Съдийската колегия: Радикалният модел за промяна на съдебната карта не е окончателен

Дебатът продължи няколко часа, в които членовете на съдийската колегия имаха възможност да задават въпроси

© Дневник

Дебатът продължи няколко часа, в които членовете на съдийската колегия имаха възможност да задават въпросиНай-радикалният Модел 4 за реформа на съдебната карта е гъвкав и решенията не са окончателни, а търпят промени, като идеята е съдиите да не остават през целия си трудов стаж на най-ниското стъпало в районен съд, а да имат възможност да се развиват. В никакъв случай гражданите няма да бъдат лишени от достъп до правосъдие - ако районните съдилища бъдат закрити, то хората ще могат да се явяват пред окръжните чрез видеоконферентна връзка от териториалното отделение (създадено на мястото на районния съд) или, ако се налага, съдът може да отиде да гледа делото там.


Това се разбра от дискусията в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес по време на обсъждането за бъдещето на съдебната карта и плановете за закриване на районни съдилища и промяна на родовата подсъдност. Дебатът продължи няколко часа, в които членовете на съдийската колегия имаха възможност да задават въпроси, а двамата координатори по проекта (също членове на колегията) Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев отговаряха на въпросите им и даваха разяснения, съобщава lex.bg.


Днес Шекерджиев и Димитрова опитаха да отговорят на повечето въпроси, като посочиха, че е възможно да има промени в избрания модел, и поискаха да чуят има ли подкрепа за идеите и духа на реформата.
Въпросите бяха свързани с критериите, по които се предлага промяна на родовата подсъдност така, че окръжните съдилища да станат основни първоинстанционни и кои дела от кои съдилища ще се разглеждат. Обсъдена бе и темата за натовареността на магистратите.


Темата ще бъде обсъждана и на следващи заседания, а другата седмица ще бъдат поканени и представители на Висшия адвокатски съвет и на Съвета за партньорство. Все още не може да има окончателно решение, тъй като то до голяма степен е свързано и с промяна в законодателството - за да има такава, то тя трябва да бъде гласувана от действащо Народно събрание.


Дебатът бе проведен ден след като адвокати се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на съдебната палата в София, за да изразят недоволството си от радикалната промяна за прекрояване на съдебната карта и закриването на районни съдилища, промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговските и наказателните дела, известна като Модел 4.


На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени. Повече за тях и какво предвиждат - четете тук.


Притесненията се появиха още при първоначалното обсъждане и гласуване - още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта.Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.


Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, смята и Съюзът на съдиите в свое становище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK