Нова наредба забранява къмпингуване на плажа и при задължителна охрана

Нова наредба забранява къмпингуване на плажа и при задължителна охрана

© Надежда Чипева, КапиталПроект на Наредба въвежда правилата, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие извън категоризираните къмпинги. Документът е разработен от експерти на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, земеделието, храните и горите, околната среда и водите и министъра на туризма и е качен за едномесечно обществено обсъждане.


Проектът за наредба предвижда палатки, кемпери или каравани да могат да се разполагат в частни, държавни и общински имоти, в горски територии или в земеделски земи, които са извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Наредбата беше очаквана от 2019г, когато по предложение на "Обединените патриоти" беше променен Законът за устройство на територията, с идеята да се създадат правила за свободно къмпиране.


С новия проект се предвижда в земеделските земи местата за палатки, кемпери или каравани да са само в площи, които са трайно необработваеми и не се отдават под наем, или аренда. Те не могат да попадат в границите на защитени територии, резервати, природни забележителности и защитени местности.
В местата, където се образуват импровизираните къмпинги, могат да се поставят само архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение, като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.


Всички присъстващи ще се регистрират


Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване. При тоалетните, изискването е да има по една на всеки 30 души. Наредбата изисква задължителна регистрация на всички, които използват импровизирания къмпинг.


Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години, но само във времето от 1 май до 30 септември.
Обособяването на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани се извършва от собственика на имота.


Дава се възможност това да се извърши от друго лице въз основа на декларация - съгласие с нотариална заверка на подписа от собственика или писмен договор за наем, писмено съгласие от директора на държавното горско предприятие, решение на общинския съвет или писмено съгласие от кмета на общината.


За издаване на заповед за обособяване на места за къмпинги се подава заявление до кмета на общината, а отговорът трябва да бъде даден в двуседмичен срок. Евентуален отказ може да се обжалва по реда на
Административнопроцесуалния кодекс.


Според наредбата палатките, кемперите и караваните се разполагат в обособени зони или смесено на отстояние поне три метра една от друга. Изключение се допуска, ако обектите са на един собственик или при съгласие на собствениците им. Химическите тоалетни трябва да са на поне 5 метра от местата за спане.


Лицето, на което се разрешава да обособи място за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, е длъжно да осигури охраната, почистването, окосяването и обезпаразитяването на терена, дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците, поддръжката на химическите тоалетни от лицензиран оператор, опазването на дървесната растителност от изсичане без разрешение и паленето на огън на открито само на определените за това места.


Пълният текст на наредбата може да бъде видян тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK