Адвокати на протест: Промяната в съдебната карта ще ограничи достъпа до правосъдие

Според адвокатите проблемите с Модел 4 ще проличат най-вече в по-малките населени места, където хората ще бъдат лишени от достъп до правосъдие по начина, по който го получават в момента.

© Велко Ангелов

Според адвокатите проблемите с Модел 4 ще проличат най-вече в по-малките населени места, където хората ще бъдат лишени от достъп до правосъдие по начина, по който го получават в момента.Адвокати се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на съдебната палата в София, за да изразят недоволството си от радикалната промяна за прекрояване на съдебната карта и закриването на районни съдилища, промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговските и наказателните дела, известна като Модел 4.


На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени. Повече за тях и какво предвиждат - четете тук


"Искаме да подкрепим гражданите, които няма да имат директния достъп до правосъдие, който имат в момента. Правосъдието бяга от отговорност и достъпът до правосъдие се ограничава. Държавата трябва да ходи при гражданите, а не обратното - още повече когато не могат така лесно да стигнат до нея", коментира пред журналисти новоизбраният за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) адвокат Ивайло Дерменджиев.
"На нас ни е сравнително лесно в София - ето я Съдебната палата, наблизо е и Софийският районен съд. Но има места, които са много по-проблемни и според мен там е разковничето", даде пример Дерменджиев.


На въпрос дали смята, че позицията на адвокатурата ще бъде чута, той отговори, че адвокатурата трябва да бъде чута, когато мълчи. В дневния ред на заседанието на съдийската колегия на ВСС утре темата ще бъде обсъждана.


Той обясни, че тази реформа не е достатъчно добре обсъдена и не смята, че отговаря на очакванията - както на съдиите, така и на адвокатите. По думите му все пак би трябвало ВСС да се съобрази с тези становища и да се проведат допълнителни обществени обсъждания. От Висшия адвокатски съвет са поискали среща и след десетина дни очакват да има обсъждане с представляващия ВСС.


"Докато се събере парламент и се приеме каквото и да било, ще има достатъчно промени. Този протест е част от предварителната нагласа, за да се случи нещо", обясни още юристът.


Протестът на адвокатите бе подкрепен и от членове на Съюза на съдиите в България.


"Този модел цели да реши по-скоро един вътрешен за съдебната система проблем - за съжаление настоящият състав на ВСС не изпълнява едно от основните си задължения - срочно и бързо организиране на конкурсите за магистрати и всъщност Модел 4 е начин да се реши този проблем - чрез повишаване на голяма група съдии без конкурс от районно на окръжно и от окръжно на апелативно ниво", обясни пред журналисти Емил Дечев, член на управителния съвет на Съюза на съдиите в България и съдия в наказателното отделение на Софийския градски съд.


"Това не е добро решение и е само отлагане на проблема с конкурсите. Този порочен начин на решаване на проблемите ще рефлектира негативно върху всички. Мисля, че Панагюрище, който е жив град, с млади хора, с работеща индустрия, едва ли е градът, в който трябва да се закрие районният. В опит да се реши един проблем се създават други", смята Дечев.


Той припомни, че още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта.


Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.


Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, смята и Съюзът на съдиите.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  И кво!?
  Ше напраим центрове за бързо съдебно производство!Нещо като бръзите тестове за Ковид-19 ,ръзбийш ли!🤡🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Разстроено

  Няма достъп до здравни грижи, няма достъп до правосъдие, ... закривай.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  УФ, този път може и да са прави, но след 5 години четене да "Дневник", изпитвам подозрения. При тях е прав:
  0. Първи и най-първи - журналист!
  1. Адвокат
  2. Съдия
  3. Прокурор

  Еретик
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Няма достъп до здравни грижи, няма достъп до правосъдие, ... закривай.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Имаш достъп до Терминал-2!Все още.😎

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "настоящият състав на ВСС не изпълнява едно от основните си задължения"
  Не само настоящия, а и предходният. Те са там, за да изпълняват нарежданията на Гешев и някой, дето го е сложил там.

 6. 6 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 330 Весело

  На малките каскетчета им запари под дебелите задници! Добър знак!

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Пленумът на ВСС в нов челен сблъсък с обществото и неговите интереси, отново прави неща, които отговарят на феодализирането на страната ни и ограничаване на достъпа до районните съдилища и правосъдието в малките градчета на страната ни !!!

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  ВСС спазва "традиционния" за днешния ден БГ модел - нещо като полза, нещо като мощ, нещо като нищо по света. Р съд е институция с име и традиции в "околийски" градове, а обезличаването е в реда на нещата при парвенюта в "големите" градове. Вся власт ВСС!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 769 Весело

  Адвокати на протест ми звучи кат пчели против мед:)
  Тия смотаня и що не се гръмнат

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Застреля ли се вече?
  Или написа завещание и изчакваш...

  А хората протестират.

  До коментар [#2] от "442":
  Разстроено

  Няма достъп до здравни грижи, няма достъп до правосъдие, ...
  закривай.

  "Адвокати на протест: промяната в съдебната карта ще
  ограничи достъпа до правосъдие"

 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Единствения проблем с Модел 4 е, че няма да бъде реализиран. Наистина не може във всяко населено място да има съд. А със сигурност е невъзможно да има и качествено правосъдие. Наличие на съд, означава съдии, деловодители, секретари, призовкари, охрана, сгради, поддръжка. Означава също наличие на прокурори, съдии по вписванията, бройка нотариуси, държавни съдебни изпълнители и т.н. Ако хората знаят какви заплати се взимат и какви разходи се правят, за да съществуват тези стотици съдилища, биха гласували с две ръце за закриването им.

  Да, не районните съдилища са виновни за лошите закони и създадената практика, обаче и сегашното положение вече е нетърпимо. Има проблем, той е сериозен и се търси решение. Поне надеждата е, че когато се закрият тези на най-ниското ниво, ще се видят много по-ясно недостатъците при тези над тях. Иначе аргумента за социалната роля на съдилищата в малките населени места е добър, но в условията на демографска катастрофа, няма как да е вечен спасителен пояс, нито пък параван за безкрайно наливане на средства и нежелание за промяна.

 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Големи промени" ще да са, като се има предвид, че ще преназначат същите корумпирани съдии. Като ще има нови съдилища да се назначава и нов персонал.

 13. 13 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А великият Лозан Панов какво мисли и как е гласувал в ВСС? Защо той никога в нищо няма пръст и не носи никаква отговорност?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Единствения проблем с Модел 4 е, че няма да бъде реализиран. Наистина не може във всяко населено място да има съд. А със сигурност е невъзможно да има и качествено правосъдие. Наличие на съд, означава съдии, деловодители, секретари, призовкари, охрана, сгради, поддръжка. Означава също наличие на прокурори, съдии по вписванията, бройка нотариуси, държавни съдебни изпълнители и т.н. Ако хората знаят какви заплати се взимат и какви разходи се правят, за да съществуват тези стотици съдилища, биха гласували с две ръце за закриването им. Да, не районните съдилища са виновни за лошите закони и създадената практика, обаче и сегашното положение вече е нетърпимо. Има проблем, той е сериозен и се търси решение. Поне надеждата е, че когато се закрият тези на най-ниското ниво, ще се видят много по-ясно недостатъците при тези над тях. Иначе аргумента за социалната роля на съдилищата в малките населени места е добър, но в условията на демографска катастрофа, няма как да е вечен спасителен пояс, нито пък параван за безкрайно наливане на средства и нежелание за промяна.
  —цитат от коментар 11 на famousandco


  Най - ненатоварените прокуратури бяха закрити. С някакви смешни по 1-2 дела на месец. Каква прокуратура може да е тази в М. Търново с един прокурор - единствено хранителна среда за корупция.

 16. 16 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Тук нещата са доста по-сложни, да много от районните съдилища, особенно в малките населени места са с изключително ниска натовареност и да разходите за съществуването им са неоправдано високи, но пък този вариант на реформа слага всички районни съдилища в един кюп. Да не говорим, че ще промени достъпността на хората до правосъдие и ще им повиши разходите за такова. Реформата трябва да се подложи на по-внимателно обмисляне, пък и в момента си мисля, че повечето гласоподаватели очакват след 11. 7. да се направи по-комплексна промяна в съдебната система на страната включваща закриването на шпицкомандите спец. съд и прокуратура, изхвърлянето на Каскета и основно проветряване на прокуратурата от милюционери, зависими от ДС и откровено корумпирани магистрати.

 17. 17 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Като човек от бранша на адвокатите - 20 години, при това супер-успешни, следното е важно - никой юрист не разбира от всичко, поне - не и в един ден, в едни месец, ако работиш брачни дела, се научаваш по навик да ги отработваш, ако си по вещни дела - с имоти - придобиваш навик, а има и значение - имаш ли интерес към съответната материя - например - трудово Право, но да те менкат - днес глоба по КАТ, утре - сметка на Топлофикация, спор за земеделска земя, аренда на нива, да не навлизам в темата за наказателните съдии - навремето се считаше да гледат без разлика - от наказателен или граждански си съдия, дават ти дело и отиваш, така че - никой не е универсален или поне - не в един и същи ден.

  То е като при артистите - комедия с Антъни Хопкинс - няма, както и с Инокентий Смоктуновски, за сметка на това има и универсални, но не и в един и същи ден.

  Така че - един съдия може и да пътува до съответният съд, взима си секретарката, пише им делото, заминава си, но трябва да е все пак наясно с материалите, не може и това - 2-ма съдии да въртят непрекъснато латерната, трябва да са повече, като всеки да е специалист.

  Не пречи да се заседава и на някое място в съответният град/градец.

  Примерно - от Пазарджик до Велинград е малко разстоянието, може съдията да се изстреля - да оправи заседанието, не знам.

 18. 18 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Нищо лично,само бих поискал проверка на имотното състояние и доказването на доходите на тези герои.

 19. 19 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Какво означава "напълно", другари адвокати и съдии, когато правата на толкова много са ежедневно погазвани с активно участие или вашето мълчаливо съгласие? Искате върховенство на закона като в Америка, нали? Ама правите ли същите организации в полза роду, както правят в Америка? Не. Съгласявате ли се на драго сърце да сътрудничите на престъпници, мафиоти, корумпирани политици? Да. Чии права защитавате основно? Не и на онези, които са най-обезправени години наред, те не могат да си позволят вашата защита, даже да сте завършили Бургаския свободен. Подкрепяте ли организации на работници и пациентски организации про боно и редовно? Не. Толкова години наред не правите нищо, абсолютно нищо, а сега протестирате. Ма защо? Клиентите ли ще намалеят?

 20. 20 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Неутрално


  До коментар [#17] от "ivan_lawyer":

  Г-н адвокат, последна грижа ни е достъпа до правосъдие, когато няма справедливост. Страната е пълна с всякакви престъпници, които отдавна не се страхуват от закона, просто защото такъв няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK