Спецакция или рутинна проверка: Рашков отрече службите да изнасят информация от прокуратурата

Служебният вътрешен министър и вицепремиер Бойко Рашков

© Юлия Лазарова

Служебният вътрешен министър и вицепремиер Бойко РашковЧасове след като медии съобщиха за специализирана акция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в служби за сигурност и прокуратурата, при която се изнася информация, служебният вътрешен министър Бойко Рашков отрече това и заяви, че агенцията прави рутинна проверка в специализираната прокуратура. Официална информация по случая засега няма. Никой в ДАНС и специализираната прокуратура не беше открит за коментар от "Дневник".


Според Рашков изнесената през медиите информация цели да всее смут в обществото. Според вътрешния министър така наречената акция е рутинна проверка на ДАНС в специализираната прокуратура по реда на Закона за защита на класифицираната информация.


"Нямам обяснение за тези лъжи, те валят ежедневно. Що се касае до специализираната прокуратура, там ДАНС по реда на Закона за зашита на класифицираната информация и по реда на така наречения пряк контрол, каквито правомощия и функции има тази държавна агенция, извършва проверка на класифицирани материали. И за никакво изнасяне на документи и дума не може да става. Имам обяснение за тези твърдения, това е създаване на смут чрез най-обикновени лъжи. Съжалявам", заяви в интервю за "Дневник" служебният вътрешен министър Бойко Рашков.
Цялото интервю на Рашков - тук и тук


Пред "Свободна Европа" той заяви, че вероятно ГЕРБ внася този смут и провежда кампания с фалшиви новини, за да създаде една несигурност в обществото, защото изборите приближават. "Служебното правителство няма никакъв интерес от такива смущения в живота в нашата страна", казва още служебният вътрешен министър.


Спецакция или рутинна проверка: Рашков отрече службите да изнасят информация от прокуратурата

© Дневник


Информация, че ДАНС са влезли в прокуратурата (без да се уточнява коя - бел. ред.) се появи около 11 ч. в сайта ПИК със заглавието: "БОМБА в ПИК: Агенти на ДАНС са нахлули в ГДБОП по заповед на Рашков и Узунов. Изнасят документи. В ход е най-голямото изтичане на секретна информация в историята".


Час по-късно, след 12 ч. на обед, обществената телевизия БНТ разпространи информация със заглавие "Агенти на ДАНС са влезли три ключови структури за борба с престъпността", в която, позовавайки се на свои "сигурни източници", посочи, че "агентите на ДАНС взимат от тези три институции секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания".


След като информацията беше разпространена от БНТ, тя се появи и в сайтовете на Би Ти Ви, "Клуб З" и други медии. Засега няма официален коментар от ДАНС.


Пред "Свободна Европа" Рашков допълни: "Не ми е известно да има действия в Национална полиция. Аз се връщам от там преди час и там всичко беше спокойно. След като се върнах от там, приех директора на ГДБОП - той не сподели с мен, че служители на ДАНС са в тази дирекция. Разбрах, че служители на ДАНС са в специализираната прокуратура по линия на прекия контрол за проверка на материали, съдържащи класифицирана информация. Това е рутинна проверка. Не виждам да има бомба", каза още Рашков.


Коментар направи и президентът Румен Радев, цитиран от БНТ:


"Мисля, че в правовата държава няма място за война между институциите. Напротив - институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията. Но тази борба изисква от своя страна и съдебна система, най-вече прокуратура, и изисква да има неизбирателност на прокуратурата. Изисква правораздавателната система да се задейства преди вас - медиите, и преди институциите от чужди държави да осветяват какво се случва в България", каза още държавният глава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK