На живо

Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Велко АнгеловИзтребител МиГ-29, излетял от авиобаза "Граф Игнатиево" и участващ в международното учение "Шабла 2021", се разби в нощта срещу сряда в Черно море при изпълнение на задача, част от занятието. Пилотът не е открит, не е ясно и точно къде е потънал самолетът.


Издирвателната операция продължи цял ден, като беше открита само спасителна жилетка и дребни части от машината. Според премиера Стефан Янев шансовете пилотът да бъде намерен жив не са големи. Случаят се разследва от военна прокуратура.


Машината е била пилотирана от опитния летец майор Валентин Терзиев - началник щаб на ескадрила в 3-а авиационна база Граф Игнатиево. На парада на последния Гергьовден той е пилотирал водещия изтребител МиГ-29 във формацията, която прелетя над София. Данните за момента сочат, че самолетът е бил технически изправен, но повече яснота за причината за катастрофата може да има като се намери и разчете черната кутия на машината.
Шансовете за откриване на пилота не са големи

За съжаление предвид времето, което е минало от началото на инцидента, атмосферните условия, температурата на водата както и теченията, надеждите ни за намирането на нашия пилот не са големи. Независимо от това операциите продължават, каза днес служебният премиер Стефан Янев.

Проблем с целта може да е причинил катастрофата

Катастрофата на изтребителя МиГ-29 може да е предизвикана от проблем в мишената, която е поразявал пилотът по време на изпълнението на задачата си снощи, се разбра от думите на служебния премиер Стефан Янев. Според него майор Валентин Терзиев е изпълнявал задача за поразяване на "светеща цел".


Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Велко Ангелов


Целта се е разгънала както е било по план, но след това е започнала да пада с по-висока от предвидената вертикална скорост. Това е наложило пилотът да извърши нова маневра, за да я порази и малко след като е направил това, и е докладвал, е била загубена връзката с него.


Според Янев техническото състояние на самолета е било добро. Загиналият пилот майор Валентин Терзиев е имал опит в нощни полети, уточни командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Той обясни, че проверката на техниката е постоянен процес, която се прави периодично. Петров посочи още, че всички планови летателни дейности в армията са спрени.

МиГ-29 се е разбил на 5 км от брега, останките са на 70 м дълбочина

Самолетът МиГ-29, който се разби тази нощ при учение край Шабла, е паднал във водата на около 5 километра от фара на Шабла, съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от БНТ. Останките се намират на предполагаема дълбочина 70 метра.
Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Велко Ангелов


Продължава издирването на пилота и останките на самолета, като за момента на повърхността са открити дребни части, както и спасителна жилетка. В търсенето участват две фрегати и миночистач, снабден с ехолот. Този уред може да измерва дълбочината и да сканира дъното за останките на бойната машина.


Плановете са, след като останките на МиГ-29 бъдат открити, те да бъдат извадени. Първо ще се търси и извади т.нар. "черна кутия", която записва всички данни от работата на основните системи на машината и командите за управление от пилота.

Издирваният пилот е началник щаб на ескадрила

Пилотът на катастрофиралия в Черно море изтребител МиГ-29 е 47-годишният майор Валентин Терзиев. Той е началник щаб на ескадрила в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, съобщиха от МО.
Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

БНТ уточнява, че на парада на последния Гергьовден майор Валентин Терзиев е пилотирал водещия изтребител МиГ-29 във формацията, която прелетя над София.


Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването пилота, като за момента няма данни той да е катапултирал.

Инцидентите в бойната авиация

 • 2 октомври 1990 г. Учебен самолет Л-39 се разбива, заради спиране на двигателя. Загиват курсант и пилот-инструктор.
 • 28 януари 1992 г. Изтребител МиГ-21УМ се разбива край язовир "Студен кладенец". Загиват пилотът-инструктор и обучаващият се летец.
 • 29 септември 1994 г. При извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, на около 600 метра от полосата за излитане и кацане на летище Равнец се разбива изтребител МиГ-29 с пилот- командира на авиобазатаполковник Иван Даев, който загива.
 • 20 декември 1994 г. Пилот на МиГ-21бис се удавя след катапултиране над Черно море.
 • 02 юни 1999 г. Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир, недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет. Загиват двамата пилоти.
 • 16 май 2003 г. Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Пилотът загива.
 • 24 юли 2003 г. Вертолет "Ми-17" от авиобаза "Крумово" се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват четиримата членове на екипажа.
 • 26 април 2012 г. По време на учение, самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Намиращите на борда му двама души успяват да катапултират.
 • 9 юни 2017 г. Хеликоптер "Пантер" на Военноморските сили пада във водите на Черно море по време на учение. Пилотът загива.
 • 11 юни 2018 г. военен хеликоптер Ми-17 се разбива край летище Пловдив. При катастрофата загиват двама души от екипажа.

Военна прокуратура започна разследване на катастрофата

Военна прокуратура е започнала разследване на инцидента с изтребителя МиГ-29, който се разби край Балчик малко след полунощ. В момента върви разпит на свидетели и се събира документацията по случая, съобщи
военноокръжният-прокурор полковник Христо Тинев.


Той обеща повече подробности по-късно през деня. За момента е ясно, че се работи по чл. 343 ал. 1 от Наказателния кодекс, който засяга допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са нанесени значителни материални щети.
.

Президентът: Познавам пилота като много добър професионалист

Познавам пилота. Той е прекрасен човек и много добър професионалист, коментира пред журналисти върховният главнокомандващ на армията Румен Радев. Президентът, който е бивш ръководител на ВВС, допълни, че най-важното сега е да се изясни съдбата на пилота. Според Радев какво точно се е случило, ще стане ясно, като се издири бордовия регистратор на параметрите на полета, който се намира в самолета.
Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Прессекретариат на Държавния глава

Последната катастрофа с МиГ-29 е преди 9 години, пак на учение

Последният инцидент със самолет МиГ-29 на българските ВВС е от 2012 година, отново по време на учение. Катастрофата става на 26 април 2012 година, по време на учението "Тракийска звезда". Инцидентът става с учебно-боен самолет МиГ- 29, на борда на който възниква пожар. По указание на ръководителя на полети пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират на 1.5 км. източно от с. Голям Чардак. Екипажът оцелява без наранявания.
Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Велко Ангелов

Катастрофиралият МиГ-29 е от последните доставени

Катастрофиралият самолет МиГ-29 е от последните доставени за нуждите на Военновъздушните сили в края на 80-те години, съобщи БНР. Машината е имала ресурс за използване до 2029-30 година. Това дава основание да се смята, че вероятно в случая не става дума за техническа неизправност.
Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Велко Ангелов


Изтребителят е част от състава на авиобаза "Граф Игнатиево". България разполага с 12 бойни самолета МиГ-29А и 3 учебно-бойни машини. Към момента ВВС имат общо 8 самолета Миг-29, преминали ремонт, които могат да бъдат използвани.

В учението участват военни от САЩ и Сърбия

Националното тактическо учение с експериментални и бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия "Шабла – 2021", при което днес малко след полунощ стана инцидента със самолета МиГ-29, е с международно участие на самолети от Сърбия и военни от САЩ. От българска страна участват изтребители от авиобаза Граф Игнатиево, а от трите страни са ангажирани около 1500 военни.


Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

По план учението трябваше да се проведе в периода 7 до 11 юни, но след катастрофата на българския МиГ-29 то е спряно. Въпреки че се провежда над морето, излитанията и кацанията се осъществяват от летище Граф Игнатиево.


Основна цел на учението е подобряване на взаимодействието между формированията от Българската армия, които участват в съвместна групировка, за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на България при прикритие на държавната граница.


Българските ВВС участват в "Шабла 2021" със зенитно-ракетните комплекси С-75 "Волхов", С-125 "Нева", 2К12 "Куб" и преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела-2М", изтребителите МиГ-29, щурмовиците Су-25 и вертолетите Ми-24.


Сърбия участва в учението с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове "земя-въздух" със ЗРК С-125 "Нева" и 2К12 "Куб", както и пускове "въздух-въздух" със самолети МиГ-29.


Съединените американски щати се включват със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове "земя-въздух" със Зенитно-ракетни комплекси AN/TWQ-1 Avenger.


В плана на учението се включваха стрелби от МиГ-29 по светещи парашутни мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение. Вероятно при изпълнение на такава задача е стана и инцидентът. Не е изключено грешка на пилота при преследване на целта да е причина за катастрофата.


При предварителното съобщение за учението се казваше, че моторен катер и вертолет ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Открита е спасителната жилетка на пилота

Спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител е открита в морето днес около 10 часа, съобщи БНТ. Операцията по издирването му продължава. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.
Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Велко Ангелов


В морето са открити още маслени петна и отломки от машината, като участващите в спасителната операция хеликоптери са фокусирали търсенето си в тази зона.


Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента, както и служебният премиер Стефан Янев. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2021" е прекратено.


Известното по темата до момента тук

Каракачанов: Разследването ще установи причините

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир Каракачанов


Предишният министър на отбраната Красимир Каракачанов каза пред БГНЕС, че според неговата информация не техническа неизправност на самолета е причина за инцидента.


Каракачанов подчерта, че упражнението, което е изпълнявано от пилота - нощни стрелби над морско пространство е изключително сложно. Той не изключи пилотът да е загубил ориентация и изрази убеденост, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.


"Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение", каза Каракачанов.


Той напомни, че България в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт, но има и още машини, които се нуждаят от ремонт на двигателите и доставка на агрегати.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

В търсенето са включени хеликоптери и дрон

"Всичко, с което разполагаме е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите". Това заяви пред Би Ти Ви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.


В момента се уточнява дали пилотът е катапултирал.


Министърът съобщи, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в рамките на учението "Шабла 21" – стрелял е по цел. Служебният министър на отбраната заяви, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите, преди да коментира.

Инцидентът с МиГ-29: изтребител изчезна в Черно море, пилотът все още не е открит (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"В района на инцидента има две фрегати, един миночистач, на неговия борд има уред за измерване на дълбочината и съответно за търсене на останки от машината. Все още не е локализирана. Участват и хеликоптери от военновъздушните и военноморските сили, включително и дрон", каза министърът.


Този МиГ-29 е от машините, които последно са доставени в България, тоест 1988-89 г. , а жизненият цикъл изтича 2029-30 г. Машините се поддържат, увери той.


Панайотов припомни, че за изтребителите МиГ-29 има Рамков договор за поддръжка, който в момента се изпълнява, като контрактът изтича през следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (265)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Дано пилотът е жив и го намерят

  [email protected]
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Ремонтирано от Каракачанов!

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Тежки са Радевите сапоги

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Да гръмнеш собствения си изтребител с ПВО! Аз ако бях на мястото на Радев-пилота щях незабавно да си подам оставката и да не се покажа повече пред хората! Дано намерят и спасят момчето!
  —цитат от коментар 2 на sa6


  По какво съдите че е свален от ракета на нашето ПВО? Имате някакво вътрешно усещане? И допреди месец не беше ли един "патриот" министър на отбраната?

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Тежки са Радевите сапоги
  —цитат от коментар 4 на diq55699032  До коментар [#4] от "diq55699032":

  Цялата власт е в ръцете на премиера. Сега кажи кой беше премиер през последните десет години?

 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  По какво съдя? Ами в Шабла това се тренира... Освен това ако беше техническа неизправност, щеше да съобщи по радиото, а нямаше посто да "изчезне" от радарите.

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "Инцидентът с МиГ-29: Хеликоптери и дрон издирват пилота"

  Работата е за подводница

  И в морето ми е до колене .....................
 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  С руски скрап, толкова! Дано пилота да оцелее!

  Имало едно време ссср...
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ремонтирано от Каракачанов!
  —цитат от коментар 3 на krummm


  Не съм му фен, но и преди няколко години, беше паднал един. Тия самолети отдавна им е свършил живота. Последните 4 правителства спяха, да ги подменят (то три бяха на един и същ), че се сетиха след 15г..

 12. 12 Профил на Мустака на народа
  Мустака на народа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Инцидентът с МиГ-29: Хеликоптери и дрон издирват пилота"Работата е за подводница
  —цитат от коментар 8 на БГА Балкан


  То има една, и тя ще се включи.

 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Тия таралясници трябва да се изпратят за скраб!
  Не трябва да се жертват пилоти!

 14. 14 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Според мен, няма как ГЕРБ и Бойко Борисов да не са замесени в случая.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  [quote#5:"Nick F"][/quote]

  Не съди. Продто лъже.

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Гневно

  Проблемът е в личната екипировка на Пилота.
  Мисля че по тази Линия сме на ниво Варшавски договор.
  При модерно оборудван Пилот със спасителни стедства при успешно катапулъиране въпрос на минути е точната му локализация.
  Повдигат се логични въпроси какви ЛИЧНИ спасителни средства разполага Пилота?
  И дали не е бил обречен предвариъелно?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Безаналогови ръждиви руски тенекии!!!
  Дано пилота е успял да катапултира!!!

 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#7] от "sa6":

  Мръсните сърби са го свалили - съдя по това, че учението е било съвместно с тях, т.е. като тебе си изсмуквам от пръстите простотии на база малкото достъпна информация.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  оня ден влязоха в цех като ба сватба, парашутисти се пребиха, сега и това. кво става с тая армия

 21. 21 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#14] от "Северозападнал":


  Според мен, няма как ГЕРБ и Бойко Борисов да не са замесени в случая.
  —цитат от коментар 14 на Северозападнал


  Представа си нямате, колко сте прав!
  НЕ МОЖЕ ДА СИ БИЛ НА ВЛАСТ ПОСЛЕДНИТЕ 12 ГОДИНИ, И ДА НЕ СИ ЗАМЕСЕН!

  Само за Бен-Ладенки и златни кюлчета ли е мислел Боко?

 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":По какво съдя? Ами в Шабла това се тренира... Освен това ако беше техническа неизправност, щеше да съобщи по радиото, а нямаше посто да "изчезне" от радарите.
  —цитат от коментар 7 на sa6


  Лошото е че "техническа неизправност" може да се случи и на радио'комуникационните системи. И пилотът може и да не знае че това се е случило. В дир.бг има статия за това:

  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kak-se-prizemyava-samolet-prinuditelno-kapitan-todor-penev-pred-dir-bg

  П.С. В дир'а информацията за случая е доста по обширна и ъпдейтната. Сега прочетох че е намерена спасителната жилетка но без тялото на пилота в нея:

  https://dnes.dir.bg/intsidenti/voenniyat-ministar-otkrita-e-spasitelna-zhiletka-vav-vodata-no-bez-tyalo-v-neya
  До коментар [#7] от "sa6":


  До коментар [#7] от "sa6":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  По думите му, не е имало индикации за проблем преди инцидента. Изтребителят е изчезнал внезапно от радарите. Пилотът е бил един и не се е опитал да установи радиовръзка по времето на инцидента. Военният министър бе категоричен, че той е бил опитен, но все още се очаква информация за броя на летателните му часове.

 25. 25 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Братушките са ни помогнали.. отново..

  Жалко за пилота:(
  Да почива в мир!

 26. 26 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Каракачанката що се изказва, господин никой- шкембе да замлъква ,че затвора го чака.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  дано намерят пилота жив и здрав

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Моля ви, недейте да пълните коментарите с безчислени "руско-американски" спорове. Падат самолет във всички бойни авиации. Дори най-новите самолети падат и руски, и американски и френски и т.н. Разберете, това са машини, които са създадени да действат на ръба на съвременните технологии и пилотите изпълняват задачи при екстремални условия. Това е като пилотите при Формула 1 - на всеки може да му откаже колата, и всеки може да излети от виража. Само че тук е още по-опасно.
  Изтребител F-35 на Японските ВВС се разби в Тихия океан
  https://bntnews.bg/bg/a/namerikha-otlomkite-na-f-35-na-yaponskite-vvs-razbil-se-v-tikhiya-okean
  Ф 35 е едно от последните достижения на военната техника, state of the art, а едва ли японските ВВС могат да бъдат обвинени в липсата на дисциплина, подготовка и липса на организация.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Не изглежда пилота да е катапултирал (за съжаление).
  Най вероятно е летял ниско.
  За това и не могат да го намерят най-вероятно целия самолет е потънал.
  За това и не могат да го намерят за сега.
  Време е за смяна на тези мигове с Ф16

 31. 31 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  поддръжката според мен не е на ниво...РСК МИГ постоянно прави някакви спънки...последно не си изпълниха както беше договорено за поддръжката на изтребителите...даже има платена някаква смешна неустойка от руската компания за неизпълнение на договора.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Разстроено

  Открита е спасителната жилетка на пилота

  по дяволите... лош знак
  но още има надежда

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Наприятен случай. То затова се тренира често и дълго за да няма такива проблеми. Но за да се лети са нужни пари. на един военен пилот са му необходими поне 100 часа на година само за да може да лети. За да изпълнява специфични задачи, като поразяване на цели въздух - земя или за разузнавателен полет, или за въздушен бой са необходими поне още по 100-150 часа за всяка специализация. Затова пилотите са скъпо нещо. Ако само маршируват и летят по 30 часа на година ... тогава ..

  California Über Alles
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Каракачанката що се изказва...
  —цитат от коментар 26 на cfs34668776


  Щото мисирките имат вече фиксирани рефлекси ...

 36. 36 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Разстроено

  без спасителна жилетка над 10 часа в открито море....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  За съжаление шансовете да бъде открит жив пилота намаляват....

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  каракачанов бърза да се оправдае, да си беше мълчал мамин скапан

  а началството, дето отпътувало за Шабла, за да покаже "съпричастност" и незнамсиквооще, са цинични лицемери
  само ще пречат на спасителите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Добре ще бъде да се изясни, дали не е имало някакво руска единица, наблюдавала учението, защото инцидентът може и да е резултат от прилогане на РЕБ.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ivan Stoyanov":

  Браво!И тук успяхте да намесите Гешев!

 41. 41 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#39] от "amerikanbastard":

  разбира се чè имат вина ,но едва ли е директно...по скоро индиректно с проблемите с поддръжката и снабдяването с резервни части...има поне 5-6 скандала с ремонт и доставка на двигатели и други части...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 42 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "rumen_s":

  Нещо бъркаш, Радев си подаде оставката като началник на ВВС заради старите самолети.
  Но няма проблем, вие толкова помните.

 43. 43 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Весело

  За съжаление шансовете да бъде открит жив пилота намаляват....
  —цитат от коментар 37 на selqnin


  Господи какво прозрение! Вие сте гениален.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  "Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина."

  А защо не е " сработила " тази система, от чиято надежно функциониране сега зависи живота на изчезналия пилот ? Тия стари руски машини до кога ще ги държим на въоръжение ?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  "Инцидентът с МиГ-29: Хеликоптери и дрон издирват пилота"Работата е за подводница
  —цитат от коментар 8 на БГА Балкан  ПЕПЕЛ ТИ НА ЕЗИКА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Стара Руска техника.
  Използването и е рисково и при инцидент нещата стават още по зле.
  Не ти дава никакъв шанс при грешка.
  Време е да се пенсионира и да се замени с Ф16 и по нови технологии.

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  До коментар [#43] от "3biri":

  Смирено Ви моля да не споменавате всуе името Божие!!!

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  В какво състояние е жилетката на пилота?
  Дали все още има способността да придържа тялото на човек над водата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Българското авиационон списание "Клуб КРИЛЕ" единствено стана свидетел на завръщането на БЛА Aerosonde Mk 4.7 на СКСО, който откри маслени петна в морето на мястото на катастрофата с МиГ-29 край Шабла на 11 km от брега.

  На мястото открито от БЛА на СКСО Aerosonde Mk 4.7 е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка.

  След това към мястото са насочени корабите на ВМС корвета 14 "Бодри", корвета 13 "Решетелни", минен ловец 32 "Цибър", спасителен кораб 224 "Протео" и водолазен катер.


  https://www.pan.bg/view_article-1-541332-tyzhni-novini-ot-shabla.html

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Според мен, няма как ГЕРБ и Бойко Борисов да не са замесени в случая.
  —цитат от коментар 14 на Северозападнал  Разбира се, че не са .
  Буци е пожарникар и не пилотира самолети-изтребители, но по пожарникарски пълни чекмеджета и по калифарски НЯМА да носи отговорност за инцидента .
  Каракачанката Иван - тоже .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Трябваше много по рано да се закупят новите F-16 block -70 или още по-добре F-35 пето поколение самолети от САЩ!!

  shlshlshlshl
 55. 55 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#53] от "niksan1":

  буци обяви преди няколко години че армия не му трябва понеже НАТО ни ''пазело''...и така неглижирането на всичко и назначаването на министри които само ''усвояват'' и продават имоти ,води до инциденти ,за съжаление понякога с човешки жертви...особено катастрофите в авиацията...падна хеликоптер на летище Пловдив ..и загинаха 2 ма военнослужещи...под сурдинка се говореше че ремонтирания хеликоптер е бил ремонтиран само по документи...случая се покри естествено и виновни няма ...и сега ще е така,дано поне пилота е жив...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 56. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Моля ви, недейте да пълните коментарите с безчислени "руско-американски" спорове. Падат самолет във всички бойни авиации. Дори най-новите самолети падат и руски, и американски и френски и т.н. Разберете, това са машини, които са създадени да действат на ръба на съвременните технологии и пилотите изпълняват задачи при екстремални условия. Това е като пилотите при Формула 1 - на всеки може да му откаже колата, и всеки може да излети от виража. Само че тук е още по-опасно.Изтребител F-35 на Японските ВВС се разби в Тихия океанhttps://bntnews.bg/bg/a/namerikha-otlomkite-na-f-35-na -
  yaponskite-vvs-razbil-se-v-tikhiya-okean Ф 35 е едно от последните достижения на военната техника, state of the art, а едва ли японските ВВС могат да бъдат обвинени в липсата на дисциплина, подготовка и липса на организация.
  —цитат от коментар 28 на georgievb  ++++++
  Отличен коментар ! Браво !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Не е сработила системата която при катапултиране на пилота изхвърля радио буй със светлинен сигнал, което най-вероятно значи, че катапултът изобщо не е използван....ниска височина на летене.
  Използването на тези трошляци е почти самоубийство.
  Правилно решение за закупуването на Ф35.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  Добре ще бъде да се изясни, дали не е имало някакво руска единица, наблюдавала учението, защото инцидентът може и да е резултат от прилогане на РЕБ.
  —цитат от коментар 39 на amerikanbastard


  Руска едва ли но турците със сигурност не биха пропуснали да наблюдават учение на България и Сърбия все страни били в състава на Османската империя от стратигически важните за Турция Балкани. Ако самолетът е свален това е в полза само на Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#44] от "samoedin":


  « Тия стари руски машини, до кога ще ги държим на въоръжение ? «


  Докато източим шкафчетата, а това зависи от нас на 11-ти юли .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#28] от "georgievb":

  Именно Георги. Точно така е. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Неутрално

  В НАТО е така ... това е материала с който разполагат
  —цитат от коментар 45 на dark'star


  Тъй амчи как!

  Падналият самолет е натовски, нищо че е руски тарялясник каран от наше момче!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Време е за смяна на тези мигове с Ф16
  —цитат от коментар 30 на МиГ-29


  Мисля, че е време и ти да си смениш никнейма Миг-29. :-) Може и да се прекръстиш Ф-16. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на lpv131050995
  lpv131050995
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Учението не е като да играеш сs иска е толкова голям колкото в реални събития
  А самолета е с два двигателя едия да спре има втапи спрат ли двата се задейства протокол дори да е в цезсъзнание пилотът се задеъства за да няма самолет и пилот ... случило се е най-лошото едва ли е "бърдстрайк " нещо по -голямо е!?

 64. 64 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Не мога да се начудя как още има хора, готови да летят на Миг, като статистиката сочи, че са едно от най-ефективните средства за избиване на пилоти. Собствените си пилоти.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 65. 65 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  "Българските ВВС участват със зенитно-ракетните комплекси С-75 "Волхов", С-125 "Нева"...
  Още през 1986 разправяха, че тези вече са твърде остарели, а "Волхов" даже уж били свалени от въоръжение. Само че над Югославия с "Нева" от 1960 свалиха невидимия Стелт - случайно, разбира се. А сега НАТО участва в учения с тях? Само да не излезе, че е станала грешка при опознаването на целите...

 66. 66 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Кой малоумник провежда едновременно стрелби на ЗРК и изтребители, нищо чудно да сме го свалили я ние, я американците или сърбите....

 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  "Това дава основание да се смята, че вероятно в случая не става дума за техническа неизправност"

  това думи на каракачанов ли са?
  няма значение
  просто фразата е умопомрачителна с жалкия си опит да се представи като смислена, логична

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#64] от "Viva la Evolution":

  Няма как дърво да разбере птиците. Само чест и уважение за военните пилоти!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 69. 69 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Учение = да изпробваш нещо практически в контролирана среда, за да видиш какви грешки правиш и да придобиеш опит от тях. Съответно, инциденти се случват, а при тренировки с изтребители някак не мога да си представя контролирана и обезопасена среда (доколкото са летяли над морето...). Просто влязохме в тази неизбежна статистика https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_accidents_and_incidents_involving_military_aircraft _(2010–2019) Предполагам, че детайли около инцидента се знаят, а дали ще станат обществено достояние не е от голямо значение. Важното е да се намери пилота, дано.

 70. 70 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#66] от ".":

  не пиши тъпи коментари...това са съвсем отделни неща...имало е нощна стрелба по светещи мишени с изтребител...няма как да стрелят едновременно и зрк и миг-а

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 71. 71 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 33 Неутрално
 72. 72 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#66] от ".":не пиши тъпи коментари...това са съвсем отделни неща...имало е нощна стрелба по светещи мишени с изтребител...няма как да стрелят едновременно и зрк и миг-а
  —цитат от коментар 70 на не на безразличието


  ти защото знаеш кой какво е правил там и кой е трябвало да стреля? А иначе е така - на учение, особено с активни стрелби стават инциденти - за съжаление.

  Евроатлантида
 73. 73 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 348 Весело

  Защо търсим мнението на бившия министър на отбраната? За него се твърди, че крал много? От това ли се интересува народа? Бивши крадци, с надежда пак да крадат?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Тука пада яко плюене по руската техника но само един такъв МИГ-29 обърна хода на бойните действия в Либия и настъплението на турският башибузук бе спряно пред Сирт!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#72] от "sa6":

  те така се провеждат стрелбите от поне 20г...съвместно с ВВС, ЗРДН на сухопътни ...и прочие....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 77. 77 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Това не е първият инцидент с военни машини през последните години. През 2017 г. хеликоптер "Пантер" на ВМС падна във водите на Черно море по време на учение, загина един пилот.  През 2018 г. военен хеликоптер Ми-17 падна край "Крумово", Пловдив.  Най-сериозният инцидент е през 2012 година по време на учение. Самолет МиГ-29 падна край Пловдив. Военните успяха да катапултират.

 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Не мога да се начудя как още има хора, готови да летят на Миг, като статистиката сочи, че са едно от най-ефективните средства за избиване на пилоти. Собствените си пилоти.
  —цитат от коментар 64 на Viva la Evolution


  Чети малко че цели 9 години не е имало никакви инциденти с тях!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Дойдоха комунистите на власт и започнаха проблеми с тока, падат самолети. Спасението им е да скрият нещата като ги засекретят. Колкото по-засекретено е, толкова по-мърляво.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 80. 80 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#65] от "Араламбене му е майката":

  „преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела-2М"“

  Ееех, спомени... Чувствах се бетер муджахидин със стрелата. На Шабла стреляхме с нея по трасиращ снаряд. Водата в душовете беше минерална със силен мирис на петрол.

  @)----,--'--
 81. 81 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#75] от "Julian Mall":

  едва ли е такъв...МИГ-29 А ,като нашите няма никакви способности по наземни цели освен с ГШ-23...не може да носи бомби нурс и прочие...знам че си съветски гражданин ,ама не плякай глупости...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Кой малоумник провежда едновременно стрелби на ЗРК и изтребители, нищо чудно да сме го свалили я ние, я американците или сърбите....
  —цитат от коментар 66 на .


  Всъщност трябва да си тотално луд, или престъпно самонадеян, за да позволиш пуск на "Волхов" и "Нева" от полигона край Шабла. Точно отгоре е един от най-натоварените европейски въздушни коридори. За оживено корабоплаване, гъсто разположени населени места, курорти... изобщо не говорим. Руският полигон за тези ракети е в Аш-Улук, Казахстан - на 500 километра наоколо пиле не прехвърча.

 84. 84 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  ...това са машини, които са създадени да действат на ръба на съвременните технологии ...
  —цитат от коментар 28 на georgievb


  Какви съвременни технологии те гонят бре другарю?! Тези изтребители са произведени преди 30 години и трябваше да се бракуват, защото не само са остарели технологично, но са и с източен ресурс. Да не говорим, че руските технологии стават само за евтини домакински уреди. Рублоеда Каракачанов трябва да бъде даден на съд за това, че уби едно младо момче! Кой знае в какво състояние са и останалите ремонтирани миг-каруци ...

 85. 85 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#82] от "sa6":

  Да, слепи сме. Какво става? Просветли ни, моля.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 86. 86 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  ПВО-то стреля обикновено с прилагането на "огледален способ". Мерните съоръжения следят целта, но в приборната кутия на самата установка са въведени едни константни 180-градуса. Поне така се процедира с оръдейните разчети.

 87. 87 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#83] от "Араламбене му е майката":

  Е тъй де, нали затова е било посред нощ - да няма много трафик. Но явно Миг-а е бил на грешното място по грешното време... Или на някой военИн не му е достигнал английЦкия.

  Евроатлантида
 88. 88 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  "Инцидентът с МиГ-29: Хеликоптери и дрон издирват пилота"Работата е за подводница
  —цитат от коментар 8 на БГА Балкан


  Да, ама подводници нямаме. Познай защо...

 89. 89 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Неграмотни журналисти / списвачи или манипулатори - сменете заглавието. Катастрофа е произшествие, при което е настъпила смърт на човек. В РБ с МиГ-29 има една единствена катастрофа на 29 септември 1994 г.

 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#75] от "Julian Mall":едва ли е такъв...МИГ-29 А ,като нашите няма никакви способности по наземни цели освен с ГШ-23...не може да носи бомби нурс и прочие...знам че си съветски гражданин ,ама не плякай глупости...
  —цитат от коментар 81 на не на безразличието


  Нали и американските самолети идват без въоръжение! Важното е че има способности да праща при Аллах колоните с башибузук, а турците помнят този погром и както винаги търсят подходящ момент да си отмъстят.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Днес чух "някой" да обеснява как това биле остарели самолети със вече стари двигатели.... Да припомняме ли кой министър хвърли милионите за ремонт, не изпълни договори, намали часовете за летците и бе оправдан.... Или герболяка няма толкова мозък да помни

 92. 92 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина." А защо не е " сработила " тази система, от чиято надежно функциониране сега зависи живота на изчезналия пилот ? Тия стари руски машини до кога ще ги държим на въоръжение ?
  —цитат от коментар 44 на samoedin


  Може би изобщо не е катапултирал?

 93. 93 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#16] от "dedoliben":

  Въпросът е, че е нямало катапултиране.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#90:"Julian Mall"][/quote]

  Идват без някои видове муниции, което е разумна стратегия в мирно време. Но имат възможностите и при нужда могат да се въоръжат с необходимото.

  И най-хубавото е, че това са най-тестваните самолети в света и няма да падат като гнили круши :-)

 95. 95 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#90] от "Julian Mall":

  идват с ограничено въоръжение...знам че русия е безаналогова за теб...ама истината изобщо не е такава....и повечето коментари са...няма да кажа нищо...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 96. 96 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Нашите шапкари си взеха беля с тези Американски учения. На времето в Соца в казармата имаше само простотии и безсмислено тичане и копаене. Старшините се вожеха на камиона и къркаха. Единствената им грижа беше как да откраднат някой чаршаф от спалното и салам от артелната. Сега дойдоха Американците и всеки месец учения. И то яки учения.
  Ето ви репортаж от едно учение на Британски части в САЩ. По-точно в блатата на Алабама където е пълно с алигатори, отровни змии, паяци и растения. Задачата била да те разтегнат толкова много че да ти се покажат всички дупки.
  https://www.youtube.com/watch?v=gF7YlEBFWkM

  California Über Alles
 97. 97 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 420 Любопитно

  Далеч съм от всякакви конспиративни теории за саботаж, но баш-льотчика на републиката насмете доста кадри, настъпа бая интереси, нищо чудно да е намигване към самия него по системата бий самара, па белким се сети магарето...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 98. 98 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Жалко за пилота ни.

  ... с двеста...
 99. 99 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#96] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  ученията в НАТО изобщо нямат нищо общо с варшавските,и отделно нещата всяка година се ъпдейтват...просто няма за какво да се говори...а има един стар военен лаф...с руска царевица ,американски попкорн не става...:)

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 100. 100 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#65] от "Араламбене му е майката":„преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела-2М"“Ееех, спомени... Чувствах се бетер муджахидин със стрелата. На Шабла стреляхме с нея по трасиращ снаряд. Водата в душовете беше минерална със силен мирис на петрол.
  —цитат от коментар 80 на MyTwoCents


  Не на петрол, а на сероводород и октанови производни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK