Строителните фирми ще получат пари след проверка на извършената работа, обяви регионалният министър

Строителните фирми ще получат пари след проверка на извършената работа, обяви регионалният министър

© Прессекретариат на Държавния главаСлужебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че ведомството дължи 600 млн. лева на фирми за строително-монтажни дейности. Тя обаче уточни пред "Нова телевизия", че тези пари ще се изплатят само след проверка на място дали всичко по договор е изпълнено.


Комитова обясни, че за задълженията в министерството са разбрали случайно. В края на миналия месец при нея дошли представители на "Автомагистрали Черно море" и синдикални организации, за да се оплачат от забавени плащания. Заплашили дори с бунтове, ако не си получат парите. Министърът уточни, че фирмата има да получава 16 млн. лева.


Веднага след това екип от министерството започнал проверка какви други задължения има за строително-монтажни дейности. Така установили, че държавата дължи 600 млн. лева.
"Изпаднахме в ситуация да се чудим как ще изплатим тези пари. Осигурихме ги все пак, но ще ги разплатим, след като извършим проверки на място", добави тя.


Ако фирмите са изпълнили по договор всичко заложено в проекта, то тогава те ще си получат парите, допълни Комитова. Тя даде за пример ремонта на магистрала "Тракия" между Стара Загора и Чирпан, където е установено много некачествено строителство. Там фирмите най-вероятно няма да си получат парите. "В строителството се допускат грешки, но могат и да се оправят", каза още регионалният министър и призова магистралите да не се използват за политическа пропаганда.


Само едно укрепено свлачище за година и половина


Комитова даде и малко повече детайли за раздадените 188 млн. лева от Агенция "Пътна инфраструктура" на 25 фирми за справяне с проблемите със свлачища в страната. Заради този случай Георги Терзийски беше освободен като директор на АПИ. Авансово преведените пари са за работа по 84 обекта.


"Програмата за укрепването на тези свлачища е започнала през декември 2019 г. За година и половина само един обект е завършен изцяло - този на пътя за Рилския манастир, като е струвал 6 млн. лева. Остават 182 млн. лева, които са намират в 25 фирми. На 1 юни нямаше нито едно разрешение за строеж на останалите 83 обекта, камо ли да се мисли за бъдещо изпълнение", обясни Комитова.


По думите ѝ 25-те фирми са били поканени на 31 май на разговор в министерството, но представител на нито една фирма не е дошъл. Тя допълни, че НАП и прокуратурата вече са влезели на проверка в "Автомагистрали" заради този случай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK