Дискусии за бъдещето на кварталите в София ще насочват финансирането им

арх. Любо Георгиев, ръководител на "Софияплан"

© Цветелина Белутова, Капитал

арх. Любо Георгиев, ръководител на "Софияплан"Публични дискусии с гражданите за бъдещето на кварталите започват във вторник пред Народния театър "Иван Вазов" от 17 ч. Целта на срещите с екипа на "Софияплан" е да се обсъдят установените проблеми на даден квартал и конкретните мерки за развитието му. Дискусиите ще се проведат до 23 юни в онлайн платформата Zoom и ще се излъчват на живо на страницата на "Софияплан" във фейсбук.


На дискусиите са поканени всички, които имат активно отношение към града и квартала, където живеят и работят - граждани, активисти, експерти. На срещите те ще могат да споделят идеите и предложенията си за бъдещето на своя квартал. Някои от тях ще бъдат включени в Програмата за София, която е новият план за развитието на града и ще насочва финансирането от Европейския съюз в периода до 2027 г.


"Ние не само ще събираме мнения, но и ще видим ангажимента на хората, защото през новия програмен период (- 2021 - 2027 г.) за европейски пари ще може да кандидатства всеки: частни собственици, НПО, университет, бизнес. Кандидатстването трябва да има трима различни партньори за проекта, може да е сдружение на граждани, юридически лица трябва да са, те ще могат да кандидатстват в общината, ще се получава европейско финансиране, но то няма да е 100 процента", каза арх. Любо Георгиев, директор на общинската "Софияплан" пред БНР.
Кои са зоните за въздействие


Провеждането на дискусиите е разделено по шесте групи-зони за въздействие в София. Те са обособени като най-нуждаещи се от намеса до 2027 г. Първата е за Централна градска част и е на 7 юни от 17 до 19 ч е онлайн, а на 8 юни, освен онлайн, ще има и среща на гражданите с екипа на "Софияплан" пред Народния театър от 17 до 19 ч.


За зона 2 - Широк център и стари периферни квартали на града, срещата ще е онлайн на 9 юни. За същата зона се предвижда и среща в парк "Света Троица" на 10 юни, пак от 17 до 19 ч.


Зона 3 - Територии с предимно нискоетажно застрояване, дискусиите са онлайн на 14 и 15 юни, като на втората дата ще има и среща в с.Горни Богров.


Зона 4 - Територии с предимно комплексно застрояване, ще бъде обсъждана на 16 и 17 юни като срещата е втория ден в парк "Люлин" (между метростанция "Люлин" и кооперативния пазар) от 17 до 19 ч.


Зона 5 - Територии в южните части на града, които се развиват в последните години. Обсъждането ще е в кв. "Витоша ВЕЦ-Симеоново" на 22 юни от 17 ч.


Зона 6 - Индустриални територии, ще бъде дискутирана само онлайн на 23 юни.


Софияплан ще събира писмени коментари, становища и предложения за развитието на
конкретните зони и на имейл - [email protected] Предстоящите срещи в шестте градски зони ще въвлекат гражданите в процеса на създаване на стратегическия документ - Програмата за София. Подготовката му ще приключи с обществено обсъждане, след което ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 647 Неутрално

  От сега се знае какво ще се каже и иска - най-важното е да има място за таралясниците на всеки в центъра!Не за пешеходците, а за автомобилите!Защото селяндурите като се качат на колата веднъж и не слизат от там, а и искат да могат да си я спрат току пред вратата, под балкона, да се вижда, като погледне през прозореца и си хвърли фаса от терасата!
  Второто е - да е безплатно!Никакви пари за никакви услуги - държавата само трябва да дава, а и нали не е наша - ако може и да изкара някаква облага, далавера нещо - супер!
  А последното, което ще се случи, е че каквото и да се каже и реши - накрая ще стане както винаги - едни и същи фирми ще правят некадърни ремонти и подобрения, като ще усвоят милиони евро за нефелна работа, след което някой от Столична община уж ще бъде подведен под отговорност, но след 2-3 години съдът ще се произнесе, че не само той, ами никой не носи никаква вина за батака, който са създали!
  Трябва да се смени целия наличен състав не само на община - от кмет надолу, но и на всичките там органи, които отговарят за това - като се почне от Софийска вода, Топлофикация, електро, полиция и всякакви там маймуни на клона, защото те са свикнали да дават срещу рушвет и да знаят, че никога няма да носят отговорност за подписа, който са сложили.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Нищо не разбрах. Как ще се взимат крайните решения?
  Представям си активистите как ще са готови да си оскубят косите и извадят очите, а модераторите ще се забавляват известно време, а като им доскучае - ще си дигнат чуковете...

 3. 3 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 277 Гневно

  Нищо не разбрах. Как ще се взимат крайните решения? Представям си активистите как ще са готови да си оскубят косите и извадят очите, а модераторите ще се забавляват известно време, а като им доскучае - ще си дигнат чуковете...
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Как ще разбереш нещо като това се организира и ръководи от Юрданка от Самоков и Главния архитект на София от Червен бряг

 4. 4 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Ето как върви финансирането:

  „В основните ромски секции в кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев"
  около 85%, са подкрепили Фандъкова.“, 4 ноември 2019 г.
  capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/11/04/3986960_85_ot_vota_v_romskite_kvartali_na_sofiia_e_za_fandukova/#

 5. 5 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Около блока има спешна нужда от паркоместа - да ги финансират. И никакви еколози, да не чувам, който му е мръсен въздуха - на село, там е чист

  .

 6. 6 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Шансът София да е що-годе нормален град за живот е населеното да намалее с поне едни 10%.
  За щастие това е напълно постижимо. Една малка част, която обаче непрестанно расте, от близките ми приятели решиха да заживеят в други населени места.
  Самият аз се замислям сериозно.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Сега дискусиите ще насочват финансирането, ново двайсет

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Направо всяка община да свика Велико общинско събрание и да приеме общинска конституция. Класическият номер на Петко Симеонов, с който смаяхме света.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  За Младост пак нищо!

  Много я мразят тази Младост герберите!

 10. 10 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Тоест де факто общината няма собствена визия за това как да се развива града. Затова пита живущите кво искат. А те винаги искат едно и също - да живеят както в младостта си. Само че това е невъзможно. Никога градът няма да стане модерен с реактивна, а не проактивна политика.

 11. 11 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  И аз искам,само гаражи и парк'о места за коли ,ремаркета и всичко подвижно.Трева да не виждам.Хубави красиви паркинзи и прекрасни гледки към градското обзавеждане.Много, много будки за кафе ,сандвичи, циграки. Дърветата и те много пречат чупят се клони, замърсяват с пухчета и шума а някой даже и с плодове.Стават алергии и много мърсотя която ти се лепи по авто...колата и даже се замърсява мокетчето.О и нее лошо на две пресечки от всеки, автомивка ,сервиз и бензиностанция.
  Сега е моемнта да влезем в бъдещето светло чисто и...безаварийно /както казват ''колегите''/.

 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#3:"AdMin"][/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 13. 13 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Иванчева за 187 000 евро получи 20 г. затвор.
  За 67 млн. лв. колко ли затвор се полага?!?
  А за 700 млн. лв.?!?

 14. 14 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 277 Весело

  Шансът София да е що-годе нормален град за живот е населеното да намалее с поне едни 10%.За щастие това е напълно постижимо. Една малка част, която обаче непрестанно расте, от близките ми приятели решиха да заживеят в други населени места.Самият аз се замислям сериозно.
  —цитат от коментар 6 на Х


  Продавам къща край София и в момента се води ценова война с наддаване. Кеф...

 15. 15 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 570 Неутрално

  За Младост пак нищо!Много я мразят тази Младост герберите!
  —цитат от коментар 9 на nebido


  Не само те.
  А и в Младост почти няма софиянци, ако не знаеш...

 16. 16 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 277 Весело

  Сега дискусиите ще насочват финансирането, ново двайсет
  —цитат от коментар 7 на pet_fire


  Ти пък съвсем нищо не си разбрал. Дискусиите, проведени с двайсетина участващи трола, ще бъдат смокиновото листо на Юрданкината клика...

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  София е твърде голяма, като подут цирей

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  София е твърде голяма, като подут цирей
  —цитат от коментар 17 на Николай Теллалов


  Освен това се разраства в грешни посоки. Вместо да се строи на север към Стара планина, ние сме наклякали един върху друг в подножието на Витоша, все едно ако не я виждаме ще се загубим във време-пространството. Освен това старите или новите софиянци не могат да изгонят селото от себе си и да спрат да паркират корите си така, сякаш от прозореца ще скочат в тях. Както и задължително да се возят, тръгнали незнайно накъде. В повечето софийски квартали, особено есенно-зимно време и между 7.30-8.00 ч. човек има чувството, че горнобанската танкова дивизия тръгва на маневри.

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 19 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Липсва бетон, повече бетон.

  На вниманието на инвеститорите, девелоперите, архитектите и районните кметове.

  https://www.google.com/maps/@42.6498117,23.3154158,3a,75y,284.72h,96.72t/data=!3m6!1e1!3m4!1snoENrGURAlF6zPoxMxejUg!2e0!7i16384!8i8192

  Нали няма да позволите на това парче саморасла гора да излиза извън синергията на бетонолеенето в района на кръстова вада...

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Липсва бетон, повече бетон. На вниманието на инвеститорите, девелоперите, архитектите и районните кметове.https://www.google.com/maps/@42.6498117,23.3154158,3a,75y,284.72h,96.72t/data=!3m6!1e1!3m4!1snoENrGURAlF6zPoxMxejUg!2e0!7i16384!8i8192 Нали няма да позволите на това парче саморасла гора да излиза извън синергията на бетонолеенето в района на кръстова вада...
  —цитат от коментар 19 на bretschneider


  Има и други, но на де даваме идеи на мутрите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  [quote#18:"г-н Думанов"][/quote]

  благодаря за допълнението, Бояне

  (дали не си просто загрижен за главоболията на археолозите на бъдещето? ;) как ще проумеят уликите от разкопките...)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":

  Не ве, дразни ме това зеленото. Верно че има още места за осиране, това е така :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK