Нумизмати: Показаните от прокуратурата монети от кабинета на Папалезов са сувенири

Монетата с надпис "COPIA" (най-вдясно на снимката) е пример за това, че човекът, които я е отсякъл е спазил Закона за културното наследство, подчертават колекционерите.

© Прокуратура на РБ

Монетата с надпис "COPIA" (най-вдясно на снимката) е пример за това, че човекът, които я е отсякъл е спазил Закона за културното наследство, подчертават колекционерите.На снимките, които прокуратурата разпространи от кабинета на обвинения шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов тази седмица, са показани сувенирни монети, които се продават свободно на пазара на стойност между 5 и 20 лв.


Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис "ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832". Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска.


На една от монетите се вижда и надпис "COPIA", което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети. Това обясниха председателят на сдружение "Съюз на нумизматичните дружества в България" - Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов.
"Дневник" ги потърси за коментар и анализ за стойността и автентичността, както и за евентуалната цена на показаните от прокуратурата монети, открити в кабинета на Ангел Папалезов, след читателски сигнал до редакционната поща, в който се съобщаваше, че монетата с надпис "ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832" се продава онлайн.


"След като тази монета очевидно е евтино копие, се чудя дали е вероятно някои от останалите монети на снимките също да са евтини копия. Ако и други се окажат фалшиви, тогава защо някой би си пазил очевидни фалшификати, които никой не би купил? Възможно ли е някои от монетите да са набързо произведени само за снимките?", пита в сигнала си читателят на "Дневник".


Главен инспектор Ангел Папалезов отказа коментар пред "Дневник" по случая, тъй като в момента тече разследване. "Не мога да коментирам, имам забрана от прокуратурата, а и бих искал да се отнеса коректно към колегите и да ги оставим да си свършат работата", каза той.


Какво показва прокуратурата


Стойчев и Попов са дългогодишни колекционери нумизмати и познавачи на монетите от различни исторически периоди. Двамата са единодушни, че монетите от снимките дори нямат претенцията да са копия, близки или имитиращи оригиналите, а реплики и притежанието им не е престъпление.


В съобщението на държавното обвинение от 2 юни бе посочено, че предстои да бъде назначена експертиза за произхода на монетите, както и че според първоначалните данни монетите вероятно са от времето на Древен Рим и Древна Елада. В съобщението от прокуратурата се казва и че в служебния кабинет са открити предмети с белезите на културно-исторически ценности.


"Дневник" потърси с въпроси прокуратурата, но отговори не бяха получени.


Още монети, открити в кабинета на обвинения шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов.

© Прокуратура на РБ

Още монети, открити в кабинета на обвинения шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов.


Колекционерите все пак направиха уточнение, че не е известно дали снимките от съобщението на прокуратурата от 2 юни показват действително намерените и иззети монети, или са с илюстративен характер и обясняват, че в някои случаи с цел да не се разкриват част от информацията, която би затруднила следствието и евентуално подпомогнала заподозрените, разследващите показват илюстративни снимки.


Прокуратурата не за първи път разпространява снимки, в някои случаи и видео, от претърсвания, изземвания, особено в случаи, в които иска да подчертае значимостта на случая. Досега никога не е правила уточнение, че кадрите не показват разкритията, а са само илюстрация.


Законът е спазен, монетите не подлежат на регистрация


Монетата с надпис "COPIA" (най-вдясно на първата снимка до заглавието) е пример за това, че човекът, които я е отсякъл, е спазил Закона за културното наследство, подчертават колекционерите.

Според Чл. 173:


(1) Копието е новосъздадена вещ, която възпроизвежда максимално точно визуалните и размерни характеристики на културната ценност.
(2) Копията задължително се маркират със знак, обозначаващ ги като копие.


В случая според Валери Стойчев и Тенчо Попов става въпрос не за копие, а за реплика, но за това е необходимо да се измери теглото и диаметъра. Нумизматите показват и оригинална такава монета, но тя е сребърна, а откритата в кабинета на Папалезов - реплика.


Нумизматите показват и онлайн аукцион, в който се продава оригинална такава монета, но тя е сребърна, а това е реплика.

© Скрийншот acsearch.info

Нумизматите показват и онлайн аукцион, в който се продава оригинална такава монета, но тя е сребърна, а това е реплика.

Според Чл. 175 от Закона за културното наследство:


(1) Репликата е новосъздадена вещ, която възпроизвежда визуално характеристиките на културната ценност, но задължително се различава от нея по размер най-малко с една десета.
(2) Репликата задължително се маркира със знак, обозначаващ я като реплика.
(3) Реплика може да се изработва за представителни и образователни цели.


И според Чл. 176:
(1) Предмет с търговско предназначение е този, който се отличава от културната ценност по размер не по-малко от една десета и детайли, които могат да съдържат и нови елементи.
(2) При условията на ал. 1 могат да бъдат изработвани и предмети с търговско предназначение, възпроизвеждащи отделни елементи на културна ценност.


"С други думи, това също не е културна ценност. Хората си купуват такива като сувенири и притежанието на подобни предмети не е престъпление", обясняват нумизматите.


Оригинал на една от монетите, подобна на откритите в кабинета на Папалезов, струва около 1000-1200 евро.

© wildwinds.com

Оригинал на една от монетите, подобна на откритите в кабинета на Папалезов, струва около 1000-1200 евро.


"Всички останали осем "монети" от снимката също са от този вид - копия (реплики), въпреки че на страната, от която са снимани няма знак, че са копия, но може би и те се различават много от оригинала в тегло, вид метал и диаметър. Притежанието им не е престъпление, освен ако собственикът ги произвежда с цел търговия, без надлежните разрешения", подчертават още Стойчев и Попов.


Патината е изкуствена и е положена допълнително


"Плакета на "Плиска" е като плакат на Веселин Маринов - очевидно е, че не е автентична монета. Останалите римски денари на пръв поглед и само по снимки категорично са съвременно подражания. Това ще ви го каже всеки експерт в България. Тук е очевидно, че патината е изкуствена и е положена допълнително", коментира пред "Дневник" проф. Константин Дочев - експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит, който е изготвял десетки съдебни експертизи по различни дела.


"В закона няма термин фалшификат, а копие, реплика и търговска вещ. Аз употребявам общото понятие "съвременно подражание" за копие, реплика или търговска вещ. Жалко, че са снимани едностранно, тъй като монетите имат три страни. Оригиналите на тези монети с изображения на Октавиан и Август струват по около 1000-1200 евро едната, но това очевидно са копия", подчерта още Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK