Нова наредба забранява къмпингуване на плажа и при задължителна охрана

Нова наредба забранява къмпингуване на плажа и при задължителна охрана

© Надежда Чипева, КапиталПроект на Наредба въвежда правилата, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие извън категоризираните къмпинги. Документът е разработен от експерти на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, земеделието, храните и горите, околната среда и водите и министъра на туризма и е качен за едномесечно обществено обсъждане.


Проектът за наредба предвижда палатки, кемпери или каравани да могат да се разполагат в частни, държавни и общински имоти, в горски територии или в земеделски земи, които са извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Наредбата беше очаквана от 2019г, когато по предложение на "Обединените патриоти" беше променен Законът за устройство на територията, с идеята да се създадат правила за свободно къмпиране.


С новия проект се предвижда в земеделските земи местата за палатки, кемпери или каравани да са само в площи, които са трайно необработваеми и не се отдават под наем, или аренда. Те не могат да попадат в границите на защитени територии, резервати, природни забележителности и защитени местности.
В местата, където се образуват импровизираните къмпинги, могат да се поставят само архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение, като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.


Всички присъстващи ще се регистрират


Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване. При тоалетните, изискването е да има по една на всеки 30 души. Наредбата изисква задължителна регистрация на всички, които използват импровизирания къмпинг.


Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години, но само във времето от 1 май до 30 септември.
Обособяването на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани се извършва от собственика на имота.


Дава се възможност това да се извърши от друго лице въз основа на декларация - съгласие с нотариална заверка на подписа от собственика или писмен договор за наем, писмено съгласие от директора на държавното горско предприятие, решение на общинския съвет или писмено съгласие от кмета на общината.


За издаване на заповед за обособяване на места за къмпинги се подава заявление до кмета на общината, а отговорът трябва да бъде даден в двуседмичен срок. Евентуален отказ може да се обжалва по реда на
Административнопроцесуалния кодекс.


Според наредбата палатките, кемперите и караваните се разполагат в обособени зони или смесено на отстояние поне три метра една от друга. Изключение се допуска, ако обектите са на един собственик или при съгласие на собствениците им. Химическите тоалетни трябва да са на поне 5 метра от местата за спане.


Лицето, на което се разрешава да обособи място за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, е длъжно да осигури охраната, почистването, окосяването и обезпаразитяването на терена, дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците, поддръжката на химическите тоалетни от лицензиран оператор, опазването на дървесната растителност от изсичане без разрешение и паленето на огън на открито само на определените за това места.


Пълният текст на наредбата може да бъде видян тук.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Това е правилно.Така се прави навсякъде в цивилизования свят.

 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  А някоя наредба за презастрояването по морето кога?

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Любопитно

  "Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване." - лицето ще плаща, а ще събира както се полага или както досега? Заграден имот с "екстри" си е добро оползотворяване, но само общината ли ще действа като контрол и то сезонен!? Извън къпмингите ще е като в тях, но ако е от добре оформени органи екстрите не си заслужават.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че текста започва с думата "проект"????
  Иначе много отдавна беше време за такъв регламент!!!
  Кой и как ще следи за спазването му и ще налага санкции е един друг, но много важен въпрос...

 5. 5 Профил на koftimastia
  koftimastia
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Васо Гюров не харесва това.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":

  А кой ви пречи като искате изобщо да не си застроявате имотите!?

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  значи ли това, че държавата (представлявана от корумпираните морски кметове и продажните общинари) вече не е враг на любителите на природата?

  останаха ли неурбанизирани места по черноморието за природосъобразен туризъм? май не - бетонът и мутрите са узурпирали дори пясъка!

 8. 8 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Не разбрах, на Орлов мост мога ли да си опъна палатката ?

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Любопитно

  До коментар [#7] от "хм":

  "останаха ли неурбанизирани места по черноморието за природосъобразен туризъм?"
  ==========
  Природосъобразен туризъм е палатка, акане на 4 метра от палатката, газов котолон и никакви разходи, освен за храна?

  Еретик
 10. 10 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Не е проблем, че някой любител на дивото плажуване ще опъне палатка. Проблем са не малкото, всъщност по-голямата част, селяндури, които разпъват масите, барбекютата, пият, ядат, серат и след тях е покъртителна гледка. Като човек живеещ на морето знам много добре, какво говоря, защото всяко лято го виждам с очите си. Контрол е нужен. И зверски, чудовищни глоби. Не виждам обаче, кой ще си мръдне задника за да го упражни този контрол.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Гневно

  Залива Вромос вече е напълно завзет от каравани и купчини екстременти в храстите. Сега започнаха да завземат плажа между Солниците и Сарафово....храстите са добре наторени. Проблема е че много мухи се въдят там!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Не виждам правило да се къпят всеки ден. Може да се поумиришат.

 13. 13 Профил на Sniff and so on and so on
  Sniff and so on and so on
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Само не разбрах - разполагането на палатки на самия плаж забранява ли се?

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ми пак не разбрах кой плаща и на кого плаща и какво ще работят мутрите на плажа, ама карай, може и да съм глупав.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Че то останаха ли места за къмпингуване. Това , което още не е бетонирано, вече има издадени разрешителни и чака да почва.

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  за мен природосъобразен туризъм е като си отида с дъската на плажа, шкембе-спасителя да не глътва свирката, също така да не чувам мйекане, кукурузи-мукурузи, да няма джетове, бохча-туристи и скотове около мен, както и като изчистя фасовете по пясъка около кърпата ми, да не намирам нови поне докато си тръгна.

  на вас не ви ли се е приисквало някога просто да отидете и да поплувате? да се здрависате с природата, да я усетите, да погледате звездите вечер - елементарни удоволствия, които не са предназначени за елементарни хора (какъвто съм сигурен че не сте).

 17. 17 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Принципно, почитателите на свободното къмпингуване не са някакви бедни трошляци. Едва ли знаете, но оборудването което повечето от тях разнасят, струва хиляди левове. Къмпингуването се практикува не заради евтинията, заради други причини е.
  Места за диво къмпингуване има много в България, включително и на Черно Море.
  тези хора обаче няма да ги видите посредата на пренаселен плаж или дори в близост. Те предпочитат усамотението и липсата на всякакви вряскащи хорица наоколо.

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хай Буй":

  Хайде де ! 😄

 19. 19 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хай Буй":Хайде де ! 😄
  —цитат от коментар 18 на Тони КОСТОВ


  Не знам дали е законно, затова питам. Вярно, че много борци за демокрация го практикуваха през миналото лято и сега същите настояват, че те са новият морал, но аз незаконни неща не практикувам. не виждам и как може да си нов/стар морал, ако нарушаваш законите, но това е защото съм слабоумен. Ако бях поне малоумен като онези протестиращи, сигурно щеше да ми е ясно.

 20. 20 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Наредба ще има рано или късно, кой ще контролира тълпата "селяни" (казвам го в преносен смисъл), които ще я нарушават? Парковете и Натура 2000 редовно е замърсявана точно от такива природолюбители, които били имали правото да отидат навсякъде и да о$ерат всичко. Аман от кемпъри и палатки!

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Браво! Можело значи, когато искаш да вършиш работа, а не да прислужваш на нечий строителен мерак за бетониране на крайбрежието.

 22. 22 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 485 Неутрално

  А може ,може .Див кампинг може- стотарка на вечер на палатка и окей .Край на клошарите с претенции

 23. 23 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#22] от "gorskiq1":

  Точно така, да вкарат малко ред и в тази област, Сульо и Пульо опъваха палатки и си слагаха караваните където си искат по морето и в защитени територии. И след всичкият оставен от тях боклук, се правят на "зелени" и ни говорят за нулев отпечатък върху природата.

 24. 24 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Васо Гюров не харесва това.
  —цитат от коментар 5 на koftimastia


  Разбира се, че е доста по-натурално и примамливо да изкопаеш дупка в края на плажа, да забиеш 4 кола около нея и да опънеш чаршаф, за да можеш да се облекчиш далеч от хорските погледи.

 25. 25 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Принципно, почитателите на свободното къмпингуване не са някакви бедни трошляци. Едва ли знаете, но оборудването което повечето от тях разнасят, струва хиляди левове. Къмпингуването се практикува не заради евтинията, заради други причини е. Места за диво къмпингуване има много в България, включително и на Черно Море. тези хора обаче няма да ги видите посредата на пренаселен плаж или дори в близост. Те предпочитат усамотението и липсата на всякакви вряскащи хорица наоколо.
  —цитат от коментар 17 на Хай Буй


  Принципно такива не видях миналата година. В България свободно къмпингуване значи къмпингуване без да плащаш. Натоварваш кола или кемпер с половината къща и се пренасяш някъде.
  Диво къмпингуване е къмпинг до който стигаш без да използваш бензин на значително разстояние - придвижване до къмпинга пеш, с колело или каяк. Затова ти трябва и много скъпа екипировка която да е лека. В Хималаите може да видиш хора които носят в раницата си неща на стойност равна на стойноста на колата на бае ти Ганя заедно с тиганите в багажника. А накарай бае ти Ганя да се изчанчи тъй...първо да се мине да даде толкова пари за екипировка, после да бъхти баир будала с километри с раница 20кг. Почитателите на истинското диво къмпингуване е малко вероятно да бъдат глобени, защото никой мазен фатмак няма да си направи труда да иде до някъде където кола не стига.

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#25] от "Larry Laffer":

  Преси години видях на язовир Доспат катун от 2-3 палатки, като имаше и шатра за столова и общо “помещение”. Шатрата беше с две стени, на които от вътрешната страна бяха закарфичени плакати с разголени едрогърди красавици като в селски автосервиз.

 27. 27 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#14] от "Judjuk":
  Да обясня - собственика на имота плаща на палаткаджията затова че му наторява биологично земята .И е длъжен да му плати пътните разноски .А сега ,разбра ли

 28. 28 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#23] от "Зоро":

  Тая мантра с боклуците и ла...та вече се изтърка! Точно хората които предпочитат този вид почивка са много по- отговорни от "масовия" турист който оставя след себе си боклука които е свикнал да му чистят на Слънчака! Ако два дни не чистят плажовете по курортите ще се превърнат в сметище!

 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Строг контрол за къмпингуващите и никакъв за дюноубийците !!!

 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Че то останаха ли места за къмпингуване. Това , което още не е бетонирано, вече има издадени разрешителни и чака да почва.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Да бетонират. Гърция е и по-близо и много по-приятно и красиво :-)

 31. 31 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Това е правилно.Така се прави навсякъде в цивилизования свят.
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  Колко умно. Ами хората къмпингуват на плажа именно, за да избегнат цивилизования свят.

 32. 32 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#11] от "chichka":
  "Залива Вромос вече е напълно завзет от каравани и купчини екстременти в храстите."

  Това е пълна лъжа.Едни и същи хора всяка година. По чисто е от Каваците.
  Или само , защото виждате каравани от пътя .
  Лятото живея в Атия и виждам как поддържат сами точно на Вромос.

  Герберята ей тъй ги хвърляте приказките и после много повторения.
  Я кажи Герберята как искахте да откраднете залива и да го бетонирате , а лъжехте , че има радиация мангооооооо.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#32] от "marksman":

  Събота бях за риба и видях чистотата и потдръжката! И "красивата" подредба на катуните.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":Да обясня - собственика на имота плаща на палаткаджията затова че му наторява биологично земята .И е длъжен да му плати пътните разноски .А сега ,разбра ли
  —цитат от коментар 27 на gorskiq1


  Сигурно искаш да се призная за малоумен. И как това те устройва? А на мене не ми пука. Но ми изглежда, че този "проект.... и правила" поставят началото на ограждане на всички плажове, поставяне на бариери и будки за таксувате и, разбира се "спасител" за въвеждане на ред.
  И пак ще го напиша: Махнете си дългите, грабливи, костеливи ръце от пясъчните ивици по морето. По конституция плажовете са обществена собственост. Откъде ги измислят тези "собственици"?
  Между другото вече не ходя по такива места, но някои ходят. И нека да продължават да ходят.

 35. 35 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 413 Весело

  Е сега как да си разглобя химичекста тоалетна на кемпера, за да я преместя на на 5м от леглото ?!?!?! ОООО и лиценз ще трябва да си извадя, за да си я обслужвам сам... А мога ли да наема някой лицензиран експерт да ми избърше Д-то с тая Наредба??? Къмпингуването отново вместо в успешен и търсен модел на отдих се превръща във враг номер едно на празните миризливи хотели в презастроени бетонови клоаки. Грам не сме дораснали за устойчив туристически бизнес. Такава наредба ще бъде нормално приета само и единствено, ако общините са положили поне минимално предварително/първоначално усилие за създаването на условия и инфраструктура, включително и да обособят зони (макар и минимални...) за диво къмпиране. Но..... добре. Нали сме цивилизовани. Вече ще моля редовно домоуправителя на бока да записва в домовата книга надлежно всичките ми гости :)

 36. 36 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Залива Вромос вече е напълно завзет от каравани и купчини екстременти в храстите. Сега започнаха да завземат плажа между Солниците и Сарафово....храстите са добре наторени. Проблема е че много мухи се въдят там!
  —цитат от коментар 11 на chichka


  В храстите ходят всички плажуващи. Кемперистите са малцинство един процент от броя наторявания -примерно.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 37. 37 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Наредбите са поръчка.
  Идеята е тарикатите да се вкарат в хотелите.
  Ши ма фанете за шалтера.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 38. 38 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Кой е тоя свят? В Швеция примерно палатка имаш право да опънеш навсякъде стига да не е в населено място. Швеция цивилизован сеят ли е по твоите стандарти?

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":


  И какъв ти е проблема ако разхода на хората е само за храна? Това консуматорско общество ви проми мозъка.

 40. 40 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  А някоя наредба за презастрояването по морето кога?
  —цитат от коментар 2 на Гражданин


  И това ще се случи. Само че след десетина години. Или 20.
  Когато плаж няма да остане.

 41. 41 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  "Колко умно. Ами хората къмпингуват на плажа именно, за да избегнат цивилизования свят..."

  Те и примитивите са имали подобен начин на битуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK