Министърът на здравеопазването назначи ново ръководство на болница "Лозенец"

Министърът на здравеопазването назначи ново ръководство на болница "Лозенец"

© Георги КожухаровМинистърът на здравеопазването Стойчо Кацаров назначи ново ръководство на болница "Лозенец", по-известна като Правителствена, до провеждането на конкурс, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Вчера Кацаров освободи ръководството на болницата.


От състава си съветът на директорите е определил за изпълнителен директор на болницата доц. д-р Радосвет Горнев, а за председател на съвета е избран адв. Ивиян Симеонов. В новоназначеното ръководство влиза още Орлин Недев.


Радосвет Горнев от 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към болницата, с множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор на редица научни публикации, преподавател в Медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Ивиян Симеонов е юрист, изтъкнат специалист по корпоративно, търговско и данъчно право. Орлин Недев е магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г., с компетентности в сферата на лекарствената политика и медицинските изделия, се уточнява в прессъобщението.
Вчера министър Кацаров посочи като причина за освобождаване на ръководството на болницата няколко нарушения - източване на здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати. По-късно от болницата отхвърлиха всички обвинения: за незаконни трансплантации, пререждане в листата на чакащите от висш чиновник, както и източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


От болницата твърдят, че не правят разлика между пациентите и при трансплантации се ръководят единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. "При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации", се казва в публикувана на сайта на болницата позиция.


"Относно внушенията за "неправомерни трансплантации" - болница "Лозенец" е спазила стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци", се казва в позицията.


От болницата определят като неверни и "внушенията за източване на здравната каса". "Поради преструктурирането на болница "Лозенец" в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница "Лозенец" сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване", обясняват от болницата.


В позицията се посочва, че това е било потвърдено от проверка от Софийската районна прокуратура, Арбитражната комисия към касата, Софийската колегия на лекарския съюз и от Асоциацията на университетските болници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK