Голямото (пре)издаване: настоящето и бъдещето на европейските COVID сертификати

Голямото (пре)издаване: настоящето и бъдещето на европейските COVID сертификати

© Георги КожухаровНад 500 хил. души в България, ваксинирани напълно срещу COVID-19, ще трябва да преиздадат в рамките на следващия месец и половина сертификатите, които удостоверяват имунизацията им, ако искат да пътуват в страни от Европейския съюз. Теоретично, новият документ можеше да бъде получен от 1 юни, но проверка на "Дневник" показа, че все още това изисква доста усилия при несигурен краен резултат. Обещанията на властите са в следващите дни техническите проблеми да бъдат решени, а от 4 юни процесът да се ускори като се даде възможност ваксинираните досега сами да генерират необходимия сертификат.


Причината за преиздаването на документите е постигнатото общо споразумение за цифрово удостоверение на Европейския съюз, което все още очаква окончателно одобрение от Европарламента. То трябва да влезе в сила от 1 юли и ще представлява система за взаимно признаване на документите за статуса на пътниците по отношение на COVID-19. Сертификати ще бъдат издавани на ваксинираните, на преболедувалите и получилите отрицателен резултат от тест, като те ще бъдат освобождавани от тестване и карантина. Автентичността на удостоверенията ще се проверява чрез QR код, който ще се сканира на границата от хартиен или цифров носител и ще се сравнява в данните на общ европейски портал.


Българското удостоверение, което ваксинираните получаваха до края на май при поставянето на втората доза от одобрените от Еврокомисията препарати, се очаква да продължи да важи до средата на юли. Най-късно тогава то трябва да бъде заменено от европейското цифрово удостоверение.


Сертификатът за ваксинация
Миналата седмица здравното министерство съобщи, че преиздаването на документите може да започне от 1 юни, защото българската система е технически интегрирана с тази на Европейската комисия. Читатели на "Дневник" обаче сигнализираха, че не са успявали да се свържат с ваксинационния си център, за да поискат ново удостоверение. Според други в част от пунктовете не знаели, че от 1 юни има техническа възможност за принтиране на новия вариант на документа. Трети се оплакаха, че е имало временни технически проблеми при влизане в системата.


Справка, направена от личен лекар по молба на "Дневник", в електронната здравно-информационна система показа, че - макар и с известни затруднения заради бавно зареждане - европейският вариант на сертификата е активен и свалянето, и разпечатването му са възможни.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Дори и да има известни трудности с принтирането на старите сертификати във ваксинационните пунктове, то след два дни те не би следвало да са на дневен ред. Това стана известно, след като държавната технологична фирма "Информационно обслужване" обяви, че от 4 юни ваксинираните досега ще могат сами да си го принтират документите по новия образец, без да им е необходим електронен подпис.


Ако ваксината предстои


Хората, на които тепърва предстои да получат втора доза от някоя от COVID ваксините (около 245 хил. души към 1 юни) или първа и единствена, ако е избрана ваксината на "Янсен", ще трябва да разчитат на издаване на сертификат за ваксинация по новия образец по един от следните начини:

от мястото, където е поставена втората доза (най-препоръчван вариант)


от личния лекар (може да иска заплащане, ако не е поставил той дозите)


самостоятелно с електронен подпис


Някога и мобилно приложение


Засега единственият вариант ваксинационният сертификат да бъде съхраняван електронно е, ако се запази като pdf файл или през Националната здравно-информационна система, ако ваксинираният има електронен подпис. Очаква се да има мобилно приложение за телефон и таблет.


В отговор на въпрос на "Дневник" от "Информационно обслужване" коментираха, че апликацията се очаква да бъде готова в края на юли, като след това трябва да бъдат одобрени и от онлайн магазините за приложения за различните операционни системи на мобилните устройства. За достъп до сертификата от мобилното приложение няма да е необходим електронен подпис, уточниха от фирмата, като посочиха, че "мобилното приложение се предвижда да е от типа "портфейл" и на него ще могат да се качват различни здравни сертификати".


Гратисен период


Здравният министър Стойчо Кацаров на няколко пъти в медийни изяви през последните дни отбеляза, че не е необходимо хората да бързат с преиздаването на сертификатите, защото европейското COVID удостоверение влиза в сила от 1 юли, а дори и след това ще има гратисен период, в който ще може да се представя като доказателство за ваксинирани и старият вариант на сертификата. По думите му периодът ще е до около средата на юли.


Важните дати около новите сертификати за ваксинация са:

  • 1 юни - сертификатите в България може да се преиздават
  • 4 юни - хората със сертификати могат да си преиздадат новите сами
  • 1 юли - европейското COVID удостоверение (с трите компонента за ваксинация, тестване, преболедуване) влиза в сила. Ваксинираните би следвало да са освободени от карантина и тестване по границите при пътуване.


Сертификатите за тестване и преболедуване


Министерството на здравеопазването даде заявка, че след средата на юни ще могат да се издават другите два компонента от европейското COVID удостоверение - сертификатите за тестване и за преболедуване. Според съобщение на Европейската комисия хората с валиден сертификат за тест следва да бъдат освободени от карантина при пристигане в някоя страна. Предложението за сроковете, в които да са направени тестове, е:

- 72 часа преди пристигането при изследванията по PCR метода
- 48 часа преди пристигането при бързите антигенни тестове

Европейският съюз обаче има изисквания резултатите от кои антигенни тестове да се признават официално. В документите имена на производители на бързите антигенни тестове не се споменават, но са изброени редица изисквания: тестът да има СЕ маркировка, поне 90% чувствителност и поне 97% специфичност (т.е. да разпознава много точно молекулите на коронавируса), да е валидиран от поне една държава членка. (Още за тестовете четете тук).


Под доказателство за "преболедуване", което ще залегне в съответното удостоверение, Еврокомисията (а и българското Министерство на здравеопазването) не разбира документ за наличие на антитела. Причината е в оценката на световната научна общност, че наличието или липсата на антитела към момента на тестване не може да се тълкуват еднозначно. Освен това, антителата са само част от показателите, при определянето на защитата на организма срещу SARS-CoV-2. (За имунитета след ваксиниране и след преболедуване четете тук)


Затова Комисията иска доказателство за преболедуване да бъде положителен резултат от PCR тест, направен до 180 дни преди пътуването. Обсъжда се предложение най-рано удостоверението за преболедуване да може да се издава от 11-ия ден след положителен тест, защото "качествените епидемиологични изследвания не показват предаване на болестта след десетия ден".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK