Съдийската колегия: Радикалният модел за промяна на съдебната карта не е окончателен

Дебатът продължи няколко часа, в които членовете на съдийската колегия имаха възможност да задават въпроси

© Дневник

Дебатът продължи няколко часа, в които членовете на съдийската колегия имаха възможност да задават въпросиНай-радикалният Модел 4 за реформа на съдебната карта е гъвкав и решенията не са окончателни, а търпят промени, като идеята е съдиите да не остават през целия си трудов стаж на най-ниското стъпало в районен съд, а да имат възможност да се развиват. В никакъв случай гражданите няма да бъдат лишени от достъп до правосъдие - ако районните съдилища бъдат закрити, то хората ще могат да се явяват пред окръжните чрез видеоконферентна връзка от териториалното отделение (създадено на мястото на районния съд) или, ако се налага, съдът може да отиде да гледа делото там.


Това се разбра от дискусията в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес по време на обсъждането за бъдещето на съдебната карта и плановете за закриване на районни съдилища и промяна на родовата подсъдност. Дебатът продължи няколко часа, в които членовете на съдийската колегия имаха възможност да задават въпроси, а двамата координатори по проекта (също членове на колегията) Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев отговаряха на въпросите им и даваха разяснения, съобщава lex.bg.


Днес Шекерджиев и Димитрова опитаха да отговорят на повечето въпроси, като посочиха, че е възможно да има промени в избрания модел, и поискаха да чуят има ли подкрепа за идеите и духа на реформата.
Въпросите бяха свързани с критериите, по които се предлага промяна на родовата подсъдност така, че окръжните съдилища да станат основни първоинстанционни и кои дела от кои съдилища ще се разглеждат. Обсъдена бе и темата за натовареността на магистратите.


Темата ще бъде обсъждана и на следващи заседания, а другата седмица ще бъдат поканени и представители на Висшия адвокатски съвет и на Съвета за партньорство. Все още не може да има окончателно решение, тъй като то до голяма степен е свързано и с промяна в законодателството - за да има такава, то тя трябва да бъде гласувана от действащо Народно събрание.


Дебатът бе проведен ден след като адвокати се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на съдебната палата в София, за да изразят недоволството си от радикалната промяна за прекрояване на съдебната карта и закриването на районни съдилища, промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговските и наказателните дела, известна като Модел 4.


На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени. Повече за тях и какво предвиждат - четете тук.


Притесненията се появиха още при първоначалното обсъждане и гласуване - още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта.Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.


Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, смята и Съюзът на съдиите в свое становище.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Поредната герберастка простотия и имитация на съдебна рИформа!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на nqb29617416
  nqb29617416
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсолютно! Опит на ГЕРБ и ДПС да овладеят съда след като са владеят прокуратурата. Все пак Гешев казва на тиквата "шефе".

 3. 3 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Щом идва от ВСС е лошо. Но по принцип има логика. Има съдилища из малките населени места, в които магистратите са просто на курорт. Знам за такива, в които се почват от сутринта, просто защото нямат работа. Не виждам проблем да се съкрати частично администрацията и да не се плаща допълнително на ръководител на районен съд, а да се води филиал. Или наистина дейността да се осъществява, при нужда от командироваани от по-големия съд съдии и прокурори.

 4. 4 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Relief...

  Имало едно време Спонджоб Рабъла
  с проект за радикална конституция
  в бивш комунстки централен дом.

  В 2020... давним давно тому назад.

  Благоразумни сили свили и разубедили...
  проекта

  "Съдийската колегия:
  Радикалният модел за промяна на съдебната карта
  не е окончателен"

 5. 5 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "filofob":

  Проблема е че няма да се съкрати администрация и разходи а ще се усложни достъпа до правосъдие!!!
  Съдиите ще бъдат преместени и ще им бъдат вдигнати заплатите 😉. А гражданите ще бъдат заглавичквани с видеоконферентна връзка...а и за нея ще бъдат изсипани едни пари. Общо взето недомислие. За едно уверение ще се ходи наляво и надясно..

  Мани мани...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK