Ремонт на ремонта на ремонта на... фекалната тръба във Варненското езеро (допълнена)

Архивна снимка от първия ремонт на прекъснатата канализационна тръба през м.г.

© Спас Спасов

Архивна снимка от първия ремонт на прекъснатата канализационна тръба през м.г.Текстът е допълнен на 2 юни 2021 г. с отговори на въпроси, изпратени до пресцентъра на Община Варна.


Нов, четвърти поред, ремонт трябва да бъде извършен на канализационния тръбопровод през Варненското езеро, от който през миналата година се изляха поне 3 млн. куб. м фекални води. Това става ясно от инвестиционен проект, публикуван в сайта на местната администрация. Той трябва да установи каква би била цената на поредния ремонт, преди да бъде обявена поръчка за възлагането му. По официална информация за правените до момента ремонти бяха отпуснати 1.3 млн. лв.


На 24 март т.г. Община Варна обяви за последен път, че "ремонтът на проблемните участъци по временно положения тръбопровод във Варненското езеро е завършил". От съдържането на това съобщение ставаше ясно, че тръбата все пак продължаваше да изхвърля в езерото фекални води, а дефектите по нея трябваше да бъдат окончателно отстранени най-късно до 24 април т.г. Това очевидно не се е случило и
замърсяването е продължило


Инвестиционният проект, публикуван преди дни в сайта на Община Варна, предвижда "Ремонт на напорен тръбопровод Ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на варненското езеро". Според метаданните, съдържащи се в него, той е съставен и редактиран на 17 май т.г. Това е близо месец и половина след последното съобщение за приключване на ремонтните работи по тръбата. В точка "Съществуващо положение" от документа обаче е записано буквално следното: "В средата на месец януари 2021г. временният тръбопровод беше прекъснат и отпадните води след механично пречистване аварийно са заустени във Варненско езеро, като за това са известени отговорните институции. В момента се установяват повредите и се работи по бързото отстраняване и подмяна на авариралия участък с цел бързо възстановяване на временното трасе на тръбопровода."


Междувременно снимки, направени от спътника Sentinel 2 на 24 май, са документирали


нехарактерно за сезона цъфтене на водорасли


в езерото, както и през май миналата година. Тогава експерти от Института по океанология обясниха, че то е преждевременно, предизвикано е от биологичното замърсяване и на практика очертава размерите му. На снимките отпреди седмица ясно се вижда по-тъмният цвят на водата както в езерото и плавателните канали, които го свързват с морето, така и пред плажовете южно от града.


Сателитна снимка от 24 май т.г., документирала нехарактерно за сезона цъфтене на водорасли в езерото, предизвикано от биологично замърсяване. Аналогични снимки бяха направени и през май м.г.

© Sentinel 2

Сателитна снимка от 24 май т.г., документирала нехарактерно за сезона цъфтене на водорасли в езерото, предизвикано от биологично замърсяване. Аналогични снимки бяха направени и през май м.г.


Инвестиционният проект, публикуван в сайта на Община Варна, е част от документацията към обява за


"пазарни консултации"


В тази процедура трябва да бъде установена евентуалната цена на предстоящия, четвърти поред, ремонт на тръбата в рамките само на една година. Крайният срок за подаване на ценовите оферти е петък - 4 юни. Едва след разглеждането им ще бъде обявен търг за възлагане на обществена поръчка. Тя ще включва подмяна на няколко участъка от явно компрометираната и към момента тръба, както и вкопаването на част от нея в дъното на езерото.


Странното в този случай е, че администрацията на Иван Портних изневерява на практиката си до момента. По силата на рамков договор, сключен с близкото до ГЕРБ дружество "Хидрострой" след обществена поръчка, всички ремонти на тръбата бяха възлагани именно на него. Заради липсата на експертиза и техника за изпълнението на подводни дейности то наемаше като подизпълнител компанията "Хидроремонт ИГ".


Странно е и това, че като собственик на тръбата в официалната си кореспонденция Община Варна продължава да твърди, че тя е положена "под дъното" на езерото. Това е предвиждал европейският проект за изграждането й на стойност 5 млн. евро. Но още през миналата година разследване на "Дневник" установи на базата на сонарни снимки и официални документи, че това не е било направено въпреки напълно усвоените средства от финансирането.


Скрийншот от видеото, което показва изтичането на 8.3 хил. куб. м фекални води дневно във Варненското езеро през миналата година

© Дневник

Скрийншот от видеото, което показва изтичането на 8.3 хил. куб. м фекални води дневно във Варненското езеро през миналата година


Първият ремонт на тръбопровода започна в края на май м.г. с 1.3 млн. лв. отпуснати от кабинета на Бойко Борисов. Той бе предприет, след като през лятото на 2019 г. кораб скъса с витлото си тръбата. Това беше и първият сигнал, че тя е била положена по дъното му, а не под него. От този момент нататък в продължение на повече от година в езерото и Варненския залив се изляха над 3 млн. куб. м фекални води. Въпреки това кметът на Варна Иван Портних в продължение на повече от 10 месеца, включително в разгара на плажния сезон, запази аварията в тайна от съгражданите си. Тя стана известна едва в края на април м.г., и то през публикации в медиите.


Всичко за замърсяването и причините, довели до него - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.


Срокът за приключване на първия ремонт беше отлаган на няколко пъти до 14 януари т.г., когато зам.-кметът на Варна Христо Иванов обяви, че той е


временно спрян заради проблеми


с друг проект на стойност 350 млн. лв. за удълбочаването на водния път през Варненското езеро. По тази причина тръбата беше временно положена на около 30 м от първоначално предвиденото трасе, отново без да е закопана в дъното.


Ден след брифинга на Иванов - на 15 януари т.г., беше установено, че заради явно неподходящо избраното място, на което тръбата е била положена, тя отново се е спукала. Тази авария също беше запазена от Портних тайна в продължение на 10 дни, въпреки че силно токсичните фекални води от два варненски квартала - "Аспарухово", "Галата", и прилежащите им вилни зони с над 27 хил. души население отново са била заустени в езерото. При това с пълен дебит от над 8.3 хил. куб. м дневно.


Така на 2 февруари Община Варна започна


ремонт на ремонта


Неговият край беше обявен на 8 февруари, но черната серия продължи - само ден по-късно тръбата се пречупи и напука за трети път.


Поредното опровержение на твърденията, че тръбопроводът е положен "под дъното" на езерото, е отново в текста на публикувания преди дни инвестиционен проект. В него е записано следното: "В зоната, където тръбопроводът е в траншея (бел. ред. - дълъг, тесен и дълбок ров за предпазване при строителство на пътища, канали и т.н.), се следи за разминаване на земната основа. () За предпазване от котви - да се въведе забрана за закотвяне около тръбата."


За да изясни продължава ли замърсяването на Варненското езеро в момента, какъв е евентуалният му размер, какъв точно ремонт е необходим и колко струват общо поправките, извършени до момента, "Дневник" изпрати до пресцентъра на местната администрация във Варна няколко въпроса. Вижте получените отговор в карето по-долу.


1. Кога е изготвен Инвестиционният проект, за "Ремонт на напорен тръбопровод Ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на варненското езеро", подписан от инж. Георги Илчев?


- Инвестиционният проект "Ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро" е изготвен през месец март 2020 г.
Инвестиционният проект "Ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро" - Промяна по време на строителство по чл.154. от ЗУТ към РС №77/ГИ/12.05.2020 г. е изготвен през месец август 2020 г.
Инвестиционният проект "Ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро" - Промяна по време на строителство по чл.154. от ЗУТ към РС №77/ГИ/12.05.2020 г. /Ревизия 03/ е изготвен през месец февруари 2021 г.


2. Към коя дата се отнася информацията, отразена в т.3 (Съществуващо положение) на инвестиционния проект?


- През месец септември 2020 г. работата на канализационната система е възстановена и тръбопроводът е положен по временно трасе. В периода от 15.01.2021 г. - 26.03.2021 г. беше извършен авариен ремонт на тръбопровода, вследствие на прегъване и получени пукнатини. От 24.03.2021 г. е възстановена нормалната работа на канализационната система и временно положеният тръбопровод. По т.3 от проекта Ревизия 03, информацията е към месец февруари 2021 г. в периода на отстраняване на аварията.


3. През 2020 г. Правителството отпусна 1.3 млн. лв. за ремонт на прекъснатия напорен тръбопровод. Каква част от тези средства са усвоени до момента за двата ремонта, извършени през 2020 г. и в началото на 2021 г?


За ремонта през 2020 г. са разплатени 468 091,85 лв. с ДДС.
За ремонта през 2021 г. фирмата изпълнител е извършила ремонта за собствена сметка по отстраняването на възникналия проблем.


Отговорите са подготвени от Христо Иванов, зам.-кмет.

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ от управлението на БКП-ГЕРБ с тихата подкрепа на БКП-ДПС фекалии в морето, бетон на брега.
  Факт, това е положението.
  Материала, материала.

 2. 2 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Неблагодарни хора сте вие българите. Първо нахлухте на плажа на Доган в Росенец, сега му осирате залива и пристанището.
  Вярно, давате 350 милиона за дълбаене и 50 за студен резерв, но можехте да се стиснете малко и година-две да не ползвате тоалетна, толкова ли е трудно, човекът е направил толкова много за вас.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  3-4-5 ремнт - до обеден край. Това ГЕРБ а сериозни хора, като кажат нещо, всичко от себе си дават ( па и взимат) за да свършат работа.

 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Варненци за кого гласуваха на последните избори? Вероятно голяма част от тях са отишли и за гъби, фекални гъби.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 838 Разстроено

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!!
  И не само около тази тръба....

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  И в Африка няма такава мизерия и такова нагло грабене!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Направо да го преименуват на лайнярненското езеро...

 9. 9 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 556 Гневно

  Няма ли да опандизят вече някой за това безхаберие баси ?!

 10. 10 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 57 Неутрално

  После що рисували българия като кендзеф...

 11. 11 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Заглавието трябва да е "И тази година Черноморието е готово да посрещне милиони туристи"

 12. 12 Профил на lanparty13
  lanparty13
  Рейтинг: 256 Весело

  Ами разбира се... Правим ремонт на ремонта, на ремонта, за да има работа, работа, работа. Нали така? :)

 13. 13 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Всички знаят,че кметът на варна веднъж в тел авив така се е напил,че се е наакал...

 14. 14 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Портних и шефа на ВиК Варна (със сериозни протекции лично от ББ) мълчат. Снишили са се демек. Ревизоро тази година замаза нещата с една фиктивна проверка - избори идваха, не се казва истината.
  Не така стоят нещата със служебния министър. Степ бай степ, както се казва. Днес встъпва в длъжност новия областен на Варна. Хич няма да им е весело на бойковчетата.

 15. 15 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Варненци за кого гласуваха на последните избори? Вероятно голяма част от тях са отишли и за гъби, фекални гъби.
  —цитат от коментар 4 на truly


  Гласуваха за хостеса на нощен клуб, което е приличното название на едно друго нещо.

 16. 16 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Добре, че няма туристи да ни гледат резила...

 17. 17 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mike Crazy":

  Като чуеш ПП ГЕРБ во главе с Винету от Банкя, разбирай фекалии, фекалии, фекалии.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Тази фекална тръба е метафора на 12-годишното управление на ГЕРБ.

  Нужно е първо ЗАПУШВАНЕ НА ПРОБОЙНИТЕ, после ИЗГРЕБВАНЕ и накрая ДЕЗИНФЕКЦИЯ.

  До чисто.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Да отклонят тръбата в оная дупка за 40 млн....
  За това се иска извънземен талант - да превръщаш уайната в злато...

 20. 20 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Помия гарантирана от ГЕРБ/Борисов

 21. 21 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#4] от "truly":

  Традиционно за Гуцанов, Костя Копейкин, Магарешки и приятелите от Хидрострой и ТИМ.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Вече почти се притесняваме, ако в в навечерието на туристическия сезон, или в самото му начало не се появи някоя статия за ла.на в морето, развалена канализация, умрели делфини или акули, и т.н. И така от 1995г. насам. И всичко това на фона на радостната новина, че Уизеър е пуснал нов полет до Гръцко. Да не би случайно някой да се излъже да тръгне за уикенд към българското море?

 23. 23 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Ние от най-големия Исторически парк до Варна ще направим безвъзмездно дарение в размер на 180 000лв за вкопаване на тръбата под дъното на езерото.

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Весело

  Чак силно токсични просто обикновенни лайна.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  Не е ли крайно време да се възстанови помпената станция в Аспарухово като пречиствателна, каквато е била до 2011 г?
  С това ще отпадне необходимостта от тръби и ремонти...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 26. 26 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 670 Любопитно

  Явно им харесва на варненци щом преизбират кмета за н-ти път.

 27. 27 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  И без друго не стъпвам на тези плажове. А от сега нататък - никога. Там с години ще се носят последствията. Съжалявам. Варненци, мислете. Но да не отидете към другия лъжец, Марешки.

 28. 28 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  "...в края на май м.г. с 1.3 млн. лв. отпуснати от кабинета на Бойко Борисов."

  Единия милион го видяхме в шкафчето. С останалите какво да се направи?
  Най-много да се купи някой журналист, който да успокои населението.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  Корупция, корупция, корупция.........

 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Не е ли крайно време да се възстанови помпената станция в Аспарухово като пречиствателна, каквато е била до 2011 г? С това ще отпадне необходимостта от тръби и ремонти...
  —цитат от коментар 25 на mitko11


  Помпените и пречиствателните станции Бибитко ги строи, а той сега е в нелегалност.

 31. 31 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 747 Неутрално

  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ от управлението на БКП-ГЕРБ
  —цитат от коментар 1 на anty


  В миналите годините ГЕРБ е бил подкрепян от ДСБ на Иван Костов и на Радан Кънев. Нямаше да ги има кабинетите „Борисов-1“ и „Борисов-2“, ако не бяха депутатите на ДСБ. БКП отдавна не са в НС, а Корнелия Нинова и Деница Златева от БСП отказаха предложенията на Борисов за Председател на НС и за министър.

  До коментар [#1] от "anty":

 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  До коментар [#27] от "papunqk":

  От години във Варна при изборите за кмет първите четирима кандидати ги издига ТИМ. Останалите са неизбираеми. При предните избори вторият кандидат направо заяви, че при балотаж ще препоръча на поддръжниците си да гласуват за Портних.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 33. 33 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Неутрално

  ало, пристаништето, изпонаакахте се...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":

  Ще го повикаме за рязането на лентата...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Видими кафяви резултати. Виновни няма, източване има. Вмирисания глух Каскет къде е?

 36. 36 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  За разлика от казуса с банката за развитие, където може и да се окаже, че има поне документно зачитане на законите (макар че надали) в случая с варненското езеро е очевидно, че има законови нарушения от които произтичат непосредствени здравни рискове, отделно вреда за туристическия бизнес.

  Изобщо това дело трябва да се подхване из основи и да се изтръскат от него поне 5-6 директно за затвор.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Весело

  нищо и никаква тръбичка, дето даже дори на тома биков не може да затвори устата.

 38. 38 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  В Поморие си имат кални бани, във Варна лайняни!!!

 39. 39 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 230 Весело

  Тази тръба или предизборно се премълàва или предизборно се преговаря!

 40. 40 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Нов, четвърти поред, ремонт трябва да бъде извършен на канализационния тръбопровод през Варненското езеро, от който през миналата година се изляха поне 3 млн. куб. м фекални води. "
  .................................

  думи нямам за такава нагла крадливост на тия ГЕРБави КРАДЦИ

  НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ, НИКОГА ПОВЕЧЕ МУТРИ И КОМУНИСТИ ВЪВ ВЛАСТТА

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  И после се чудят, защо тази година абитуриентите празнували на Мармарис, Халкидики и Аспровалта...
  Даже във форума на дир.бг един се изцепи да се забрани на българските туристи да почиват извън България, за да се подпомогнели хотелиерите...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 42. 42 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 476 Неутрално

  За тези пари да бяха направили пречиствателна станция вместо да пускат тръби. Негодници.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  " Тази фекална тръба е метафора на 12-годишното управление на ГЕРБ.

  Нужно е първо ЗАПУШВАНЕ НА ПРОБОЙНИТЕ, после ИЗГРЕБВАНЕ и накрая ДЕЗИНФЕКЦИЯ.

  До чисто."

  Интересно на кое по - точно от цялата тая прекрасна метафора следва да уподобим гербиджа и тяхното управление - на тръбата ? Или на самото варненско езеро ( те са на всякъде и като партия имат най - голямата членска маса ) , или, най - после, на нещо друго, неудобно за споменаване........ ? Връзката между тази партия и ставащото в езерото изглежда по - силна от каквото и да е друго в природата........😂😂👍

 44. 44 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тази авария също беше запазена от Портних тайна в продължение на 10 дни,
  ..........................................

  еманация на ГЕРБавата "работа, работа, работа", да не говорим пък за "видимите резултати" - видими дори от Космоса (буквално)

  това е европейски проект и е директно за Кьовеши

  НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 45. 45 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mike Crazy":

  Чипкай се във фекалиите, гласувай за Боци и си трай.

 46. 46 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "bib45647808":

  Лъжеш точно като вожда си и като ПИКливите герберски калинки. Повтарянето на лъжи от лъжливи, корумпирани крадци, мутро-милиционери не ги прави нищо повече от лъжи с фекалии гербаджийски.
  Жалки гербаджийски тролове.
  Материала, материала.

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#9] от "xymax":

  Въобще не е безхаберие. Това си е организиран грабеж.

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Няма ли да опандизят вече някой за това безхаберие баси ?!
  —цитат от коментар 9 на xymax


  Кой да го опандизи - Каската ли? Нали са от едно котило ...

  иначе по спомени Варна си гласува и на последните избори за ГЕРБави, БСПета, Възраждания разни и т.н

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  До коментар [#42] от "aussie":

  Пречиствателната станция в Аспарухово си я има. От 1964г. до 2011 г. е работила като пречиствателна. През 2011 г. се преобразува в помпена станция, за да върви далаверата с тръба през езерото...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 50. 50 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 215 Неутрално

  много съм благодарна за тези статии за този окупиран от мафията град - тим и доган

 51. 51 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  Европейският проект, по който са взети парите, се нарича ""Трансформация на Пречиствателна Станция за ОтпадниВоди/ПСОВ/ Аспарухово в Помпена станция и конструиране на транспортиращ тръбопровод" .....
  Крадене, крадене, крадене- това е по герберски работа, работа, работа:

  https://www.moreto.net/novini.php?n=146562

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 52. 52 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 348 Разстроено

  Миналата година имаше журналист който се "одавил" докато правил проучване за замърсяването.....Според вас какви са резултатите от разследването? Гешеф няма да си причини да разследва... А народа забравя... или не му е зор... Спомняте ли си какъв шум имаше по медиите за този случай? Защото аз не си спомням...За на Валерката релсата имаше доста статии, но за това момче журнлист нищо... И децата си жертваме само и само да не обидим бащицата..

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Весело

  До коментар [#24] от "dedoliben":

  " Чак силно токсични просто обикновенни лайна."

  Дедо Либене, с тебе бившия премиер винаги ще се разбере с една дума ! Нали той бил просто, обичал простите, та така се разбирал с останалите ! Да това е главното тука, дето росто си го посочил......! Както и повечето неща, които стават в тая държава.....!😂

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  За разлика от казуса с банката за развитие, където може и да се окаже, че има поне документно зачитане на законите (макар че надали) в случая с варненското езеро е очевидно, че има законови нарушения ..
  —цитат от коментар 36 на Боби Колев


  А кои са законовите нарушения?

  Помня, че споменавах многократно, дето тръбата ще се компрометира, дори и проектът да се изпълни на 100%..

  Събитията напълно ме подкрепят.
  Още на първия ремонт, тръбата доказано бе изпълнена с траншея и насип, както е предвидено от проектантите..

  Също и следващите пъти!
  Както обясних - колкото пъти се направи - толкова пъти ще се къса..

  И се вижда, как съм бил прав!

 56. 56 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Работа, работа, работа!
  Градим България!
  Видими резултати!

  Спокойно!
  Всички виждаме резултатите - нови пътища в кръпки, пропаднали тротоари, срутени прясно укрепени участъци и т.н.
  Важното е парите да се въртят и да остават много, много следи! Това е разбирането за европейско развитие на ГЕРБ.

 57. 57 Профил на mancha
  mancha
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#22] от "pontius_glarus":

  Нема лайна! Само усещане.

 58. 58 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Убава работа, ама фекална !!!

 59. 59 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Не виждам следа от недоволство - на последните парламентарни избори ГЕРБ + патерициоти сумарно са взели над 30% във Варна. Започвам да си мисля ,че варненци просто си падат по лайна. Конкурсът "Бургас и морето" във Варна ще се казва "Варна и лайната"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 60. 60 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 643 Весело

  Тази тръба се оказа невероятно технологично предизвикателство. Едни прокопаха тунел под Ламанш-а, други под Босфора, трети пък минаха през Балтийско море, нашето Езеро само пука тръби...

 61. 61 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 102 Неутрално

  "Ремонт на ремонта на ремонта на..."

  Това звучи като предизборния слоган на ГЕРБ

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 62. 62 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 910 Неутрално

  предлагам на Мутрата да си открие предизборната кампания във Варна, пред езерото

  все ще намери начин да завърти нещата по неговия си неподражаем начин и да обвини "лилавите" - и по-очевАдни лъжи е изговорял без капка срам. Дори може да се оплачи до европарламента

  може и да се цопне в езерцето

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 63. 63 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6087 Весело

  Варненци за кого гласуваха на последните избори? Вероятно голяма част от тях са отишли и за гъби, фекални гъби.
  —цитат от коментар 4 на truly


  Ех, ако бяха гласували за Ристя, ехей-й-й-й... Тутакси щеше да запуши дупката с устя и всите фекалности на варненци щеше да изгълта... Той поне е свикнал.
  —цитат от коментар 7 на Mike Crazy


  Има някакъв технически проблем, но в статията и коментарите естествено всичко се политизира!

  ДБ: Време е да спечелим България
 64. 64 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Още едно напомняне защо човек не трябва да си причинява черноморието ни. Мутри и лайна, не благодаря!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#55] от "sim4o":

  За слепите, които не го виждат:
  1) Очевидно имаме престъпно бездействие от страна на отговорните органи за да продължава този теч вече толкоз време; оставям настрана всичките забавяния на реакция от момента в който това им е станало известно - нещо, което не зная със сигурност и не мога а правя обвинения, макар да мога да правя много обосновани догадки.
  Със сигурност знаем, обаче, че тръбата продължава да излива отрова след няколко ремонта.

  2) Това, че ще се плаща за нови ремонти след старите означава, че някой не е направил добро задание или някой не си е свършил добре работата.

  Добавете към това, че тръбата е новоположена, т.е не би трябвало да се пъка където и да е.

  Фактът. че ще се наливат нови пари вместо да се подведат под отговорност оригиналния строител и/или извършилите ремонта и/или причиниллия повредата кораб, е нарушение.
  Откъде-накъде ще плащат данъкоплатците за нещо, което някой друг е сбъркал - незаивисмо дали поради некомпетентност, небрежност или нарочно?

  3) За да я скъса тази тръба витло на кораб тя очевидно не е положена както трябва ИЛИ, разбира се, в езерото плуват кораби, които не са за там - и в двата случая ще има нарушение.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 67. 67 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Спокойно!
  Ще има и пети ремонт, докато стане "Златната Тръба" за някоя фирма на Наш Човек!

 68. 68 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Според морските конвенции България на Боко и Портних трябва да бъде наказвана и глобявана до припадък.

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  " Странно е и това, че като собственик на тръбата в официалната си кореспонденция Община Варна продължава да твърди, че тя е положена "под дъното" на езерото. Това е предвиждал европейският проект за изграждането й на стойност 5 млн. евро. Но още през миналата година разследване на "Дневник" установи на базата на сонарни снимки и официални документи, че това не е било направено въпреки напълно усвоените средства от финансирането."


  Лъжи, лъжи, лъжи..........

 70. 70 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Любопитно

  До коментар [#66] от "Боби Колев":


  ...3) За да я скъса тази тръба витло на кораб тя очевидно не е положена както трябва ИЛИ, разбира се, в езерото плуват кораби, които не са за там - и в двата случая ще има нарушение.
  —цитат от коментар 66 на Боби Колев


  Какво разбирате под: "в езерото плуват кораби, които не са за там"?
  Ако тия кораби "не са за там", то тия кораби ги няма! Иначе ще заседнат! А заседнали кораби, НЯМА!

 71. 71 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Това си е мръсна бомба, с мощност три мега тона.

 72. 72 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Портних,руската партенка,ИЗПОРТИ града...
  Не е никакъв " Портних",а -ИЗпортник.

 73. 73 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Лъжи, лъжи, лъжи..........
  —цитат от коментар 69 на samoedin


  Пари, пари, пари...

 74. 74 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#69] от "samoedin":

  Тя (тръбата)може пак да е положена на дъното, и пак да може да бъде "издухана" от водната стуя, създавана от витлото на кораба!
  Или не е положена както трябва, или може да се ограничи скоростта на корабите в участъка на тръбата!

 75. 75 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#70] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Плува ли корабче, а?

 76. 76 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Неутрално

  стуя
  —цитат от коментар 74 на Tzar Vova Josei-ki


  струя

 77. 77 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#75] от "ivanpopov":


  До коментар [#70] от "Tzar Vova Josei-ki":Плува ли корабче, а?
  —цитат от коментар 75 на ivanpopov


  Да му се чудиш!
  От Желязо, пък плува! Невероятно!😁😁😁

 78. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  " Странно е и това, че като собственик на тръбата в официалната си кореспонденция Община Варна продължава да твърди, че тя е положена "под дъното" на езерото. Това е предвиждал европейският проект за изграждането й на стойност 5 млн. евро. Но още през миналата година разследване на "Дневник" установи на базата на сонарни снимки и официални документи, че това не е било направено въпреки напълно усвоените средства от финансирането."Лъжи, лъжи, лъжи..........
  —цитат от коментар 69 на samoedin


  Да бе, ама при ремонта , поне аз доколкото знам - има снимков и видео материал - как тръбата се засипва отляво и отдясно с материал от дъното с драга ..

  То така е и по проект! Демек заданието е изпълнено!

  Моето скромно инженерно мнение - изказано още преди години, на форума .. че тръбата отново ще си се къса ..

 79. 79 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Спокойно!Ще има и пети ремонт, докато стане "Златната Тръба" за някоя фирма на Наш Човек!
  —цитат от коментар 67 на Tzar Vova Josei-ki


  Ще има и десети!

  Което го говорехме отдавна..!

 80. 80 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#74] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Тръбата е скъсана от драгажния кораб, защото е положена на място, различаващо се от това, което е посочено на екипа на кораба. Какви струи, какви пет лева?

 81. 81 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Задача по математика:
  Тръба с диаметър 2 метра излива л@йна в обем от 10 литра в секунда 🚽 Колко време е необходимо на 10 варненци да осъзнаят, че герб им трови живота?

 82. 82 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Весело

  #HUBAWOENONEEGOTOWO!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 83. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Викаш да дадем най-после на БСП да си напълни дисагите с краден кашкавал?
  —цитат от коментар 65 на Полковник Паликъщов


  Безплатния кашкавал е патент на БКП, не на БСП. А аз поне, не се сещам Нинова да е членувала в БКП.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Кой бе, Кой ще да дойде на мястото на ГЕРБ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 86. 86 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  " Странно е и това, че като собственик на тръбата в официалната си кореспонденция Община Варна продължава да твърди, че тя е положена "под дъното" на езерото. Това е предвиждал европейският проект за изграждането й на стойност 5 млн. евро. Но още през миналата година разследване на "Дневник" установи на базата на сонарни снимки и официални документи, че това не е било направено въпреки напълно усвоените средства от финансирането."Лъжи, лъжи, лъжи..........
  —цитат от коментар 69 на samoedin


  Що да са лъжи, наистина по едно време се установи, че насип над тръбата няма..

  След това бе направен насип (пак доказано със снимки)..

  И какво се получава?
  Оказва се - насипите някой май ги маха ! .. А какво може да е?

  Ми някакви викат "комай водно течение"..

  А че в езерото има водно течение, пита се - не се ли е знаело???

  Да, ама и да се е знаело, и да не се е - проектът е такъв - връз тръбата да се натрупат дънни утайки и така да си седи, от нине и просно и во веки-веков!

  Но по емпиричен път се установява, че не си седи така, а водата за кратко време размива натрупаните дънни утайки..

  И какво се прави?
  Ми изпълнява се проекта!

  Наново и наново се трупа материал върху тръбата!
  А решението се вижда да е в идването на власт на ДеБъ, което ще стане само с дистанционно гласуване!

  Упоритост!
  С това ще ги запомним варненци..

  А над тръбата, поне едно 10 пъти ще натрупват дънна маса , наново и наново , помнете ми думата..

 87. 87 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боби Колев":
  —цитат от коментар 70 на Tzar Vova Josei-ki


  Ако знаех със сигурност всички възможности за устройство на кораби и перки бих бил по-категоричен.
  Може би Вие сте и ако това е така то би било глупаво да споря с Вас.

  Аз мога да си представя хипотетична ситуация в която дъното на кораба не стига дъното на езерото, но перката на мотор отзад може и да стигне, т.е. перката на мотора стига под дъното на лодката.

  Дали има такива кораби не бих спорил защото не знам.

  Просто ми се вижда възможно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 88. 88 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Когато тръбата трябва да е закопана, а не е. Може ли медиите да публикуват името на строителя, а прокуратурата да му потърси отговорност?

 89. 89 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":
  "Нужно е първо ЗАПУШВАНЕ НА ПРОБОЙНИТЕ, после ИЗГРЕБВАНЕ и накрая ДЕЗИНФЕКЦИЯ.

  До чисто."


  На други места ще се налага ИЗЧЕГЪРТАНЕ.

 90. 90 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Чудно ми е дали тая тръба има нещо общо с факта, че в по-ниските части на града, понякога мирише на метан или това е проблем с канализацията.

 91. 91 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  "Ремонт на ремонта на ремонта на..."

  Девизът на ГЕРБеРЕБЯТАТА за 1107:
  Ремонти, ремонти, ремонти.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 92. 92 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#88] от "Oliver":

  Гръцка фирма е била по основния проект, финансиран с 11 млн евро по европрограма. Май фирмата не може да бъде открита. По любопитно е, че са покрили и тия, които през 2011г са приели СМР - строителен надзор, инвеститорски надзор и лицата представляващи собственика ВиК Варна
  куче влачи, диря няма

 93. 93 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Весело

  Не виждам следа от недоволство - на последните парламентарни избори ГЕРБ + патерициоти сумарно са взели над 30% във Варна. Започвам да си мисля ,че варненци просто си падат по лайна. "
  —цитат от коментар 59 на cinik

  За 30% от варненци поне това е вярно!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 94. 94 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  [quote#87:"Боби Колев"][/quote]

  А що не си представиш, че тръбата водното течение я е размърдало , в нея има и някакъв въздух и тя в един участък се е надигнала?

  Освен това- няма никаква нужда да има витло на кораб..

  Ако водното течение, в едно място е издълбало под тръбата, а на друго е насипало тиня.. то тя ще си се огъне и снадките и ще си се скъсат .. те да не държат хиляди тонове?

  Тръба , по дъното на езеро.. колкото и да разчитаме на засипването с дънна утайка - си е реално свободна и си шава насам-натам .. и в един момент може да се опъне и снадките да не издържат..
  Колко според тебе държи полиетиленова заварка??


  Като според мене решенията са две..
  Или да се слага отгоре бетон - което пък ще струва майка си и баща си

  Или да се махне тръбата от езерото , щото лашнато едно полиетиленово черво на дъното на езерото - там няма място..

 95. 95 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Чек "силно токсични" да са тези отпадни води, не са, но са си неприятен замърсител на морето и езерото.

 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Симптоматична статия и коментари! Фекалната тръба е водеща статия в Дневник. И върху тази тема са кацнали ято гарги и правят ли правят дълбокомислени изводи от фекалиите. Тази тръба очевидно ще реши съдбата на България ... В същото време в берлин строителството на новото летище се забави цели 10 години и струва милиарди повече отколкото е по проект, строителството на новата гара в Щутгарт -и тя се забавя с години и преразходът се измерва в милиарди евро. Сега разбирате ли какво е български провинциализъм. Пропускате темата за свлачищата около Каба Кум и онзи митичен ресторант там - Трифон Зарезан.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Симптоматична статия и коментари! Фекалната тръба е водеща статия в Дневник. И върху тази тема са кацнали ято гарги и правят ли правят дълбокомислени изводи от фекалиите. Тази тръба очевидно ще реши съдбата на България ... В същото време в берлин строителството на новото летище се забави цели 10 години и струва милиарди повече отколкото е по проект, строителството на новата гара в Щутгарт -и тя се забавя с години и преразходът се измерва в милиарди евро. Сега разбирате ли какво е български провинциализъм. Пропускате темата за свлачищата около Каба Кум и онзи митичен ресторант там - Трифон Зарезан.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 98. 98 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Симптоматична статия и коментари! Фекалната тръба е водеща статия в Дневник. И върху тази тема са кацнали ято гарги и правят ли правят дълбокомислени изводи от фекалиите. Тази тръба очевидно ще реши съдбата на България ... В същото време в берлин строителството на новото летище се забави цели 10 години и струва милиарди повече отколкото е по проект, строителството на новата гара в Щутгарт -и тя се забавя с години и преразходът се измерва в милиарди евро. Сега разбирате ли какво е български провинциализъм. Пропускате темата за свлачищата около Каба Кум и онзи митичен ресторант там - Трифон Зарезан.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 99. 99 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Вече почти се притесняваме, ако в в навечерието на туристическия сезон, или в самото му начало не се появи някоя статия за ла.на в морето, развалена канализация, умрели делфини или акули, и т.н. И така от 1995г. насам. И всичко това на фона на радостната новина, че Уизеър е пуснал нов полет до Гръцко. Да не би случайно някой да се излъже да тръгне за уикенд към българското море?
  —цитат от коментар 22 на pontius_glarus


  Прав сте! Дори по Евронюз вчера казаха, че тръбата е оправена. Казаха и че Златните имат нова пречиствателна станция, заради увеличеното население. Явно ние и Вие живеем в паралелни реалности. Откакто на Албена не ми взеха пари за чадър и шезлонг, щото съм се стискал да платя за два шезлонга, ходя само там!

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Европейският проект, по който са взети парите, се нарича ""Трансформация на Пречиствателна Станция за ОтпадниВоди/ПСОВ/ Аспарухово в Помпена станция и конструиране на транспортиращ тръбопровод" .....Крадене, крадене, крадене- това е по герберски работа, работа, работа:https://www.moreto.net/novini.php?n=146562
  —цитат от коментар 51 на mitko11


  "Трансформацията на пречиствателната станция в „Аспарухово" е приключила и след няколко дни ще бъде направена демонстрация на работата й, съобщи кметът Кирил Йорданов. За извършените промени - преустройството на станцията в помпена и строежа на трансформиращ тръбопровод на дъното на езерото, който да отвежда отпадните води до пречиствателна станция - Варна, са изразходвани 6,184 млн. евро. "

  За тези инвестиционни безумия със средства на ЕС трябва да се търси някаква наказателна отговорност или да се разгласяват публично , за да видят повече хора какви глупости се вършат с европийските пари.
  Да се закрие работеща пречиствателна станция за отпадни води на квартала, да се построи тръбопровод под дъното на варненското езеро, да се преобрази пречиствателната станция в помпена станция , която да помпи отпадните води на квартала през новопостроения водопровод под дъното на варненското езеро до градската пречиствателна станция, това е върхът на безумието и злоупотребата с европейски средства.
  Скандалното е , че още тогава на никой не му е направило впечатление за какви глупости се харчат европейските пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK