Освободено е ръководството на Александровска болница

Александровска болница

© Георги Кожухаров

Александровска болницаМинистърът на здравеопазването Стойчо Кацаров смени Съвета на директорите на Александровската болница, съобщи пресслужбата на министерството. До провеждането на конкурс са назначени нови членове - д-р Атанас Атанасов, проф. Румен Стоилов и Гергана Андреева - Сотирова. Смените се правят след развилия се от май скандал и съмнения за непрозрачно харчене на около 30 млн. лв., както и обвинения за лошо управление на болницата, заради която тя трупа все повече дългове през последните 10 години.


Министерството представя д-р Атанас Атанасов, който е избран от съвета за изпълнителен директор, като хирург с магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Ведомството уверява, че той притежава богат мениджърски опит в управлението на общински и държавни лечебни заведения без да ги изброява.


За проф. Румен Стоилов се казва, че е дългогодишен служител на Клиниката по ревматология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". В периода 2006 - 2008 г. е бил неин изпълнителен директор. Професор е в катедра "Ревматология" на Медицинския университет в София.Днес той е определен за председател на Съвета на директорите.
Третият член на ръководството Гергана Андреева - Сотирова е юрист и е била дългогодишен служител на РЗОК София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.


Очакването за смяната на ръководството на Александровска болница бе зададено още сутринта от зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров. В ефира на Българската национална телевизия (БНТ) той обяви, че макар и досегашното ръководство да е назначено преди по-малко от година, то проблемите с финансовото състояние са продължили. Той добави и че е нарушение да се иска подпис на протоколи за разходване на средства, без да е присъствано на заседание за обсъждането им, какъвто е сигналът на доц. Александър Оскар. Той е вече бивш член на ръководството на "Александровска" и е подал сигнала, от който започнаха обвиненията за непрозрачно харчене на публични средства в една от най-големите болници в страната.


По-рано в петък здравният министър Стойчо Кацаров смени и ръководството на болница "Лозенец" (по-известна като правителствена) заради съмнения за незаконни трансплантации и източване на Здравната каса. Преди около седмица пък Кацаров смени директора на агенцията, контролираща здравната система и отговаряща за трансплантациите в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK