Емил Кошлуков: Дори министърът на културата няма право да се меси в работата на БНТ

Емил Кошлуков: Дори министърът на културата няма право да се меси в работата на БНТ

© Анелия НиколоваДори министърът на културата няма право да се меси в работата на редакционните екипи в Българската национална телевизия. Такова право няма и управителният съвет на БНТ. Това казва на два пъти генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в отговор на писмо на служебния министър на културата Велислав Минеков.


През миналата седмица Минеков изпрати писмо до БНТ и СЕМ, в което иска обяснение защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.


На три пъти Кошлуков повтаря, че програмата на БНТ не е прекъсвана, а включването на брифинга на ГЕРБ се оправдава с принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация.
"Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно Закона за радиото и телевизията нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа", казва още той.


През миналата седмица Минеков каза, че включването от пресконференцията на ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ на 22 май е "изключително скандален случай", "много тежко нарушение" и "намеса в националната сигурност". Няколко дни след случая той дори обяви, че може да поиска оставката на Емил Кошлуков.


Писменият диалог между Кошлуков и Минеков


Минеков: На какво основание и с каква цел програмата на БНТ беше прекъсната, за да се излъчи ИЗВЪНРЕДНО пресконференция на политическа партия.


Кошлуков: Програмата на БНТ не е прекъсвана.М: Намирате ли това за законно, логично и в обществен интерес?


К: Без съмнение БНТ спазва ЗРТ. В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация.


М: Реципрочно - ще прекъсвате ли програмата на БНТ винаги, когато има изявления, пресконференции и фейсбук стриймове на всички останали съдебно регистрирани над 100 партии и движение в Република България? Ако не - защо?


К: Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа.


М: Според чл 51 на Закона за радиото и телевизията ИЗВЪНРЕДНО прекъсване на програмите на обществените медии се случва при следните хипотези:
"Българското национално радио и Българската национална телевизия са длъжни незабавно и безвъзмездно да предоставят при поискване програмно време за служебни съобщения на представители на държавни органи в случаи на бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица".


К: Отново Ви припомням, че програмата на БНТ не е прекъсвана.
М: Според чл. 52 на ЗРТ "право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд".
В качеството им на какви това право беше дадено на представителите на политическа партия?


К: Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия.


М: Обяснихте това включване с обществения интерес към темата за подслушването. Ако по същата тема имаше пресконференция на ПП ИТН, БСП, "Атака" и пр. Щяхте ли да прекъснете ефира на БНТ?


К: Отново Ви припомням, че решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да са намесват в тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK