУТ обаче има параграф 58, приет заедно с другите промени, където се посочва, че "започналите производства по издаване на разрешения за строеж до влизането в сила на този закон се довършват по досегашния ред".


"Трябва малко време за да взема наистина информирано решение", заяви той. "За да не си позволим да вкараме държавата в приключение, което може да й струва стотина милиона евро", повтори началникът на ДНСК. Той не се ангажира със срок, в който трябва да приключи проверката на документацията на "Златен век".

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Може и да не се наложи.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Ами да си остане на седемнайсетия етаж и никакви 100 милиона.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  И на слепите е асна врътката на ГЕРБ!!!
  Разрешението е изтекло и няма как да има ВТОРА презаВерка!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  "... Ако проверката излезе със заключение, че строежът е незаконен поради невалидно разрешение за строеж, арх.Калинов се опасява, че "ще последва съдебен иск в размер на стотина милиона лева." При повторно посочване на същото число той добави "евро", а не лева...".

  Да де, може да има иск, но сам по себе си искът не означава плащане, нали?!
  Освен това е много интересно, как така ще искаш обезщетение за свои незаконни действия?!
  И трето, остана ли някой в тази държава, който да не е наясно кой е истинският собственик на Артекс? Защо мислите ГЕРБ-ерите подскачат като ужилени стане ли въпрос за техните обекти?! ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Станко Тодоров
  Станко Тодоров
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Държавата се оказва изключително изрядна и хрисима, когато настъпи интересите на малка прослойка хора. Пожелавам си един ден и с обикновените граждани да се държи така.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5173 Неутрално

  Поредния батак на Боковщината

 8. 8 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Весело

  начи кандидат кметът на ДБ от 2019-та
  Архитект Игнатов
  днес общински съветник
  са оказа че нема
  за двете си години в СОС
  нит ено фнесено предложение/проект
  и нит ено изказване!
  Бравос!!

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Като нищо! Евтините апартаменти са усвоени от гербавата пасмина, така че договорите и разрешителните със сигурност са направени така, че да гарантират интереса на инвеститорра, а не на държавата.

 10. 10 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 725 Неутрално

  ПУП-овете не са сложна материя, а държава и община правят всичко възможно гражданите да останат неинформирани. Допреди няколко години обществените обсъждания се обяваха с бележка на табло в общината. Отскоро са в насипен вид на страницата на общината. А сложете ги на една карта с мейл абонамент по райони и да видим дали пак гражданите ще са ви виновни?

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "В наричаната "Поправка "Артекс" (в ЗУТ) от 2017 г. е допусната сериозна грешка като не е посочено какво се случва със започналите вече строителни обекти"

  Какво се прави с незаконните строежи. Това не може да е причина за продължаване

 12. 12 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тази калинка калинов не трябва да работи никога на ръководна длъжност. Доказал се корумпиран некадърник.

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "Държавата може да плати обезщетение в размер на 100 милиона лева, ако строежът "Златен век" бъде обявен за незаконен. "

  Това е най-голямата даварева за управляващите, държавата да плаща и няколко височаиши държавни служители да получават %

 14. 14 Профил на fsa571009038
  fsa571009038
  Рейтинг: 0 Неутрално

  този строеж не трябваше да бъде разрешаван.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Щом не е посочено значи е валидно правилото за завареното положение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Весело

  Като кажат Артекс и си спомням за тези прекрасни представители на цвета на герберизма по нашите земи Цецка Цачева, която няпеави римейк на старата родопска песен Рунтав г.з и Цветан Цветанов с индианското име голямото ухо! Ех какви гербери имаше навремето!

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2217 Разстроено

  "ДНСК вече е започнала проверка на цялата документация на строителния обект" - от 1996 г. до ден днешен колко "проверки" са правени, колко "избрани" са капарирали, купили, живеят в подобни "строежи", колко НАЧАЛНИЦИ са удряли парафите и колко са ги удряли по джобчетата? Колкото и да се протакат нещата все някога ще се "узаконят", ще си дойдат на местата, но така и не се научиха РАКоводните кадри, че не само те са временни, а и строежите са такива. На този "засукан" свят. Как пък не изчистиха поне едно име, а всичко, до което се докосне нЕкой от избраниците на съдбата цапа ли, цапа?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Обезщетение, вместо солен акт за незаконно строителство без разрешение за строеж?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 20. 20 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#14] от "fsa571009038":

  и Симеон Две не трябваше да идва на власт, но уви - масоните и българомразците мислят инак.

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 21. 21 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 763 Разстроено

  арх. Влади Калинов е калинка в особено крупен мащаб

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ами да си остане на седемнайсетия етаж и никакви 100 милиона.
  —цитат от коментар 3 на pro_bono


  Че колко етажа предвижда тоя проект ? Те и 17 са много и не е трябвало да бъдат разрешавани с оглед на съседните сгради и инфраструкрурата наоколо.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#22] от "ermack":тродоустройяване

  я пак ?!!
  сверка у Правописен речник и пак пробай )))

 26. 26 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#2] от "hpx13671502":

  Същият КОЙто е дал командата за поправката на черепа. След това едни 700млн липсвали. А един бездомник се покри.

 27. 27 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#25] от "bruno__dante":

  и кво?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Ех, калинке : " "започналите производства по издаване на разрешения за строеж до влизането в сила на този закон се довършват по досегашния ред".
  Т.е. едно презаверяване и баста, колкото и да не му се ще натоя да си спира собственото стимулирано преди 3 години мижене.

 29. 29 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тая герберска калинка Калинов кой я назначи за шеф на ДНСК, при положение че не искаше да бутне незаконната тераса на Пацо Терасата?

  Сега ще трубадурства в полза на гербаджийските Артекс и "Златен век".

  При невалидно разрешение за строителство, държавата щяла да им плаща обещетение... Тоя Калинов е за затвора!

 30. 30 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#22] от "ermack":тродоустройяванея пак ?!!сверка у Правописен речник и пак пробай )))
  —цитат от коментар 25 на bruno__dante


  НамерИ се кой да прави забележка за правописа! Всичките ти писания са извън темата и все в стила "ама пък на бай Генчо от малУ БучинУ кочАт му пикае нЪкриво"...е как да вярвам, че си от редовите. Дано си заслужават жълтите ви стотинки, цял живот така да го карате :)

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2274 Весело

  Аз още миналата седмица ви казах, че няма как да има нередности в документацията на строежите на Артекс, като те всички наредби и правила доскоро се пишеха специално за тях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#21] от "alg57373608":

  И текущото му изненадващо назначение точно на тази служба точно в този момент идва да покаже, че е правил услуги на кой ли не в особено крупни мащаби.

 33. 33 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Докато не се разбие задкулисието няма значение коя партия е на власт. Така е 1989-та до сега и все така ще продължава.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 34. 34 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 546 Неутрално

  И тоя ли почна да ни плаши кое колко скъпо щяло да ни излезе?

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Калинков може само да коментира и да мята внушения. Толкова ли нямаше друг по-читав за тази службица ?

 36. 36 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Калинков може само да коментира и да мята внушения. Толкова ли нямаше друг по-читав за тази службица ?
  —цитат от коментар 35 на Тони КОСТОВ


  Поредната радева калинка?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 37. 37 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Имаш разрешение издадено от 2007 и строеж от 2010, край!! Защо трябва да се разрушава, нещо започнато. В Калифорния и Ню Йорк има закон започнат ли е строеж оспорването му може да продължи, но събарянето е незаконно вече. Т.е. тези дали разрешение могат да свършат в затвора, но сградата не може да бъде съборена.

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Весело

  Ще се наложи, всичките тулупи, калинки, безделници и какви ли не още бай Тошови епитети, да понесат своята отговорност за това, че са съучаствали с престъпното си бездействие в един изначално незаконен строеж ! Това може да се наложи накрая, като гръмне балона на лъжата.......

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Любопитно

  До коментар [#19] от "cinik":

  " Обезщетение, вместо солен акт за незаконно строителство без разрешение за строеж?"

  Кой плаща в държавата на мутрите : те или тяхните жертви т.е всички ние ? Ти видял ли си някога осъден мафиот у нас ? А мутра ?

 40. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":


  Обезщетение, вместо солен акт за незаконно строителство без разрешение за строеж?
  —цитат от коментар 19 на cinik


  Ще си позволя да Ви поправя. Те имат разрешение за строеж. Ако се окаже, че е незаконно, то те не са виновни, щото те не издават разрешения....

 41. 41 Профил на just
  just
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Разрешението е изтекло, събаряй уродливото строеж че и да се приключва.
  Ама май не ти стиска а? Лесно е да критикуваш отстрани обаче като се изправиш
  срещу строителната мафия и стотици милиони, нещо почна да сгъваш.
  Какъв обрат, сега шефа на ДНСК плаши с обезщетения за стотици милиони, кого
  платиш бе лешпер?

 42. 42 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Брей, че нагли - за една дупка и налети стотина бетоновоза мат'риал в нея, 100 милиона евро? И Владко вместо да е на страната на обществения интерес, като че застава на страната на инвеститора.

 43. 43 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Аз още миналата седмица ви казах, че няма как да има нередности в документацията на строежите на Артекс, като те всички наредби и правила доскоро се пишеха специално за тях.
  —цитат от коментар 31 на Тюфлекчия


  То ако бяха само Артекс с перце да ги погалим.

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#29] от "Софи":


  ..При невалидно разрешение за строителство, държавата щяла да им плаща обещетение... Тоя Калинов е за затвора!
  —цитат от коментар 29 на Софи


  Що бе, кой го е издал това разрешение?

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Весело

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  " Да де, може да има иск, но сам по себе си искът не означава плащане, нали?!
  Освен това е много интересно, как така ще искаш обезщетение за свои незаконни действия?!
  И трето, остана ли някой в тази държава, който да не е наясно кой е истинският собственик на Артекс? Защо мислите ГЕРБ-ерите подскачат като ужилени стане ли въпрос за техните обекти?! ;"

  Цв. Цв. е специалиста по строителството на Артекс в столицата ! Не е лошо и той да се изкаже по въпроса от новозакупения си апартамент, построен от .........Артекс !!!

 46. 46 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Какво става, след построяването трябва да молим в храма да не поискат 100 млн.

 47. 47 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Който се е подписал на разрешителното и е позволил този строеж - той да плаща!!!
  Защо всеки път, когато се случи нещо подобно, няма нито един отговорен, който се е подписал под документа за строеж, плаж или какъвто и да е обект, ами плащаме всички ние!??
  Аз ако съм се подписал под документ за кредит и не го погасявам, да не би държавата да го плаща!?
  Когато има един осъден за подобно деяние, тогава всеки следващ ще започне да внимава и да мисли!Смениха се един куп главни архитекти, зам. кметове и какви ли не в общината, но никой не бе осъден.

 48. 48 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тони КОСТОВ":

  Няма по-читав, на този са дали пари и на друг ли трябва да плащат

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#37] от "accidental":

  Разрешението е благодарение на Цветанов и Цачева и докато се разбута въпроса, е построен

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  "Тази хипотеза разви новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов."
  ============
  Щом е нов, може и да е прав. Само не знам защо е нов, като казусът с терасата е нещо доста старо и уж свързано със статуквото.

  Еретик
 52. 52 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#50] от "ggot":

  Разрешението е благодарение на избирателите гласували за ГЕРБ и избрали Цветанов, Цачева и подобни за свои представители. Разрешението и да е незаконно - вината пак е на държавата че го е издала.

  Това 10 години народа да гледа и да се кефи на "шоуто на Бойко" си има цена. Която ще се плати сега или от жителите на Лозенец или от цялата държава за да си купи един полузавършен небостъргач и да го събори.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#37] от "accidental":

  ами като не ги устройва да ходят да строят там. Просто Е!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 727 Неутрално

  По-евтино ще ни излезе да си платим 100 млн. Така ще постигнем доста положителни неща:
  - Ще се предотврати инфраструктурен проблем, който иначе може да продължи столетия;
  - Един куп корумпирани политици няма да си получат подарените апартаменти;
  - Ще се запази гледката и слънцето на редица досегашни обитатели на квартала;
  - Артекс и другите подобни фирми ще се замислят, преди пак да започнат или дори поискат от джобните си политици подобни грандомански проекти;
  - Артекс няма да загуби, но няма и да спечели.

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz73":

  И това е вярно НО не следва да строят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz73":

  Кметът БМБ най-вероятно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#41] от "just":
  Какъв обрат, сега шефа на ДНСК плаши с обезщетения за стотици милиони, кого
  платиш бе лешпер?"

  да му се иска оставката от служебния премиер който го назначи!
  къде са Никола Вапцаров и Константин Павлов Хайдутина
  да защитят лозенчани с един сериозен протест??? 58. 58 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#56] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не позна

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#51] от "Костадин Иванов":

  Като не знаеш-питай. Не е срамно!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#54] от "Aardvark":
  Усещането за скъпо и ефтино е субективно.
  Ако 100м се разделят на 6м жители, излиза по 16-17 лева на калпак. Не са много пари, но не мисля че някой жител на бедно село в северна българия би се съгласил че е по-ефтино за него той да ги даде, отколкото някой в София да има инфраструктурен проблем. Аргумента за дисциплиниращ ефект върху политиците по-скоро също не би ги впечатлил за да се разделят със сумата.
  Ако се разделят на 50 хиляди жители на Лозенец излиза по 2000 лева на човек. И в този случай не съм сигурен че мнозинството жители на квартала ще се съгласят да направят подобен разход.
  Фактите са че това безобразие вече е свършено и е в миналото. Отговорните за него са предали общественото доверие, на всичкото отгоре докато се отървем от питомната им прокуратура вероятно и всякакви следи от престъплението ще са заметени.

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#54] от "Aardvark":

  Никакви пари НЕ ИМ СЕ ПОЛАГАТ. Нямат никакво основание за претенции.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#57] от "bruno__dante":

  Да ти обясня - Шеф на ДНСК НЕ се назначава от МП.
  ХАЙДЕ МАЛКО ПО–ГРАМОТНО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#58] от "bruno__dante":

  Хайде ти ни кажи КОЙ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#60] от "Skydiver":

  следите са в документи и ще трябва да палят много архиви, или да ги наводняват.
  Както правят в последно време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Калинов бая е запознат с тъмните сделки със Софийска община. Той също има големи грехове към София и гражданите й.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Обезщетение, вместо солен акт за незаконно строителство без разрешение за строеж?
  —цитат от коментар 19 на cinik


  Ако строителното разрешение по което строи фирмата е незаконно , за това не е виновна строителната фирма. Затова , ако строежът се обяви за незаконен , виновна няма да е строителната фирма , а държавните длъжостни лица , издали строителното разрешение в нарушение на нормативни документи. Строителната фирма ще е потърпевша , да което тя може да осъди държавата за 100 милиона евро , както прогнозира арх. Калинов. Тези 100 милиона евра ще плаща българския данъкоплатец.

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#66] от "tacheaux":

  Няма как да стане при читава и грамотна държава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#66] от "tacheaux":

  Няма ли да намерят подслушваните разговори на Цветанов с длъжностните лица.? Пак няколко лица случайно са се объркали

 69. 69 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Мале-е-е.... Що строги и принципни девисили има днеска!

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Кой спря строежа?
  Боко го спря с устна заповед, но кой подписа заповедта? Двеста милиона му висят на главата.
  А е вярно, че далаверата е на гербавите, но вината е на електората. Затова той ще плати сметката. Това е почти справедливо.

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Типично по герберски, като ти пречи законът, поправяш го и продължаваш.

 72. 72 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#61] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никой не е казал, че имат основания. Казвам, че ако съдът прецени, че такива основания има, би било по-добре да си платим, отколкото да се остави това извращение да се довърши. В един идеален свят би се разбила престъпната група, позволила продажбата на имота, промяната на статута, позволяването на такава висока сграда "по целесъобразност", промените в закона, получаването на евтини апартаменти и т.нат., със съответните присъди.

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#72] от "Aardvark":

  Нито пари нито довършване. Този мастодонт ще съсипе целия квартал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Весело

  На 11-ти юли ще разберем дали "Златният век" свърши или още продължава.

 75. 75 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#9] от "3biri":

  Аааа не! В грешка сте колега. Вече почти 10 години екс-премиера настоява, че държавата, това е той. Така че няма как да не са гарантирани интересите й.

 76. 76 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Дали пък няма склонят на 100 млн. под формата на стари апартаменти с прекрасно обзавеждане като на Цветанов

 77. 77 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#36] от "Полковник Паликъщов":

  Не. Калинките са само и единствено собственост и отговорност на ГЕРБДПС.

 78. 78 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 100 Любопитно

  "започналите производства по издаване на разрешения за строеж до влизането в сила на този закон се довършват по досегашния ред"

  Имаме няколко опции за състоянието на един строеж по отношение на разрешителното:
  1. етап проектиране, липса на заявление за издаване на разрешително
  2. етап подадено заявление за получаване на разрешително
  3. получено разрешение за строителство
  4. изтекло разрешение
  5. еднократно подновяване на изтекло разрешение

  В цитата по-гре изрично се говори за точка 2. т.е. за подадени заявления които все още не са получени(одобрени). На пръв поглед закона има предвид, че само новите заявления след приемането на закона ще имат 10г право на строеж. Обаче е вярно и, че абсолютно никъде не е обяснено какво се случва с вече получени разрешения и това е законовия проблем. Че се пишат закони с краката.

  На пръв поглед трябват 3 истанции на българския съд да имат единомислие по тези текстове.

  Тъжното е, за обикновените хора, които са дали спестяванията си да имат апартамент в този блок. То те ще го издухат накрая, както винаги.

 79. 79 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#78] от "JsT":

  Затова не се купува на зелено

 80. 80 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 100 Любопитно

  До коментар [#78] от "JsT":Затова не се купува на зелено
  —цитат от коментар 79 на ggot

  Рисково е, но ако сте били скоро на пазара на имоти, ще сте забелязали, че апартаменти с добра локация, етаж, разположение се намират само на зелено.
  Всичко останало се изкупува максимум до акт 14. Ако случайно нещо е останало след това - е или прекалено скъпо или твърде лошо.

  В крайна сметка, проблема с Артекс и други подобни строители е, че не би трябвало държавата да изнудва бизнесите, за да може те да си завършат строежите. Ще дам пример.

  Когато обмислях строеж на къща, тръгвайки от закупуването на парцел, осъзнах с ужас, че целия процес спокойно може да отнеме 7 до 10 години от закупуването на парцела, получаването на всички разрешителни, преминаване през различни служби и изкарване на нужните документи /АКТ 14/15/16/, сключване на договори с монополисти (ЧЕЗ/Вода), като на всеки етап те дебне необходимостта от солиден рушвет в съответната служба за да си свършат работа за която вече им се плаща. Знае се дори и тарифата на Пожарната, за да одобри сградата. Цялто това безумие означава, че компания като Артекс, за да си построи обекта ежедневно плаща и подкупва някой служител, но съм сигурен, че не е заради желание или корупционно мислене, а защото наистина не можеш да си получиш документите. Гледат те в очите, смеят ти се и те мотаят с години, знаейки, че те могат да чакат, но не и ти.

 81. 81 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Тъжното е, за обикновените хора, които са дали спестяванията си да имат апартамент в този блок. То те ще го издухат накрая, както винаги.
  —цитат от коментар 78 на JsT


  Защо? След като сте си направили труда да цитирате процедурите по ЗУТ. Всеки, който е платил нещо ще си получи парите от инвеститора обратно без проблем, ако строежът бъде прекратен и разрешителното обявено за изтекло.

  Артекс имат достатъчно имущество не виждам проблем с това.

  Бий Гербиджака по главата Бий, Бий, Бий!
 82. 82 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: 41 Неутрално
  След като сте си направили труда да цитирате процедурите по ЗУТ.
  —цитат от коментар 81 на От Бункера на Бай Хой


  Имах предвид, че трябва да имате поне базисни познания за договорната отговорност и неоснователното обогатяване. Артекс дължат връщане на всичко. Ако не го направят навреме - с лихвите.

  Ако някой си поиграе повече с добър адвокат (щот' тия на Артекс ги знам и не са баш от най-добрите) може да получи и обезщетение връз платеното, та накрая да излезне на плУс :)

  Бий Гербиджака по главата Бий, Бий, Бий!
 83. 83 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#80] от "JsT":

  Май не е от скоро това, 90-те години беше същото

 84. 84 Профил на От Бункера на Бай Хой
  От Бункера на Бай Хой
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#80] от "JsT":

  Хем е така, хем не е. Хората си влизат да живеят по къщята и на акт 15, че и преди това. И си живеят и си чакат акт 16 с години понякога.

  Иначе корупцията с плащане не се лекува, а се развива. Ако 1 на 20 от тия дето плаща, ходеше в полиция или прокуратура да поиска защита, нещата поне нямаше да се разрастват.

  Бяй Ганя си мисли, че е голям тарикат катоси плаща и псува наум, ама всъщност е глупак.

  Бий Гербиджака по главата Бий, Бий, Бий!
 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  След като са имали разрешително за строеж и са вложили средства и са изградили нещо - то не може да се разрушава. И аз искам да изрина целия Северен Поток 2, обаче варварството е по-страшно от несъгласие с нещо законно започнато и в което са вложени средства. А шполитическите сърбежи на разни тролове не играят голяма роля ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Този архитект не е за началник на държавна институция. Елементарното изискване за лоялност към работодателя го задължава да не прави внушения в негова вреда. По-скоро трябва да се погрижи за минимизиране на възможните щети на държавата. Какво да мисли независимият български съд, ако адвоката на ответника сам признае вината му.
  В държавата на мутрите няма нормална държавна и общинска администрация. Щото не е учредена такава. На Шайката и трябват само слуги и лакеи.

 87. 87 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  "Великите" артекс не разбраха ли, че държавата може повече от тях?

 88. 88 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Ако държавата бъде осъдена за 100 хил. лв,тези пари трябва да се платят солидарно от всички герберски депутати,гласували за това "изменение" на закона. Пиша го в кавички,защото това не е изменение,а престъпление срещу държавата,тоест срещу нас,за да облагодетелстват една тяхна фирма,която им продава апартаменти на безценица. Гербврските "юристи" не могат да изменят ЗУТ за вече строяща се сграда,на която строителството е започнало при друго изискване на закона за строителните разрешения. Другата глупост на това "изменение" е,че то започва да тече не от издаването на разрешенето,а от започването строителството на сградата,но вече отдавна е започнало и издаденото разрешение за строителство по тогава действащия закон е от момента на издаване на разрешителното. Ами ако на пример строителното разрешение е издадено 2007 година,а сградата започва своето строителство 2017 година,макар че строителното разрешение е от 2007 година,значи ли това,че строителното разрешение от 2007 ще продължи да действа до 2027 година???

 89. 89 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Мен много ме притеснява сто метрова сграда пакетно повдигната в земетръсна зона дали ще издържи на земен трус малко по силен от този във Вранча планина. Дали отговаря на нашите стандарти за България е девета степен по скалата на Рихтер. Трябва на тази сграда асансьорната и стълбищната клетка да са много усилени въпреки противо земетръсните шайби,а и бетона не е така еластичен като желязото. В Америка има много небостъргачи,но тези в Ню Йорк са със метален /железен/ скелет и така са по еластични. Другото много важно е,че са на скален масив и не са в земетръсни зони. Разломите на земната кора са на други места.

 90. 90 Профил на ЛЕВСКАР
  ЛЕВСКАР
  Рейтинг: 227 Неутрално
 91. 91 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Този е отвратителен лобист на частни интереси и назначаването му на този пост е негатив за сл. правителство, които иначе харесвам.

 92. 92 Профил на kokoko
  kokoko
  Рейтинг: 5 Неутрално

  КОНТРОЛЪТ В СТРОИТЕЛСТВОТО – НАЧИН НА / НЕ / УПОТРЕБА
  Не се тревожете, г-жо служебен министър на МРРБ. Това е само една история за началото на дългото и страстно танго на двамата големи контрольори в строителството: „Пренасоченият служебно“ от Вас бивш директор на ДНСК Иван Несторов и назначения от Вас на негово място бивш шеф на дирекция Контрол по строителството в София Влади Калинов – човекът, който преценявате, че може да върши работа.
  Уви, с тези кадрови размествания показахте, че стартът на промените отново е отложен. А финалът? Май се изгуби завинаги?!
  ++++++++++++++++++
  Предупреждение към близки, приятели, приравнени и присъединени:
  „ Не четете текста, който следва! Не ви е нужно да научите КАКВО ТОЧНО се случи, след като построихме къщата в кв. „Редута“ в столицата.
  Достатъчно ви е, че отдавна знаете, как шайка наемници, предвождани от Арсения Ангелова – тогава счетоводителка в дъщерна фирма на „Мултигруп“, БЕЗ КАКВИТО И ДА Е ОСНОВАНИЯ заграби построената от нас, за нашата фамилия Давидкови, къща.
  Достатъчно ви е, че отдавна знаете, как БЕЗ КАКВИТО И ДА СА ДОКУМЕНТИ, СЪГЛАСНО изискванията на Закона за устройство на територията / ЗУТ /, три етажа в сградата бяха разпродадени.
  Достатъчно ви е, че отдавна знаете, как именно действията на Вл. Калинов и Иван Несторов, поставиха началото на края на семейната ни фирма за дизайн и производство на детски дрехи „Дебора-33“.
  Достатъчно ви е, че отдавна знаете как именно действията на тези „ строителни контрольори„ предопределиха съдбата на фамилията ми през последните 15 / петнадесет / години. Но и ни помогнаха да научим:
  • Как да оцеляваме в бедност, без да мрънкаме.
  • Как да не отвръщаме на несправедливостта с омраза.
  • Как да не се отказваме от справедливостта, когато е основана на доказаните факти.
  • Как да не се изкушим и в името на спокойствието да изтъргуваме истината в десетките граждански дела, които се наложи да водим, за да си върнем, част по част имотите, което бяхме изградили със своя труд.
  Този текст е за министъра на МРРБ!
  Без претенции за действие!!! На 74 години не мога да си позволя да бъда наивен!
  ++++++++++++++++
  Какво бихте сторила, г-жо министър на МРРБ, ако есента на 2004г. вместо мен вие бяхте в кабинета на Ив. Несторов, тогава директор на Дирекция контрол по строителството / ДКС / към Столична община / СО /. Негов заместник е Влади Калинов.
  И питате: „ Как е възможно да издадете Удостоверение № 259, за въвеждане в експлоатация на сградата на ул. „Калиманци“, след като:
  • Ръководената от вас ДКС няма право да издава такова удостоверение, след като всички документи вързани със строителството на сградата са от район “Слатина” СО.
  • Искането е направено от хора, които нямат нищо общо с изграждането на сградата.
  • УВЕ № 259/04г. дефинира като основание за допускане на експлоатацията на сградата Разрешение за строеж № 415/04г., което е за ремонт на газостанция.
  • Строителите ЕТ “Дебора-33” и физическото лице Любомир Давидков изобщо не са призовавани като страна при подписването на този акт.
  На тези въпроси директорът Несторов отговаря с питане: „ А вие кой сте в тази процедура г-н Давидков? За мен сте никой. За да станете някой трябва да направите нещо. А ние не сме чак толкова скъпи!“
  И обяснява, какво трябва да се направи.
  Но аз се заинатявам. И не го правя. Т.е. не произвеждам шум, като броя пари, които са предназначени за точно определен служител.
  Което от своя страна настървява директора. И той прави всичко по силите си, за даде възможност на счетоводителката А. Ангелова да раздели, без задължителните строителни документи, всеки етаж на два апартамента и да ги разпродаде за около 500 000 / петстотин хиляди / евро. Евро!!!
  Какви правила, какъв Закон за устройство на територията, какъв Административно процесуален кодекс? Строителният контрольор Ив. Несторов дава разпореждането, а оперативната дейност по наказателната акция срещу построилите сградата на кв. „Редута“ осъществява Влади Калинов, тогава заместник на директора на ДКС СО.
  И се започва: На 1-ви, 3-ти и 4-ти етаж са обособени по два апартаменти. Но:
  1. Без одобрени арх. проекти. Заявление за одобряване на инвестиционни проекти е подадено не в р-н „Слатина“, където е сградата, а в ДКС СО.
  2. Без дори да е посочен къде се намира апартаментът, посочен като предмет на искането “Разделяне на апартамент на два апартамента”.
  3. Без да стане ясно, защо при искане за разделяне на един апартамент са поставени печати „ съгласувано“ за разделяне на апартаменти на 1-ви, 3-ти и 4-ти етаж.
  4. Без да е посочено какъв е арх. Пърпов, заверил „съгласуваните“ проекти.
  5. Без да има отбелязано, че основание на тези проекти е издадено Разрешение за строеж. Посоченото разрешение № 774 А е за промяна на кабелите в сградата.
  6. Без да има оценка на консултант.

  Влади Калинов не дава достъп до тези проекти на Л. Давидков, но той така се разярява на пазителя на шефа на строителния контрол, че му налита на бой. Укротяват го. Но след това Л. Давидков се закача с белезници за вратата на стаята на Влади Калинов и по този начин го принуждава да му предаде чертежите, които са представени в ДКС.
  Влади Калинов не забравя тази случка. А получените чертежи вече могат да послужат на Л. Давидков само в бъдещите дела за възстановяване на правата на фамилия Давидкови, като строители на сградата.
  Защото, като използва документите, заверени от ДКС СО, счетоводителката А. Ангелова разпродава шест апартамента в сградата. Прибира стотици хиляди евро, без да е вложила и една песъчинка при изграждането на тази къща.
  Но преди да започне съдебната сага с имотите в сградата на „ Редута“, след четири месеца и 26 лични посещения на Хр. Кавалова и Л. Давидков в ДАГ и ДКС СО, представянето на десетки молби и доказателства, емблематичният директор на дирекция “Контрол по строителството” Ив. Несторов, на 07.12.2004г. отменя УВЕ № 259 / 2004г.
  И наказва ЕТ „Дебора-33“ и Л. Давидков, тези „строители с претенции“, като шест дни след отменяната на УВЕ № 259 / 2004г. емблематичният контрольор издава за същата сграда УВЕ № 438/2004г. Независимо, че в писмо АГ-94-01-288 / 10.12.2004г. на р-н “Слатина” СО, недвусмислено се сочи, че промените по сградата се извършват незаконно, без съответните разрешения, тайно от действителните собственици.
  За сметка на това в новото УВЕ № 438 няма място за 2-рия етаж, който по съучредената суперфиция е определен за сем. Кавалови.
  Сградата може да се ползува, но без него. Който се осмели да стъпи там – ще понесе съответната санкция. По този начин новото разрешение за сградата позволява на строителните специалисти да я нарекат– „куцата къщичка на Редута“.
  +++++++++++++++++++++
  Следващите пет години са показателни колко дълбоко Девора и Любо Давидкови не познават, какви морални норми властват в строителството.
  Те затаяват надежда, че след представянето на съответните документи ще последват действителни действия на ДНСК и РДНСК- София за изпълнение на контролната им функция, относно фактическите промени в сградата. Надежда, че тези органи ще поправят стореното от ДКС СО.
  Давидкови пет години пазят тази надежда. Пазят я с десетки писма, приложени документи, молби и жалби. Докато им просветва, че година след година отминават в безсмислени, неефективни, неотносими към жалбите им и неверни твърдения в документите, издавани от ДНСК и РДНСК- София, свързани с експлоатацията на посочената къща.
  Защото документите допуснати от ДКС СО дават ход на промени по построената сграда. А срещу бездействието на ДНСК и РДНСК- София налага на сем. Давидкови да търсят съдебно решение на проблемите, свързани с промените по сградата и последвалите продажби.
  След още няколко години:
  o Пет съдебни институции посочват, че промените извършени на 1-вия етаж са нарушение на закона.
  o Състав на ВКС установява, че промените и продажбите на 3-тия етаж в сградата, извършени от Й. Качармазов за незаконосъобразни, защото той не е получил валидни права върху този имот.
  o С влязло в сила Р. на съда е посочено, че счетоводителката А. Ангелова е продала имотите на 4-тия етаж, без да има това право.
  o Със специална декларация представена пред съда управителят на дружеството осъществило контрол по строителството на сградата декларира, че то не е участвало в процедурата по издаването на УВЕ № 438/2004г.
  • Извършената от отдел контрол по строителството на район “Слатина” проверка на промените на 4-тия етаж в сградата завършва с констативен протокол, като в него строежът се квалифицира като незаконен по смисъла на чл. 225, ал.2 от ЗУТ.
  +++++++++++++++
  Резултатът от това установяване е никакъв.
  Всъщност, установеното от съда събужда спомени в новия директор КС в СО Влади Калинов. И той изпраща две дами, които се представят като служителки на дирекция „Контрол по строителството“ към СО. На тях е разпоредено „ да извършат цялостна проверка на сградата, на основание на Жалбата ви до министъра на МИП.“
  Дамите демонстрират фрапираща некомпетентност, свързана с правната регулация на строителството. Нямат намерение да вършат нищо, просто проверяват и изискват от нас нови и нови документи.
  Питат, искат документи, забравят какво са установили, връщат се, пак искат нещо, отново установяват вече установеното. И така минават месец след месец. А когато им разпореждат да приключат „цялостната проверка на сградата“ буквално се изпаряват.
  Дори не успяват да ни благодарят, че са установили:
  Сем. Давидкови са защитавали своите права, като са посочвали фактите, които водят само и единствено до истината за онова, което се е случило при изграждането на сградата в кв. „Редута“.
  И не приемат да заплащат на контролните органи в строителството, за да защитават законни разпоредби, а не отделни лични интереси.
  Но и не приемат да са безмълвни жертви на хора, допъзели до някакъв административен връх, като резултат от доказана съпричастност към задкулисието.
  ++++++++++++++++++
  Г-жо министър на МРРБ, разказах само една история, за която в ръководеното от вас министерство има подробна документация. Но като моята история има десетки и десетки в страната ни.
  Вярвам, че разбирате, защо отказвам да приема, че с хора като Влади Калинов и Иван Несторов ще бъде осъществена промяна в системата на контрол в строителната администрация.
  В едно ваше самоинтервюто сочите, че „ …ръководство на министерство се опира на хора, с които може да свърши работата.“
  Не осакатявайте доверието, което някои специалисти имат към вас, г-жо министър на БРРБ.
  kblo Любо Давидков
 93. 93 Профил на SKYDIVER01
  SKYDIVER01
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това е поредния пример как в тази държава толкова никой не знае какво прави в администрацията, че говорят врели-некипели докато могат, после напускат постовете и оставят проблемите да ги решава друг.
  Аз ако съм на мястото на инвеститори, които си имат работа с такива чиновници, ще ги съдя докато не се научат да четат закони, да ги спазват и да вземат решения според законите, а не според желанията на "Вожда"!

 94. 94 Профил на SKYDIVER01
  SKYDIVER01
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#89] от "Toni Ivanov":

  Точно тази сграда отговаря на много повече от българските стандарти за сигурност при земетръс, бъдете сигурен. Специално проучих въпроса, защото и аз се чудех същото и се оказа, че са предвидили да внедрят доста световни технологии в проектирането на сградата. С две думи - ще издържи земетресения, които 3-етажни кооперации няма да издържат.

 95. 95 Профил на SKYDIVER01
  SKYDIVER01
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#73] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И как ще го съсипе точно? Такива реплики звучат малко като едновремешните софиянци, които са протестирали срещу трамвая и са плащали на циганчета да се возят в него да видят първо дали ще ги хване ток :)

 96. 96 Профил на SKYDIVER01
  SKYDIVER01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тюфлекчия":

  Доказателства?

 97. 97 Профил на SKYDIVER01
  SKYDIVER01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "samoedin":

  Ако знаете че е "незаконен" строежа, защо не им пишете на тия от МРРБ, общината и ДНСК, защото те още се чудят как да четат законите, можете да им помогнете :Д

 98. 98 Профил на mpt311056692
  mpt311056692
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо? С какво пречи този строеж? Осъвременява се облика на града, толкова ли е лошо това?
  До коментар [#14] от "fsa571009038":

 99. 99 Профил на mpt311056692
  mpt311056692
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "ggot":


  Много повърхностен коментар на неинформиран достатъчно човек. Заради подобни коментари се всяват лъжи...

 100. 100 Профил на mpt311056692
  mpt311056692
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":
  Информирахте се малко преди да сипете невярна информация, запознайте се с документацията и тогава бийте камбаната. Посочете къде точно пише, че е незаконно строителството?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK