Наследниците на някогашния собственик на "Петрол" искат да съдят България за 1.35 млрд. лв.

Денис Ершов

© Надежда Чипева, Капитал

Денис ЕршовНаследниците на Денис Ершов, някогашният съсобственик на "Петрол", възнамеряват да съдят България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. Искът на Eгор и Василиса Ершови е за почти 1.35 млрд. лв. и ще бъде заведен срещу България, ако в тримесечен период Министерството на финансите (МФ) не реагира на писмото и не се опита да постигне извънсъдебно споразумение, съобщава "Капитал".


В дирекция "Съдебна защита" на МФ през април е получено писмо с аргументите на наследниците на Ершов, а до напускането на поста министър Кирил Ананиев запази мълчание и не уведоми обществото за това писмо, отбелязва изданието.


Във войната за "Петрол", продължила много години, освен пряко воюващите страни Ершов и някогашния му партньор Митко Събев, бяха въвлечени и основният кредитор КТБ, Агенцията по вписванията, различни търговски съдебни състави из страната, Комисията за финансов надзор, Централният депозитар и прокуратурата.


През годините държавното обвинение подминава многобройни сигнали, подадени от Ершов срещу Събев и неговото обкръжение за престъпления, включващи антидатиране, изготвяне на документи с невярно съдържание и т.н. Тогава операцията за рейдърското завземане на "Петрол" беше водена от КТБ, като в иска на Ершови поименно се обвинява Делян Пеевски, че я е оркестрирал. Повече четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK