Издателите настояха ДДС върху книгите да остане 9% и след края на годината

Издателите настояха ДДС върху книгите да остане 9% и след края на годината

© Лили ТоушекЗапазването на намалената ставка на ДДС върху книгите трябва да се превърне в национална кауза, защото това ще доведе до повече читатели, повече заглавия и по-качествени книги. Около тази идея се обединиха участниците в дискусия на тема "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация". Писателят Алек Попов и издателите Димитър Атанасов, Манол Пейков и Стойо Вартоломеев защитиха обявената по-рано позиция на асоциация "Българска книга", която през май месец се обяви за запазване на по-ниския ДДС върху книгите и обяви петиция в подкрепа на своето искане. Днес участниците в дискусията настояха тази тема да се превърне в приоритет на следващото правителство.


На 1 юли 2020 г. като част от мерките, свързани с последствията от ковид-пандемията, бе въведена ставка от 9% ДДС върху книгите. Законът предвижда мярката да спре да действа в края на 2021 г. До тази промяна се стигна, след като преди година тогавашният премиер Бойко Борисов предложи ДДС за книги и заведения да бъде намален с 11 процентни пункта (от 20 на 9%).


"Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората. И едното е храна, и другото - духовна", каза тогава той. Всички политически сили тогава подкрепиха промените.
През март т.г. асоциация "Българска книга" организацията на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната, публикува резултатите от свое проучване сред бранша, според което 74.6% от участниците смятат, че намаляването на ДДС върху книгите е оказало най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г.


По време на дискусията Димитър Атанасов потвърди, че именно намаленият ДДС е бил "живителната глътка" за целия сектор, който по този начин е успял да се съхрани по време на коронакризата.


Съсобственикът на издателство "Жанет 45" и доскорошен депутат от "Демократична България" Манол Пейков заяви, че мярката му е позволила да увеличи заплащането на преводачите от 7 на 10 лева. "Това за тях е 43% увеличение на ставката им. Според изискванията на съюза на преводачите ставката все още е ниска, по принцип трябва да е 12 лева и нагоре, но ако се настоява за такава сума, това означава изобщо да не издаваме книги."


Според Пейков обаче не става дума само за финанси, а за това дали искаме да бъдем част от Европа. По негови думи темата за книгите е решена еднозначано в другите държави. За разлика от България намаляването на ДДС върху книгите отдавна не е тема в дневния ред на държавите членки на ЕС. В почти всички европейски страни има въведена по-ниска ставка - между 0% и 7%. В Норвегия, Великобритания, Ирландия, Украйна, Албания процентът е 0%, в Швейцария е 2.5%, Люксембург е 3%, в Италия и Испания е 4%, в Полша, Малта, Унгария, Хърватия и Кипър е 5%, във Франция е 5.5%, в Белгия, Нидерландия, Португалия и Швеция е 6%, в Гърция - 6.5%, в Германия е 7%, в Турция - 8%, в Румъния, Литва и Естония - 9%, в Словения - 9.5%, в Чехия, Австрия, Финландия, Словакия и Сърбия - 10%, в Исландия е 11%, обяви Пейков. Той посочи, че засега Дания е единствената страна с по-висок ДДС върху книгите в ЕС - в скандинавската държава той е 25%, но се връща в издателския сектор под формата на субсидии за авторите.


Стойо Вартоломеев припомни, че "епопеята с ДДС-то" продължава вече повече от 20 години. През това време са се появявали различни кампании за намаляване на финансовата тежест върху книгите, но властите винаги са се отнасяли със снизхождение към темата, като основната аргумент срещу идеята винаги е бил "загубите за бюджета".


Днес, когато намалената ставка вече е факт, от бранша настояват тя да се превърне в дългосрочна мярка, защото това ще доведе до издаването на по-разнообразни и по-качествени книги, до повишаването на възнагражденията на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери, както и до увеличаване на интереса към книгите от страна на населението.


Според Алек Попов хората в бранша трябва да консолидират силите си, така че и политиците да се ангажират с тази кауза. Стойо Вартоломеев пък посочи, че това е именно политическо решение и е крайно време политиците да разберат смисъла от четенето и да покажат толеранс към образованието и науката. Манол Пейков подчерта, че превръщането на намаления ДДС на книгите в постоянна мярка е напълно осъществимо като проект. Най-трудно ще е докато законопроектът стигне в пленарна зала.


"Ние от "Демократична България" ще подготвим законоопроект, който да внесем за разглеждане в Народното събрание. Въпросът е кога той ще мине през комисията по култура и през комисията по финанси, защото там се решават въпросите за ДДС. Чак като мине през тия цедки ще стигне евентуално до пленарна зала. Не дай си Боже това да е след края на тая година, защото тогава ще е много по-лесно да върнат старото ДДС, и за нас ще е по-трудно да се борим да го свалят отново. Влезе ли в пленарна зала, аз мисля, че повечето политически сили ще застанат зад тази кауза, в техен интерес е да го подкрепят", заяви Пейков,

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK