Командировъчно със задна дата: единствената следа от фурмите в Министерски съвет

Емил Караниколов с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег

© Консулство на България в Дубай

Емил Караниколов с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал СайегЕдинствената документална следа в Министерския съвет от бартера на кабинета на Бойко Борисов с Обединените арабски емирства преди година, е командировъчното на икономическия министър по това време Емил Караниколов. То е издадено със задна дата - два дни след завръщането му в България. Това се разбира от отговори до "Дневник" от Министерския съвет, в които се съдържа копие от документа. Отговорите на пресслужбата гласят още, че други данни могат да бъдат открити в изпратеното тогава прессъобщение.


Месец след въвеждането на извънредното положение в страната миналата година два полета, платени от частни фирми и съпровождани от Караниколов, доведоха до доставката на известно количество маски, дезинфектанти и други консумативи и голямо количество фурми.


Какво стана известно за фурмите по време на комисията по ревизията в 45-ия парламент - тук
За цялата история в началото на пандемията се разбра една сутрин през април 2020 г. от думите на Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Тогава той се похвали, че България е получила 15 тона медицински консумативи дарение от ОАЕ. Малко по-късно разследване на сайта "Биволъ", потвърдено и с документи, показа, че по-голямата част от това количество са фурми. Те бяха обявени от министъра на икономиката Емил Караниколов (малко по-късно той подаде оставка по искане на тогавашния премиер Бойко Борисов, за да се опровергаят внушения за зависимостта му и тази на още двама министри от ДПС) за "питателна храна" и че са изпратени от "производители на фурми". В крайна сметка въпросните 15 тона се оказаха в БЧК, като конкретно за фурмите (около 12 тона) бе обявено, че ще бъдат раздадени на социално слабите.


Тогава Мутафчийски заяви, че фирмите "Градус" (собственост на братята Иван и Лука Ангелови) и "Интръст" (еднолична собственост на Пеевски, който по това време е депутат в 44-ото Народно събрание) са платили за полетите, с които в България са доставени медицински консумативи.


Спешна командировка за обсъждане на борбата срещу глобалната пандемия


Заповедта за командироване на Емил Караниколов е издадена на 15 април на "основание чл. 5, ал. 1 и 2 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина за обсъждане на глобалната пандемия в борбата с ковид-19 с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег и за осигуряване на превозването на подкрепа, осигурена от страна на българския бизнес под формата на хранителни стоки и реципрочно получаване на медицински средства за България".


Според документа Караниколов е командирован за два дни, считано от 12 април 2020 г., като пътуването е трябвало да се извърши със самолет по маршрута София - Абу Даби и обратно, а разходите за пътуването да се поемат от Министерството на икономиката.


Това се различава от версията, че двете фирми са платили за пътуването. "Свободна Европа" цитира служител на икономическото ведомство, според когото в министерството няма документи, свързани с това пътуване, защото полетът е бил "специален".


Практиката да се издават командировъчни със задна дата също е допустима. Подобен документ се издава "в случай на непредвидено спешно пътуване, което се реализира в почивен ден". В какво качество е изпратен командированият "се определя от изпращащата страна", твърдят от правителствената пресслужба, цитирани от "Свободна Европа".


Това означава, че, от една страна, Караниколов е бил в ОАЕ като частно лице. От друга, версията, че пътуването му е било по спешност, нещо, което той е посочил и в отчета за командировката, се различава с това, което той споделя през април миналата година.


Тогава той заявява, че "от две години работя по този проект - български храни да стъпят на техния пазар".


В отчета за командировката, представен от "Свободна Европа", няма и дума за някаква предварителна подготовка. Караниколов пише, че "използвахме възможността да осигурим превозването и предаването на подкрепа, осигурена от българския бизнес под формата на хранителни стоки" и реципрочно доставяне на "медицински предпазни средства". В отчета си Караниколов моли "по изключение" командироването му да бъде оформено със задна дата.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Любопитно

  Имало ли е фурми, и ако е имало- какво им се е случило и дали наистина предпазват от COVID? Никой нищо не знае със сигурност!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Много партизански книги са чели.

 3. 3 Профил на Любопитната Съседка
  Любопитната Съседка
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Мафиотът Борисов е направил една последна услуга на мафиота Пеевски - да му занесе парите с чували в Дубай, вардени от министър на борда. Но са такива аматьори, че дори едно командировачно са пропуснали да издадат навреме.

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Държавата заговори, и то с култивиран глас, и поклонниците на "аз съм прост и вие сте прости" и "и то си се върти", а г-н културния министър Рашидов въобще не мога да го цитирам, видимо се изнервиха.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Мафиотът Борисов е направил една последна услуга на мафиота Пеевски - да му занесе парите с чували в Дубай, вардени от министър на борда. Но са такива аматьори, че дори едно командировачно са пропуснали да издадат навреме.
  —цитат от коментар 3 на Любопитната Съседка


  Цял самолет с пачки, а те за едно чекмедженце колко мрънкаха. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Където и да бръкнеш, далавери, неправомерни игри, незаконни дейности.... Тия наистина са си живели в собствена държава. Не знам дали само изчегъртването ще е достатъчно. Трябва си яко рязане на всичко болно. Дано се намери подходящият хирург.

 7. 7 Профил на wpw561057657
  wpw561057657
  Рейтинг: 0 Неутрално

  100% е някаква измама или престъпление.

 8. 8 Профил на wpw561057657
  wpw561057657
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пачките и кюлчетата са летяли според мен, Бойко ако по някаква случайност се измъкнеш от закона ще живееш като скот в Оман.

 9. 9 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 869 Неутрално

  ГЕРБ така работи.

  Сигурно е, че данъкоплатецът е платил нещо.
  Не е ясно какво е това нещо.
  Накрая много пари за нищо.

 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Тиквата чеСна ще се подложи ли на полиграф, да каже какво са закарали с правителствения самолет ?

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "wpw561057657":

  И да се измъкне, Йоско ще го намери.

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Весело

  Абе важното е, че Пилето излезе на печалба.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Мафиотът Борисов е направил една последна услуга на мафиота Пеевски - да му занесе парите с чували в Дубай, вардени от министър на борда. Но са такива аматьори, че дори едно командировачно са пропуснали да издадат навреме.
  —цитат от коментар 3 на Любопитната Съседка


  Май позна.

  Само си мисля, че неоформеното командировъчно не е заради аматьорщина, а заради тайната и спешна операция.
  А на тоя Караниколов в последният момент са му наредили да заминава "охрана".

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Тиквата чеСна ще се подложи ли на полиграф, да каже какво са закарали с правителствения самолет ?
  —цитат от коментар 10 на Тони КОСТОВ


  Стига с тоя полиграф, бе хора!
  Аман от книжките с меки корици!

  А и Баце е такъв психопат, че вживяването в роля, т.е. убеденото лъжене, на което сам си вярва, Му е същностно.
  И затова така обичаният т вас полиграф не мой го фана!
  Иглата няма да трепне дори когато разказва за петия си дядо - марсианец ...

 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Няма съмнение, че в самолета за Дубай е имало пари, злато или/и оръжие!
  Сякаш точно там, в Дубай, са най-евтините, многото, качествените маски и цял свят от тях купува или пък те даряват на него в огромни количества.
  Всичко рано или късно ще се разплете, но ние изгубихме повече от 10 години да ги търпим тези престъпници!
  А след санкциите "Магнитски", светът им се вижда вече доста тесен на Пеевски, Борисов и прочие сволоч, замесена с техните престъпления!

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  Фурмите са при суджука?!

  klimentm
 17. 17 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Всеки с интелигентност над средната знае, че диктаторът Борисов чрез тези маскирани под формата на “благородство” полети бях изнесени милиарди, които ГЕРБ и техния партньор откраднаха от българската държава ! Върнатото “дарение” е практически най-евтината срока, която може да се закупи в Дубай, за тези 12 тона фурми слугуте на диктатора от Банкя са заплатили по-малко от 5 хил долара!

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  Караниколов не е пропуснал да си вземе командировъчите пари, нищо че е помагал на частни интереси

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Където и да бръкнеш, далавери, неправомерни игри, незаконни дейности.... Тия наистина са си живели в собствена държава. Не знам дали само изчегъртването ще е достатъчно. Трябва си яко рязане на всичко болно. Дано се намери подходящият хирург.
  —цитат от коментар 6 на papunqk  Хирурзите трябва да сме всички ние на 11-ти юли .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 786 Любопитно

  Брадатите легионери на Гешев да споделят защо са били там в същия самолет ?

  Какво / кого трябваше да докарат ?

  дА си признаят за пълния провал на летището

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 21. 21 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Караниколов е пътувал единствени с цел да придаде официалност на пътуванията и най-вече да не бъдат проверявани самолетите от властите на арабската държава. Именно с тази цел и да поддържат измамата същите са качили най-евтината “хуманитарна плънка”, и са я докарали в България под формата на “хуманитарна помощ”. Само цената от полета в едната посока София-Дубай е в размер 20 пъти стойността на фурмите. За сравнение , стойността на един килограм фурми, на едро, в Дубай е 0,45 долара на килограм * 12 хил. = сума недостатъчна да покрие само стойността на горивото, в едната посока !

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Още по темата от омразната на всеки каскет-милицонер Свободна Европа:

  "Свободна Европа получи документи, които засилват подозренията, че бартерът вероятно е бил прикритие за нещо друго. Те разкриват, че министърът е летял по спешност като частно лице, придружаващ самолети със стоки на санкционираната от Съединените щати фирма "Интръст", собственост на Делян Пеевски."

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31288470.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Мирише на пари. 100% Борисов е изнесъл към ортака си Пеевски няколко милиарда.
  На тези трябва да им дадат няколко доживотни - като се почне от Буцефалий и се стигне до Каскета и Цацаров!!!

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  #Кой изеде фурмите?

  Задна дата.
  Антидата.

  Антидатиране.
  Навик за антиделоводство.

  Историята така обърнахме ;)
  с антидатиращо деловодство

  "Командировъчно със задна дата:
  единствената следа от фурмите
  в Министерски съвет"

 25. 25 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Масови Фурмирования,Пилета,Суджуци и всякаква карантия ,пардон Борисовщина ни заливат отвсякъде,а каскета не трепва.
  Долу Гешев!Протести до дупка!

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  ГЕРБ така работи.Сигурно е, че данъкоплатецът е платил нещо.Не е ясно какво е това нещо.Накрая много пари за нищо.
  —цитат от коментар 9 на regular_observer


  Да се опитам да отгатна: Данъкоплатецът е платил за полета на тези два сАмАлЬота!

  А в тях е имало, според което излезе в медиите, и СПЕЦИАЛНО от ексс'министърчото, следното:

  -Натам-Пилешко, промотирано от 2 г от екс'министърчото който се опитвал от 2 г' да пробие в този пазар. ОФИЦИАЛНО! Злите езици добавят че е имало и шайка прокурорски служители които трябвало "да приберат" черепа, ама...ЯДЕЦ...

  -Обратно-Малко маски и дезинфектанти и МНОГО фурми, за чиято съдба има няколко версии: Били дарени на БЧК, били раздадени на бедните, били продадени на пИчалба (последното го каза онзи от Градус, за мен това е най вероятното) А, и малко понабити "рамбовци" от гешефтатурата, според злите езици.
  До коментар [#9] от "regular_observer":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 75 Неутрално

  това е историята на ББ - паркинг вале на Маджо, хамалин в камион с амфети, организатор на транспорта на кеша на шрек пеев, винаги и единствено ББ е бил бодигард и зает с логистиката на големите батковци.

 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  В икономическото министерство може да няма следи от това пътуване,но във финансовото министерство или в Министерския съвет може да има,защото това командировъчно е платено от държавата,тоест от всички нас. Каква работа е имал Караниколов никой не казва. Полетите също са платени от държавата може би от "непредвидени разходи".

 29. 29 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Бойко Рашков, ДАНС, ГДБОП и другите да разследват. Цялата власт е у тях.

 30. 30 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Бойко Рашков, ДАНС, ГДБОП и другите да разследват. Цялата власт е у тях.

 31. 31 Профил на Нанко Русев
  Нанко Русев
  Рейтинг: 306 Неутрално

  А дали министъра не влиза като дипломат без проверка…. И да е бил чадър на носенето на пачките и златото на Шишо?

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Мафиотът Борисов е направил една последна услуга на мафиота Пеевски - да му занесе парите с чували в Дубай, вардени от министър на борда. Но са такива аматьори, че дори едно командировачно са пропуснали да издадат навреме.
  —цитат от коментар 3 на Любопитната Съседка


  Сега ще го осъдят министъра за фалшифициране на командировъчно :)

 33. 33 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Ами в ОАЕ може да се заформи голяма диаспора БГ крадци - Пеевски, Тиквон, Божков, очаквам и Доган да вдигне гълъбите ако правителството се окаже достатъчно силно и решително, но той по-скоро ще носи кафето на Ердоган в Турция.

  Миналия век много от престъпниците тогава щипнаха към ЮАР, разселва се крадливата семка и то доста успешно, жалкото е, че никой от тях не видя бял ден въпреки всичките си трудови спестявания. Като е развален човека винаги намира начин да се осере, където и да отиде. Затова ,такива дегенерати в нормалните страни ги отделят от обществото и киснат в затворите, а тук ги правим министри, прокурори, депутати и т.н.

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  Всеки с интелигентност над средната знае, че диктаторът Борисов чрез тези маскирани под формата на “благородство” полети бях изнесени милиарди, които ГЕРБ и техния партньор откраднаха от българската държава ! Върнатото “дарение” е практически най-евтината срока, която може да се закупи в Дубай, за тези 12 тона фурми слугуте на диктатора от Банкя са заплатили по-малко от 5 хил долара!
  —цитат от коментар 17 на Nathan Cohen


  Има разлика между "знае" или "се съмнява/подозира/досеща се". Напълно вероятно е (ама НЕ СЕ ЗНАЕ) да са изнесени пари в кеш, златни кюлчета, дрога, или други "комодитис". Все малки по обем неща, "пълнежът" е бил месни продукти. За които е платено в Дубай (Градусчията твърди че не загубил от сделката) и са върнати фурми. В друг коментар си изчислил и паричната стойност на фурмите.
  До коментар [#17] от "Nathan Cohen":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на wpw561057657
  wpw561057657
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони КОСТОВ": А дано, ще е добър ден.

 36. 37 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nathan Cohen":

  въпросът е що арабите
  не са прегледали товара на самолета.
  то и други полети имаше към тея дестинации
  с военни самолети май и пашата и манолов
  го ескортираха.

 37. 38 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Когато министър лети с държавен самолет на държавни разноски ние имаме право да знаем как къде и защо.

 38. 39 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Някой няма ли да провери БЧК? От там ще излезе истината, а и е интересно покупната цена и какво е станало с тези фурми

 39. 40 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 270 Весело

  Добре де, колко да е сложно да се изчисли колко точно куфара с пачки се побират в един Боинг 737?
  Според моя калкулатор: МНОГО!

 40. 41 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Пратиха тогава подкупи на шейха, да предаде Божков, той им се подигра с фурмите, знак за пълно презрение.
  Бойко, и чеп за зеле не става от тебе, всички ти се подиграват и ще става все по зле, накрая ще гледаш зад решетките.

 41. 42 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  А някой разбра ли по-важното, а именно какво всъщност е дирил самият Николов в ОАЕ чак на крака? Нечия дебела ръка ли е трябвало да стисне, пренесъл е нещо извън фурмите на отиване или на връщане, изобщо защо толкоз лично посещение на крак се е наложило, и то кога на нас ни искаха декларации да отидем на вилата.
  Фурмите ги мани, тяхната е ясна. Продадени са на дребно. Нали затова е дарение, за да се самонадариш, изкарвайки кеш от него.

 42. 43 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изгубени в превода - от " и нещо фор ми " земи тези фурми

 43. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Весело

  А на тоя Караниколов в последният момент са му наредили да заминава "охрана".
  —цитат от коментар 13 на xm...


  Министър-охранител!

 44. 45 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#3] от "Любопитната Съседка":

  точно това си помислих и аз – прекарали са парите на клъстия, а вероятно и на свинемутрата онези от шкафчето.

 45. 46 Профил на dna351052920
  dna351052920
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ей, Прокопиевци, стига сте ни занимавали с тея фурми!!! Костилки не им останаха на тея фурми от толкова дъвкане.

 46. 47 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Ебати пародията на държава.... нивото е на централна Африка....

 47. 48 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Да, ама по форумите друго се говори. Че полета бил, за да приберат Божков, но получили отговор "яж фурми".

 48. 49 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#6] от "papunqk":

  Трябва закон за лустрация. Да не мога да припарят до държавна длъжност. Да се почне с всички агенти на ДС и да се продължи с корумпираните.

 49. 50 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#46] от "dna351052920":

  с какво би искал да ни занимават?

 50. 51 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  На самолета е имало пари, злато, ценности и документи. Боко си е преместил пенсионния фонд в Дубай, на сигурно.

  ... с двеста...
 51. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Най-важното и любопитното в цялата история е, каква ценна пратка се съдържание в полета до ОАЕ, а не какво е станали след това с фурмите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK