Защо преболедуване от COVID-19 (не) се доказва само с резултат от PCR тест

Защо преболедуване от COVID-19 (не) се доказва само с резултат от PCR тест

© Юлия ЛазароваВ България вече може да се издават сертификати и на преболедувалите COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването в петък и разпространи заповедта за това. В документа е посочено, че удостоверенията се издават само на хора, които са имали положителен PCR тест.


Сертификатите са валидни от 15 дни след датата на положителното изследване до 180 дни (шест месеца) след резултата от теста. Те са по европейски образец. Единните за съюза COVID удостоверения ще влязат в сила от 1 юли, като окончателните параметри предстои да бъдат гласувани от Европейския парламент.


Формулираните засега правила създават обаче някои неясноти - в настоящите съобщения на Европейската комисия, съответно и в заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров се посочва, че за издаването на удостоверение за преболедуване се приема единствено положителен PCR тест. В друга заповед на здравния министър обаче, с която се определят правилата за влизане в България, за отмяна на карантината се приемат и положителни антигенни тестове. Изследванията отново трябва да са направени не по-рано от 15 дни и не по-късно от 180 дни от датата на представянето на сертификата. (Най-важното за европейските COVID сертификати четете тук.)


Направи си сам
За разлика от сертификатите за ваксиниране, за разпечатването на които се изисква електронен подпис (с изключение на хората, които са получили дозите си до началото на юни), за издаването на удостоверенията за преболедуване са необходими само ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ), номер на документа, както и мобилен номер, който е даден в лабораторията, когато е правено изследването.


След въвеждането на тези данни в Националната здравно-информационна система на посочения номер се изпраща код за сигурност, който също трябва да бъде попълнен, за да се генерира сертификатът за преболедуване.


Защо само PCR тест за коронавирус


В съобщение на Европейската комисия се посочва, че преболедуване за целите на сертификата се доказва е положителен PCR тест. Изследването е валидно до 180 дни (шест месеца).


За целите на сертификат, който удостоверява, че човек не е носител на вируса, се приема обаче да се предоставят както отрицателни резултати от изследвания за коронавирус по PCR метода, така и антигенни тестове. Те следва да са направени съответно 72 часа и 48 часа преди пътуването.


От информацията на Европейската комисия не става известно защо антигенните тестове се зачитат за доказателство за липса на зараза, но не и за преболедуване. Обяснение би могло да бъде, че PCR тестовете като цяло се приемат за т.нар. златен стандарт - с най-голяма достоверност на резултатите.


В отговор на въпроси на "Дневник" Министерството на здравеопазването потвърждава, че засега европейският регламент не предвижда антигенните тестове да се приемат за доказателство за преболедуване, но и се посочва, че това може да се промени в бъдеще:


"Тази възможност, макар и първоначално заложена от Европейската комисия и подкрепяна от отделни държави членки, включително България, не получи достатъчно подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета. Независимо от това с Регламента се оправомощава Европейската комисия в бъдеще да приеме делегирани актове, с които да бъде възможно издаването на текст за преболедуване и въз основа на бързи антигенни тестове, както и на тестове за антитела", гласи позиция на здравното министерство до "Дневник".


Антигенният тест все пак важи някак


Отговорът на въпроса кой тест за какво служи се усложнява допълнително от факта, че държавите - членки на Европейския съюз, могат да въвеждат национални правила, извън общата рамка на комисията. Така например в България според заповедта за COVID удостоверенията не може да бъде издаден сертификат за преболедуване на база положителен антигенен тест.


В друга заповед обаче, в която се определят правилата за влизане в България, е посочено, че с предоставяне на положителен резултат от антигенен тест може да бъде отменена карантината при влизане в България. В приложение към заповедта са изброени производителите, чиито тестове се смятат за качествени, а резултатите от тях за достоверни. (За правилата за влизане в България и отменяне на карантината четете тук.)


Това разминаване в заповедите може на практика вероятно да се тълкува, че при връщане в България може все пак карантината да бъде отменена с антигенен тест като доказателство за преболедуване, но то трябва да е под формата на документ от лаборатория - а не на сертификат по европейски образец - и да съдържа следната информация:

- имената на човека на латиница, както са по документа за самоличност
- данни за мястото, където е направено изследването
- дата на положителния тест.

За COVID сертификата и пътуването в ЕС четете тук
За тестовете за коронавирус четете тук
Съветите за ваксиниране на деца четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Защото текава е волята на Властелините на света!🤡👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  > ... сертификати ... преболедували ... COVID-19 ... само на ... положителен PCR тест ... валидни ... 15 дни след ... до ... 180 дни след ...

  Ега ти в какъв филма са ви вкарали, дето критерия дали ще те пуснат да отидеш на море в Гърция зависи от това дали лаборантката е замърсила пробата или колко пъти я е разджуркала.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Още по-важният въпрос е "Защо тест за наличие на антитела" не се приема от никой. И никоя мисирка не пита.

 4. 4 Профил на bejbi
  bejbi
  Рейтинг: 19 Неутрално

  В Гърция се преминава с PCR тест, доказващ преболедуване до 9 месеца назад във времето. Защо заповедта е да се издава удостоверение само за 6 месеца назад? Отново недомислици...

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#4] от "bejbi":

  Самият факт че задавате този въпрос показва че в цялата схема има нещо тотално сбъркано което няма нищо общо със здравеопазването.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 91 Весело

  Преболедувах КОВИД 19, не съм правил ПСТ тест, самоосигуряващ съм и не съм тормозил държавата за болнични. За 4 ри дни ми мина, ако бях направил ПСР - щях да имам 1 месец нолничен и държавата да ми го плати. Но с дреболии не се занимавам . Имам 2000 антитела при 50 нормално, т.е 100% силна и добра реакция, 10 пъти по-добра от ваксина. И не ми се признава?!? ЗАЩО ???

  НЯМА да се ваксинирам, до 6 месеца ще стане ясно, че това никаква работа не върши.

 7. 7 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#6] от "guentchovelev":
  Антителата означават само,че сте се срещнал с вируса !

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ivan431":

  > Антителата означават само,че сте се срещнал с вируса !

  Абсолютно всички сме се 'срещнали' с вируса и го държим в организма си. Това е вирус, не е динозавър. Всичко е въпрос на концентрация и реакция на имунната система.

  Пък ако не ми вярвате, пуснете си един ПЦР тест на 78 джуркания.


  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ivan431":

  Това всъщност е много важна среща. Защото обявихме пандемия не защото вирусът е много страшен, а защото е "novel", тоест имунната система на хората никога не се е срещала с такъв вирус. Съответно първата среща може да е доста по-драматична.

  За доста хора вече вирусът не е нов и имунната им система не е наивна към него.

 10. 10 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ivan431":

  Човека има антитела, да му дадат сертификат. Ама срещал, не срещал няма значение. Естествените антитела са в пъти по-устойчиво от тези от ваксините.

  По-интерено е, че често вакснати индивиди нямат антитела но размятат сертификати докато сеят зараза. Какво правим с тях?

  Абсолютна пародия и гавра с науката и фактите. Това е ЕС за мен. Смях!

 11. 11 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Още по-важният въпрос е "Защо тест за наличие на антитела" не се приема от никой. И никоя мисирка не пита.
  —цитат от коментар 3 на ozd05563707


  Защото поради някаква $причина$ е много важно да се набоде 90% от материала с експериментална генна терапия и векторни буламачи забъркани в 6 без десет..

  Каква е причината оставям не теоретиците на конспирацията. Доста материал за размисъл се събра.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#10] от "ziy481058904":

  > Човека има антитела, да му дадат сертификат.

  Човекът има антитела които не са официално сертифицирани. Има си организации които са оторизирани да произвеждат сертифицирани антитела и официалният Сертификат потвърждава това.

  Докъде ще стигнем ако всеки започне сам да си произвежда антитела - каквито и когато си поиска ?

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Докъде ще стигнем ако всеки започне сам да си произвежда антитела - каквито и когато си поиска ?
  —цитат от коментар 12 на Ан Он


  Ама моля ви се утре всички ще решат, че може да си варят и домашна ракия и да я консумират с нелицензирани от ЕС краставици .. .

  Къде отиваме така?

  Как ще го построим новият световен ред?

 14. 14 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  НЯМА да се ваксинирам, до 6 месеца ще стане ясно, че това никаква работа не върши.
  —цитат от коментар 6 на guentchovelev


  Ще лъснат много истини след 6 месеца. Но ще бъде битият-бит, ваксинираният-ваксиниран...

 15. 15 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Защото поради някаква $причина$ е много важно да се набоде 90% от материала с експериментална генна терапия и векторни буламачи
  —цитат от коментар 11 на ziy481058904

  Руската ваксина векторен буламач ли е?

 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Гневно

  Преболедувах преди точно 6 месеца, означава ли това, че не може да ми бъде издаден сертификат? Що за глупости?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#16] от "proventuss":

  > Преболедувах преди точно 6 месеца, означава ли това, че не може да ми бъде издаден сертификат?

  Отивате, пускате си един ПЦР тест на 78 джуркания и след само 15 дни (и само 120 лева) сте свободен да обикаляте света следващите 6 месеца без ограничения.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Руската ваксина векторен буламач ли е?
  —цитат от коментар 15 на Явор


  Да. Всичко, което не е напълно тествано, преди да бъде приложено на милиони хора е буламач.

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#15] от "Явор":

  > Руската ваксина векторен буламач ли е?

  А има ли значение ?

  Между другото, бившия МинЗдрав я нарече съвсем официално 'препарат'. Дали е векторен или не-векторен препарат - нямам идея.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 424 Неутрално

  А има ли значение?
  —цитат от коментар 19 на Ан Он

  Тебе някой пита ли те?

 21. 21 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Да. Всичко, което не е напълно тествано, преди да бъде приложено на милиони хора е буламач.
  —цитат от коментар 18 на ziy481058904

  Мерси.
  Исках някой да ми потвърди, че в Русия боцкат милиони хора с буламач.

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#21] от "Явор":

  > Исках някой да ми потвърди, че в Русия боцкат милиони хора с буламач.

  Преди време като пращаха милиони в Сибир - по-добре ли им е било ?


  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#21] от "Явор":

  Боцкат със славянски православен чудолек. И без сертификат за ваксинация до границата, въпрос на време.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Прави впечатление, че троловете веднага млъкват като ги питаш руската ваксина дали е вредна като останалите. Повечето отказват да отговорят. Днес имаме пробив.

 25. 25 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Прави впечатление, че троловете веднага млъкват като ги питаш руската ваксина дали е вредна като останалите. Повечето отказват да отговорят. Днес имаме пробив.
  —цитат от коментар 24 на Явор


  Невредни ваксини няма. А колко са полезни е съвсем друг въпрос.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#24] от "Явор":

  > като ги питаш руската ваксина дали е вредна като останалите.

  Светената вода вредна ли е ?

  Въпрос на религия бих казал аз.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#25] от "ziy481058904":

  > Невредни ваксини няма.

  Ако някой разработи Православна Хомеопатична Ваксина, ще избие рибата.

  Няма официални законови забрани да използваш термина 'ваксина' при описание на хомеопатичен продукт.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#25] от "ziy481058904":> Невредни ваксини няма.Ако някой разработи Православна Хомеопатична Ваксина, ще избие рибата.Няма официални законови забрани да използваш термина 'ваксина' при описание на хомеопатичен продукт.
  —цитат от коментар 27 на Ан Он


  Трябва и да е халал-веган-кашерна...

 29. 29 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#4] от "bejbi":Самият факт че задавате този въпрос показва че в цялата схема има нещо тотално сбъркано което няма нищо общо със здравеопазването.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Позна от първия път и е видно от километри, но стадото е научено само да блее. То не мисли и не задава въпроси. Ако ги зададе пвчарят отговаря, че въпросът е сложен за да бъде обяснен накратко.
  На всичко отгоре величията в здравеопазването живеят на стари лаври и дори не четат за нови достижения. Два примера:
  На 20 ,04.2021 в едно от най реномираните научни списания по медицина излиза продължило близо година изследване за разпространението на вируса. Преди година и половина се тръбеше че вируса се разпространява чрез допир - здрависване, през устата, очите и други. Оказа се че това са инцидентни случаи. Не че не трябва да си мием ръцете и да имаме хигиена но това не спира разпростанението. Поздравът с лакти, миене на улици и пръскане с дезинфектант е бошлав работа.
  Втория път на заразяване е въздушно капков и се навлякохме с шлемове, маски и подобни. Много малка част от заразата се пренася по този начин и маските са почти безполезни. Оказва се че разпространението е аерозолно и наина на борба е чрез проветряване на закритите помещения и използването на бактерицидни лампи. Всичко това обаче обръща с главата надолу прокламираното до сега. Не е удобно. Инфото е от 20.04.21. Скоро ще сме 20.06.21. Да си спомним колко бъро ни нахлуха маските.
  Втората информация е за проведено изследване с САЩ на 70 доброволци които преди година са преболедували от вируса. Дали са проба от костен мозък и се оказва че имат антитела. Това означава, че имунитета е траен и преболедувалите нямат нужда от ваксинация.
  Отново всичко е с краката нагоре.
  При нас хора които не четат и не се образоват допълнително издават заповеди за запазване на нашето здраве. Подобно е с неграмотните които не могат дори да четат но гласуват и избират някой мафиот да ни упрвлява защото мафиота е откраднал достатъчно за да им плати за това.
  Не само здравеопазването а цялата държава е сбъркана.

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Докъде ще стигнем ако всеки започне сам да си произвежда антитела - каквито и когато си поиска ?
  —цитат от коментар 12 на Ан Он


  Признават се домашните антитела, само ако има регистрация с ПЦР. Онези 80% които са го изкарали без ПЦР не им се признава.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#29] от "ПАСТОРА":

  > При нас хора които не четат и не се образоват допълнително
  > издават заповеди за запазване на нашето здраве.

  Маските са символ на здравната грижа за населението. Налагаме маски - показваме властта се грижи за пеоните, няма маски - значи на властта не и пука.

  Съвсем аналогично е как се борим с бомбите в аеропланите - караме населението да се реди на опашка и да се събува по чорапи пред уреда за Сертифициране че ти е позволено да се качиш на самолета.

  Аз ако обучавах терористи, щях всеки първи април да ги изпращам да се взривяват на някоя опашка пред машина за проверка за ескплозиви.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Онези 80% които са го изкарали без ПЦР не им се признава.
  —цитат от коментар 30 на Корки


  Т.е. 90% от срещалите вируса (преболедувалите и не разбралите, че са "болни") да го д... хат ??

  Няма да го построим новият ред, нямааа....

  Бай Тошо така е ебаваше материала едно време и не му се получи... ЕС натам отива. В канала.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#30] от "Корки":

  > Признават се домашните антитела, само ако има регистрация с ПЦР.

  Само ако има 'регистрация с ПЦР' преди да си получил антителата.

  Допреди месец народа се бореше да изкара негативен ПЦР, скоро ще почнат да си плащат да им пишат позитивен ПЦР, щото втория те прави официално полу-сертифициран за по-дълъг период от време (от +15 ден до +195 ден от резултата)

  Разликата е като двуседмична спрямо шестмесечна виза.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Аз ако обучавах терористи, щях всеки първи април да ги изпращам да се взривяват на някоя опашка пред машина за проверка за ескплозиви.
  —цитат от коментар 31 на Ан Он


  Да бе, как пък един терорист не реши да се взриви в който и да е парламент на жалката ни окаяна планета? Все невинни граждани го отнасят.

  Много интересно.

 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#29] от "ПАСТОРА":

  > Оказва се че разпространението е аерозолно и начина на борба е
  > чрез проветряване на закритите помещения и използването на бактерицидни лампи

  Което потвърждава наблюденията че основните вектори за разпространение на Заразата са:
  1. болнични заведения (пример: навсякъде)
  2. заведения за възрастни хора и такива с проблем (пример: Благоевград)
  3. малки цехове (пример: Сърница)

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#29] от "ПАСТОРА":> Оказва се че разпространението е аерозолно и начина на борба е > чрез проветряване на закритите помещения и използването на бактерицидни лампиКоето потвърждава наблюденията че основните вектори за разпространение на Заразата са:1. болнични заведения (пример: навсякъде)2. заведения за възрастни хора и такива с проблем (пример: Благоевград)3. малки цехове (пример: Сърница)
  —цитат от коментар 35 на Ан Он


  Ами това е основният смисъл. Контролирано изпускане (аку се сещате). Короната п..чи вирус, който умира ако не бъде подклаждан.

  Вирус, който се насира от 10 минути на слънце и му се разказва играта от парче сапун.

  Великата зараза, ари мола ви са.. психоза.

 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#36] от "ziy481058904":

  > Вирус, който се насира от 10 минути на слънце

  Па у нашенско миналата пролет милиционери с джипки и мотори обикаляха алеите на парка и пазеха да не проникне някой в вътре(*) и да зарази целия свят.

  (*) Тълпи от кучкари (**) точно до границата на парка (но извън нея) не ги намираха за проблем.

  (**) Тълпи, щото според Мерките е безопасно да си изакваш и разхождат добичето на тротоара около парка, но вътре в парка е Изключително Опасно, пък бая кучкари има у нашия край на София, а тротоарите са тесни.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Ехааа...бот машината за "минуси" на Дневник е на фаза 200. Де що има коментар осмиващ Мерките и Сертифицирането по евроГейските стандарти, бива санкциониран.
  Жалка история! Ама от либерастки вестник, коленичещ пред чернилки и обратни, кво да очакваш.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bond007":

  > бот машината за "минуси" на Дневник

  Това не е бот - минусите са от нашите здравомислещи колеги по форум.

  Бота (на тайпи ?) фраска по 10 минуса накуп.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ан Он":

  >минусите са от нашите здравомислещи колеги по форум.

  Ти еб@ваш ли се?
  Тия ако са "здравомислещи", значи и от Карлуково са ги изгонили със сопи и камъни.

 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#41] от "Bond007":

  > Ти еб@ваш ли се?

  Да кажем че се изказвам 'политическо коректно'.

  Биологически единици цъкат минусите (да са живи и здрави), не е бот.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Май трябва по-умни хорица да пишат регламентите в ЕС.
  Несъобразяването с научното познание за вируса към момента води до пречки пред свободното движение на хората и допълнително затлачване на икономиките.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 44. 44 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ivan431":

  А какво значение има дали си се срещнал с вируса или ваксината ако ги имаш? М?
  Общо взето професионалисти искат да убедят "професионално" пациента с непрофесионални аргументи.

 45. 45 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#15:"Явор"][/quote]

  Да! Изненадва ли те? Всички са буламачи. Някой по-гоелми, други по-малки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK