Съмнителните трансплантации - какво (не) се знае до момента

Съмнителните трансплантации - какво (не) се знае до момента

© Георги КожухаровДен след обявените от здравното министерство разкрития за съмнителни трансплантации в болница "Лозенец", прокуратурата и МВР не са взели отношение по темата и не е известно дали и какви действия ще предприемат допълнително. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров смени ръководството на лечебното заведение.


В съобщение на сайта си болница "Лозенец" отрича всички данни, изнесени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Бившият здравен министър Кирил Ананиев отрече пък да е знаел за неправомерни трансплантации, практиката за които според Кацаров е започнала през 2019 г. и е продължила до април 2021 г.


Преди две години здравен министър бе Кирил Ананиев, а след като бе преместен начело на Министерството на финансите, постът пое проф. Костадин Ангелов. Последният досега не е коментирал дали е имал информация за нарушения и злоупотреби при трансплантациите.


Трансплантации от живи донори
В съобщение на болница "Лозенец" се твърди, че лечебното заведение е спазило изискванията за трансплантация от жив донор, като това можело да бъде доказано с документи за родственост между донора и реципиента (в България е забранено даряването на органи от живи донори, ако не са роднини). Преди да бъдат направени операциите пък били уведомени агенцията по трансплантации и ДАНС, "тъй като се касае за чужденци". Изнесеното от болницата не обяснява обаче защо чужденци биха положили всички административни усилия, за да направят трансплантациите си в България.


На брифинг преди ден служебният здравен министър Стойчо Кацаров направи заключение, че документите на получателите на органите са фалшифицирани: "Донорите са племенници от Украйна и Молдова, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си", заяви здравният министър.


"Имената между донора и реципиента нямат нищо общо, освен че са от различни държави", добавя в петък служебният зам. здравен министър Димитър Петров в ефира на Българската национална телевизия (БНТ). Той твърди, че предстои агенция "Медицински надзор" да осъществи контакт със страните на получателите на органите, за да се установи "тези пациенти реални ли са, имената реални ли са, имат ли роднинска връзка (с донорите - бел. авт.)".


Още в петък пък Стойчо Кацаров каза, че агенцията е направила запитвания до Израел и е получила отговор, че самоличностите са фалшиви.


По-спешен от други трима?


Лечебното заведение отрича и обвиненията от здравния министър за схема, при която служител на висок пост от държавната администрация е прередил трима души за трансплантация на черен дроб през април: "Болница "Лозенец" не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб".


Здравните власти отказват да уточнят поста и името на човека, а акцентират, че му е даден приоритет след обаждане по телефона до агенция "Медицински надзор", която е ангажирана с трансплантациите в България. Без да назовава имена, служебният зам. здравен министър Димитър Петров обяви, че според него обаждането е дошло от министър-председателя или министъра на здравеопазването, имайки предвид (но без да назовава имена) Бойко Борисов и проф. Костадин Ангелов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK