Всички дървета в София ще бъдат отбелязани в дигитална карта

Местата с липсващи дървета, също ще се нанасят в картата.

© Юлия Лазарова

Местата с липсващи дървета, също ще се нанасят в картата.Всички дървета в София да бъдат включени в дигитална карта е целта на започналата кампания на фондация "Едно дърво". В платформата ednodarvo.io всеки гражданин може да включи в интерактивната карта местоположението, вида и снимка на дадено дърво. Целта е да се регистрират наличните и така да се опазят от незаконна сеч, но и да се подпомогне планирането на зелената система, защото по софийските улици има много празни места, обособени за дървета. В платформата ще се нанасят данни и за тях.


Кампанията за изготвянето на дигиталната карта е на принципа crowdsourcing и разчита на активната помощ на гражданите. Организаторите очакват доброволци в събота, 5 юни, от 11 ч. в парк "Заимов" до фонтана "Къпещата се". От началото на май досега в дигиталната карта са нанесени над 1000 дървета от граждани и експерти.


Картирането на дърво отнема една минута
Всеки гражданин, който се регистрира в платформата, може с телефона си в рамките на една минута да определи локацията на едно дърво, да го снима и да нанесе данните в интерактивната карта. Нанасянето в нея е елементарно и всеки би могъл да се справи, дори когато чака на автобусна спирка, окуражава ландш.арх.Милена Васева, директор на "Паркове и градини" на общината.


"Такъв регистър и дигитална карта прави и Столичната община, но и аз се запалих по идеята на фондация "Едно дърво", защото приобщава хората колко жизненоважни са те за за градовете, където сме замърсили въздуха с автомобилите", разясни тя.


Ландшафните архитекти Александър Петров и Милена Васева представят кампанията "Едно дърво"

© Максим Караджов

Ландшафните архитекти Александър Петров и Милена Васева представят кампанията "Едно дърво"


Дърветата са живи същества, важно е да се знае състоянието им


"Дърветата днес не са оценени като природен ресурс, а те са източник на кислород и може би са един от основните източници за появата ни като биологичен вид. Те са доста по-различни от нас, растат по-бавно и живеят по-дълго. Често не ги възприемаме като живи същества, но те са. В градската среда, където условията не са естествени за тях, животът им е по-кратък. Поради агресивните условия се появяват заболявания и повреди по тях и е особено важно да знаем състоянието им", обясни ландш.арх.Александър Петров, съосновател на фондация "Едно дърво" и експерт в общинското предприятие "Софияплан".


Познание за всички дървесни видове събира платформата


В платформата "Едно дърво" има секция "Знание" със снимки и сведения за почти всички дървесни видове в България. Подготвя се секцията също да стане интерактивна и хора със знания за дърветата, да я допълват. "С времето тя може да стане с най-пълното знание, което имаме за дърветата, включително и лечебни рецепти, защото част от тях имат такива свойства и са една жива аптека", уверява Петров.


Кампанията за картиране на софийските дървета, които са около 1 милион е подкрепена от Банка ДСК и Mastercard, които са подготвили награди за най-активните доброволци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK