С мъгляво съобщение прокуратурата каза, че "ще си причини" проверка и на Пеевски

От прокуратурата посочват, че ще изискват и допълнителна информация по надлежния ред

© Цветелина Белутова, Капитал

От прокуратурата посочват, че ще изискват и допълнителна информация по надлежния редПрокуратурата ще предприеме всички необходими действия в съответствие с правомощията си за проверка на оповестената от американските власти информация спрямо всички лица, посочени в доклада на САЩ. Това посочват в официално съобщение от прокуратурата ден след като бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и посоченият за негово подставено лице Илко Желязков (заемал длъжности в службите за сигурност), както и бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков станаха първите български граждани, санкционирани съгласно американския Глобален закон "Магнитски" (GloMag) заради "значителна корупция".


"Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", посочват от прокуратурата. С тази мъглява формулировка от държавното обвинение съобщават, че


все пак "ще си причинят" проверка и срещу Пеевски


Изразът бе използван от главния прокурор Иван Гешев по повод публикувани миналата година от Васил Божков есемеси, за които бизнесменът твърдеше, че са с бившия финансов министър Владислав Горанов, а формулировката се превърна в символ за отказа на прокуратурата да проверява всички сигнали и вместо това да разследва избирателно.
Тогава в отговор на въпрос дали прокуратурата ще търси отговорност от Горанов главният прокурор заяви: "Не си причиних това да чета тези есемеси. Разбрах, че има публикувани някакви есемеси. Колегите, които го четоха, казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция."


За Пеевски и Желязков в съобщението от САЩ бяха посочени и конкретни престъпления (четете тук), за които до момента няма публична информация прокуратурата да е разследвала.


В днешното съобщение от прокуратурата казват, че напълно споделят позицията на американските партньори, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията".


Прокуратурата уверява, че е работила усилено и преди решението на САЩ


Основната цел на съобщението е да се посочи, че срещу някои от санкционираните вече текат производства - от прокуратурата припомнят, че срещу четирима от общо шестимата, санкционирани от САЩ, вече са започнали разследвания и са им повдигнати обвинения.


Освен срещу Божков, Пеевски и Желязков санкции по друга разпоредба - т.нар. раздел 7031(с), бяха наложени и на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и нейния главен секретар Красимир Томов.


"Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са доказани злоупотреби с български документи за самоличност", казват от прокуратурата по повод разследването срещу Харалампиев и Томов.


Сочените от тях като "доказани злоупотреби с български документи за самоличност" обаче не са доказани пред съд, тъй като производството все още е висящо. То се води за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.


През 2019 г. Окръжна прокуратура - Благоевград, е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър, припомнят от прокуратурата по случая с Александър Манолев.


В съобщението на прокуратурата се обръща внимание и на разследването срещу Васил Божков.


"По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност", обясняват от държавното обвинение и припомнят, че са му повдигнати обвинения задочно, а той се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност.


Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране, допълват от прокуратурата.


Уточнява се и че всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

"Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност", твърдят от прокуратурата.

В съобщението се казва също така, че от прокуратурата винаги са работили и продължават да работят в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. "Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб", пише още в позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK