На площади, в паркове, до замък - ваксинационни пунктове през почивните дни

На площади, в паркове, до замък - ваксинационни пунктове през почивните дни

© Юлия ЛазароваВ редица градове в страната Регионалните здравни инспекции (РЗИ) отварят временни ваксинационни пунктове. Обобщението на местата е направено от Министерството на здравеопазването, като се посочва, че желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, ще могат да избират с кой препарат.


Практиката на временни ваксинационни пунктове, извън здравни заведения в почивни дни, започна миналата седмица в София и се разширява през този уикенд.


В София


Четвърти временен ваксинационен пункт ще работи в София от 9 ч. до 16 ч., като той се намира на вход на Северния парк, откъм бул. "Бели Дунав". Със същото работно време ще бъдат ваксинационните центрове, познати от миналия уикенд:

- в Южния парк при входа откъм бул. "Гоце Делчев"
- в "Борисовата градина" до езерото "Ариана"
- на паркинга на супермаркет на бул. "Възкресение", в близост до кв. "Факултета"

Столичната община дава заявка, че ако има опашка от желаещи, във ваксинациите ще се включат допълнителни медицински екипи.


В Добрич, Балчик и Русе
РЗИ Добрич и Русе също организират временни ваксинационни пунктове през уикенда, обобщава здравното министерство. Важно е желаещите за ваксинация в района на Добрич и Русе да обърнат внимание на работното време на временните пунктове (Връзка към съобщението с работните часове вижте по-надолу в статията). Местата са:

- в Добрич на пл. Свобода 10
- в Балчик пред входа на "Културен център Двореца""
- в Русе в болница "д-р Д. Граматиков".
- в Бяла в болница "Юлия Вревска"

Изрично се посочва, че на място ще се издават и сертификати на хората, които получават втората си доза или първа и единствена, ако са избрали препарата на "Янсен". (Най-важното за новите сертификати четете тук)Организация в още осем града


Организация за ваксиниране срещу COVID-19 във временни пунктове на открито са направили и РЗИ в градовете Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново. В Габрово пък се твърди, че мобилни екипи ще поставят инжекции в отдалечението села на областта.


"Всеки, който иска, ще може да се имунизира срещу COVID-19 като избере вида ваксина, която да му бъде приложена. На място ще се издават и ваксинационни сертификати на лицата, при които поставената доза е завършваща ваксинационния курс", обобщава Министерството на здравеопазването. Ведомството изброява работното време на пунктовете, защото те не са целодневно отворени за желаещи (Връзка към съобщението с работните часове вижте по-надолу в статията). Местата са:

- в Плевен на пл. Възраждане, пред Мавзолея
- в Стара Загора на входа на парк "Артелерийски"
- във Варна на входа на Морската градина
- в Бургас на трите входа на Морската градина и при замъка в село Равадиново
- в Пазарджик пред сградата на общината
- във Велинград пред сградата на общината
- във Велико Търново в училище "Емилиян Станев" и в клуба на пенсионера и инвалида в училище "Вела Благоева"

Във Варна през предстоящата седмица ще има ваксинационни пунктове и в двата мола в града.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK