Бившият зам.-шеф на ДАНС: Аз отнех допуска за тайна информация на Бойко Рашков

Бившият зам.-шеф на ДАНС: Аз отнех допуска за тайна информация на Бойко Рашков

© Анелия Николова



Избори 2022

Най-сетне се разбра, докато "Дневник" напразно чака втора седмица писмените отговори на въпросите от ДАНС и от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ), кой служител на Агенцията и на какво основание е подписал документ за отнемане на допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков, без той да е заемал пост, изискващ да има такъв достъп. Сам лично освободеният в понеделник зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков потвърди пред журналисти, че той е подписал документа, като посочи, че основанието било разгласяване на класифицирана информация от Рашков като шеф на Бюрото за контрол на СРС. Недялков не изясни ключовия въпрос - по каква процедура и с какво основание е отнет достъпът през април 2019 г., когато Рашков вече не е шеф на Бюрото за контрол на СРС, а е университетски преподавател от четири месеца.


Каква класифицирана информация е разгласил Рашков? - на този въпрос законът не позволявал на Недялков да отговори.


Кога и как е разгласявал класифицирана информация Рашков? - оттогава минало много време и Недялков не можел да си спомни.




За отнемането на достъпа на Рашков съобщи пръв миналата седмица освободеният председател на ДАНС Димитър Георгиев и новината стана първа за медиите. Но както тогава, така и сега остана без отговор същностният въпрос и вместо отговор набира сили внушението, че уволненето и на шефа, и на зам.-шефа е отмъщение на Рашков заради отнетия допуск.


Запитан дали Рашков е бил уведомен тогава, Недялков каза, че е "спазена законовата процедура, служители на ДАНС са го уведомили", без да уточни дали това е станало писмено.


За подслушванията: "Извършихме проверка, твърденията в медиите не се потвърдиха"


В отговор на въпрос бившият зам.-председател заяви, че в ДАНС извършили проверка по негово разпореждане, но не са се потвърдили "твърденията в медиите", че били подслушвани политици. Недялков пропусна съществения факт, че информацията за подслушване на политици не е "твърдения на медиите", а беше съобщена от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов и потвърдена от вътрешния министър Бойко Рашков.


Бившият зам.-шеф на ДАНС информира за среща със служебния премиер Янев и вътрешния министър Рашков, на която министърът попитал защо не отнеме допуска на главния прокурор Гешев. По думите на Недялков Рашков не се мотивирал, а и той - Недялков, не попитал.


На един от малкото съществени въпроси - за връзките на Недялков с бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, уволненият зам.-шеф каза, че го е виждал само веднъж. Но потвърди за близките си отношения с члена на Бюрото за контрол на СРС Желязков, чрез когото медии свързват Недялков с Пеевски.


В момента Бюрото за контрол на СРС извършва проверка в ДАНС за подслушванията.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK