Министърът на икономиката обяви нова кредитна линия за бизнеса заради COVID

Министърът на икономиката обяви нова кредитна линия за бизнеса заради COVID

© Юлия ЛазароваМинистърът на икономиката Кирил Петков обяви нова гаранционна схема за заеми, с които малкият и средният бизнес да може да се възстановява от последствията от COVID-19. Схемата е за около 2.5 млрд. лв. За новите заеми няма да са необходими обезпечения, но желаещите ще трябва да покажат документи, че бизнесът им е оперирал през последните три години. Кандидатите ще могат да заявяват заеми по тази линия, достигащи до 70% от приходите им през 2019 г. или 2020 г., "което е по-голямо", уточни Петков. Не бе посочено каква ще е лихвата.


По думите му кредитът може да бъде получен до 10 дни от кандидатстването, а трябва да бъде изплатен за максимум 7 години. Кредитната възможност е съгласувана с Европейската комисия.


С програмата държавата ще покрива до 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции, заяви Петков и обясни, че по този начин банките ще могат да отпускат кредити в рискови бизнеси, напр. в областта на туризма. Служебният социален министър Гълъб Донев добави, че за кредита ще може да кандидатстват и самоосигуряващите се.

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви, че т. нар. мярка 60/40, с която се цели запазването на заетостта, ще продължи да действа още два месеца. При тази схема подкрепата на държавата е в размер на 60% от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски.


По думите на Донев заложените от предишното правителство по тази мярка средства са почти изчерпани - от около 1.5 млрд. лв. са изразходвани около 1.4 млрд. лв. "Това, което можем да направим, е да продължим тази мярка с някои корекции в праговете на допустимост", обяви Донов, като не посочи конкретика, но заяви, че ще се водят разговори с работодателските и синдикалните организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK