На живо

Преди изборите: ГЕРБ се оплака на европарламента от служебното правителство (хронология)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с лидера на ЕНП Манфред Вебер в София през 2019 г.

© Цветелина Белутова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с лидера на ЕНП Манфред Вебер в София през 2019 г.Едва 36 гласували с машини за час, това показа третият експеримент на Централната избирателна комисия, който има за цел да определи колко допълнителни машини ще са нужни за вота на 11 юли.


И днес продължи недоволството на ГЕРБ срещу служебния кабинет, като евродепутати от партията изпратиха писмо до групите в европарламента. В него се казва, че служебното правителство на президента Румен Радев "използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти". Евродепутатите се оплакват и от действията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.


Междувременно лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира, че грешните назначения на президента в сектор сигурност могат да му костват втория мандат и да заложат на дузпата партиите на протеста в неподходящ момент.
"Дневник" проследи ситуацията в реално време.

Изборната комисия може да купи още 1500 машини за гласуване

Още 1500 машини за гласуване ще закупи Централната избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. За целта ще се обяви обществена поръчка с процедура по договаряне без предварително обявление, съобщи говорителят на комисията Росица Матева пред БНР.


Преди изборите: ГЕРБ се оплака на европарламента от служебното правителство (хронология)

© Георги Кожухаров


В поръчка ще бъде включена опция за доставка на още 500 машини. Те ще бъдат купени, ако при провеждането на президентските избори наесен има необходимост от още устройства. Администрацията на ЦИК ще изготви документацията, за да бъде стартирана процедурата. Очаква се до десетина дни да има и подписан договор с доставчика на машините.

Върховният съд отхвърли заличаването на партия "Възраждане"

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на прокуратурата за заличаване на извънпарламентарната партия "Възраждане". Още през юли държавното обвинение поиска формацията да бъде отписана от регистъра на политическите партии заради нарушения при учредяването ѝ, свързани с липсващи подписи. ВКС потвърди днес решението на първоинстанционния Софийски градски съд и осъди държавата чрез Върховна касационна прокуратура да заплати на партия "Възраждане" 1200 лв. за направени разноски.


Съдебното решение е окончателно. Подробности четете тук.

Георги Кадиев поиска оставката на шефа на НАП

Лидерът на "Нормална държава" и водач на листата на БСП в Стара Загора Георги Кадиев поиска оставката на новоназначения изпълнителен директор на Националната агенция на приходите (НАП) Румен Спецов. Според Кадиев дружеството на Спецов "Гранекс Трейдър" е било в ревизионно производство към момента на продажбата на дяловете и по всяка вероятност вече е имало и издаден ревизионен доклад. Кадиев публикува в профила си във фейсбук част от ревизионен акт на бившата фирма на Спецоя, издаден 70 дни след като е продадена. Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изпълнителен директор на НАП е продал дяловете си в дружеството на 7 април, 2016 г. Ревизионният акт е с дата 17 юни, 2016 г. е и връчен на новия собственик Данаил Николов.


"С голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн.лв. на НАП", пише Кадиев.


Бившата фирма на Спецов е в списъка с големи длъжници с неуредени задължения, който приходната агенция публикува, а НАП информира, че дружеството е натрупало дълга, след като Спецов излиза от него, а преди април 2016 г. е било изряден платец. "Румен Спецов не би могъл да коментира дейността на "Гранекс Трейдър" след продажбата й", съобщиха официално от НАП.


Гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще върне в държавния бюджет разликата между 8 лв. и 1 лв. от партийната субсидия. Такава се полага, според действащия закон, за периода от 4 април до 11 юли. Това заяви днес председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" пред медиите при срещата със служебния правосъден министър, съобщи пресцентърът на организацията.


"Подкрепихме предложението на "Има такъв народ" партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. на глас. Останалите парламентарни групи обаче не подкрепиха този законопроект, затова партийната субсидия остана 8 лв.", припомни Манолова. Според нея субсидията трябва да бъде 1 лв., каквато е била волята на българските граждани на референдума през 2016 г.

Едва 36 гласували за час с машини при поредния експеримент

Едва 36 избиратели са успели да гласуват с машина в рамките на един час, показа вторият експеримент на Централна избирателна комисия, проведен в Софийското село Доброславци. За сравнение, по време на първото тестово гласуване с машини, проведено в сградата на Народното събрание на 27 май, гласуваха 75 души в рамките на един час, тоест по-малко от минута на човек.


Според социологът и говорител на ЦИК Цветозар Томов, разликите се дължат в различния профил на гласуващите. От доклада, който бе представен пред комисията се разбира, че най-бързо са се справили хората на възраст между 30 и 39 години – те гласуват средно за 49 секунди. Най-бавно се справят избирателите от 60 години нагоре, при които времето се удължава до средно минута и 36 секунди. Очаквано при хората с по-ниско от средното образование времето за гласуване рязко се увеличава до 2 минути и 12 секунди за разлика от висшистите, които гласуват средно за около 1 минута.


Резултатите от експеримента показват, че близо 50 процента от участниците в Доброславци са успели да гласуват за по-малко от 45 секунди. "Това темпо наистина е постижимо, но за хора, които имат опит с машинното гласуване и са относително добре образовани", посочи още Томов.

Радан Кънев: И ГЕРБ разбраха, че в България има криза на законността

Всяка власт е склонна към злоупотреба, всеки човек е склонен да превишава правомощията си, ако няма правила, които се спазват, демократичен контрол и разделение на властите. Радвам се, че и колегите от ГЕРБ започнаха да го разбират. Вече явно всички сме наясно, че България се намира в остра криза на законността. Така коментира писмото до Европейския парламент на евродепутатите от ГЕРБ техният колега Радан Кънев.Той припомня, че преди година, когато е повдигнал пред ЕП въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона и предизвиках пленарен дебат, същите евродепутати са го обвинили, че е предател и "клепа" родината си. Кънев казва, че не не приема повечето твърдения в писмото им и е убеден, че то има чисто предизборни цели, но не оспорва правота на евродепутатите да ангажират европейските институции с контрол върху българската власт. В допълнение той посочва, че България има нужда от помощта на ЕС, за да изгради правова държава и да се справи с корупцията и престъпните мрежи, оплели управлението особено силно през последното десетилетие (макар и много по-стари).

Преди изборите: ГЕРБ се оплака на европарламента от служебното правителство (хронология)

© Юлия Лазарова

Евродепутати от ГЕРБ се оплакват в Брюксел от служебния кабинет

Българските евродепутати от групата на ГЕРБ/СДС са изпратили писмо до всички членове на Европейския парламент и до еврокомисари, в което ги запознават със случващото се в България, съобщи във "Фейсбук" Асим Адемов. В него те повтарят тезите на лидера си Бойко Борисов, че "назначеното от прокремълския президент служебно правителство" е предизборен щаб на държавния глава, а методите за притискане на политическите опоненти са сходни с тези на "комунистическата полиция".


Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти", се казва още в сигнала. Основните критики в него са срещу служебният министър на вътрешните работи и неговите изказвания.


Подробности тук

Процедурата за закупуване на още машини за гласуване се бави, а може да се окаже, че трябват и 2000 допълнителни устройства за вота на 11 юли, вместо планираните 1500, каза днес пред Би Ти Ви членът на ЦИК от ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му експериментите, при които се засича времето за гласуване с устройството, трябва да са повече, за да се направи реалната оценка.


В отговор на въпрос Ципов каза, че все още няма отговор от регионалното министерство как могат да гласуват хората, които са на почивка в деня вота.

Дончева: грешните назначения на президента могат да му костват втория мандат

Грешните назначения на президента в сектор сигурност могат да му костват втория мандат и да заложат на дузпата партиите на протеста в неподходящ момент, каза днес пред БНТ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. За нея изборът на Пламен Тончев за лидер на ДАНС е четвърта грешка на Румен Радев в тази сфера. Предишните били назначенията на Пламен Узунов за негов съветник и на бившия началник на НСО Данчо Дяков. За Дончева грешка е било и назначението на Георги Великов за съветник на премиера по сигурността, макар и той да се задържал на поста 1 час.


Предсрочните парламентарни избори на 11 юли: какво трябва да знаете - четете тук


Коментирайки скандала с подслушванията, Татяна Дончева посочи, че за властта е много изкусително, като има средства за контрол, да ги използва на всяка цена. "Нужен е ефективен граждански контрол и работещо бюро за контрол на подслушванията. Такова имаше, но ГЕРБ го развали", обобщи тя. Татяна Дончева поиска и сериозна проверка на частните подслушвателници, които събирали клюки, за да упражняват натиск върху определени хора.

Преди изборите: ГЕРБ се оплака на европарламента от служебното правителство (хронология)

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK