Право на отговор: ПИБ няма нужда от помощ и не е била спасявана

Право на отговор: ПИБ няма нужда от помощ и не е била спасявана

© Надежда ЧипеваБел. ред. - "Дневник" публикува право на отговор от Първа инвестиционна банка (ПИБ) по повод статията "Фич" потвърди негативната перспектива за банка, на която Борисов помогна с милиони". От редакционна гледна точка то не опровергава фактите в текста, а коментира заключения в него. Може да прочетете статията тук, а оригиналният текст на рейтинговата агенция - тук.


Уважаема редакция на "Дневник",


С притеснение констатирахме поредни неточности, касаещи Първа инвестиционна банка, в публикувана от Вас статия със заглавие: "Фич" потвърди негативната перспектива за банка, на която Борисов помогна с милиони".
Подвеждащо за уважаваната от нас аудитория на "Дневник" е още заглавието на статията, в което се твърди, че банката е получила или се е нуждаела от подкрепа на политици. Както всеки журналист с уважение към фактите би отбелязал, през 2020 г. Първа инвестиционна банка увеличи капитала си със 195 424 000 лв. чрез емитиране на акции, като участници в търга бяха Българската банка за развитие и Valea Foundation, които към момента са акционери в банката съответно с 18.35% и 7.87%.


Анализът на фактите ясно показва, че Първа инвестиционна банка няма нужда и не е желаела "помощ", а още по-малко е била "спасявана", както неточно сте отбелязали в своята статия.


Добрата журналистическа практика и спрямо подписният от вас етичен кодекс на българските медии изисква коректно и безпристрастно информиране на аудиторията за интересуващата я информация, като изключва внушения и умишлени неточности.


Що се отнася до поднесената информация за рейтинга на банката, определен от агенция "Фич", изразяваме дълбоката си увереност, че читателите на "Дневник" могат да се запознаят с констатациите в оригинал, за да избегнат възможността за фриволно интерпретиране на заключенията в тях.


Ако решите да публикувате тази позиция - нека тя да бъде в цялост, а не само избрани изречения от нея.


От Първа инвестиционна банка

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK