До месец трябва да има анализ за причините за високата COVID смъртност

До месец трябва да има анализ за причините за високата COVID смъртност

© Цветелина Белутова, КапиталДо 30 дни трябва да бъде направен анализ за високата смъртност в периода на епидемията от COVID-19. Това разпорежда министърът на здравеопазването със своя заповед на Националния център по обществено здраве и анализи (НЗОЦА), като посоченият за анализиране период е от началото на март 2020 г. до края на май 2021 г.


"НЦОЗА следва да определи преките и косвените причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID-19 върху регистрираната смъртност", съобщава здравното министерство. Посочва се, че ще се анализира разпределението на смъртните случаи по възрастови групи, както и работата на Спешна помощ, личните лекари, лекарите специалисти, лабораториите и болниците.


Важно е да се уточни, че центърът за обществено здраве и анализи не е разследващ орган, а е по-скоро подобие на социологическа агенция в контекста на здравеопазването. Тоест ключово е за целите на анализа какви ще са хипотезите, които ще се изследват, както и на база на какви показатели.
Досега причините за високата смъртност са обяснявани общо в публични изяви на здравните власти с принципно лошото здравословно състояние на населението - затлъстяване, диабет, болести на сърцето и кръвоносните съдове. Всичко това са предпоставки за усложнения и фатален изход при разболяване от COVID-19. Друг посочван до момента аспект е, че в България за починал от COVID-19 се зачита всеки, при който е доказано наличието на вируса, макар и да има водещо друго заболяване. В същото време не било известно дали и другите държави така отчитат статистиката си.


Бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е заявявал публично, че ще възложи анализ за високата смъртност на НЦОЗА. Не е известно дали действително центърът е получил такава задача и какво е развитието по нея.


На центъра е разпоредено още да анализира работата на редица институции, на щаба за коронавируса, както и ефекта от противоепидемичните мерки и организацията на ваксинационния процес.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK