Държавата ще си вземе дезинфекцията по границите от частната фирма

Държавата ще си вземе дезинфекцията по границите от частната фирма

© Правителствена информационна пресслужбаНовото ръководство на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще преразгледа договора за т.нар. златен гьол, в който се прави дезинфекция на влизащите от Турция автомобили, съобщи по БНР земеделският министър проф. Христо Бозуков. Дезинфекцията на превозните средства, влизащи от Турция, е възложена на частната фирма Пи. Еф. Си вече седма година срещу 20% от таксата, вместо сериозните постъпления да се прибират от държавно ведомство.


През уикенда проверка на Националната агенция за приходите установи, че половината от касовите апарати на Пи. Еф. Си. на пунктовете Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси. "Заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 милиона лева", посочи шефът на НАП Румен Спецов и обяви, че започва проверка дали става дума за умишлено укриване на оборот.


Според проф. Бозуков БАБХ е сключила редица съмнителни договори и това е една от причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на агенцията. Много от дейностите, които агенцията трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни, добави министърът.
Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, "защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които не са малки".


Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и "притиска в една или друга посока" от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци.
Нарушения се очакват и от проверките в "Напоителни системи" и Държавен фонд "Земеделие".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK