Премиерът обяви съществуващите органи за борба с корупцията за безполезни

Премиерът Стефан Янев свика първото заседание на Съвета по сигурността от началото на мандата на служебния кабинет

© Юлия Лазарова

Премиерът Стефан Янев свика първото заседание на Съвета по сигурността от началото на мандата на служебния кабинетИзключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда."


Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Съвет по национална сигурност, което свика преди дни.


Думите му са в коментар за това, че на 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона "Магнитски" на шестима българи и 64 фирми, сред които бизнесменът Васил Божков, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и свързваният с него зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

По думите не премиера структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политически неутралитет, са действали пристрастно, в политически смисъл, със съответните последствия в това отношение.

"Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите в това отношение вече излизат извън националните ни граници", каза премиерът в началото на заседанието.
Той подчерта, че корупционната среда в България не просто разрушава международния авторитет на страната, но и подкопава политическата система, както и устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна.


"Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията", добави Стефан Янев.


Премиерът подчерта, че е нужна сериозна промяна в прокуратурата, съдебната система и на всички правоприлагащи органи, които са призвани да прилагат закона и "за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост".


Янев посочи, че постоянна работна група с участието на представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и НАП ще има за цел да изготви списък на санкционираните лица и фирми с идеята да бъдат сведени до минимум рисковете за страната в политически и икономически план и държавата да се защити от негативните последици от решението на САЩ.


"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Казаното дотук е в пряка зависимост от необходимостта да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация като тази в момента и в изпълнение на закона за кредитните институции", подчерта Янев.


По думите му в момента няма такива правила и той изрази надежда следващият действащ парламент да приеме такава законова уредба, която да уплътни този нормативен вакуум.


Цялото изявление на премиера в началото на заседанието гледайте във видеото.Темата на заседанието е "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност" и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване". На заседанието ще бъдат обсъждани както актуални теми, свързани със сигурността, така и проблеми в системата на сигурността.


Съветът по сигурността е консултативен орган при Министерския съвет по въпросите на националната сигурност на Република България. Основният състав на Съвета по сигурността включва: вицепремиери, министри, главния секретар на Министерството на вътрешните работи, началника на отбраната и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби.


Заседанието на Съвета по сигурността е първото за мандата на служебния кабинет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK