Кратки новини: Турция премахва PCR тестовете за ваксинирани български туристи

Кратки новини: Турция премахва PCR тестовете за ваксинирани български туристи

© Георги КожухаровКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Турция премахва PCR тестовете за ваксинирани български туристи


Турция и България ще признават взаимно ваксинационните си сертификати при пътуване между двете страни, съобщават медиите в южната ни съседка. Така българите ще могат да влизат в Турция без PCR тест или задължителна карантина, но най-малко 14 дни след получаването на втората доза ваксина. Българите на възраст под 18 години могат да пътуват заедно със семействата си, които притежават ваксинационни сертификати, като освобождаването от тест за коронавирус и карантина ще бъде приложено и спрямо тях.


Отпадат ограниченията за пристигащите в Германия българи със сухопътен транспорт


От 30 май отпадат ограниченията за пристигащите от България в Германия със сухопътен транспорт. Това става възможно, след като България вече не е определяна като рискова страна заради намалелите случаи на заразяване с коронавирус. По информация на посолството ни в Берлин при пристигане в Германия с автомобилен или железопътен транспорт за гражданите, пребивавали през последните 10 дни единствено в България, се премахва задължението за електронна регистрация, представянето на негативен тест, удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус и карантина. За пристигащите със самолет отпада електронна регистрация, но остава задължението за представяне на негативен тест, удостоверение за пълна ваксинация, или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус. Документът трябва да бъде представен на авиокомпанията преди заминаването. Не се изисква тест за деца, ненавършили 6-годишна възраст.


Служебният кабинет назначи нови зам. областни управители
Със заповеди на служебния министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник областни управители. За заместник областен управител на Благоевград е назначен Слави Христов. Назначени са двама заместник областни управители на Бургас - Божан Божанов и Асен Бонджев. Силвия Александрова и Георги Георгиев са назначени за заместник областни управители на Варна. За заместник областни управители на Велико Търново са назначени Станислав Николов и Габриела Шилкова. Шишман Чаушев е назначен за заместник областен управител на Видин. Назначени са двама заместник областни управители на Враца - Милчо Стефанов и Борислав Борисов. Кристина Сидорова и Стилияна Събева-Тинчева са назначени за заместник областни управители на Габрово. Здравко Здравков и Галин Господинов са назначени за заместник областни управители на Добрич. За заместник областни управители на Кърджали са назначени Бисер Николов и Павел Гатев. Георги Илинов и Йордан Гогев са новите заместник областни управители на Кюстендил. Милко Недялков е назначен за заместник областен управител на Ловеч. Латинка Симова е назначена за заместник областен управител на Монтана. Новите заместник областни управители на Пазарджик са Стоян Парпулов и Тодор Джамбов. Ваня Савова-Цветанова и Иван Петков са назначени за заместник областни управители на Плевен. За заместник областен управители на Пловдив са назначени Даниела Николова-Кършева и Иванка Петкова. Найден Късов и Драгомир Златев са назначени за заместник областни управители на Разград. Синан Хебибов и Стефка Караколева са новите заместник областни управители на Русе. Минчо Йорданов е назначен за заместник областен управител на Силистра. За заместник областен управител на Смолян е назначен Младен Исаев. Ивайло Венков и Валери Симеонов са новоназначените заместник областни управители на Търговище. Заместник областни управители на Хасково стават Мартин Узунов и Виолета Желева. Антоний Андонов е назначен за заместник областен управител на Сливен. Ива Борисова е назначена за заместник областен управител на Перник. За заместник областни управители на Област София са назначени Цветелин Софрониев и Димитър Иванов. Поста си запазва Живка Такева-Първанова. Заместник областни управители на Софийска област стават Аглика Главчева, Стелиан Донев и Дарина Николаева. Стефан Славов е назначен за заместник областен управител на Стара Загора. За заместник областни управители на Шумен са назначени Албена Бабева-Сланева и Сашо Евлогиев. Драгомир Димитров и Светослав Стоев са назначени за заместник областни управители на Ямбол.


Регулаторът очаква поскъпване на тока средно с 3%


Цените на електроенергията за битовите клиенти ще се повишат средно с 3.02% от 1 юли, прогнозира в доклада си работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложението предвижда повишаване на цената на електрическата енергия за клиентите на "ЧЕЗ Електро България" с 4.17%, за тези на "ЕВН България Електроснабдяване" - с 2.38%, както и за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - с 2.13%. Намаление се предлага за клиентите на "ЕСП Златни пясъци" с 1.58%

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK