Община Варна: Няма ремонт на ремонта. Търси се техника за прокопаване на траншея в езерото

Община Варна: Няма ремонт на ремонта. Търси се техника за прокопаване на траншея в езерото

© LiveVarnaВ понеделник, 31 май, т.г. "Дневник" публикува информация за предстоящ четвърти поред ремонт в рамките само на една година на канализационната тръба през Варненското езеро.


Най-важното по темата можете да прочетете тук, тук, тук и тук.


Заради очевидна злоупотреба с европейското финансиране в размер на 5 млн евро за изграждането й, през лятото на 2019 г. тръбата бе прекъсната от преминаващ плавателен съд. В резултат на това в езерото се изляха над 3 млн. куб. м. фекални води от канализацията на градския кв. "Аспарухово", с. Галата и прилежащите им вилни зони. Аварията, за която кметът на Варна Иван Портних е бил информиран още през август 2019 г., бе запазена в тайна от гражданите в продължение на 10 месеца - до април м.г., когато за нея бе съобщено през публикации в медиите.
Като доказателство за неспособността на местната администрация да се справи с проблема последваха три ремонта, които само временно спираха изтичането на силно токсична канализационна вода в езерото с дебит 8.4 хил. куб. м. на ден. През това време, като собственик на съоръжението, администрацията на Портних така и не успя да напредне в търсенето на отговорност за качеството на строителните дейности по тръбопровода, приключили през 2011 г.


Повод за публикацията на "Дневник" от 31 май т.г. стана обявената процедура за "пазарни консултации", с която Община Варна трябва да тества цената на поредния - четвърти ремонт на тръбата в рамките на 22 месеца. При него тя би трябвало да бъде вкопана в дъното на езерото, както е предвиждал проектът за изграждането й. Част от документацията по тази процедура е и Инвестиционен проект, публикуван на сайта на общината в края на май. Той предвижда и подмяната на няколко, очевидно отново дефектирали, сегменти от.


След публикацията на "Дневник" Община Варна поиска право на отговор, в който се твърди, че оповестената информация "категорично не отговаря на истината".


Въпреки очевидните разминавания между публичните твърдения на общинските чиновници и отразеното в документите, генерирани от администрация, в която работят, публикуваме пълния текст на поисканото право на отговор без редакторска намеса. Като прикачен файл, публикуваме и текста на Инвестиционния проект, от който става ясно, че престои ремонт на ремонта на ремонта на канализационния тръбопровод през Варненското езеро.Право на отговор


Уважаема редакция, информираме Ви, че изнесените от автора твърдения, че "Нов, четвърти поред, ремонт трябва да бъде извършен на канализационния тръбопровод през Варненското езеро", категорично не отговарят на истината.


На 24.03.2021 г. Община Варна публикува съобщение, в което ясно е обявено, че ремонтът на проблемните участъци по положения по временно трасе тръбопровод във Варненското езеро е завършил. Той бе изпълнен от фирма "Хидроремонт ИГ" ООД за нейна сметка. Това означава, че от 24 март 2021 г. до момента канализационната система работи в изправност - тръбопроводът е свързан с пречиствателната станция и отпадни води във Варненското езеро няма! Няма и ремонт на ремонта!


Ако авторът се беше запознал с официалните отговори на Община Варна, които са му изпратени в срок, но които липсват в публикацията му, щеше да е наясно, че инвестиционният проект и обявлението за пазарни консултации са за осигуряване на подходящи технология и оборудване за изкопаване на траншея на дъното, където има установени нехарактерен геоложки строеж.


Тръбопроводът е положен по временно трасе по дъното на езерото именно заради тези геоложки проблеми. След намиране на подходяща технология и оборудване, ще се пристъпи към изкопаване на траншеята до проектната дълбочина, ще бъде положен под дъното и засипан.


Припомняме, че обектът е открит през 2011 г. , а днес Община Варна полага всички усилия той да продължи да работи в пълна изправност.


Вярваме, че позицията на Община Варна ще бъде публикувана коректно.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  "Припомняме, че обектът е открит през 2011 г. , а днес Община Варна полага всички усилия той да продължи да работи в пълна изправност"

  Т.е., той е работил в "пълна изправност" и не са изливани тонове фекалии?

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Лайненцата не са силно токсични.
  Екосистемата освен планктона цъфти като Майска Роза.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 174 Неутрално

  "Заради очевидна злоупотреба с европейското финансиране в размер на 5 млн евро за изграждането й, през лятото на 2019 г. тръбата бе прекъсната от преминаващ плавателен съд. "

  Дааа, сложна дейност е умствената такава....

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1265 Весело

  След като общинарите от Варна не могат да се справят с работата си, аре уволджака боклуци.

  мурзилка
 5. 5 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Ххахаха. Портних е нещо притеснен. Шефът на ВиК Варна също. Ще има чегъртане скоро.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2896 Весело

  Добре би било общинарите начело с кмета , групово да поплуват в района , демонстрирайки отличната еко обстановка !!!

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2217 Весело

  "Въпреки очевидните разминавания между публичните твърдения на общинските чиновници и отразеното в документите, генерирани от администрация" - т.е. ще започнат от основата, че са тропосали тръбата отгоре?! Къщата на администрацията има покрив, под който си живуркат специалисти, копаещи дъното. Станалото е реалност, но защо не признаят грешката, да коригират каквото трябва, естествено качествено, а не да се мъчат да оправдаят пръснатите пари по такъв глупав начин? Много трябва да се работи за осъзнаване на държавните чиновници - за какво, защо и как да бъдат от полза на гражданите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2507 Весело

  "Припомняме, че обектът е открит през 2011 г. , а днес Община Варна полага всички усилия той да продължи да работи в пълна изправност"Т.е., той е работил в "пълна изправност" и не са изливани тонове фекалии?
  —цитат от коментар 1 на daam


  Че т фекалиите ГЕРБ ги броят за благо. Отчитат ги за успех.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 487 Неутрално

  От 2ри ешелон на мафията, Портних и Кошлуков са най противните подлоги. Данчето и Димитър Николов отстъпват съвсем мъничко.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Нека работят, но да дадат от заплатите си 5 млн евро за лош контрол. Също толкова и от фирмата, извършила полагането на тръбата. Така, хем ще компенсират част от загубите, хем ще мислят, като работят.

 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5305 Неутрално

  И за американското нахлуване в оня цех нямаше да научим, ако не бяха медиите, не всички журналисти са "мисирки".

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  "Заради очевидна злоупотреба с европейското финансиране в размер на 5 млн евро за изграждането й, през лятото на 2019 г. тръбата бе прекъсната от преминаващ плавателен съд. "Дааа, сложна дейност е умствената такава....
  —цитат от коментар 3 на Синдбад-мореход


  "Преминаващият плавателен съд" беше руската дълбачка, която удълбочава фарватера до пристанището на Доган.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 13. 13 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Демек търсят кой да свърши нещо, което е трябвало да бъде свършено още в началния проект преди две петилетки и за което отдавна са си взели парата... а сега ще го довършват да е според проекта.... повярвах ви... #ГЕРБКП

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Отговорът на варненска община дакзва само едно:
  Наглостта на чиновника няма граници!
  За чиновника е важно едно –да рапортува – работата е свършена!
  Има начин да проработи – глоби и уволнения винаги ще свършат работа върху следващите.

 15. 15 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Тръбопроводът е положен по временно трасе по дъното на езерото ...."
  Мдааа. Знаем ги у нас как временните работи остават постоянни.

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexander97":
  дакзва само едно
  дОказва само

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  По цял свят има полагане на кабели и тръбопроводи по дъното на водни басейни, има си съответни забрани за хвърляне на котва. Нарушителите поемат отстраняването на щетите. Не са изпипани нещата от страна на Морска администрация.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":

  Щетите са за много повече.

  мурзилка
 19. 19 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Това означава, че започваме да правим всичко от начало. Нищо, че вече сме платили и по проект е трябвало да бъде прокопана траншея и да бъде поставена тръбата в нея... Хората пускат през океаните телекомуникационни кабели, а ние една тръба за лайна не можем да направим три ГЕРБ-ерски мандата...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1726 Любопитно

  В кв. Аспарухово имаше работеща пречиствателна станция от 1964г. до 2011 г. Изведнъж през 2011 г. пречиствателната станция с пари по европейски проект се преобразува в помпена станция.
  Хайде сега помпена станция Аспарухово да се преобразува обратно в пречиствателна станция и ще отпадне нуждата от тръбопроводи, дълбане за удълбочаване на фарватер и т.н......
  Ето го и проекта на далавераджиите:
  ”Трансформиране на Пречиствателна Станция за Отпадни Води Аспарухово в помпена станция с механично пречистване и транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро”

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1536 Весело

  Винаги може да се измисли, как да се изхрачат едни пари безотговорно, за което обаче поне от 30-на , а и повече години все няма отговорни за харчовете...

 22. 22 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  Очевадна лъжа. Даже две. Първо, тръбата е спукана далеч преди дълбачката да започне работа. Второ, дълбае се по фарватера, а пристанището на Доган е леко встрани. Трето, за да има достъп до "пристанището на Доган" , не е нужно удълбочаване на канала. Четвърто, пристанището на Доган е преди канала Варненско- Белославско езеро, който трябва да бъде удълбочен до 12 м за по-големи контейнеровози. Това е положението, мисирки от Дневник.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Само дето Община Варна забрави да каже, къде отидоха парите. ;)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitko11":

  А кой беше кмет на Варна през 2011г? Лицето Кирил Йорданов от СДС, БСП и кои ли още не.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#5] от "goldfinger":

  Портних едва ли е притеснен. Той просто е нон-стоп в такова състояние, което не му позволява да изпитва притеснения. Обаче директорът на ВиК Варна, може да го отнесе. Той е стар хитрец и далавераджия. В един отбор са с тъста на Портних. А тъстът на Портних е стар КДС-ар. Каква изненада, а...?! ;)

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#24] от "Oggie Petkov":

  За последно лицето Кирил Йорданов беше от ГЕРБ. Лично Борисов дойде на крака във Варна, за да припознае и представи кандидатурата му за кмет. :)))

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 313 Весело

  Над Варна заваля. Рязко и напоително.
  - Прането?! - изтръпнаха жените.
  - Булеварда?! - изтръпна кмета-гербераст

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Община Варна - лицето на корупцията и сенчестия герберски съпорт за пари.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Очевидната манипулация и тенденциозност на Дневник, далеч от всякакви журналистически стандарти при отразяването на тази авария, този път получи логичен отпор от общината.

 30. 30 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#29] от "svoboden":

  Спокойно, Спас в момента е на мисия да издири някое изсъхнало в следствие "терористичното кастрене" преди две години и ще се върне да громи врага :)

 31. 31 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 834 Неутрално
 32. 32 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#24] от "Oggie Petkov":

  Абсолютно вярно, освен това трябва да изясним, че тръбопроводът през 2011 г. е възложен от МОСВ. Гугъл показва кой е бил министър тогава, но що да го потърсим и ние. Припомням, че МОСВ като възложител си избира изпълнител. И тъй като следя темата много сериозно все още не съм получил отговор на въпроса - Ок, избрали са си куц кон, прибрали са МОСВ едни пари, а надзорника що някой не го пита къде е спал и кво е лапал?

  Между другото, Дневник, това не е право на отговор, а вашият коментар, в който ОТНОВО се мъчите да си оправдавате лъжите. Не всичките ви читатели са тролове, някои четем с разбиране.

 33. 33 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#29] от "svoboden":

  Ще се повторя, но за мен това не е право на отговор, тъй като Дневник пак са сложили собствената си манипулативна гледна точка, което противоречи на етиката.

 34. 34 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Докато я намерят тая техника, Варненското ще се превърне във
  Кафявото езеро !!!

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":Очевадна лъжа. Даже две. Първо, тръбата е спукана далеч преди дълбачката да започне работа. Второ, дълбае се по фарватера, а пристанището на Доган е леко встрани. Трето, за да има достъп до "пристанището на Доган" , не е нужно удълбочаване на канала. Четвърто, пристанището на Доган е преди канала Варненско- Белославско езеро, който трябва да бъде удълбочен до 12 м за по-големи контейнеровози. Това е положението, мисирки от Дневник.
  —цитат от коментар 22 на Oggie Petkov


  Сума глупости наговори, но затова пък доста убедително. Погледни миналогодишния отговор на Община Варна, защо се бави поставянето на тръбата: "Самата тръба в момента не е поставена в изкопа, предназначен за нея и подготвян с месеци, тъй като продължава да тече процесът по удълбочаването на Варненското езеро, чиято цел е преминаването на по-големи товарни кораби."

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 36. 36 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  Договорът е подписан от министър Джевдет Чакъров (Тройната коалиция, 2009). Възложител е МОСВ, след изграждането е прехвърлен на Община Варна. СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕТО! МОСВ избира изпълнител през 2009 г, плаща му и приключва темата още през 2011 г.

 37. 37 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  1 въпрос имам - бил ли си някога във Варна и знаеш ли изобщо какво има в езерото?

 38. 38 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тарасконски":

  За какво му е да идва, нали чете "дневника" на Спас. Щом го пише у интернет значи е верно. Пък кво са там някакви си 9 пристанища, които се обслужват от фарватера, които се удълбочава. Той е чул за Доган и тва е :)

 39. 39 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Общината твърди, че някакъв си кораб е закачил тръбата, която била вкопана в дъното на езерото.
  Мислите ли, че това е вярно ?
  Не е ли най-вероятно, когато е полагана тръбата, просто да не е копано дъното, а да е положена НА дъното.
  И затова е станала аварията.
  Пак имаме случка, но не авария,у а кражба. Когато е полагана тръбата.
  Аварията е следствие, господа и дами, следствие.
  А последващите ремонти са проведени по всички правила на мутро-герберасткия кодекс, първо крадем, а каквото остане, крива ляво правим не ние, а подизпълнител.

  кратък
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тарасконски":

  Само си пропуснал да отговориш, защо Община Варна приема обект, който не е изпълнен според проекта?! Не казваш и защо Община Варна прикрива проблемите около този проект. Може би защото ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо? Само си разменят услуги. ;)

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мариана Кълвачева":

  Да, затова се писа няколко пъти. Тръбата е положена на дъното. Тоест изкоп по дъното няма. Платено е на изпълнителя, който вече не може да бъде намерен. Община Варна и надзора мълчат като риби.

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Нали си имат фирмичка с техника, в която вече втръбиха доста милиони?

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":

  Поне частично възмездие да има. А и служи за пример.

 44. 44 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Община Варна: Не гледайте какво правим, слушайте какво говорим!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 45. 45 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#40] от "Petleshev":

  Общината не приема проекта. Приема се от комисия на база документи от фирмата по надзор, която вече споменах. А приемателната комисия е съставена от дълъг списък експерти, които е съставен от представители на различни институции. Това са процедури, които не може да се смучат от пръстите и да се съчиняват нито от журналисти, нито от драскачи по форуми.

 46. 46 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#41] от "Petleshev":

  Не знам как си представяш, че в общината има назначени водолази, специалисти по тръби, които да се гмуркат и да проверяват тъпата тръба вкопана ли е или е положена на дъното.

 47. 47 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мариана Кълвачева":

  Добре де, не искате да знаете подробности и не се интересувате, не четете. Но пък голям зор да пишете. Вие да не сте родна медийна мисирка или гоните таргет за написани опорки за деня?

 48. 48 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Ясно, колегата Тарасконски работи в община Варна.
  Без коментар.

  кратък
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Когато нещо се прави 3-4 пъти, какво е, ако не , ремонт на ремонта.

 50. 50 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мариана Кълвачева":

  Когато нямате аргументи, ръсите бисери - запазена марка за троловете тук.
  И ако наистина темата ви интересуваше щяхте да сте чела, особено предвид факта, че вече една година се говори и пише по нея.
  От първото изречение на предходния ви коментар личи, че или нищо не знаете, или че умишлено лъжете. Общината вече обявиха, че след инцидента водолазите са установили, че част от тръбата не е била вкопана. А ако бяхте изчела поне коментарите, щяхте да разберете, че фирмата изпълнител е избирана през 2009 г. Както и че обекта се приема от цяла комисия.
  Ама що да четете, нали?

 51. 51 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Благодаря за отговора, но не съм трол.
  А това, че вие имате позиция в защита на община Варна, говори, че сте човек на Портних. Ако трябва от девет дерета вода ще ни донесете, за да докажете тезата си.
  А гражданите на града имат очи и виждат.
  Защо когато всеки път на гербер му посочиш неща, които са в ущърб на партията му, той те нарича трол и става необосновано настъпателен.

  кратък
 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#24] от "Oggie Petkov":За последно лицето Кирил Йорданов беше от ГЕРБ. Лично Борисов дойде на крака във Варна, за да припознае и представи кандидатурата му за кмет. :)))
  —цитат от коментар 26 на Petleshev


  И за най-последно , гражданите на Варна го изритаха от кметския стол след многобройни и продължителни демонстрации срещу него и след саможертвата на един от протестиращите , който се самозапали пред сградата на кметството в знак на протест.

 53. 53 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 792 Любопитно

  А защо изобщо през Варненското езеро трябва да минава лайнопровод? Независимо дали е под дъното или над него? Много странно решение за пречистване на фекалните води?

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#53] от "Борис":

  За да се намери работа на едни наши хора. Разбирай, да се оскъпи проекта така, че да има повече за влачене.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#50] от "Тарасконски":

  Тарасе, само в теми засягащи община Варна си активен. Тръпка ли ти е? В общината ли работиш? Не знам. Ама чакай да те питам. Преди години водихме спор за печално известния и недостроен градски стадион. Ти ме убеждаваше че по проекта се работи и е пусков. Та да те запитам, какво стана със стадиона?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 56 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsyrvulan":

  Страхотна памет! Преди колко години точно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK