Фандъкова предупреди, че ВиК проекти в София са изключени от плана за възстановяване

Фандъкова предупреди, че ВиК проекти в София са изключени от плана за възстановяване

© Анелия НиколоваЧетири проекта за изграждане на канализация в Столичната община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.


Проектите са в "Панчарево - Кокаляне", "Кремиковци - Сеславци", "Волуяк" и "Ботунец" са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г., посочва тя. Основният довод за изключването им от финансирането е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. В момента ВиК мрежата на столицата е дадена на концесия на "Софийска вода" до 2025 г.


"Запознахме регионалният министър Виолета Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма "Околна среда", при която стоят същите правила и принципи", обяснява Фандъкова.
Тя е получила уверение от министър Комитова, че ще предложи връщане на проектите на София в Плана за възстановяване и развитие.


През декември 2019 г. Столичната община кандидатства за финансиране на мегапроект за подновяването на водопреносната мрежа. Тогава Фандъкова обяви, че стойността му е 400 милиона лева като се финансира безвъзмездно по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) - 70%, а останалите 30% са от общината. Вече е изготвено регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за 5.24 милиона лева, което посочи къде да се насочат средствата за строителство на водопроводи, канализация и пречиствателни станции на територията на Столичната община.


Спорният момент е дали Европейската комисия ще одобри тези проекти в националния План за възстановяване и устойчивост, по който страната очаква 12 млрд.лева, след като ВиК мрежата на София ще се финансира и по ОПОС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK