Здравният министър освобождава ръководството на болница "Лозенец" заради редица нарушения

Здравният министър освобождава ръководството на болница "Лозенец" заради редица нарушения

© Георги КожухаровСлужебният здравен министър Стойчо Кацаров освобождава цялото ръководство на болница "Лозенец", съобщи той на пресконференция. Причината са няколко нарушения - източване на здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати.


Кацаров каза, че днес ще назначи новото ръководство. Финансовата справка показва, че болница "Лозенец" е на загуба 21 млн. лв. към края на миналата година. Броят на заетите легла пък е бил 23%


Източване на Здравната каса


Проверка на Здравната каса в болница "Лозенец" (известна като правителствена) след разследване на журналиста Миролюба Бенатова е установила, че само през ноември миналата година е отчетено лечението на 60 пациенти, които изобщо не са били лекувани там. Ръководството обяснявало това с техническа грешка, но Кацаров не приема аргументите им, защото "няма как как да има 60 технически грешки в рамките на един месец".
"В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, които неправомерно е взела. Това става през януари месец", заяви още здравният министър. Той определи случилото се с обществено популярната формулировка - източване на Здравната каса.


По думите на Кацаров за сюжета в болница "Лозенец" е сезирана и прокуратурата, защото е имало и подправени подписи: "Здравната каса е извършила анкета на част от пациентите, те са потвърдили, че не са лежали в болницата в този период".


Според настоящия министър на здравеопазването бившият - проф. Костадин Ангелов - е трябвало да предприеме мерки по казуса, защото проверката е била направена още през януари и е "имало достатъчно данни".


Съмнителни трансплантации


Другите нарушения са свързани с подозрения, че в болницата между 2019 година и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството.


Става въпрос за това, че донорите от Украйна и Молдова вероятно по всяка вероятност не са роднини с получилите органите, които са от Израел, Япония, Оман и други. А законът не позволява да се даряват органи, освен ако не са между роднини. Според Кацаров става въпрос за фалшификации на имената на получавалите органите. Данните по тази тема днес ще бъдат дадени на МВР.


Здравният министър изрази предположение, че изпълнителният директор е "извършил повечето от тези трансплантации". На този пост е проф. Любомир Спасов.


Според Кацаров още предишното правителство е имало информация за нередностите по тези трансплантации, защото "документите са внесени в Министерството на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция".


"Последва обаждане по телефона"


Третият аспект на съмненията за престъпни практики в болница "Лозенец" засяга трансплантация на черен дроб от трупен донор от април. Според обяснението на Кацаров тя е била направена на "човек с най-висок статус в държавната администрация", въпреки че не е било негов ред да получи орган. Здравният министър не назова името му, нито постът, който е заемал, с обяснението, че законът не му позволява да разкрива самоличността на човека.


В България има има дълъг списък на чакащите за органи и при донорска ситуация процедурата изисква да се провери кой от нуждаещите се е най-подходящ спрямо спешността на състоянието му, както и по медицински показатели за съвместимост както на донора, така и на реципиента.


В случая от април, за който говори Кацаров, е имало предреждане на трима по-подходящи нуждаещи се от черен дроб в полза на човека от държавната администрация. "Вместо това, последва обаждане по телефона, четвъртият в листата, който първоначално дори не е бил включен в списъка, защото статусът му на спешност е обявен на следващ ден, добавен е и е трансплатнтиран в болница "Лозенец", обяви здравният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK