Адвокати на протест: Промяната в съдебната карта ще ограничи достъпа до правосъдие

Според адвокатите проблемите с Модел 4 ще проличат най-вече в по-малките населени места, където хората ще бъдат лишени от достъп до правосъдие по начина, по който го получават в момента.

© Велко Ангелов

Според адвокатите проблемите с Модел 4 ще проличат най-вече в по-малките населени места, където хората ще бъдат лишени от достъп до правосъдие по начина, по който го получават в момента.Адвокати се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на съдебната палата в София, за да изразят недоволството си от радикалната промяна за прекрояване на съдебната карта и закриването на районни съдилища, промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговските и наказателните дела, известна като Модел 4.


На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени. Повече за тях и какво предвиждат - четете тук


"Искаме да подкрепим гражданите, които няма да имат директния достъп до правосъдие, който имат в момента. Правосъдието бяга от отговорност и достъпът до правосъдие се ограничава. Държавата трябва да ходи при гражданите, а не обратното - още повече когато не могат така лесно да стигнат до нея", коментира пред журналисти новоизбраният за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) адвокат Ивайло Дерменджиев.
"На нас ни е сравнително лесно в София - ето я Съдебната палата, наблизо е и Софийският районен съд. Но има места, които са много по-проблемни и според мен там е разковничето", даде пример Дерменджиев.


На въпрос дали смята, че позицията на адвокатурата ще бъде чута, той отговори, че адвокатурата трябва да бъде чута, когато мълчи. В дневния ред на заседанието на съдийската колегия на ВСС утре темата ще бъде обсъждана.


Той обясни, че тази реформа не е достатъчно добре обсъдена и не смята, че отговаря на очакванията - както на съдиите, така и на адвокатите. По думите му все пак би трябвало ВСС да се съобрази с тези становища и да се проведат допълнителни обществени обсъждания. От Висшия адвокатски съвет са поискали среща и след десетина дни очакват да има обсъждане с представляващия ВСС.


"Докато се събере парламент и се приеме каквото и да било, ще има достатъчно промени. Този протест е част от предварителната нагласа, за да се случи нещо", обясни още юристът.


Протестът на адвокатите бе подкрепен и от членове на Съюза на съдиите в България.


"Този модел цели да реши по-скоро един вътрешен за съдебната система проблем - за съжаление настоящият състав на ВСС не изпълнява едно от основните си задължения - срочно и бързо организиране на конкурсите за магистрати и всъщност Модел 4 е начин да се реши този проблем - чрез повишаване на голяма група съдии без конкурс от районно на окръжно и от окръжно на апелативно ниво", обясни пред журналисти Емил Дечев, член на управителния съвет на Съюза на съдиите в България и съдия в наказателното отделение на Софийския градски съд.


"Това не е добро решение и е само отлагане на проблема с конкурсите. Този порочен начин на решаване на проблемите ще рефлектира негативно върху всички. Мисля, че Панагюрище, който е жив град, с млади хора, с работеща индустрия, едва ли е градът, в който трябва да се закрие районният. В опит да се реши един проблем се създават други", смята Дечев.


Той припомни, че още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта.


Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.


Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, смята и Съюзът на съдиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK