Земеделският министър смени ръководствата на горските предприятия, сред тях е близък до Борисов

Христо Бозуков (в средата) промени ръководствата на горските предприятия

© Юлия Лазарова

Христо Бозуков (в средата) промени ръководствата на горските предприятияС решение на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков са извършени промени в органите на управление на горските държавните предприятия.


В Югозападно държавно предприятие - Благоевград, са освободени членовете на Управителния съвет Мария Маринова и инж. Ваня Каменова.


В Югоизточно държавно предприятие - Сливен, за директор до провеждане на конкурс е назначен Димчо Радев, а Георги Йорданов е освободен като член на Управителния съвет.
В Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, Северозападно държавно предприятие - Враца, и Североизточно държавно предприятие е освободен целият състав на органите на управление. Здравко Бакалов е назначен за директор на предприятието в Смолян, а Ради Иванов на това в Шумен до провеждане на конкурс. Досегашният заместник-директор на Северозападното държавно предприятие Атанас Златков е упълномощен да изпълнява длъжността директор.


В Северноцентрално държавно предприятие - Габрово, са освободени членовете на органа на управление доц. д-р инж. Георги Костов и Иван Степанов.


Сред сменените е приближен на Борисов бивш кадър на ДПС


Акцент заслужава смяната на ръководството в Североизточното държавно предприятие. Досега председател на управителния съвет на предприятието беше Бейзат Яхя - бизнесмен и политик, известен като човек от т.нар. "вътрешен кръг" в обкръжението на Бойко Борисов.


Кой е човекът на Борисов в Делиормана - тук.


Допреди две години Бейзат Яхя беше най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не криеше близките си контакти с Бойко Борисов. При посещенията си в региона премиерът в оставка отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство "Паламара", управлявано на практика от Яхя, и бе сред почетните гости по време на семейните му празници.


В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ. За него бившият активист на партията, оглавявана от Борисов, Гюнай Исмаил казва, че "това е човекът, който разпределя порциите в Шумен. А преди време бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че "Паламара" е "командният център в региона, където се вземат всички решения".


Синът на Бейзат Яхя, Илтер Бейзатов, бе депутат от ГЕРБ в 45-ото Народно събрание. Той беше включен на второ място в листата на партията в Шумен въпреки съпротивата на местната структура. Илтер Бейзатов направи и разгромяваща преференциална кампания, като спечели близо 7000 преференции. В региона имаше цели села, които гласуваха преференциално само за Бейзатов. В с. Вълнари например от 401 гласа, подадени за ГЕРБ, 400 бяха с отбелязана преференции за Бейзатов.


На 16 април, веднага след като депутатите от 45-ото Народно събрание положиха клетва, а Борисов депозира оставката на правителството си, земеделският министър Десислава Танева издаде поредица от заповеди, с които опита да "бетонира" на постовете им двама от членове на управителния съвет и оперативното ръководство на Североизточното държавно предприятие. В неговите активи влизат горите и ловните стопанства на областите Варна, Шумен, Добрич и Търговище.


Бързината, с която Десислава Танева е преназначила за още пет години членовете на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие и директора му Веселин Нинов, не е случайна. Миналата година от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните обявиха публично, че възнагражденията на директорите на държавните предприятия, както и на членовете на управителните им съвети се формират по реда на наредба от 2012 г. Според нея директорите получават 200% от средната брутна заплата на шефовете на териториалните горски поделения, а членовете на УС - 100% от средната им брутна заплата. Колко точно прави това стана ясно от подадените декларации в КПКОНПИ от граждани, заемащи публични държавни длъжности.


Така през лято на м.г. стана ясно, че директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, когото Десислава Танева преназначи, е с най-висок доход сред колегите си от шестте държавни горски мегапредприятия. Нинов е декларирал за 2019 г. заплата от общо 170 хил. лв., което прави 14 166 лв. месечно, показаха справки от подадените декларации в КПКОНПИ.


В структурата на Североизточното държавно предприятие са включени 18 горски и 5 ловни стопанства. Общата площ на държавните горски територии в района на дейност на предприятието е 287 892 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с площ от 271 222 ха. Според официалните отчети на предприятието средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е 520 хил. куб.м.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Айде сега прокуратурата и ония с брадите да нахълтат в Министерството на земеделието - там също положиелно има заподозрени във връзки с Божков. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Ще има пак пресконференция на мозъчните представители на ГЕРБ.

  ДПС обаче са хитри и си мълчат при всички щети, които понасят тези дни.

 3. 3 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Мутрите трябва да се тормозят и изринат. ГЕРБ са си ОПГ...

 4. 4 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5994 Неутрално

  Служебното да спира с политическите чистки!

  Калинките на пРезидент Радев най-много да останат още месец, но после ще реват, че са ги уволнили!

  ДБ: Време е да спечелим България
 5. 5 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Айде сега прокуратурата и ония с брадите да нахълтат в Министерството на земеделието - там също положиелно има заподозрени във връзки с Божков. :))))
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Разпънаха ги на кръст тези хорица прокурорите! Къде по напред да влизат да тарашат - в БНБ, в МВР, Земеделието, Транспорта...
  Направо ми се къса сърцето!

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Радев няма сърце посяга на най свидното :) Къде сега ще се играе белот и викат плейметки ?? :)

 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Ще има пак пресконференция на мозъчните представители на ГЕРБ. ДПС обаче са хитри и си мълчат при всички щети, които понасят тези дни.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  ДПС предвиждаха какво ще се случи и сами изтеглиха в миманса най-топлата инай-дебела връзка с герб.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Крайно време беше Яхя да бъде изчегъртан от мазния плот на държавната трапеза.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  "Акцент заслужава смяната на ръководството в Североизточното държавно предприятие. Досега председател на управителния съвет на предприятието беше Бейзат Яхя - бизнесмен и политик, известен като човек от т.нар. "вътрешен кръг" в обкръжението на Бойко Борисов."


  Чакаме прокурорска акция и в министерството на земеделието, храните и горите ! Започва да става все по - интересно ! За гербиджа - напечено ! Вече започват да губят и незаконния дърбодобив, заедно с ДПС - то, където са се оплели като свински черва.....

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Очаквам къдравата и артистчето на барикадат, бият многоменисковия им вожд!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#2] от "spiegel":ДПС обаче са хитри и си мълчат при всички щети, които понасят тези дни.

  аха
  па и никой не им задава въпроси
  нит ги споменава
  М?

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Нормане, каквото повикало такова се обадило. Моята истина срещу твоята истина.

  Понеже ти видях един друг наивен пост в който се ядосваш, че едни искали да оправят държавата, а други не и9м давали и им пречели. Оправянето на държавата е политически акт на избрано мнозинство, а не е демонстрация на мускули от едно попаднало на власт благодарение на конституцията малцинство. Радев не е избран да управлява и да оправя държавата, а е избран да я представлява. На него никой не му е гласувал каква политическа и съдебна система му се иска, никой не му е гласувал икономически и социални идеи. С това искам да кажа, че на него му е гласуване да се разхожда в чужбина, да отправя официални поздравления и да провежда избори чрез временно назначено правителство. Никой не му е вменявал да прави сериозни промени и да има дългосрочни виждания свързани с цялостна подмяна на държавния апарат и националните политики. Той сигурно се е помислил за Ленин.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 13. 13 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Да се разбира "човек от вътрешна сигурност".

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Успех на Димчо Радев ! Истински професионалист, който ще трябва да се погрижи и за запазването на Странджанските гори.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Тук който и да махнеш, грешка на може да направиш.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 16. 16 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Това започва да заприличва на Служебна прокуратура !

 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#12] от "emil":

  Ами той и Борисов не беше избран за да пълни чекмеджето си с пачки евро и златни кюлчета ама го правеше!

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  "ръководството в Североизточното държавно предприятие. Досега председател на управителния съвет на предприятието беше Бейзат Яхя - бизнесмен и политик"....

  Бизнесмен, начело на дръжавно предприятие

  АХАХАХХАХАХАХАХААХАХАХАХА.

  Данчо Ментата ще плаши пак със скритата терор. клетка ДПС...
  А Мутрьо, временно ще спре да ходи по ловните стъпки на бай Тошо....
  Поне привидно...

  ХАХАХАХАХАХААХ

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Опоскването на ОПОС:
  Доклад разкрива съмнителни фирмени обръчи и натиск над чиновници
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160018506701189
  “конфликт на интереси и други обвързаности с определени изпълнители”, “натиск” и “принуда” над служители на неофициални срещи с представители на фирми-изпълнители. За тези твърдения има и доказателства – аудио и видео материали. Информацията е от доклад на ГД ОПОС до бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров с прякор “Ревизоро”. Следите обаче водят към дърти ченгета и банкери от фалирали банки в зората на прехода, които са се специализирали в източване на еврофондове.

 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Служебното да спира с политическите чистки!Калинките на пРезидент Радев най-много да останат още месец, но после ще реват, че са ги уволнили!
  —цитат от коментар 4 на Полковник Паликъщов


  В два реда две предположения и вяра в утрешния ден и светлото герберско бъдеще. Явно настоящето е тежко и безмилостно.

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1674 Неутрално
 22. 22 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Весело

  Помощ, взеха Му стопанството!

  Sic transit gloria mundi
 23. 23 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Весело

  След смяната , у ГЕРБ се чудят къде ще скрият Баце и Гешев, след като мрежата от ятаци беше разгромена.

  Sic transit gloria mundi
 24. 24 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Взирайки се в заплатите на този държавен служител В.Нинов 14 000 лв ,се опитах да направя сметка при тези 350 000 служители по министерства и агенции ,които с бонусите не взимат по малко от 5000 -6000 лв. месечно ,защо няма пари за детска болница,,за хеликоптери за ПСС ,за електронно управление и за пенсии.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 25. 25 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Още едно ято калинки отлетя.Кеееееф!!

 26. 26 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До преди месец Борисов най-нагло лъжеше, че депутатите си били вдигнали заплатите на 10 хил. лв, а в същото време за калинките назначени от тях по държавните предприятия 10 хил. лв заплата са смешни пари! На това му се вика лицемерие!

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Гневно

  Веднага да бъдат сменени и ръководствата на съюза на филателистите и съюза на пчеларите!!!! РРадев и Рашков закъсняват с чистката!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Весело

  След смяната Бейзат Яхя, трябва да последва и смяната на областният полицейски шеф от същият етнос! Е тогава вече Геша съвсем ще се разбеснее и вместо каскет ще лъсне феса на кубето му!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  Ами Браво! Директор на горско стопанство със заплата от над 14 000 лева на месец! Гербер да си, ей! В тази партия всички са само за пари! Ама и тази свърши! На 11.07 трябва ГЕРБ да бъде срината до трета сила в парламента!

 30. 30 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":

  Ако са слагани там от ГЕРБ за скромната заплата от 14,000 да покровителстват незаконна сеч, то може и тях да ги махнат. Има време.

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Уважаеми, като махнат стария директор и назначат новия.... каква ще му е заплатата? 1400 лв или пак 14 000 лв? Ха опитай да помислиш, знам, че е трудно!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#26] от "У Чен":

  А какви са заплатите в РВД? А заплатата на мъжа на Нинова?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 33. 33 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":

  Не се напиняй, че скинеш жила 😄

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#12] от "emil":

  " Той сигурно се е помислил за Ленин"
  +++++++ много сполучливо! Браво.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 35. 35 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Абе 14 хиляди лева заплата не ми се зловиди като данъкоплатец да плащам на директора, след като:
  "Според официалните отчети на предприятието средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е 520 хил. куб.м."
  Ама да носи на държавата пари от тези стотици хиляди кубици дърва.
  А той сигурно прибира 10 пъти колкото заплатата си от рушвети като определя кой колко да сече, пачките отиват по чекмеджетата, а у държавата пари няма да разчисти речните корита, да оправи свлачищата, да купи хеликоптери, и какво ли още не. Само за Балкански Поток се намериха без проблеми пари.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Пак лъснаха лъжите на Борисов, че няма нищо общо с ДПС и неговите кадри-бивши и настоящи.

 37. 37 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  ++++++++++++++++++

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  В момента понеже няма мозък в сегашните министри спряха секта на държавните гори.
  Пълно безумие.
  А, че сменяли директори тяхно си право.
  Само, че за болшевиките това е важно. Постовете. А, че не върви работата голяма работа.

 39. 39 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1283 Весело

  До коментар [#26] от "У Чен":А какви са заплатите в РВД? А заплатата на мъжа на Нинова?
  —цитат от коментар 32 на chichka


  Ми питай гербаджиите, те са им ги определяли!

 40. 40 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  И в Министерството н икономиката да нахлуят!
  Министърът със сигурност също е обвързан с Божков.

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Весело

  Мачкай калинките!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  Управлението става симпатично, ама от това дали ще спре незаконната, а и " законната " сеч...едвали!

 43. 43 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 659 Весело

  Веднага да бъдат сменени и ръководствата на съюза на филателистите и съюза на пчеларите!!!! РРадев и Рашков закъсняват с чистката!
  —цитат от коментар 27 на chichka


  Правилно, само да не пипат Булгартрансросгаз и Россенец, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK