При ремонта на Ларгото са изчезнали 4.5 млн. евро, каза министър Минеков

При ремонта на Ларгото са изчезнали 4.5 млн. евро, каза министър Минеков

© Лили ТоушекСлужебният министър на културата Велислав Минеков ще подаде сигнали до европейската прокуратура, свързани с използването на евросредства за реализацията на няколко проекта в България, съобщи той на пресконференция днес. Минеков цитира становището на Европейската служба по измамите (ОЛАФ), според което само от ремонта на Ларгото са изчезнали 4.5 млн. евро от целия проект. "Има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", допълни служебният министър. Минеков каза, че ще информира първо българската прокуратура, а след това и европейската. Сигнали до европейската прокуратура ще се дадат още за ремонта на музея Квадрат 500, както и за изграждането на "бутафорната имитацията на крепост" в местността Яйлата за над 1.6 млн. евро, посочи още служебният министър на културата.


Ларгото и скандалът "Ало, Банов съм"


Ремонтираното Ларго в центъра на София, което се намира между сградите на президентството и правителството, беше открито през 2016 година, като в обновяването му бяха инвестирани 15 млн. лева от ЕС и държавния бюджет. Процедурата по избор на изпълнител за ремонта беше открита през юни 2014 г. по време на тогавашния министър на културата Петър Стоянович. Но заради сътресения във властта (в края на юли 2014 правителството на Пламен Орешарски подаде оставка) поръчката се забави. В крайна сметка спечели консорциумът "Антична Сердика", в който влизат фирмите" Пътстрой - Варна", "Реставрация", "Пътища и мостове" и "Финанс груп 2013".


През 2019 година избухна скандал, след като само три години след ремонта се появиха течове и разместени плочки. Тогава се разбра, че Боил Банов в качеството си на заместник-министър на културата е опростил поне 700 хил. лв. на фирмата строител. Информацията бе разпространена от депутатът от БСП Елена Йончева, която приложи като доказателство записи на три разговора на Банов от 2016 г., в които той обяснява как трябва да нагласят документите, за да не плаща фирмата глоба за закъснение в извършването на възложените работи. Скандалът придоби известност под името "Ало, Банов съм".
В крайна сметка след като държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство срещу министъра с мотив, че липсват данни за извършено престъпление, парламентарната група на "БСП за България" внесе сигнал в ОЛАФ.


Готви се приватизация на НДК


Минеков за пореден път посочи, че в Министерството на културата нещата по отношение на финансите са потресаващи. Той коментира и загубата на НДК, който в периода 2017 - 2020 г. е натрупал дългове от 86.5 млн. лева - сума, което според неговите думи е повече от половината от бюджета на Министерство на културата. "Ще наредим пълна финансова проверка, това е повече от субсидията към всички културни институции под шапката на министерството", каза той. Министърът изрази съмнение, че се готви приватизация на НДК, но обяви, че докато той е на поста, това няма да се случи.


Той ще поиска и проверка как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда на НДК за символичен наем. "Ще искам цялата история по отношение на това", допълни Минеков и се закани да продължи с разкрития на следващи пресконференции.


След изявлението на Минеков днес съветът на директорите на НДК изпрати становище до медиите, в което се потвърждава размера на дълговете. От там посочват, че през 2017 година настоящето ръководство е поело управлението на НДК с празна каса, а от тогава до сега загубите са били намалени, а приходите увеличени. В резултат на ковид кризата дружеството е загубило близо 6 млн. лв., пише още в позицията.


Съветът на директорите подчертава, че НДК не може да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация, но изразява притеснение от изказаните съмнения на министър Минков и го моли да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK