След санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков: струва ли си да се обжалват и ще има ли още

Делян Пеевски през 2019 в едно от редките си появявания в пленарна зала

© Анелия Николова

Делян Пеевски през 2019 в едно от редките си появявания в пленарна залаБившият депутат от ДПС Делян Пеевски и посоченият за негово поставено лице Илко Желязков (заемал длъжности в службите за сигурност), бизнесменът Васил Божков са първите български граждани, санкционирани съгласно американския Глобален закон "Магнитски" (GloMag) заради "значителна корупция". Това беше обявено като най-широкообхватното действие досега в историята на програмата.


Освен срещу тях санкции по друга разпоредба - т.нар. раздел 7031(с), са наложени и на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и нейния главен секретар Красимир Томов, по него допълнителни санкции получават и Пеевски, и Желязков, тъй като всички те са заемали публични длъжности.


Почти веднага Пеевски обяви, че ще обжалва решението на Вашингтон и че не е държавен служител и не е нарушавал човешки права. В разпространено до някои медии съобщение той оспорва всичко и уточнява, че адвокатите му в САЩ се заемат със случая.
Колко ефективно би било обжалване на санкциите?
Съобщението от 2 юни краят на това действие на САЩ ли е или предстоят още действия?
Може ли да има още последици за тримата?


Това са три от ключовите въпроси след новината. След разговори с източник, запознат с разследването, както и след преглед на съвети в списания за юристи "Дневник" установи, че събитията тепърва ще се развиват и опитите да бъде отменено решението на американската администрация могат на теория да успеят, но на практика вероятността е нищожна.


Основната причина е, че ударът от GloMag е твърде тежък, за да си позволи санкционираният продължително и скъпо обжалване.


Всички активи и собственост на тримата в САЩ се блокират, забранява се на американски граждани да извършват трансакции с тях, както и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги. "В допълнение, всички активи, които са 50 или повече процента собственост, пряко или косвено, на едно или повече блокирани лица, също са блокирани", се казва в съобщението. Тримата нямат вече право и да стъпят на американска територия. А имената им са прекалено "токсични", за да рискуват повечето компании да имат нещо общо с тях.


Дори да се заемат с обжалването американски адвокати, те се изправят пред сложна задача. Обвиненията по глобалния "Магнитски" са подплатени със солидни и проверени факти и са подготвени от юристи с опит в борбата с финансиране на тероризъм, пране на пари, тежки форми на корупция.


Принципът на министерството на правосъдието на САЩ е, когато едно разследване събере достатъчно убедителни доказателства, бързо се повдига обвинение, за да не научи разследваният и да побърза да заличава следи и премества активи.


Първан П. Първанов, принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк, обясни вчера за "Капитал", че "процесът, по който се взимат тези решения, не подлежи на съдебен контрол и страните по него не се ползват със защитните механизми на конституцията и федералните процесуални закони". (бел.ред. - става дума за процедурата, по която Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) събира "убедителни доказателства" и взима решение; засегнатото от санкции лице може да обжалва първо в Министерството на финансите на САЩ, а после и пред съд, качеството на тези доказателства - а не начина на събирането им - като основание те да му бъдат наложени; ако много от тези доказателства са секретни, оборването им става още по-трудно). По думите му "решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, които иначе биха били допустими в съдебно производство. Решенията не се взимат на базата на спекулативна или непроверена информация. Както показва и преглед на списъка със санкционирани лица в исторически план, обикновено мерки се налагат само в очевидни и безсъмнени случаи".


Това сподели и източникът на "Дневник" - че американците няма в обозримо бъдеще да разкрият кога са започнали да разследват Божков, Пеевски и Желязков, както и дали и от кои държави са получили подкрепа на двустранна и многостранна основа, но че преди да отправят обвиненията, са ги подготвили и подплатили така, че да издържат при евентуална битка в съда. През август 2017 г. бившият партньор на Пеевски и собственик на КТБ Цветан Василев подаде жалба по закона "Магнитски", за която през 2018 г. беше съобщено от дъщеря му, че тя вече се разглежда от Държавния департамент - това е обявяваната до момента информация по темата, а през декември 2020 г. се разбра, че Пеевски е наел лобистка фирма в САЩ заради "проблеми".


Защитници, които биха атакували Глобалния закон "Магнитски", трябва да са наясно, че става дума за много пари и икономически санкции, чрез които САЩ постигат цели на външната си политика и националната си сигурност. Самата процесуална страна е такава, че са ограничени почти до нула възможностите за намеса преди налагането на санкциите. След това наказанията за нарушаването на закона са безпощадни - до 20 години затвори и глоба оп 1 милион долара. Което кара други компании да са далеч по-предпазливи и да въведат сложни системи за откриване и предотвратяване на задаващо се нарушение.


Обявлението на САЩ от 2 юни не е краят. Тепърва регулаторите ще започнат да уведомяват клиентите си да избягват санкционираните компании. Банки и фондове ще започнат проверки дали при тях има някъде сметки или активи и ще трябва да уведомят властите. Иначе казано, може още да научим за размера и вида на активите, партньорствата, връзките и обвързаностите на тези българи.


Третият въпрос е ще последват ли примера на САЩ и други държави. В момента собствен вариант на закона "Магнитски" имат страни като Великобритания, Канада и Естония. В самия край на 2020 г. бе одобрен и първият закон "Магнитски" на Европейския съюз, но в него се говори за тежко потъпкване на човешките права, а не за корупция.


Което означава, че ако има някаква европейска реакция, тя ще е на национално ниво.


Кадър от протести, в които плакати с образа на Пеевски са залепени на оградата на хотел "Берлин"

© Георги Кожухаров

Кадър от протести, в които плакати с образа на Пеевски са залепени на оградата на хотел "Берлин"

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 981 Неутрално
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Имах си аз да има обратен ход!!!

 3. 3 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 981 Неутрално

  В разни тефтерчета и документите за КТБ нашите служби виждали 10. Други служби виждали сериозна корупция и рекет, за която стоят конкретни имена. Последно 10 = ли е на ДП?

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Уфф, защо трябва да са ни толкова важни интересите на САЩ, Русия или Турция!?

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Любопитно

  "събитията тепърва ще се развиват и опитите да бъде отменено решението на американската администрация могат на теория да успеят, но на практика вероятността е нищожна" - в САЩ, които не трябва да се месят в нашите вътрешни работи, им е писнало да очакват от спецзвеното ни, измудрено за прикриване на наши и изнудване на други, някакви реални резултати и показват как се прави. Лошото е, че не само показват, но и наказват, а покрай БГ тарикатите страдат и българите, не само като имидж. Крайно време е чистката да се случи по БГ институциите и то без да разчитаме на "проверки" от САЩ или от когото и да е. Радев случи и на време, и на хора, които трябва да сбъднат желанията на българите за нещо истински демократично, поне мъничко, че 32 години лъгане и беззаконие стигат. Служебното правителство служи на държавата, което не се е случвало досега.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 816 Весело

  Ама американците знаят ли изобщо, че това са даровити бизнесмени.
  Сега туземците ще има да злорадстват.
  Помните ли случая с Митко в Капана - Пловдив. Един ром отишъл да продава чорапи на територията на заведение - чужда собственост. Собственикът от години му обяснявал да се разкара и че никой не може да му смущава клиентите. Ама не. Амбулантният търговец също си иска парите, въпреки че се намира на чужда територия. И оня го ступал. Та същата работа. Американците пречат на българския бизнес.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално  статията от едното заглавие ли е?

 8. 8 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 551 Весело

  Щял да обжалва ... хаха... то това да не е българския "съд" :D

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  И това да се случи само часове след акцията на прокуратурата.

 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Имах си аз да има обратен ход!!!
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината


  Закона Магнитски не е такъв, че решенията по него да се обжалват. НО! Има вариант лицата, поставени под запрещение, да съдействат на американските власти и така да се редуцират в известна степен наказанията. Но никакво обжалване не може да има - това са фантазии. Делата срещу руски олигарси го доказаха.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#8] от "Миро":

  Точно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Обвиненията по глобалния "Магнитски" са подплатени със солидни и проверени факти
  =================================================
  Американските "факти" ги знаем - що ми мътиш водата. или "руснаците идват".

  Свободата, Санчо...
 13. 13 Профил на wpw561057657
  wpw561057657
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мен ме интересува кой е политическия лидер подкупван от Божков, той каза че е Баш Бойко Заека. Гешев ще си го причини ли вече?

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално  могат да се опитат да си продадат фирмите, ама трудно ще се намери някой да ги купи.

 15. 15 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Дебелото момче щяло да обжалва, хаха. То не знае ли, че санкциите на ЦРУ могат да се оспорват само пред Федералната служба за безопасност, ама вече и тя не вирее. Пред дядо Боже да се отнесе..

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#8] от "Миро":

  Българският съд сега му предстои какво ще прави с партийката "Българско лято"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Ама американците знаят ли изобщо, че това са даровити бизнесмени. Сега туземците ще има да злорадстват. Помните ли случая с Митко в Капана - Пловдив. Един ром отишъл да продава чорапи на територията на заведение - чужда собственост. Собственикът от години му обяснявал да се разкара и че никой не може да му смущава клиентите. Ама не. Амбулантният търговец също си иска парите, въпреки че се намира на чужда територия. И оня го ступал. Та същата работа. Американците пречат на българския бизнес.
  —цитат от коментар 6 на zxe00613919


  1. За Митко .. въобще не е било така ..
  Митко НИКОГА не е продавал чорапи в заведението !!!!!!


  2.За бизнесмените ..
  САЩ ни пробваха , със санкциите срещу Гебрев и неговото ЕМКО ..
  Видяха, че Гебрев е изоставен и с едно изключение - институциите са го забравили..

  Сегашните събития за закономерни!

 18. 18 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Каскет добро утро. Днес ще се самозезираш ли или пак няма да си го причини? 😁😁

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Работата май отиде от "грух, грух" на "квик, квик". Предполагам, наред със замитането на кални следи, сред герберския елит тече трескаво прехвърляне на активи към "сигурни" дестинации.

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Весело

  Мажоретките на Шайката твърдят, че тези санкции са в помощ на Буци.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  От България бяха изгонени едни чуждестранни "бизнесмени", все още съдят държавата, но не могат да се върнат, вече внуците им искат обезщетения.

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Весело

  Каскет добро утро. Днес ще се самозезираш ли или пак няма да си го причини? 😁😁
  —цитат от коментар 18 на mario_m35


  Каскетът мисли да обяви Херо за руски агент...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Принципът на министерството на правосъдието на САЩ е, когато едно разследване събре достатъчно убедителни доказателства, бързо се повдига обвинение,
  ===============================================================
  Може и директно да го гръмнат обвинения за да не може да действа, както стана с Кадафи, Саддам , иранския генерал, няма кво да се занимават с обвинения,нали има доказателства. Принципни хора са в правосъдието на САЩ.

  Свободата, Санчо...
 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 955 Неутрално

  досието на баце със сигурност е набъбнало, надявам се следващият път да не го пропуснат. сигурно политическата конюнктура ги е спряло този път. тези пачки, кюлчета, записи ги видяха и чуха чак от луната.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Хе хе! Преди съда ще трябва първо Каскета да се изкаже. Лошото е, че в кюпа са и патрона му и Тиквата. Божков открито вече каза на кого е плащал както и човека в Сърбия. Каскета осевн да тупа топката друг изход няма. Неговото време също изтече

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Кой да ги обжалва?

  Може и да има още, но едва ли ще се харесат на умно-красивите :)

 27. 27 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#17] от "sim4o":

  Ааа, чакай малко. Масите пред заведението не са незаконни. Те са били разрешени от общината. Следователно общината е предоставила на собственика за стопанисване територията и тя се приема като част от заведението. Ромът е нарушител, при това - системен. Нарушители са и тези, дето си хвърлят боклука на нерегламентирани за това места - чорапите пред вратите. Ама туземците решиха, че емоции ще определят кой какво може, а не правото. Друг е въпросът, че собственикът, вместо да се бие, трябваше да спазва правилата и затова няма оправдание.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#8] от "Миро":Българският съд сега му предстои какво ще прави с партийката "Българско лято"...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Протестиращите мълчат по този повод :)

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Любопитно

  САЩ направо да кажат за Гешев и Борисов.
  Абе, къде пак се покри чалга-месията Слаби Три?

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#10] от "4u4o":

  Именно.
  Наглостта на Доган беше безгранична. То това му е и ролята написана от ДС, да наглее и обира негативите под претекст за етническият мир Не съм чувал българи и турци да се се избивали в периода 1878-1944 година.

 33. 33 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 75 Неутрално

  заблуденият за собственото си място във вселената и посредствен тип пеевски направи така, че дори собствените му деца ще имат клеймо до живот. уж беше много умен, пък той от алчност се самопрецака като онази жаба в горещата вода..

 34. 34 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 363 Неутрално

  По всичко личи, че за прасчо идва Коледа.

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 35. 35 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Чудя се, коѝ ли е политика подкупва от Божков?! 🤔🤔🤔Баси... Плод с 5 букви, започва с Т

 36. 36 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Брутален удар срещу ДПС! Бравос !

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  По-интересно е, дали при съдебно обжалване България и българските служби ще изпратят нужните доказателства, за да изрем цялата им властова мрежа с гешевци, цацаровци, франтишеци и пр. или службите ще ги укрият в опит да им спасят кожата.

  Залагам каса бира, че оттук насетне ГЕРБДПС ще опитат да им намерят заместници и ще заговорят с реториката на БКП от 1989 г. - 1990 г.:

  "ПП ГЕРБ приветства новите политически реалности", " ДПС ще подкрепи активно международното положение", "ГЕРБ осъжда някои еднолични управленски извращения от последните години, които предадоха идеите на обикновените членове - идеалисти.."

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Ба си, медузата вчера цял ден прекара в тва да троли как Черепа давал пари на ДБ, пък накрая се оказа, че на никой от ДБ не му пука за Черепа 😁😁😁

  Ся въпросът е как медузата ще преживее санкциите срещу неговия скрит тартор Пеевски.

 39. 39 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 955 Неутрално

  като не ни чуват тук ни чуват на запад затова толкова ни мразят простаците, а ни чуват защото споделяме едни и същи ценности, тези неща гербиджа не ги разбира.
  не е важно кои е на власт важно е нещата да се случват по правилният начин. важни са идеите а не хората.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Кой да ги обжалва?Може и да има още, но едва ли ще се харесат на умно-красивите :)
  —цитат от коментар 26 на realguru


  Ми така като гледаш как Пею хвърля плюнки срещу Прокопиев, как мислиш - дали няма да се харесат на "умно-красивите"?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#24] от "ck2013":

  САЩ не се спират от политическа конюнктура.
  Освен това като осъдена Саркози например не му осъдена партията.
  Така, че ГЕРБ ако включат Борисов избират си нов лидер и готово. Функционират си ако искат и могат

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Сиромашка гордост! САЩ най-после ни обърнаха внимание.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Леле! Герберите сега ще станат русофили! На маймуни ви направиха.

 48. 48 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Брутален удар срещу ДПС! Бравос !
  —цитат от коментар 36 на Хай Буй


  Така е. От 6 санкционирани - един депутат от ДПС, един кандидат-депутат от Българско лято, четирима назначени от ГЕРБ.
  ГЕРБ, Българско лято, ДПС - това са токсичните партии.

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  ГЕРБ без Борисов е като НДСВ без цара, като Атака без Сидеров и ББЦ без Бареков.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Весело

  Буци, нали нямаше корупция в България, смешник?

 52. 52 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  г-н Пеевски явно е бил наясно какво се случва, защото се чу, че в последната година ударно разпродаваше активи.

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Весело

  Пеевски персона нон грата в САЩ?
  И сега Майчето какво ще прави?

 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#17] от "sim4o":Ааа, чакай малко. Масите пред заведението не са незаконни. Те са били разрешени от общината. Следователно общината е предоставила на собственика за стопанисване територията и тя се приема като част от заведението. Ромът е нарушител, при това - системен.
  —цитат от коментар 27 на zxe00613919


  Митко НИКОГА не е продавал по масите!
  Който го твърди - тъпо лъже!

 55. 55 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Кой да ги обжалва?Може и да има още, но едва ли ще се харесат на умно-красивите :)
  —цитат от коментар 26 на realguru


  Разбира се че има! Един подкупван лидер на политическа партия. Не е ясно кой е, но накуцвал леко, бил с наднормено тегло и живеел в Банкя.

 56. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#33] от "noirdesir":

  Школата на Илия Павлов.

 57. 57 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нинов":

  Колкото и парадоксално да звучи, в момента Буци тежи на ГЕРБ като воденичен камък на шията. И вреди все повече и повече. Ако тази сбирщина има някакъв шанс да оцелее, макар и около 10-тте %, то той би бил само при оттегляне на Буци.

 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Щял да обжалва ... хаха... то това да не е българския "съд" :D
  —цитат от коментар 8 на Миро


  По интересното е как ще се плаща на адвокатите? Защото там обжалването не спира действието на взетото съдебно решение.

 59. 59 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Партията на г-н Божков изведнъж стана токсична за всеки.
  Забележително е как шефът на политическият кабинет на г-н Рашков беше довчера от същата тази партия.
  Очевидни задкулисни връзки между г-н Божков и правителството на г-н Радев.
  Да си припомним, те бяха от една страна на барикадата през миналото лято.

 60. 60 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Американците са много хитри. Те също имат нужда от зависими лица. Допускам, че е възможно да оставят на поста главния прокурор, за да наблюдават неговите реакции след оповестените наказания. Следващите стъпки на прокуратурата са особено важни и дано Гешев го осъзнава. Първата реакция трябва да е по отношение на Пеевски и свързаните с него лица и фирми. Но за да може Гешев да се изправи срещу Пеевски, ще му е необходима сериозна подкрепа. Не се знае с какво Пеевски го държи, възможно е да има много сериозни компромати. По брутални от тия за Кушлуков. Та е на кантар работата.

 61. 61 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#28:"realguru"][/quote]

  Корупцийката е смазка на икономиката!А

  SHADOWS of SOFIA
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Каква радост блика из татковината - Департаментът ни забелязал! А инак е интересно. В бъркотията май само основният потърпевш - Пеевски, който е най-наясно със собствените си далавери, се държи като пич - ще обжалва санкциите по линия на американския "глобален закон". Дребните помияри гравитиращи около департамента джавкат одобрително, а един идиот, който за последните години не е стъпвал и два пъти в Народното събрание, с целия си ескорт, на секундата се изсипа пред "Козяк" и влезе за среща с господарката, вероятно да и масажира петите. Жалка държавица!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Ако ББ беше включен, това директно поставя под санкции и ГЕРБ, която е "победител" на последните избори и има претенции поне да повтори резултата си.
  Най-вероятно ББ е бил посъветван от Мустафа да напусне партията и да изчака съдбата си.
  Подобен намек е и към Къдравата Сю, който да инициира преврат в партията и да бие един шут в задните части на мутрата, за да спаси каквото може от ОПГ-то.

  Все едно. Истинско удоволствие ще ни достави всеки един сценарий, а посърналата физиономия на профана още повече.

 66. 66 Профил на vinety...
  vinety...
  Рейтинг: 11 Неутрално

  САЩ ЦАПАРДОСАХА ГЕРБ, ПЕЕВСКИ И БОЖКОВ! БРАВО! ЧУВА СЕ КВИЧЕНЕ НА ГЕРБАВИ ЕКСТРЕМИСТИ! НЕМА ТАКЪВ КЕФ!!! Чува се щракване на белезници, а ГЕШЕФ?!

 67. 67 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Още един елементарен извод от този акт на САЩ.

  Не друг, ГЕРБ и г-н Гешев погнаха г-н Божков.
  За това отнесоха много критики от здравите и най-здравите сили.
  Оказва се, ГЕРБ и прокуратурата просто се борят с корупцията.

 68. 68 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanpopov":

  Наистина, как ще им плаща като са му забранени транзакциите в американски банки, а те едва ли ще рискуват за да попаднат под ударите на закона - 20 години затвор.

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нинов":

  Така е. Затова хипотезата ми е ако искат и МОГАТ да бъдат партия евентуално без Борисов.
  Но то това им и ходът. Иначе лошо и за България. Никой няма да иска да се коалира с тях, а те пък пак ще имат най-много депутати.
  Но егото на Борисов е безкрайно.

 70. 70 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Санкциите срещу Пеевски ще имат ефекта на доминото. Така аз например очаквам и ТВ Нова съвсем скоро да спре да излъчва. Какво остава за Труд, Монитор и Телеграф..

 71. 71 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Айде де, няма ли да има брифинг от зайчарника

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Пеевски не може да не знае, че решението на Янкито може да се обжалва само пред Светия престол и Арменския поп.

 73. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Така е. От 6 санкционирани - един депутат от ДПС, един кандидат-депутат от Българско лято, четирима назначени от ГЕРБ.
  ГЕРБ, Българско лято, ДПС - това са токсичните партии.
  —цитат от коментар 48 на еспресо


  И от по-рано.. един санкциониран умнокрасивски любимец!

  --------------------
  .."оръжейната фирма на скандално известния бизнесмен Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ. Още през 2015 г. американски фирми, търгуващи на българския пазар, са разпространили списъка на Държавния департамент, като са поставили на българските производители и търговци на оръжие въпроса – дали закупуват материали и комплектовки или ползват услугите при производството на оръжие от посочените в списъка фирми, като в разпространените писма изрично се сочи, че фирмите в списъка имат забрана за търговия със САЩ.

  Това несъмнено е силен удар по и без това силно компрометираното и лишено от лиценз дружество „ЕМКО“, като не е единственият случай, при който Гебрев попада в полезрението на американските власти. Припомняме, че още през 2001 г. кораб, натоварен с 30 млн. патрони за автомат „Калашников“, собственост на „ЕМКО“, бе арестуван от митническите власти в САЩ, заради което фирмата отново изгуби лиценза си.."
  --------------------

  Та и ДеБъ са представени ..

 74. 74 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Няма фейсбук включване от Банкя. Няма и декларация на ГЕРБ. Що така? Все пак четирима нейни офицери отстреляха - 4 от 6 имена в списъка.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на vinety...
  vinety...
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#67] от "Хай Буй":

  Хаха, палячоооооо, погнаха Божков само и единствено заради Пеевски. Къде са обвиненията срещу Пеевски да се свети името му. Лойко и Гешеф не даваха да се изговори това име. Какво ше правят сега обаче, нямам търпение да разбера.

  Другият ми въпрос е, кой е корумпираният политически лидер? :) Май всички се досещаме, че е Лойко... :)

  Хубав ден за България беше и Божков и Пеевски, ами шефа на ДАТО? Един заместник министър от ГЕРП?

 77. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#57] от "Големи яйца:)":

  През годините Буци бастиса читавите хора в ГЕРБ, оставяйки само мега-подмазвачите, далавераджии и плахи но амбизиозни женички.

  Например оня дядка-смешник, с който на пънче край пътя обсъждаха рейтинга на страната:
  - Я тука кажи какво казва фич за нас
  - Гусин Борисов, ето по средата на този документ споменават, че сме връхта!

 78. 78 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Край Източния атлантически "босфор" шум се вдига...

 79. 79 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":ГЕРБ без Борисов е като НДСВ без цара, като Атака без Сидеров и ББЦ без Бареков.
  —цитат от коментар 49 на Нинов


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 80. 80 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#24] от "ck2013":САЩ не се спират от политическа конюнктура. Освен това като осъдена Саркози например не му осъдена партията. Така, че ГЕРБ ако включат Борисов избират си нов лидер и готово. Функционират си ако искат и могат
  —цитат от коментар 44 на Да вярваме на истината


  Ако герп си окъсне тиквата, както гущера си откъсва опашката, от него няма да остане нищо. Куха мутро-милицьорска формация на бивши членове на БКП.

 81. 81 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#55:"3biri"][/quote]

  Буци е бил на разговор в посолството на Щатите.Всички знаем способността му за самореклама, Щеше да да се похвали ако имаше и най-малкия повод. А мълчанието е оглушително.

  SHADOWS of SOFIA
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#55] от "3biri":

  Не е ли възможно политически лидер участвал в розобера наскоро?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 84. 84 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  [quote#40:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Шефовете на руската агентура ги знае цялата политическа класа. Джоре Бърдоквата, изгонен от БСП, прибран в ГЕРБ. Сотир Цацаров - регент на България по руска линия. Тези двамата трябва един ден да изчезнат и след 1 седмица да се прокрадне полуофициална информация, че са екстрадирани в базата в Гуантанамо, където са подложени на разпити за подривна дейност срещу държава от южния фланг на НАТО. Поне 5 години след това жив русофил няма да видим.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 85. 85 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Пеевски персона нон грата в САЩ?И сега Майчето какво ще прави?
  —цитат от коментар 53 на pamela


  Ми като гледам, не е притеснена много.

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Този начин на действие на Америка би имал ефект, ако светът беше поне 10 пъти по-малък. Сега само си създават врагове. Скоро те ще станат толкова много, че няма да им стига ресурса за проследяване.

 87. 87 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1544 Весело

  ГЕРБ се борят с корупцията, както алкохолиците с водката - унищожават я при първа възможност.

 88. 88 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Защото за голямо съжаление така функционира световната политика...другото са мечти и литература...!

 89. 89 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Любопитно

  "Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и посоченият за негово поставено лице Илко Желязков (заемал длъжности в службите за сигурност)..."

  Чакайте малко...
  Ама Прасчо и той е "заемал длъжности в службите за сигурност", та даже и беше "Шеф на ДАНС за един ден", (по предложение на ... Сестра Галева /по нейни думи/)!
  ___________
  А относно обжалването...
  Стига простотии бе!
  Срещу кого? Срещу Президентът на Щатите?
  Защото Съдебната Система на Щатите не е играч тук!
  Санкциите са ПОЛИТИЧЕСКИ, а не Съдебни!

 90. 90 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#67] от "Хай Буй":Хаха, палячоооооо, погнаха Божков само и единствено заради Пеевски. Къде са обвиненията срещу Пеевски да се свети името му. Лойко и Гешеф не даваха да се изговори това име. Какво ше правят сега обаче, нямам търпение да разбера. Другият ми въпрос е, кой е корумпираният политически лидер? :) Май всички се досещаме, че е Лойко... :)Хубав ден за България беше и Божков и Пеевски, ами шефа на ДАТО? Един заместник министър от ГЕРП?
  —цитат от коментар 76 на vinety...


  кариерата на г-н Желязков, като един виден кадър от ДС е започнала през 2001 г. След което рязко е вдигнал темпото по времето на т.нар. Тройна Ламя. казват, че бил лейтенента на г-н Пеевски.

  Очевидно, ДПС и БСП са една люпилня за корумпирани олигарсчета.

 91. 91 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Още един елементарен извод от този акт на САЩ. Не друг, ГЕРБ и г-н Гешев погнаха г-н Божков. За това отнесоха много критики от здравите и най-здравите сили. Оказва се, ГЕРБ и прокуратурата просто се борят с корупцията.
  —цитат от коментар 67 на Хай Буй


  Не следиш събитията. Именно Божков е един от хората за които ще има редукция на санкциите. Божков е съдействал на американците и е дал доказателства, включително уличавайки себе си, за престъпните действия на посочените лица. Не е никак случайно, че информацията идва от финансовото министерство на САЩ. Тепърва се очаква и реакцията на тяхната правна администрация. И със сигурност ще има още имена. Това е само началото.

 92. 92 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#71] от "goldfinger":

  Тц! Йок брифинг от Банкя!🤣🤣
  Има трескаво търсене на безопасни маршрути до държави без екстрадация в България!

 93. 93 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#91] от "4u4o":

  Може би, но в САЩ работят с факти а не с обосновани предположения и анонимни свидетели.
  Каквото и да твърди г-н Божков, трябва да го докаже с документи.
  Твърдения като - изтеглих 60 млн в кеш за да ги раздавам за корупция е .. меко казано несериозно. Дори твърденията на г-н Рашков изглеждат като истина, пред това.

 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Весело

  До коментар [#85] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Защото разчита на късата памет на избирателите.
  И е права, за съжаление.
  В България много бързо се забравя кой какъв е бил, какво е правил и на кого е служил.

 95. 95 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "В мотивите на Министерството на финансите на САЩ да санкционира Божков се посочва, че той „неколкократно е подкупвал държавни служители“, сред които „един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта“."
  ====================
  това тук може да е единствено БОЙКО БОРИСОВ, да не говорим пък в едно изречение с "бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта" - зням на кого беше подчинена - на БОРИСОВ, а и Божков вече е казвал че му е плащал

  това е КРАЯ на ГЕРБ и БОРИСОВ, след като ги наритахме на изборите, сега и САЩ му биха шута

  ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ ЗА 11 ЮЛИ ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБАВИТЕ МУТРО-КОМУНИСТИ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на Sofia_11
  Sofia_11
  Рейтинг: 123 Неутрално

  До коментар [#68] от "Тsonkooo":

  Не са проблем плащанията
  Ще се плаша както и до сега
  През Хавала
  Стара арабска система

 98. 98 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Надявам се, макар и да не залагам много, това да пооразчисти политическото блато в България. Колкото и да не ми се иска да го кажа, при нивото на полуитическата култура и нестабилността на институциите (разбирай корумпираност), единствената надежда за подобряване на нещата е през протекторат - т.е. да ни набиват кабнчетата редовно и да ни вкарват в пътя.

  E PLVRIBVS VNVM
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#96] от "Моа Преател Тайпи":

  И аз съм много разстроен! Ама много!🤣🤣🤣

  Защо разревават внучетата от Храма на Герболяка в Банкя?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK