Илияна Цанова е избрана за зам.-директор в дирекция по бюджета в Европейската комисия

Илияна Цанова е избрана за зам.-директор в дирекция по бюджета в Европейската комисия

© Цветелина БелутоваБългарката Илияна Цанова е новият заместник генерален директор на генералната дирекция по бюджета в Европейската комисия, съобщи БТА. От 1 септември тя ще отговаря за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция на комисията.


Преди малко повече от месец Илияна Цанова беше избрана за председател на Надзорния съвет на новия оператор на "Летище София" - "СОФ кънект". Преди това тя беше зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, известен като "плана Юнкер", който имаше бюджет от 26 милиарда евро. Заемала е и редица ръководни длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие. Илияна Цанова е и бивш вицепремиер по еврофондовете в две служебни правителства.


От Европейската комисия посочват, че тя е предпочетена заради опита си в инвестиционното банкиране и отличните преговорни умения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK