Христо Иванов поиска оставката на "корупционния лейтенант на сарая" Илко Желязков

Христо Иванов - НЕ ПОЛЗВАЙ!

© Велко Ангелов

Христо Иванов - НЕ ПОЛЗВАЙ!Демократична България" иска оставката на Илко Желязков, зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, който вчера беше уличен в корупция от американските власти посредством закона "Магнитски". Христо Иванов припомни, че обединението настоява и за оставката на главния прокурор Иван Гешев, а като нов довод за това добави признания на бившия премиер Бойко Борисов от днешната пресконференция на ГЕРБ.


Междувременно БТА съобщи, че Желязков е излязъл в отпуска. Информацията е от директора на бюрото Пламен Иванов.


"Илко Желязков е посочен не само от американските ни партньори, той е част от мрежата на Сарая, не просто на Пеевски. Тук е паркиран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Американците няма да ни свършат работата. Те констатират факти и реалности, които ние отдавна знаем в България. Правят го, защото има гражданско надигане и политическа промяна. Ние трябва да си изчистим институциите, да ги отвоюваме от подобни корупционни лейтенанти на Сарая на Доган. Пеевски е просто един от инструментите на Доган и тази система. Пеевски е онова момче, което посредничеше между Бойко Борисов и Доган толкова много години", каза Христо Иванов.
Той описа кариерата на Желязков, давайки я за пример на цял модел. "Той започва като служител на Държавна сигурност (ДС), защото всичко започва оттам. Приватизацията на властта е част от криминалната приватизация на 90-те години. ДС не позволява властта да стане демократична, публична, републиканска. Запазва лостовете за контрол върху парични потоци, властови процеси, медии. По този начин се създава дълбоката корупционна държава в България. Желязков е кадър на ДС, който след това го виждаме да минава през ключови позиции като държавния резерв в епохата, когато Пеевски отговаря за него, ДАНС (когато е създаден), МВР, БЕХ, "Марица", във времето, когато се взимат решения за студения резерв. Най-накрая с гласовете на несломимата коалиция между ГЕРБ и ДПС той е инсталиран тук. Той трябва още днес да си подаде оставката", обобщи Иванов.


Според него и главният прокурор Иван Гешев трябва да си подаде оставката заради институционалната отговорност, която носи за това, че "трябваше американското министерство на финансите да ни кажат неща, които ние тук, в София, знаем".


По време на брифинг на ГЕРБ днес Бойко Борисов заяви, че не е казал коя е Мата Хари по време на разпитите в прокуратурата по повод снимките, които излязоха от евентуално негово чекмедже, пълно с пари и златни кюлчета. Не го сторил, тъй като имал съмнения коя е тя.


"Днес излезе още едно нещо, за което Гешев си затваря очите. Въпросът за Мата Хари не е за личните отношения на един възрастен човек, който не може да си контролира панталона, а е въпрос, че Борисов беше сниман със суми пари, които той не може да обясни. Въпросната дама, за която той твърди, че произвела тези снимки, е свидетелят, който може да потвърди, че Борисов е притежавал към някакъв момент такива суми в контрола си. Това е ключов свидетел, ако има разследване за корупция срещу Борисов. Разследване срещу Борисов няма. Гешев замиташе следите. Разследване срещу Желязков няма. Разследване за твърденията, че самият Божков е давал подкупи, няма. Разследване срещу Пеевски за множество скандали няма. За него отговарят Цацаров първо и сега Гешев", каза Иванов. Добави, че на предстоящите избори на 11 юли Борисов ще бъде изхвърлен от политическата система, а когато има нов главен прокурор, който е готов да действа, той ще се заеме с останалото.


От "Демократична България" ще подкрепят инициативата на гражданското движение БОЕЦ за граждански действия с цел Иван Гешев да бъде изхвърлен от Съдебната палата. Такива бяха започнати по време на протест вчера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK